![]() |
Aşere-İ Mübeşşereye Benzemek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşere-İ Mübeşşereye BenzemekAşere-İ Mübeşşereye Benzemek Bilindiği üzere (Aşere-i Mübeşşere) hayatta iken Efendimiz (sav) Hazretleri tarafından cennetle müjdelenmiş on kişi demektir ![]() Bu bahtiyar insanların fazilet ve fedakârlıklarını, İslama hizmet konusundaki sebat ve azimlerini gören Efendimiz, bunların cennete gideceklerine hayatta iken işarette bulunmuş; benzeri bir mükâfata nail olmak isteyenlerin de benzeri hizmette bulunup fedakârlıklar yüklenmelerini ima etmiştir ![]() Zaten akıl da böyle kabul etmektedir ![]() ![]() ![]() – Hayrın da şerrin de zerresi zayi olmayacak, işleyenler karşılığını göreceklerdir, buyurmaktadır ![]() Bu sefer sizlere bu cennetle müjdelenmişlerden bir örnek arz etmek istedim ![]() ![]() Belki siz de diyeceksiniz ki, demek cennetle müjdelenmenin bedeli basit değilmiş ![]() ![]() Bu on bahtiyardan biri olan Hazreti Ali (kerremallahü vechehu) hurma bahçesinde akşama kadar çalışmış, akşam da devesinin üzerine bir çuval hurma yükleyerek evinin yolunu tutmuştu ![]() Devenin yuları yardımcısı Kamberin elinde kendisi de önde gidiyordu ![]() ![]() – Ne olur Allah rızası için! ![]() ![]() ![]() İşte bu sırada sesi duyan Hazreti Ali ile arkadan deveyi getiren Kamber arasında şu konuşma geçiyor ![]() – Kamber ne istiyor bu yoksul? – Hurma istiyor Efendim! – Ver öyleyse! ![]() ![]() ![]() – Hurma çuvalda Efendim! – Çuvalla ver öyle ise! ![]() ![]() – Çuval da devenin üzerinde! ![]() ![]() ![]() – Deveyle ver öyle ise! ![]() ![]() Emri yerine getiren Kamber der ki: – Devenin ipi de benim elimde, demekten korktum ![]() ![]() ![]() İşte burada ben bir nefs muhasebesi yapıyor ve kendi kendime diyorum ki, itimat ettiğim bazı hizmet insanları gelip de bana deseler ki: – Hizmetin şöyle bir miktar imkana ihtiyacı var ![]() Ben tereddüt etmeden: – Verin isteneni ![]() ![]() – Verilen yetmiyormuş, arabayı da istiyorlar ![]() ![]() – Arabayı da verin ![]() ![]() ![]() Diyebilirsem hemen şükür secdesine kapanıp: – Rabbim sana şükürler olsun hayatımda hiç olmazsa bir defa olsun Aşere-i Mübeşşereye benzedim, diyerek mutluluk duyabilir miyim, diye hayal ettim ![]() Tabii, sadece hayal ettim, yoksa bunları aynen yaparak yaşadım değil ![]() – Yapılamaz mı, çok mu zor? Hatta imkansız mı bazen Aşere-i Mübeşşereye benzeyen bir feragat ve fedakarlık içinde olmak? – Hayır, zor olsa da imkansız değil ![]() ![]() ![]() Çünkü onlar olmasa bunlar olmaz ![]() Onlar da mutlaka böyle fedakârlık ve feragatten sonra ellerini açıp dua ederek diyorlar ki: – Rabbim! Sana şükürler olsun hayatımızda hiç olmazsa bu kadarcık olsun Aşere-i Mübeşşereye benzeme aşk ve şevki ihsan eyledin bizlere ![]() Burada insan yine şöyle bir nefs muhasebesi yapmadan edemiyor da kendi kendine soruyor ![]() – Bunu diyenler demişler, böyle bir benzeyiş aşk ve şevkine kavuşmuşlar ![]() Ahmed Şahin |
![]() |
![]() |
|