![]() |
Komsuluk Hukuku Ve Fakirlere İyilik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Komsuluk Hukuku Ve Fakirlere İyilikBilesin ki, komsuluk, islâm kardesliginin ötesinde haklar gerektirir ![]() ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() "Üç türlü komsu vardir: Birinin bir, öbürünün iki, digerinin üç hakki vardir ![]() ![]() ![]() Komsu üzerinde iki hakki olan komsu müslüman olan komsudur ![]() ![]() ![]() Peygcamber'imizin müsiüman olmayan komsuya da sirf komsudur diye hak tanidigini görüyorsun ![]() "Komsuna karsi iyi davran ki, müslüman olasin ![]() «— Cebrail (A ![]() ![]() «— Allâh'a ve âhiret gününe inanan kimse, komsusuna karsi iyi davransin ![]() «— Komsusu zararindan emin olmadikça kisi mü'min olmaz ![]() «— Kiyamet Günü ilk defa komsular hesaplasacaktir ![]() ![]() Söylendigine göre, adami biri ibni Mes'ûd'a gelerek «Benim bir komsum var, beni rahatsiz ediyor ![]() ![]() ![]() Ibni Mes'ûd da O'na; «Madem ki, o senin hakkinda Allah'a karsi geliyor, sen var onun hakkinda Allah'a itaat et» diye cevap verir ![]() Peygamber'imize bir kadin hakkinda «Falan kadin gündüzleri oruç tutup geceleri nafile namaz kiliyor, fakat komsularini rahatsiz ediyor» dediler ![]() «O cehennemliktir» buyurdu ![]() Adamin biri Peygamber'imize gelerek komsusundan sikâyet etti ![]() Peygamber'imiz ona: «Sabret» buyurdu ![]() ![]() Adam da öyle yapti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zühri'nin bildirdigine göre, adamin biri Peygamber'imize gelerek komsusundan sikâyetçi oldugunu söyledi ![]() «Komsuluk kirkinci eve kadar uzar» diya ilân edilmesini emretti ![]() ![]() Peygamber'imiz buyuruyor ki: "Kadin, ev ve at bahsinde ugur ve ugursuzluk sözkonusudur ![]() ![]() Ugursuzu mehri pahali, nikâhlanmasi zor ve huyu kötü olanidir ![]() Evin ugurlusu genis ve komsulari iyi olani, ugursuzu dar ve komsulari kötü olanidir ![]() ![]() Bilesin ki, komsuluk hakki sadece komsuyu rahatsiz etmemekle bitmez, onun eziyetine katlanmak da gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Bildirildigine göre Kiyamet Günü fakir komsu, zengin komsunun yakasina yapisarak «Yâ Rabb'î, bana neden yardim etmedigini ve neden kapisini yüzüme kapattigini bu adama sor» der ![]() Abdullah Ibni Mukaffa Komsularindan birinin binek hayvani borcu karsiliginda evini satiliga çikarmak zorunda kaldigini duydu ![]() ![]() ![]() Marifet ehlinden biri evinde fare oldugundan sikâyet eder, ona «Kedi edinseniz» derler ![]() ![]() ![]() Baslica komsuluk haklari sunlardir: 1 — Karsilasinca selâm vermek ![]() 2 — Onu lâfa tutmamak ![]() 3 — Cok soru sormamak ![]() 4 — Hastaliginda ziyaretine gitmek ![]() 5 — Basina bir musibet gelince onu teselli etmek ve derdine ortak olmak ![]() 6 — Sevindirici bir olay karsisinda onu tebrik ederek mutluluguna katilmak ![]() 7 — Kusurlarina göz yummak ![]() 8 — Ayiplarini üstünkörü bir sekilde gözlemek ![]() 9 — Duvarinin üzerine mertek koymak suretiyle onu dara düsürmemek ![]() 10 — Yalagina su dökmemek ![]() 1 — Bahçesine cöp veya toprak dökmemek ![]() 12 — Evine varan yollarini daraltmamak ![]() 13 — Evine ne götürdügünü tâkib etmemek ![]() 14 — Açiga çikan ayiplarini örtmek ![]() 15 — Basina bir hal geldiginde öfkesini dindirmek ![]() 16 — Yoklugunda evine göz kulak olmak ![]() 17 — Aleyhindeki sözlere kulak asmamak ![]() 18 — Mahrem taraflarindan gözlerini sakindirmak ![]() 19 — Hizmetçisine israrli gözler ile bakmamak ![]() 20 — Çocugu ile tatli konusmak ![]() 21 — Dînî ve dünyevî konularda bilmedigi noktalarda kendisini aydinlatmak ![]() Bunlara müslümanlar arasi diger haklari da eklemek gerekir ![]() Peygamber'imiz (S ![]() ![]() ![]() «— Komsu haklari nelerdir, biliyor musunuz? Yardim isteyince ona yardim edersin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Komsu hakki ne demektir, biliyor musunuz? Nefsimi kudret elinde tutan Allâh adina yemin ederek söylüyorum ki, ancak Allah'in rahmetine mazhar olanlar komsu haklarinin üstesinden gelebilir ![]() Mücahid buyurur ki; «Sir gün Abdullah ibni Ömer'in yaninda idim ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kölesi ona kac keredir ayni seyi söylüyorsun» dedi ![]() ![]() Hisam der ki: «Hasan-ül Basrî kurban etinden Yahudi ve hiristiyanlara vermeyi mahzurlu görmezdi ![]() Ebu Zerr buyurur ki; «Dostum Allah Rasûlü (S ![]() ![]() ![]() «Tencere kaynatirken suyunu çok koy da komuslarin arasindan bir âileye onun bir kismini ver» diye buyurdu ![]() |
![]() |
![]() |
|