![]() |
Harman Sonunu Bekle....... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Harman Sonunu Bekle.......Rivayete göre, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Eh! Sabır et bakalım ![]() ![]() ![]() Aradan zaman geçer ![]() ![]() ![]() – Musa Peygamber harman sonunu bekle, dedi ![]() ![]() Birkaç mevsim sonra Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – O zencinin efendisi öldü ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Ya Musa! Sen bana harman sonunu bekle, dedin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Ben sana harman sonu, dedim ![]() Her toplumun, her insanın hayatının bir devresi vardır ![]() ![]() Harman sonu; bâzı insan ve toplumlarda acı ve ıstırap hâlinde, bâzılarında saltanat hâlinde gelir ![]() Sana gelince ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıssadan hisse denir ya! Bizim de bundan alacağımız hisse olsun ![]() İnsan, harmanın başına geçtiği zaman sorumluluğunu bilmeli, kazanç budur ![]() ![]() ![]() ![]() “Âhireti için onda rızık hazırlayıp Rabb’ini memnun eden için dünya ne güzel yurttur ![]() Söz buraya gelmişken, Aziz Mahmud Hüdâyî rahmetu’llahi aleyh hazretlerinin Yalan Dünya” başlıklı dörtlüklerini buyrun birlikte okuyalım: Yalancı dünyaya aldanma yâhû Bu dernek dağılır divan eğlenmez ![]() İki kapılı bir viranedir bu, Bunda konan göçer, konuk eğlenmez ![]() Bakma bunun karasına ağına, Gönül verme bostanına bağına, Benzer hemân çocuk oyuncağına, Burda aklı olan insan eğlenmez ![]() Varını isâl et Mevla yoluna, Bunda ne eylersen onda buluna, Bir gün sefer düşer berzah iline, Otağı kalkacak sultan eğlenemez ![]() Sen ey gafil ne sandın rûzigârı, Durur mu anladın leyl-ü nehârı, Yükün yeynildi gör evvelden bârı, Yoksa yolcu gider kervan eğlenmez ![]() Doğrusuna gidegör bu yolların, Geçegör sarpını yüce bellerin, Dünya zindanıdır, mü’min kulların, Zindandan olan kul kolay eğlenmez ![]() Ömür tamam olup defter dürülür, Sırat köprüsü ve mizan kurulur, Hakkın dergâhında elbet durulur, Buyruğu tutulur, ferman eğlenmez ![]() Rivayete göre, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Eh! Sabır et bakalım ![]() ![]() ![]() Aradan zaman geçer ![]() ![]() ![]() – Musa Peygamber harman sonunu bekle, dedi ![]() ![]() Birkaç mevsim sonra Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – O zencinin efendisi öldü ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Ya Musa! Sen bana harman sonunu bekle, dedin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Ben sana harman sonu, dedim ![]() Her toplumun, her insanın hayatının bir devresi vardır ![]() ![]() Harman sonu; bâzı insan ve toplumlarda acı ve ıstırap hâlinde, bâzılarında saltanat hâlinde gelir ![]() Sana gelince ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıssadan hisse denir ya! Bizim de bundan alacağımız hisse olsun ![]() İnsan, harmanın başına geçtiği zaman sorumluluğunu bilmeli, kazanç budur ![]() ![]() ![]() ![]() “Âhireti için onda rızık hazırlayıp Rabb’ini memnun eden için dünya ne güzel yurttur ![]() Söz buraya gelmişken, Aziz Mahmud Hüdâyî rahmetu’llahi aleyh hazretlerinin Yalan Dünya” başlıklı dörtlüklerini buyrun birlikte okuyalım: Yalancı dünyaya aldanma yâhû Bu dernek dağılır divan eğlenmez ![]() İki kapılı bir viranedir bu, Bunda konan göçer, konuk eğlenmez ![]() Bakma bunun karasına ağına, Gönül verme bostanına bağına, Benzer hemân çocuk oyuncağına, Burda aklı olan insan eğlenmez ![]() Varını isâl et Mevla yoluna, Bunda ne eylersen onda buluna, Bir gün sefer düşer berzah iline, Otağı kalkacak sultan eğlenemez ![]() Sen ey gafil ne sandın rûzigârı, Durur mu anladın leyl-ü nehârı, Yükün yeynildi gör evvelden bârı, Yoksa yolcu gider kervan eğlenmez ![]() Doğrusuna gidegör bu yolların, Geçegör sarpını yüce bellerin, Dünya zindanıdır, mü’min kulların, Zindandan olan kul kolay eğlenmez ![]() Ömür tamam olup defter dürülür, Sırat köprüsü ve mizan kurulur, Hakkın dergâhında elbet durulur, Buyruğu tutulur, ferman eğlenmez ![]() Hüdâyî n’oldu bu kadar peygamber; Ebû Bekr u Ömer Osman u Haydar, Hani Habibullah, Sıddık-ı Ekber, Bunda gelen gider bir can eğlenmez ![]() Hüdâyî n’oldu bu kadar peygamber; Ebû Bekr u Ömer Osman u Haydar, Hani Habibullah, Sıddık-ı Ekber, Bunda gelen gider bir can eğlenmez ![]() |
![]() |
![]() |
|