|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
göre, ilk, müslüman, müslümanlar, oluş, sıralarınıza |
![]() |
Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk Müslümanlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarEdenler bulur elbet, takdir-i İlahidir bu, Dönerde kuduz köpek, ısırır sahibini ![]() Üflenerek söner güneş, yıkılır belki evren, Yıkılmaz Din-i Mubin uğrunda ölen varken ![]() :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::: MÜSLÜMAN OLUŞ SIRALARINA GÖRE İLK MÜSLÜMANLAR (R ![]() KAYNAK GÖSTERME KAYDIYLA ALINTI YAPILABİLİR ![]() Bu eser ilk günden hicrete kadar Müslüman olanları Müs-lüman oluş sıralarına göre düzenlenmiştir ![]() ![]() Hüdai ÇAKMAK Bismillahirrahmanirrahim ![]() Rahman ve Rahim olan Allah’ın (c ![]() Şahadet ederiz ki O’nun eşi, şeriki yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Yine şahadet ederiz ki Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nurlu yola davet kolay olmadı ![]() ![]() ![]() Tasdik edenler O mübarek insanın yoldaşı, arkadaşı, yar-dımcısı olma şerefine ulaştılar ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz gibi bu mübarek insanları rahmet ve min-netle anmak, en azından unutmamak boynumuzun borcudur ![]() Bu kitabımızda nübüvvetin verilişinden hicrete kadarki dönemde tespit edebildiğimiz ilk Müslümanları erkek, kadın, çocuk, yaşlı, genç, köle, efendi, siyah, beyaz, zengin, fakir, ırk, dil, cins ayırımı yapmadan Müslüman oluş sıralarına dikkate alarak yazmaya, kısa da olsa hayatları hakkında bilgiler ver-meye, bu mübarek insanları tanıtmaya çalıştık ![]() Unuttuklarımız ya da okuduğumuz kaynaklarda geçmediği için isimlerini bilmediklerimiz varsa onları da bu mübarek zümreye katar, rahmet ve şükranla anmayı bir borç biliriz ![]() Peygamberimizle birlikte bu mübarek insanları da hayırla anmanın rahmet ve berekete vesile olacağı umuduyla; gelmiş geçmiş tüm peygamberlere, hassaten peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() İnayet Allah’tandır ![]() Hüdai ÇAKMAK ========== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarASHAB-I KİRAM (R ![]() (ALFABETİK SIRAYA GÖRE) ABBAS B ![]() ![]() ![]() ABBAD B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDULLAH B ![]() ![]() ABDURRAHMAN B ![]() ![]() ABDURRAHMAN B ![]() ![]() ABS B ![]() ![]() ADİYY B ![]() ![]() ÂKİL B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ÂMİR B ![]() ![]() ÂMİR B ![]() ![]() ÂMİR B ![]() ![]() AMİRE BİNT-İ SA’DİY (r ![]() AMMAR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMR B ![]() ![]() AMRE (UMEYRE) Bint-i SÂDİ (r ![]() AVF B ![]() ![]() AYYAŞ B ![]() ![]() BERÂ B ![]() ![]() BEREKE Bint-i YESAR (r ![]() BEŞİR B ![]() ![]() BİLÂL-İ HABEŞİ(r ![]() ![]() BİŞR B ![]() ![]() BİŞR B ![]() ![]() BÜREYDE B ![]() ![]() ![]() CABİR B ![]() ![]() CABİR B ![]() ![]() CABiR B ![]() ![]() CEBBAR B ![]() ![]() CEHM B ![]() ![]() CUAYL B ![]() ![]() CÜNADE B ![]() ![]() DAHHÂK B ![]() ![]() DIMAD B ![]() ![]() EBU AHMED ABD ![]() ![]() ![]() EBU ABDULLAH CABİR B ![]() ![]() EBU ABDULLAH CEBBAR B ![]() ![]() EBU ABDULLAH KÂB B MALİK EL ENSARİ (R ![]() EBU ABDULLAH SA’D B ![]() ![]() ![]() ![]() EBU ABDURRAHMAN MUAZ B ![]() ![]() EBU BÜRDE HANİ B ![]() ![]() EBU CABİR ABDULLAH B ![]() ![]() ![]() EBU EYÜP EL ENSARİ (R ![]() EBU FÜKEYHE (r ![]() EBU HALİD HARİS B ![]() ![]() EBU HUZEYFE B ![]() ![]() ![]() EBU KAYS B ![]() ![]() EBU MABED EKSEM ![]() ![]() EBU MUAVİYE UBEYDE B ![]() ![]() EBÛ MUSA’L’EŞ’ARİ (r ![]() EBÛ RÂFİ (r ![]() EBU SABİT SA’D B ![]() ![]() EBÛ SEBRE B ![]() ![]() EBU SELEME ABDULLAH ![]() ![]() EBU ŞUBAS HADîC B ![]() ![]() EBU TALHA ZEYD B ![]() ![]() EBU UBEYDE (B ![]() ![]() ![]() ![]() EBU YAHYA ABDULLAH B ![]() ![]() EBÛ ZERR’EL’GIFARİ (r ![]() EBULYESER KÂ’B B ![]() ![]() EBULHEYSEM MALİK B ![]() ![]() EBUL MÜNZİR YEZİD B ![]() ![]() EBUL VELİD RİFÂA B ![]() ![]() EBÜRRUM B ![]() ![]() ERKAM B ![]() ![]() ES’AD B ![]() ![]() ESMÂ BİNT-İ EBU BEKİR (r ![]() ESMÂ BİNT-İ SELÂME (r ![]() ESMA Bint-i ÜMEYS (r ![]() ESVED B ![]() ![]() EVS B ![]() ![]() FÂTIMA BİNT-İ ALKAMA (r ![]() FATIMA BİNT-İ ESED B ![]() ![]() FATIMA BİNT-İ HATTAB (r ![]() FATIMA BİNT-İ MÜCELLEL (MUHACCEL) (r ![]() FATIMA BİNT-İ SAFVAN (r ![]() FERVE B ![]() ![]() FİRAS B ![]() ![]() FÜKEYHE Bint-i YESAR (r ![]() HABBAB B ![]() HADîC B ![]() ![]() HALİD B ![]() ![]() HALİD B EBİ BÜKEYR (r ![]() HALİD B ![]() ![]() HÂLİD B ![]() ![]() ![]() HÂLİD B ![]() ![]() HÂMÂME HATUN (r ![]() HARICE B ![]() ![]() HARİS B ![]() ![]() ![]() HARİS B ![]() ![]() HÂRİS B ![]() ![]() HARİS B ![]() ![]() HARMELE BİNT-İ ABD (r ![]() HARİS B ![]() ![]() HASENE HATUN……………………………………………… HAŞİM B ![]() ![]() HÂTIP B ![]() ![]() HÂTIP B ![]() ![]() HATTAB B ![]() ![]() HEBBAR B ![]() ![]() HİŞAM B ![]() ![]() HUNEYS B ![]() ![]() HÜZEYME B ![]() HZ ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() HZ ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() HZ ![]() ![]() Hz ![]() ![]() HZ ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() HZ ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Hz ![]() İBN ![]() ![]() ![]() İYAS B ![]() ![]() İYAS B ![]() ![]() İYAS B ![]() ![]() İYAZ B ![]() ![]() KÂB B ![]() ![]() KAYS B ![]() ![]() KAYS B ![]() ![]() KAYS B ![]() ![]() KUDÂME B ![]() ![]() KUTBE B ![]() ![]() LEYLA Bint-i EBİ HASME (r ![]() LÜBEYNE HATUN (r ![]() MUHAMMED B ![]() ![]() MAHMİYE B ![]() ![]() MA’KIL B ![]() ![]() MALİK B ![]() ![]() MÂLİK B ![]() ![]() MÂMER B ![]() ![]() MÂMER B ![]() ![]() MA’N B ![]() ![]() MUTTALİB B ![]() ![]() MES’UD B ![]() ![]() MES’UD B ![]() ![]() MES’UD B ![]() ![]() MES’UD B ![]() ![]() MEYSERE B ![]() ![]() MIKDAD B AMR (ESVED) (r ![]() MUAYKIB B ![]() ![]() MUATTİB B ![]() ![]() ![]() MUAVVİZ B ![]() ![]() MUAZ B ![]() ![]() ![]() MUAZ B ![]() ![]() MUAZ B ![]() ![]() MUHAMMED B ![]() ![]() MUHRİZ B ![]() ![]() MUS’AB B ![]() ![]() MUTTALİB B ![]() ![]() MÜNZİR B ![]() ![]() NEHDİYE HATUN (r ![]() NUAYM (NAHHAM) B ![]() ![]() NUMAN B ![]() ![]() NÜHEYRB ![]() ![]() OSMAN B ![]() ![]() ![]() OSMAN B ![]() ![]() OSMAN B ![]() ![]() RAFİ B ![]() ![]() REMLE Bint-i AVF (r ![]() REYTA Bint-i HÂRİS (r ![]() RİFAA B ABDÜLMÜNZİR EL ENSARİ (R ![]() RİFÂA B ![]() ![]() SABİT B ![]() ![]() SAD B ![]() ![]() SA’D B ![]() SA’D (SAİD) B ![]() ![]() ![]() SA’D B ![]() ![]() SA’D B ![]() ![]() SA’D B ![]() ![]() SÂİB B ![]() ![]() SAİB B ![]() ![]() SAİD B ![]() ![]() SAİD B ![]() ![]() SA’LEBE B ![]() ![]() SALİT B ![]() ![]() SAYFÎ B ![]() ![]() SEHL B ![]() ![]() SEHLE Bint-i SÜHEYL B ![]() ![]() SEKRAN B ![]() ![]() SELEME B ![]() ![]() SELEME B ![]() ![]() SİNAN B ![]() ![]() SÜFYAN B ![]() ![]() SÜHEYB B ![]() ![]() SÜHEYL B ![]() ![]() SÜLEYM B ![]() ![]() SÜMEYYE Bint-i HUYYAT (HUBAT) (HUBBAT) (r ![]() ![]() SÜRAKA B ![]() ![]() ![]() ![]() SÜVEYBİT B ![]() ![]() SÜVEYD B SAMIT (r ![]() ŞEMMAS B ![]() ![]() ![]() ŞURAHBİL B ![]() ![]() TALHA B ![]() ![]() TÜFEYL B ![]() TÜFEYL B MALİK EL ENSARİ (R ![]() TÜFEYL B ![]() ![]() TULEYB B ![]() ![]() UBADE B ![]() ![]() UBEYDULLAH B ![]() UKBE B ![]() ![]() UKBE B ![]() ![]() UMARE B ![]() ![]() UMEYR B ![]() ![]() UMEYR (İMRAN) B ![]() ![]() UMEYR B ![]() ![]() URVE B ![]() ![]() UTBE B ![]() ![]() UTBE B ![]() ![]() UVEYM B ![]() ![]() UMEYR B ![]() ![]() ÜMEYNE (HÜMEYNE) bint-i HALEF…………………… ÜMMÜ CEMİL FATIMA Bint-i MÜCELLEL (r ![]() ÜMMÜLHAYR SELMA BİNT-İ SAHR (r ![]() ÜMMÜ KÜLSÜM Bint-i SÜHEYL B ![]() ![]() ÜMMÜ MABED ATİKE BİNT-İ HALİD (r ![]() ÜMMÜ MENİ’ ESMA EL ENSÂRİ (R ![]() ÜMMÜ ÜBEYS HATUN (r ![]() ÜMMÜ ÜMÂRE NESİBE EL ENSARİ (R ![]() ÜMMÜLFAD LÜBÂBETÜLKÜBRÂ Bint-i HÂRİS (r ![]() ÜSEYD B ![]() ![]() VÂKID B ![]() ![]() YÂSİR B ![]() ![]() YEZİD B AMR (AMİR) EL ENSARİ (R ![]() YEZİD B ![]() ![]() YEZİD B ![]() ![]() YEZİD B ![]() ![]() YEZİD B ![]() ![]() ZEKVAN B ![]() ![]() ![]() ZEYD B ![]() ![]() ZİNNİRE HATUN (r ![]() ZİYAD B ![]() ![]() ZÜBEYR B ![]() ![]() ZÜHEYR B ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarÜMMÜLMÜMİNİN Hz ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cebrail (a ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Hatice! Uykuda gördüğüm ve sana anlattığım şeyi yüce Rabbim bana Cebrail’i (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -Ey Muhammed! Müjdeler olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Ona Cebrail’den (r ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda O Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz sırtında olan nübüvvet görevini taşımakta güçlük çektiği, kavmi tarafından yalanlandığı, ret olunduğu, türlü eziyetlere, işkencelere maruz kaldığı dönemlerde üzüntü içinde evine döndüğü zaman yüce Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun hakkında: -Halk beni inkârla karşıladığı zaman O bana inandı ![]() Halk ben yalanladığı zaman O beni tasdik etti ![]() Halk beni mahrum ettiği zaman O Bana malına ortak etti ![]() Kadınlar bana evlattan mahrum ettiği zaman Allah (c ![]() ![]() ![]() Kendi zamanında kadınların en hayırlısı İmran’ın kızı Meryem idi ![]() Bu ümmet kadınlarının en hayırlısı da Hatice’dir ![]() Cennet kadınlarının üstünü Hatice bint-i Hüveylid, Fatıma bint-i Resulallah, Meryem bint-i İmran ve firavunu zevcesi Asiye bint-i Müzahim’dir buyurmuştur ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Resulallah’a peygamberlik verildiği sıralarda ailesi, koru-masına aldığı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En büyük kızı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============== Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin diğer kızları Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Leheb’in oğlu Uteybe Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedir savaşına çıkıldığı sıralarda Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ========== Hz ![]() ![]() ![]() Müslüman olan