Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bası, islâm, isın

Her İsın Bası İslam

Eski 08-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Her İsın Bası İslam

HER ISIN BASI ISLAM
Muaz Ibni Cebel radiyallahu anh’den rivayet edildigine gore Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem soyle buyurdu:
“- Tamamiyla isin aslini (basini,temelini) haber vereyim mi sana?”
- Ver, Ya Resulellah!
“- Isin basi(asli) Islam’dir
Her seyin temeline Islam’i oturtan bu Peygamber beyaninin tam olarak anlasilabilmesi icin, bu cumlelerin icinde yer
aldigi uzunca hadisin tamaminin gozden gecirilmesi yerinde olacaktir
Muaz Ibni Cebel radiyallahu anh anlatiyor:
Bir seferde Hz Peygamber’in maiyyetinde idim Bir gun, bir anda kendimi Resulullah’in yaninda buldum
Yuruyorduk Hemen kendisine;
- Ya Resulellah! Bana, beni cennete girdirecek, cehennemden uzaklastiracak bir is (amel) ogret! dedim
“- Cok buyuk bir sey istiyorsun Ancak bu, Allah’in kolay kildigi kisi icin pek kolaydir: Hic bir seyi ortak
kosmadan yalnizca Allah’a kulluk edersin Namazi dosdogru kilarsin Zekati verirsin Ramazan orucunu
tutarsin Ka’beyi haccedersin” buyurdu Sonra ilave etti:
“ Dikkat et Simdi sana hayir kapilarini haber verecegim: Oruc kalkandir Sadaka, suyun atesi
sondurmesi gibi gunahin azabini sondurur Kisinin gece yarisi kildigi namaz da gunahi sondurur
Bundan sonra Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem “ Korkuyla ve umutla Rablerine kulluk yaptiklari icin
vucutlari yataklarindan uzak kalir ve kendilerine verdigimiz riziktan Allah yolunda harcarlar
Yaptiklarina karsilik olarak, onlar icin ne mutluluklar saklandigini hic kimse bilemez” mealindeki ayeti
okudu
Daha sonra Resul-i Ekrem soyle buyurdu:
“- Sana butun islerin basini, ana diregini ve doruk noktasini bildireyim mi?” Ben:
- Evet, bildiriniz Ya Resulellah! dedim
“- Isin basi Islam, diregi namaz, dorugu cihaddir” buyurdu
Sonra;
“- Sana butun bunlarin kivaminin kendisine bagli oldugu seyi, isin (can damarini) bildireyim mi?” dedi
Ben;
- Evet, bildir Ya Resulellah! dedim Bunun uzerine Hz Peygamber dilini tuttu ve;
“- Sunu koru! buyurdu Ben;
- Ya Resulellah! Biz tum konustuklarimizdan sorgulanacak miyiz? dedim
“- Annen yokluguna yansin ey Muaz! Insanlari yuzustu (veya burunlari uzerine) cehenneme surukleyen,
ancak dillerinin urettikleridir!” buyurdu

Dunya – ahiret mutlulugu
Baska rivayetlerden ogrendigimize gore Tebuk Gazvesi’ne giderken yani cihad yolundayken cereyan eden bu
konusma, Islam’siz hic bir seyin bir anlami olmadigini aciklamaktadir
“Cennete girdirip cehennemden uzak tutacak is (amel)” olarak Hz Peygamber’in, Islam’in bes sartini saymasi,
her seyden once, dunya ve ahiretin mutluluguna kavusabilmek icin Islam’in gerektigini ortaya koymaktadir
Hz Peygamber’in hayr yollarini bildirdikten sonra “her isin basi Islamdir” tesbitinde bulunmasi, hem kotuluklerden
uzak kalmak hem de hayr ve iyiliklere kavusabilmek icin temelde Islam’in vaz gecilmez sart oldugunu iyice
vurgulamak anlamina gelmektedir
Islam temeli olmadan ne din binasini ne de toplum ve ummet yapisini ayakta tutmak mumkun degildir Namaz bu
temelin varliginin isbati, cihad ise, o temel uzerinde yapilabilecek ihya eylemlerinin ortak adi ve son noktasidir
Hz Peygamber’in, mubarek dilini gostererek “ Sunu koru!” buyurmasi, herhalde muslumanlar arasinda zuhur
edecek bir takim olumsuzluklarin asil sebebinin gereksiz sozler, gevezelikler, yaniltici propagandalar, saptirmalar ve
yaniltmalar oldugunu gostermektedir Buna egitim-ogretim sistemlerini, kitle iletisim araclarini, medyayi da katmamiz
mumkundur
Islamsiz, ibadetsiz, disiplinsiz bir hayatin, dunya huzuru ve ahiret mutlulugu icin hic bir sey vadetmedigi her halde
bundan daha guzel ve daha guclu bir sekilde ifade edilemez Hadisimiz, ummet, millet ve insanlik olarak yasadigimiz
acilarin kaynagini acik-secik ortaya koymakta ve careyi de cok net bir sekilde gostermektedir: ISLAM

