Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alimi, ebülabbâsi, fıkıh, vâsıtî, şafii

Şafiî Fıkıh Âlimi Ebül-Abbâs-İ Vâsıtî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şafiî Fıkıh Âlimi Ebül-Abbâs-İ Vâsıtî

Şafiî fıkıh âlimi Ebül-Abbâs-ı Vâsıtî

Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerinden ve evliyânın büyüklerindendir 1218 (h614) senesi Zilka’de ayında Vâsıt şehrinde doğdu 1295 (h694) senesinde Zilhicce ayının başlarında vefât etti
Ebü’l-Abbâs-ı Vâsıtî hazretleri daha çok küçük denecek yaşta ilim tahsiline başladı Babasından Kur’ân-ı kerîm okumasını öğrendi İLİM İÇİN YOLLARA DÜŞTÜ
İlim öğrenmek için çok seyahatler yaptı Vâsıt, Bağdad, İsfehan, Dımeşk (Şam) ve başka yerlerde meşhûr âlimlerin sohbetlerinde bulundu Mekke ve Medine’de uzun zaman kaldı Çeşitli yerlerde bulundu Şam’a geldiğinde, ilim öğrenmek isteyenler, hattâ ilim sâhibi âlimler bile sohbetine koştu Zâhiriyye, Nâsıriyye ve Necibiyye medreselerinde ders verdi Şam’ın en büyük ve en meşhûr câmisi olan Emeviyye Câmii’nde hatîblik yaptı Bir zaman sonra oradan ayrılarak Şam kâfilesi ile birlikte hacca gitti Kitapları pek fazla olduğundan, yanında götüremedi ve birine emânet etti Haccını yaptıktan sonra Irak kâfilesi ile, Irak’a doğum yeri olan Vâsıt’a döndü Vefât edinceye kadar orada kaldı Vâsıt’a geldiğinde kendisine dediler ki: “Önceleri Mekke ve Medine’de bulunuyordunuz Sonra Şam’a geldiniz Daha sonra hacca gittiniz Hacdan sonra da Vâsıt’a geldiniz O mukaddes yerleri nasıl terk ettiniz?” Bunlara şöyle cevap verdi: “Rüyâmda Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) efendimizi gördüm Bana (Vâsıt’a git! Orada vefât edersin ve babanın yanına defnolunursun) buyurdu
Ebü’l-Abbâs-ı Vâsıtî hazretlerinin kıymetli nasihatleri vardır Buyurdu ki:
“Tevekkül, bir şeyin olması ile, olmaması arasında fark gözetmemektir
“Dünya ve ahirette iyilik, sabır ile ele geçer
“Fütüvvet, nefsini aşağı tutup, Müslümanlara hürmeti büyük bilmektir
“Kendine lâzım olan ilimleri öğrenmeli ve bu ilimlerle amel etmeyi de ihmal etmemelidir
“Sâlihlerle sohbette beraber olup, onlarla sohbet ediniz Onlar, dünyâ hazineleridir Onlarla beraber olmak, ebedî saâdetin anahtarıdır

“SEFERE ÇIKMAK İSTİYORUZ
Bu mübarek zat bir gün talebelerini toplayıp; “Haklarınızı helâl ediniz! Sefere çıkmak istiyoruz” dedi Talebeler hayret edip, başlarını önlerine eğdiler Bunun üzerine buyurdu ki: “Salı günü Şîrâz’a gitmek üzere yola çıkmak istiyorum Ama zannediyorum ki, o gün Şîrâz’a değil âhiret yolculuğu var” Hakîkaten de dediği gün vefât etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com