üçüncü kişi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda Hz ![]() ![]() ![]() “-Resulallah aleyhisselam Pazartesi günü peygamber gön-derildi ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizle Hz ![]() ![]() -Ya Muhammed! Şu yaptığınız nedir? Diye sordu ![]() Peygamberimizde: -Ya Ali! Bu Allah’ın kendisi için seçtiği peygamberlerini onunla göndermiş olduğu dinidir ![]() ![]() O’nun bu sözleri üzerine Hz ![]() ![]() ![]() -Ya Muhammed! ben şu teklif ettiğin dini bu güne kadar hiç işitmedim ![]() ![]() Peygamberimiz peygamberlik işinin henüz açıklanmasına uygun bulmuyordu ![]() -Ey Ali! Sana söylediğimi yaparsan yap ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Muhammed! Senin dün bana söylediğin şey ne idi? Sen bana onu bir kez daha anlat dedi ![]() Peygamberimizde: -Ey Ali! Sen Lâ İlâhe İllallâhü vahdehû la şerîke leh diyerek kendisinden başka ilah bulunmayan, bir olan, şeriki ortağı bulunmayan Allah’a şahadet edecek, Lat’a, Uzza’ya ve diğer putlara ret ve inkâr edecek, Allah’a (c ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağların, tepelerin, ağaçların arasından geçip giderlerken karşılarına çıkan hiç bir dağ, hiç bir tepe, hiç bir ağaç yoktu ki peygamberimize: -Esselâmü Aleyke ya Resulallah = Selam olsun sana ey Al-lah’ın resulü diyerek selam vermesin ![]() Peygamberimiz kuşluk vaktinde Kâbe’ye gider, orada kuş-luk namazı kılardı ![]() İlk dönemlerde Kureyş müşrikleri bu namazdan pek hoş-nutsuzluk göstermezler, tedirgin olmazlardı ![]() ![]() Bundan sonra başka günlerde peygamberimiz namaz kıla-cağı zaman Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz namaz vakti gelince Mekke vadilerinden bir vadiye doğru çıkar gider, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Ali’nin Muhammed’in yanına devam ettiğini ondan hiç ayrılmadığını görüyorum ![]() ![]() Ebu Talib nice zamandır oğlu Ali’yi (k ![]() ![]() ![]() ![]() -Demek oğlum bana bunun için mi görünmüyor? Diye sor-du ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimize: -Ey Kardeşimin Oğlu! Edindiğini gördüğüm şu din ne di-nidir? Ben bu dini ne, gördüm ne de duydum ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ey amca! Bu Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Babamız İbrahim’in (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey amca! Öğütleyeceğim, doğru yola kılavuzlayacağım kimselerden buna en çok layık olan sensin ![]() ![]() Ey amca! Sen her şeyi yaratıp kuşatan Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Talib biraz düşündükten sonra: -Ey Kardeşimin Oğlu! Vallahi yaptığınız ya da söyledikle-riniz şeylerde benim için bir sakınca yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey oğulcuğum! Üzerinde bulunduğun bu din nedir? Diye sordu ![]() Hz ![]() ![]() -Babacığım! Ben Allah’a, Allah’ın resulüne iman ve Onun Allah tarafından getirdiklerini de tasdik ettim ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Talib: -Ey oğulcuğum! Şüphesiz ki Amcanın Oğlu seni ancak iyi-liklere ve güzelliklere davet eder ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Talib’in bu sözleri peygamberimizi çok sevindirdi ![]() Ebu Talib Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Ebu Talib! Amcamın oğlu! Ben seni oğlunu arayıp bulmak üzere gider gördüm ama şimdi yalnız gelmektesin ![]() ![]() Ebu Talib onun bu sorusuna: -Sen onu ne yapacaksın? Diye soruyu soruyla yanıtladı ![]() Fatıma hatun: -Ey amcamın oğlu! Kadın kölem oğlunu Ecyad’ta namaz kılarken görmüş bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Ebu Talib: -Ey kadın! Sus! Sen bu işte oğlunu kendi haline bırak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz yanında Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda Afif’el Kindî der ki: -Ben ticaret adamı idim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cahiliye döneminde ticaret için Mekke’ye gelmiş, Abbas b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Abbas! Ben şurada büyük bir iş ve şaşılacak bir olay görüyorum dedim ![]() Abbas’ta sözlerimi onaylayıp: -Evet! Dediğin gibi bu büyük bir iştir ![]() -Ey Afif’el Kindî! Şu gördüğün olgun genç kimdir biliyor musun? Diye sordu ![]() Ben de Ona: -Hayır! bilmiyorum dedim ![]() Abbas: -Şu gördüğün olgun genç Muhammed b ![]() ![]() ![]() -Şu yanında bulunan çocuk kimdir biliyor musun diye sor-du ![]() Bende: -Bilmiyorum dedim ![]() Abbas (r ![]() -Şu yanındaki çocuk kardeşimin oğlu Ali b ![]() ![]() ![]() Kardeşimin Oğlu bize senin şu gördüğün ve onlarında sa-lik bulundukları bu dini kendisine göklerin ve yerin Rabbi olan Allah’ın emrettiğini söylemektedir ![]() ![]() Ve yanlarına gidip dördüncünün dördüncüsü, ikinci erkek mümin olmayı, Resulallah’a o zaman tabi olmuş, Allah’a o zaman iman etmiş olmayı ne kadar çok isterdim ![]() Hz Ali (k ![]() ![]() ![]() -O düşmandan yüz çevirmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Allah’ım! Ona dost olana dost, düşman