Bir Olay
Hicretin onuncu yilinda Medine’ye gelip musluman olan Beni Muharib temsilcileri icinde bir kisi vardi Hz
Peygamber ona dikkatle bakti
Adam:
- Herhalde beni tanidiniz, ya Resulellah? dedi
Efendimiz:
“- Galiba ben seni gormustum” buyurdu
Adam:
- Evet, dedi”Sen beni gormus ve benimle konusmustun Ben ise sana cirkin sozler soyleyerek karsi koymustum
Olay Ukaz panayirinda olmustu Sen o zaman arab kabilelerini dolasip Islam’a davet ediyordun O zaman
arkadaslarim icinde sana benden daha kati ve kotu davranan olmamisti Hamdolsun Allah’a ki, sana inanacak kadar
bana omur verdi Halbuki o gun benim yanimdaki arkadaslarim, kendi dinleri uzerinde sirkleri icinde olup gittiler
Efendimiz:
“- Kalbler, Allah’in iradesine tabidir, O’nun elindedir” buyurdu
Adam:
- Ey Allah’in Resulu! Bagislanmam icin dua et! dedi
Efendimiz:
“- Musluman olmak, onceki gunahlari ortadan kaldirir! buyurdu

Arinma Sistemi
Bu olay acikca gosteriyor ki Musluman olmak yani Islam, kisi ve toplumlari, daha onceki Islam disi yasayislarinin
maddi-manevi kirlerinden temizler Onlari yepyeni bir kimlik ve kisilige kavusturur Cunku Islam, basta sirk olmak
uzere herseyden arinma sistemidir
Insanlar ve toplumlar duzelmek istedikleri zaman, onlerine cikan en buyuk engel, onceki yaptiklaridir Isledikleri
yanlislar icinde belli bir kimlik kazanmis ve belli bir havaya girmis olmalari cogu kere onlari yanlista israra sevkeder
Islam’in, gecmis hayati butun sonuclariyla ortadan kaldirdigini, yeni yepyeni bir baslangic oldugunu bilmek iste bu
noktada kisi ve toplumlari cesaretlendirmektedir “Her yanlisi ISLAM ile asmak mumkundur” mesajini almis
olmak, insanlik icin pek buyuk bir mustu ve duzelme cagrisidir
Zihni, fikri, siyasi, iktisadi ve ahlaki kargasayi ve anarsiyi butun boyutlari ve uzantilariyla ortadan kaldiracak en
gercekci recete Islamdir, Bu, tarih boyunca boyle olagelmistir Bugun de yarin da ayni olacaktir Onemli olan bu
gercegi zamaninda gorebilmek ve kabullenebilmektir
Yillar boyu savasmis olan Evs ve Hazrec kabileleri, Islam’in gelisiyle biribirleriyle kucaklasmislardir Degisik irk ve
milliyetlere mensup insanlar Islam ile kaynasip yeni ufuklara yonelmislerdir
Islam ustun degerler sistemidir Cunku caglar ustudur Ustunluk ve egemenlik kavramlarina bambaska anlamlar
kazandirmistir Daha onceki durumlari ne olursa olsun, her toplum bu yeni ustunlugu hedef olarak benimsemekle
kendisini yukumlu bilmelidir
Islam disi mihraklarin var gucleriyle Islam’a yuklenip onunu kesmeye calismalari, onun insanlik icin ne kadar gerekli
oldugunun bir baska delilidir
Islam, uzlasmaz gibi gorunen kisi ve topluluklari kaynastirip oz kardeslerinden daha ileri bir yakinliga kavusturdu
Boylece her musluman milletin katkisiyla meydana gelen bir Islam Medeniyeti olusturdu Dusmanlar da Islam’in takip
ettigi yolun tam aksini benimseyerek onun bunyesinde catlaklar acmaya, ayriliklar olusturmaya, muslumanlari
biribirlerine kirdirmaya calistilar, calisiyorlar
Ustun degerler sistemi olarak Islam ortak paydasinda bulusmak her derdin devasidir Bunu yasanan bunca aci
ve istirabtan sonra da anlayamazsak, isimiz kiyamete kalmis demektir
Sosyal guvenlik ve baris icin her kesimin ulasilmasi gerekli hedef ve elde edilmesi lazim gelen seref olarak kabul
edecegi bir ust deger olmadan, sun’i ve mahalli bazi deger yargilariyla problemleri cozmeye calismak tek kelime ile
bosuna yorulmak demektir
Eskiyen, porsuyen her uzvu oldugu kadar, cokmek uzere olan her toplumu da yeniden diriltecek soluk, ISLAM’in
solugudur
(HADISLERLE GERCEKLER3, 19)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com