olana düşman ol diyerek dua etmiştir ![]() Peygamberimiz Onu en küçük kızı Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “-Ey Ali! Sen benim damadım ve torunlarımın babasısın ![]() “-Sen bendensin, bende sendenim ![]() “-Sen benim dünyada ve ahrette kardeşimsin ![]() “-Ey Ali! Bana göre sen Musa’ya göre Harun gibi olmaya razı değil misin? Şu farkla ki Benden sonra peygamber yok-tur ![]() “-Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır ![]() Burada mevla kelimesinin efendi anlamına geldiğini hatır-latalım ![]() “-O benden sonra her müminin velisidir” buyurmuştur ![]() Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret buyuracakları zaman müşrikler Onu öldürmek için evini kuşattıkları sırada Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz bir gün onları ve torunlarını ridasının altı-na alarak: -Allah’ım! Bunlar benim ehl-i beytim, ev halkımdır ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen ümmetimin en evvel Müslüman olanı, en çok bilgilisi ve en akıllı ve uslusu ile evlendirmeme razı değil misin diye buyurduğu gibi yine Hz ![]() ![]() ![]() -Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır ![]() ![]() Gerçekten de Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Onun karnı hikmet ve ilim ile dolu idi ![]() ![]() Ona ilmin onda dokuzu verilmişti de kalan onda birine de bütün insanlarla birlikte ortaktı ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Ey insanlar! Bana sorunuz ![]() ![]() Bana Kitabullahtan sorunuz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bizim en büyük kadımız Ali’dir ![]() ![]() Muaviye b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Fıkıh ve ilim Ebu Talib’in Oğlunun ölümüyle gitti demek-ten kendini alamamıştı ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Açık ve kesin sözlüydü ![]() ![]() Adaletle hükmeder, ne olursa olsun adaletten sapmazdı ![]() Her yanından ilim ve hikmet fışkırırdı ![]() ![]() Dünyadan ve dünya ziynetlerinden kaçınır, onlara iltifat etmezdi ![]() Geceye ve gecenin sessizliğiyle baş başa kalmayı çok sever-di ![]() ![]() Son derece ibret alıcı, uzun, uzun düşünücü idi ![]() ![]() Elbisenin kendine kısa geleninden, yemeğin katı olanın-dan hoşlanırdı ![]() Arkadaşlarının yanında bulunduğunda ayrıcalık istemezdi ![]() ![]() Kendisine bir şey sorulduğunda hemen cevap verir, bildi-rilmesini istenilen şeyi hemen bildirirdi ![]() Din adamlarına karşı son derece saygılıydı ![]() ![]() Güçlü olan bâtıl işinde ondan yüz bulmayı umamaz, zayıf olanda onun adaletinden umutsuzluğa düşmezdi ![]() Yalnız kaldığında sakalını eline alır, boynunu büküp uzun, uzun düşünür; duygulanıp için, için ağlar: -Ey dünya! Aldatacaksan sen benden başkasını aldat ![]() ![]() ![]() Benim sana aldanmam ne kadar uzak, ne kadar uzak ![]() Ey dünya! Ben seni dönülmeyecek bir şekilde üç tâlakla boşadım ![]() Bitmez görünürsün ama her yaratık gibi sende fanisin ![]() ![]() Ahret yolu ise çok uzundur ![]() Ahret yolunun ıssızlığından, uzunluğundan, azığının azlı-ğından ahh, ahh deyip dizlerimizi dövmekten başka elimizden ne gelir derdi ![]() Onun şehit edildiğini duyan bir şair sahabi: -Onun ölümü bana gözlerinin önünde biricik oğlunu bo-ğazlanırken gören bir babanın acısını verdi demekten kendini alamamıştı ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Resulallah Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Peygamberimiz mescidine açılan kapıların hepsini kapat-tırmış, yalnız Onun kapısını kapattırmamıştır ![]() 3-Hayber savaşında ashaptan pek çok kişi istediği halde bayrağı Ona vermiştir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kendini tamamen ibadete vermek için ashaptan bazı arka-daşları ile beraber, hadım olmaya karar vermişse de peygam-berimiz tarafından engel olunmuştur ![]() -Ey Ali! Ben sana iyi bir örnek değil miyim? Ben hem yemek yer hemde oruç tutarım ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz sağlığında onun bu şekilde şehit edilece-ğini haber vermişti ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük ve geniş karınlıydı ![]() Geniş omuzlu; elleri, kolları pazıları çok kuvvetliydi ![]() Boynu gümüş ibrik gibi uzun ve düz, başının üstü saçsızdı ![]() Omuz başları dik ve yüksekti ![]() Savaşa silkelene, silkelene gider, giderken düşmanlarına korku, dostlarına güven ve kıvanç verirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Esmer tenli; sık, uzun ve enli sakallıydı ![]() ![]() Saçları ve sakalları bembeyazdı ![]() ![]() Siyah sarık sarar, sarığının bir ucunu arkasına bırakırdı ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ======== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarZEYD B ![]() ![]() Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz küçük yaşlarda Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Eğer şu köle benim olsaydı muhakkak onu azat ederdim dedi ![]() Hz ![]() ![]() -Ey Muhammed! Haydi O senin olsun ![]() ![]() Peygamberimiz Zeyd’i hemen azat ettikten sonra yanında kalıp kalmama konusundaki tercihi kendisine bıraktı fakat Zeyd ondan ayrılmadı ![]() Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyd’in babası Harise oğlunun Benî Kayn b ![]() ![]() ![]() Zeyd’in kabilesinden bazı kişiler hac için Mekke’ye geldik-lerinde Zeyd’i gördüler ve bulunduğu yeri babasına haber verdiler ![]() Babası Harise ve amcası Kâb, Zeyd’in peygamberimizin yanında bulunduğunu haber alınca yanlarına kurtulmalık ak-çesi alarak Mekke’ye geldiler ki bu, peygamberimize vahiy ve peygamberlik gelmeden önce idi ![]() Peygamberimizin yanına gelerek: -Ey Muhammed! Biz yanında bulunan oğlumuz için gelmiş bulunuyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onları tanıyamadı, kimi kastettiklerini an-layamadı ![]() -Sözünü ettiğiniz kimdir? Diye sordu ![]() Onlarda: -Ey Muhammed! O Zeyd b ![]() ![]() Peygamberimiz bir an durakladıktan sonra: -Ey kişiler! Şu söylediğiniz dışında başka bir çözüm yolu olamaz mı? Ben size şu söylediğinizden daha hayırlısını teklif etsem olmaz mı? Diye sordu ![]() Zeyd’in babası ve amcası bir ümitle sordular ![]() -Ey Muhammed! Şu söylediğimiz dışındaki çözüm yolu nedir? Sen bunu bize bildir dediler ![]() Peygamberimiz: -Ben derim ki Zeyd’i yanımıza çağırıp dilediğini tercihte Onu serbest bırakalım ![]() ![]() ![]() Zeyd’in babası ve amcası peygamberimizin bu teklifini çok sevindiler ![]() ![]() Peygamberimiz hemen Zeyd’i yanına çağırdı ![]() -Ey Zeyd! Sen şu kişileri tanır mısın? Diye sordu ![]() Zeyd’te: -Evet tanırım ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ey Zeyd! Sen Benim kim olduğumu öğrendin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyd hiç tereddüt etmeden: -Ey Muhammed! Yemin ederim ki ben Sana hiç kimseye tercih etmem ![]() ![]() ![]() Zeyd’in babası ve amcası onun bu sözleriyle şaşkına dön-düler ![]() -Ey Zeyd! Yazıklar olsun sana ![]() ![]() Zeyd: -Evet! Ben bu Zat’tan öyle şeyler gördüm ki Ona hiç bir zaman hiç kimseyi tercih etmem ![]() ![]() Peygamberimiz Zeyd’in bu bağlılığını görünce elinden tu-tup Kâbe mescidindeki Hıcr mevkiine götürdü ![]() Hıcr mevkii Mekke ileri gelenlerinin oturdukları; konuşup, eğleştikleri bir yerdi ![]() Peygamberimiz Zeyd’in elinden tutarak yüksekçe bir yere çıktıktan sonra: -Ey hazır olan kişiler! Şahit olunuz ki Zeyd bundan sonra benim oğlumdur ![]() ![]() Zeyd’in babası ve amcası bunu görünce gönülleri rahatlaştı, dönüp yurtlarına gittiler ![]() Cahiliye çağında bir kimse birini oğul edindi mi halk o oğulluğu oğul edinene nispet eder, onun adı ile çağırır, oğul-luk onun mirasına ortak olurdu ![]() O günden sonra Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “-Oğullukları babalarının ismi ile çağırınız ![]() ![]() “-Muhammed adamlarınızdan hiç birinin babası değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimize peygamberlik verildiği zaman Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() -Ey Zeyd! Ben seni oğulluk olarak almış, adımı adın olarak vermiş bulunmaktayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyd hemen Kelime-i Şahadet getirerek Müslüman oldu ve namaz kıldı ve peygamberimizden hiç ayrılmadı ![]() ![]() Peygamberimiz onun hakkında: -Ey Zeyd! Sen bizim kardeşimiz ve azatlımızsın ![]() ![]() Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onu önce halasının kızı olan Zeyneb bint-i Cahş ile evlendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nikâhta Allah-ı Tealanın (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onu Mute savaşında İslam ordusunun ko-mutanı yapmıştı ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() =========== Hz ![]() ![]() ![]() Müslüman olanların beşincisi Hz ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir’in ata soyu peygamberimizin ata soyuyla Mürre b ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Ya Rabbi! Şu ölümden azatladığın oğlumdur ![]() ![]() Ebu Bekir büyüyüp gelişince Atik ismi de verildi ![]() ![]() Ebu Bekir peygamberimizden iki yaş küçüktü ve peygam-berimizin en yakın, en candan dostlarından birisiydi ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Hira dağındaki mağarada gaipten bazı ses-ler duymaya başladığı ve bu seslerin mahiyetini öğrenmek için Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Rahip Bahira onun rüyasını dinledikten sora: -Ey kişi! Sen buraya nereden geldin? Diye sordu ![]() Ebu Bekir’de: -Ben Kâbe’nin bulunduğu kutsal Mekke halkındanım dedi ![]() Onun Mekke halkından oluşu Bahira’nın ilgisini daha da çekti ![]() -Ey kişi! Sen Mekke halkından kimlerdensin diye sordu ![]() Ebu Bekirde: -Ben Kureyşîyimdir dedi ![]() Bahira: -Sen geçimini ne ile sağlamaktasın dedi ![]() Ebu Bekir: -Ben ticaret yapar, geçimimi ticaretten sağlarım dedi ![]() Bahira biraz düşündükten sonra: -Ey kişi! Sen çok hayırlı bir rüya görmüş bulunmaktasın ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Ey kişi! Ben senin hâl ve tavrından harem halkından bir kişi olduğunu tahmin ediyorum dedi ![]() Hz ![]() -Evet ben harem halkından bir kişiyimdir deyip onun söz-lerin onayladı ![]() İhtiyar bilgin ona daha dikkatli bakarak: -Zannederim Sen aynı zamanda Kureyşîsin de dedi ![]() Hz ![]() -Ey bilgin kişi! Yanılmadın ![]() ![]() İhtiyar bilgin bu kez: -Ben senin Teym oğullarından olduğunu da tahmin ediyo-rum dedi ![]() Hz ![]() -Evet ben Teym b ![]() ![]() İhtiyar bilgin ona doğru biraz daha yaklaşarak: -Senin hakkında öğrenmek istediğim bir şey daha kaldı dedi ![]() Ebu Bekir: -Öğrenmek istediğini bana sor dedi ![]() İhtiyar bilgin: -Ben sadece karnını açıp bana göstermeni istiyorum dedi ![]() Onun bu isteği Ebu Bekir’in garibine gitti ![]() -Bunu benden niye istediğini haber vermedikçe bu dediğini yapmam dedi ![]() İhtiyar bilgin: -Ben okudum kitaplarda Harem halkından bir peygamber gönderileceğini ve ona bir genç ile olgun yaşta birinin yardım-cı olacağını sağlam ve doğru bilgiler içinde buldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir ihtiyar bilginin bu sözleri üzerine karnını açıp ona gösterdi ![]() -Kâbe’nin Rabbine ant olsun ki sen O’sun ![]() ![]() Ebu Bekir: -Ey bilgin kişi sen şu sözlerini daha açıklık getir ![]() ![]() İhtiyar bilgin: -Ey kişi! Doğru yoldan eğrilmekten sakın ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir işini bitirdikten sonra vedalaşmak için ihtiyar bilginin yanına varınca o: -Ey Harem halkından olan şerefli kişi! Sen o beklenen pey-gambere ulaştığında şu beyitleri Ona bildir deyip bir beyit söyledi ![]() ![]() Ebu Bekir Mekke’ye geldiğinde Muhammed’e (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bildiğiniz gibi ben uzun bir yolculuktan gelmiş bulunu-yorum ![]() ![]() ![]() Onlarda: -Ey Ebu Bekir! Başımızda büyük bir iş var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir de: -Ey Kureyşin ulu kişileri! Ben sizi başınızdaki şu iş nede-niyle hayli bunalmış buldum ![]() ![]() ![]() Onlarda: -O şu anda zevcesi Hatice’nin evindedir dediler ![]() Ebu Bekir oyalanmadan doğruca Hatice’nin evine gelip ka-pısını çaldı ![]() ![]() -Ya Muhammed! Sen kavminin menzil ve meclislerini gayb, baba ve atalarının dinini terk etmişsin öyle mi? Senin hakkında bana erişen şu haberlerde nedir? Diye sordu ![]() Peygamberimiz ona: -Ey Ebu Bekir! Seni böyle telaşa sokan hakkımda sana ula-şan haberlerde ne imiş? diye sordu ![]() Ebu Bekir: -Sen insanlara Allah’ın birliğine inanmaya davet ediyor, ben Allah’ın resulüyüm diyormuşsun dedi -Evet ey Ebu Bekir! Aziz ve celîl olan Rabbim beni Beşir, Nezîr ve İbrahim’in duası kıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir de Ona: -Ey Muhammed! Sen bu konuda bana hüccet ve delil göster dedi ![]() Peygamberimizde: -Ey Ebu Bekir! Bu konudaki hüccet ve delilim Yemende buluştuğun bilgin kişidir dedi ![]() Ebu Bekir’de ona: -Ey Muhammed bu yeterli bir delil değildir ![]() ![]() ![]() Peygamberimizde: -O bilgin kişi ki ihtiyardır ve sana benim için emanet bir beyit bırakmıştı da sen onu ezberlemiştin dedi ![]() Ebu Bekir hayretler içinde kalarak: -Ey Muhammed! Ey sevgili dostum! Muhakkak ki doğru-lardansın ![]() ![]() Peygamberimiz: -Benden önceki peygamberler gelmiş olan Namus’ul Ekber bana da gelmiştir ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Bekir: -Uzat elini ey Muhammed! Sen doğrusun, eminsin ![]() ![]() ![]() ![]() Halka yalan söylemeyen bir insan Allah’a karşı hiç yalan söylemez ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir’in iman etmesi peygamberimizi çok sevindirdi ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir saf ve katıksız olan sarsılmaz imanı ve kişiliğiyle peygamberimizin en büyük yardımcılarından birisi oldu ![]() ![]() Ebu Bekir’in Kureyş kavmi üzerinde mümtaz bir yeri vardı ![]() ![]() Cahiliye döneminde Kureyşîlerin ulu ve hatırı sayılan kişi-lerindendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kureyşin yenilmez pehlivanlarından Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -İnsanlardan canında, malında, arkadaşlığında bana karşı Ebu Bekir b ![]() ![]() ![]() ![]() Haberiniz olsun ki sahibiniz yüce Allah’ın dostudur ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir Müslüman olduğunda kırk bin dirhem serveti vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Tebük seferi sırasında kalan servetinin hepsini getirip peygamberimizin önüne koymuştu ![]() -Ey Ebu Bekir! Ev halkına ne bıraktın? Diye sordu ![]() Ebu Bekir başını eğerek, yavaşça: -Allah’ı ve Allah’ın resulünü bıraktım dedi ![]() Peygamberimiz Ebu Bekir’in cennetin Salat, Cihat, Sadaka ve Reyyan gibi sekiz kapısından aynı anda içeriye davet edile-ceğini bildirmiş onun ismini de sağlıklarında cennetle müjde-lenen Aşere-i Mübeşşere’den on mutlu kişinin arasında say-mıştır ![]() Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret edeceği za-man onu kendine yoldaş ve mağarada gizlendiğinde arkadaş edinmişti ![]() Ebu Bekir bedir Uhud, Hendek ve diğer bütün savaşlarda peygamberimizin yanında bulundu ![]() Peygamberimiz vefatıyla neticelenen hastalığı sırasında mihraba yalnız onun geçirilmesini emir buyurmuş, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Peygamberimiz Kuranı-ı Kerimin sure ve ayetleri vahiy edildikçe onları ezberler ve ezberletir; aynı zamanda vahiy katiplerinden birini çağırır; ona “yaz” diyerek okuyup, yazdı-rır yazılacak ayetin hangi sureye ve hangi ayetten sonra yazıla-cağını da bildirirdi ![]() Kendisi Kuran hafızıydı ![]() Peygamberimizin irtihalinden sonra Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda Hz ![]() ![]() -Allah Ebu Bekir’i rahmet etsin ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Bir sağmal deve, Müslümanların kılıçlarını bileyip temizleme işlerini yapan ve Ebu Bekir ailesini hizmet eden bir uşak, İçine süt sağılan tek bir çanaktan başka bir şey bırakma-mıştı ![]() ![]() ![]() ![]() -Allah Ebu Bekir’e rahmet etsin ![]() ![]() ![]() Yine Onun hakkında Hz ![]() -Peygamber aleyhisselamdan sonra bu ümmetin hayırlısı Ebu Bekir’dir ![]() ![]() Ebu Bekir hicretin on üçüncü yılında Medine’de peygam-berimizin irtihal ettiği yaşta (Altmış üç yaşında) vefat etti ve peygamberimizin ayakucuna defnedildi ![]() Ebu Bekir uzun boylu, biraz kamburca, ak tenli, zayıf be-denli, arık yüzlü, seyrek ve aksakallı, çukur gözlü, çıkık alınlı, gür ve çok saçlı, yumuşak huylu, merhametli, gözü yaşlı bir Zat-ı muhterem idi ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== BİLÂL-İ HABEŞİ (r anh ![]() Ve Annesi HÂMÂME Hatun (r ![]() Hz ![]() ![]() Bilal’in babası habeşi bir köle olan Rebah’tır ![]() ![]() Hamame Mekke’de Cumah oğullarının kölesi idi ve kendi gibi köle olan Rebah ile evlendirilmişti ![]() ![]() ![]() Bilal-i Habeşî ve annesi Hamâme peygamberimizin insan-ları gizlice İslam’a davet ettiği dönemlerin hemen başlarında Müslüman oldu ![]() ![]() Bilal-i Habeşi köle olmasına rağmen Müslüman olduğunu ilk açıklayan yedi müminden birisi olma şerefine ermiştir ![]() ![]() Bilal’in Müslüman olması ve bunu açıklamaktan çekin-memesi onun pek çok ve ağır işkencelere uğramasına neden olmuştur ![]() Dininden döndürülmek, Lât ve Uzza adlarını andırılmak için yapılan en ağır işkencelere katlanır: -Haydi sende bizim gibi söyle diye zorlandıkça: -Dilim onu söylemeye dönmüyor onu söyleyemiyor ![]() ![]() Bilal-i Habeşi türlü işkenceler altında inim, inim inlerken Hz ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir Bilal’in annesi Hamame’yi de satın alıp azat etti, onu da işkencelerden kurtardı ![]() Peygamberimiz ilk ezanı Bilal-i Habeşi’yi okutmuş, pey-gamberimizin birinci müezzini olma şerefine kavuşmuştur ![]() Bilal-i Habeşi hicretten sonra Medine’de peygamberimizin mescidinde sabah ezanını okuduktan sonra ezanın okundu-ğunu bildirmek üzere peygamberimizin o gece yanında bu-lunduğu hanımının kapısının önünde durarak: -Hayya alessalah! Hayya alelfelah! Esselâtü ya Resülallah der, peygamberimizin çıktığını görünce de kamet getirmeye başlardı ![]() Bilal-i Habeşi peygamberimiz bayram namazına ve yağmur duasına çıkarken yanında bulunur, Anezesini namazgaha ka-dar taşır, varınca sütre olarak peygamberimizin önüne dikerdi ![]() Peygamberimiz ona aynı zamanda hazinedarlık görevini de vermişti ![]() Bir gün peygamberimiz ona: -Ey Bilal! Ben cennette gezinirken önümde senin ayakkabı-larının tıkırtısını işittim buyurmuş cennetlik olduğunu haber vermiştir ![]() ![]() Bilal-i Habeşi Allah (c ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin irtihalinden sonra Medine’de kalmaya dayanamadı ![]() ![]() -Ey Resulallahın halifesi! Ben gözümün nuru Resulallah aleyhisselamdan müminlerin en üstün ameli Allah yolunda cihattır buyurduğunu işitmiş bulunuyorum dedi ![]() Ebu Bekir’de ona: -Ey Bilal! Söyle bana, dileğin nedir? Diye sordu ![]() Bilal-i Habeşi de: -Allah yolunda ölünceye kadar serhatlardan serhatlara ko-şarak cihat etmek istiyorum dedi ![]() Onun bu isteğine karşı Ebu Bekir: -Ey Bilal! Sen bizi şu gördüğün hal üzere bırakıp gitmeyi uygun görür müsün? Sen burada yanımda kalsan da bana yar-dım etsen olmaz mı? Diye sordu ![]() Bilal-i Habeşi onun bu isteğini kabul etmek istemedi ![]() -Ey Ebu Bekir! Eğer sen beni kendin için satın aldın, senin-le birlikte bulunayım diye azat ettinse yanında alıkoy ![]() ![]() Onun bu sözleri üzerine Ebu Bekir ağlamaya başlayarak: -Ben seni muhakkak ki Allah için satın alıp azat etmişimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilal-i Habeşi Ebu Bekir’i kırmadı ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Keşki bende Bilâl gibi Bilâl’in annesi ve babasından dün-yaya gelmiş olsaydım der, onun gibi olmak ister, ona imrenir-di ![]() Bilal-i Habeşi yetmiş yaşlarında Şam Dımaşkta vefat etti ![]() ![]() Bilal-i Habeşi uzun boylu, kurum gibi simsiyah tenli, kambur, çok ve kır saçlı idi ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== EBU FÜKEYHE (r ![]() Ebu Fükeyhe Ezd kabilesinden olup asıl isminin Eflah veya Yesar olduğu söylenir ![]() ![]() ![]() Ebu Fükeyhe Bilal-i Habeşî’nin Müslüman olduğu sıralar-da Müslüman olmuştur ![]() Bilal-i Habeşi gibi oda müşrikler tarafından en ağır işken-celere uğratılırdı ![]() ![]() Ebu Fükeyhe Allah yolunda yapılan ikinci Habeş hicretine katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== HÂLİD B ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() Bir gece sonra yine rüyasında Zemzem kuyusunun bulun-duğu yerden bir ateşin çıkarak ufukları doldurduğunu bu ate-şin pek çok kişileri helak ettiğini, ateşin dışından Birinin: -Lat ve Uzza yok oldu diye seslendiğini gördü ![]() ![]() Kendi kendine: -Vallahi her halde bu hak ve gerçek rüyalar olmalı dedi ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir: -Ey Said’in oğlu! Şu gördüğün rüyaların hakkında hayırlı olmasını dilerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resullallah o sıralarda Mekke’nin Ciyad mevkiinde bulu-nuyordu ![]() ![]() -Ey Muhammed! Sen nelere davet ediyorsun? Diye sordu ![]() Peygamberimiz: -Ben insanlara bir olan ve şeriki bulunmayan Allah’a iman ve ibadete, Muhammed’in Onun kulu ve resulü olduğuna inanmaya; işitmez, görmez; hiç bir zarar veya yarar vermez, kendisine tapınanları da tapınmayanları da bilmez bir takım taş parçalarına tapmaktan vazgeçmeyi, şu putlara inkâra davet ediyorum ![]() Ey İbn-i Said! Ben seni hâlâ bir taş parçasından başka bir şey olmayan putlara tapamaya devam ederken görüyorum de-di ![]() Bunun üzerine Halid b ![]() -Ben şahadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ![]() ![]() Peygamberimiz onun Müslüman olduğuna çok sevindi ![]() Ebu Uhayha Said b ![]() ![]() ![]() Halidi tutup getirdikleri zaman Ebu Uhayha önce itip ka-karak ona hakaretler etti ![]() ![]() Bir yandan da: -Sen Muhammed’in kendi kavmine aykırı hareket ettiğini ve onların ilahlarını yerdiğini ve geçmiş atalarını ayıpladığını görüp duruyorsun da sonrada Ona tabi oluyorsun ha diye ba-ğırıp durdu ![]() Her şeye rağmen Halid: -Ey Baba! Vallah o doğru söylüyor doğru yapıyor, ben onun için kendisine tabi oldum dedi ![]() ![]() Sövüp saydıktan sonra: -Ey zelil, yaramaz kişi! Artık istediğin yere git ![]() ![]() Halid tevekkülle başını yere eğerek: -Ey baba sen rızkımı kesersen kes ![]() ![]() Onun bu sözleri Ebu Uhayayı daha da kızdırdı ![]() -Şunu dışarı atıp benden uzaklaştırınız diye emretti ![]() ![]() ![]() Uhayha diğer oğullarını etrafına toplayarak: -Eğer sizlerden biriniz onunla konuşacak, ona en küçük bir yardımda bulunacak olursa inan olsun ona yaptığımı kendisi-ne yaparım diye tehdit etti ![]() Halid Mekke’nin sıcağında hapis olduğu yerde aç ve susuz bırakıldı ![]() ![]() Nihayet bir gün bir fırsatını bulup hapsedildiği yerden kurtuldu ![]() ![]() ![]() ![]() Halid b ![]() -Eğer Allah şu hastalığımı benden kaldıracak olursa artık Mekke vadisinde İbn-i Ebi Kebşe’nin (Peygamberimizin) tan-rısına ibadet olunmayacaktır demişti ![]() Halid b ![]() -Allah’ım! Onu kaldırma diye dua etti ![]() Ebu Uhayha bu hastalığından kurtulamayarak öldü ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah ondan ve eşinden razı olsun ![]() ================== AMR B ![]() ![]() Ve FATIMA BİNT-İ SAFVAN (r ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() Allah ondan ve eşinden razı olsun ![]() ================ ZÜBEYR B ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() ![]() ![]() Babası Avvam oğlu Zübeyr’e: -Ey oğulcum! Senin annen benim zevcemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() Bir gün durup dururken şeytan kalbine: -Resulallah yakalanıp öldürüldü diye fısıldadı ![]() ![]() ![]() -Ey Zübeyr neyin var? Şu halin nedir? Diye sordu ![]() Zübeyr peygamberimizi sağ salim görünce sevinçle yanına koşup: -Ya Resulallah! Seni yakaladılar diye haber aldım ![]() ![]() Peygamberimiz ona ve onun kılına dua etti ![]() Bu olay olduğunda Zübeyr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun için: -Her peygamberin bir havarisi yardımcısı vardır ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyr b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ ZİNNUREYN Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() Kendisi ticaretle meşguldü ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıtlara göre Osman b ![]() ![]() 1-Ticaret için gittiği Şamdan dönerken deve üzerinde uyur gibi bir haldeyken bazı uyarıcı sesler duydu ![]() -Ey uykucular! Uyanınız, çünkü Ahmet Mekke’de zuhur etmiş bulunuyor ![]() 2-Büyük teyzesi Ervâ bint-i Abdülmuttalib’in yanındayken tevhit kelimesine duyunca derinliklerinde bir ürperti duydu ![]() ![]() 3- Peygamberimiz gibi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() -Ey Osman! Ne haldesin? Diye sordu ![]() Hz ![]() -Ey Muhammed! Ben sana şaşıp durmaktayım ![]() ![]() Bunun üzerine Resulallah ona doğru yaklaştı ![]() -Lâ İlâhe İllallah = Allahtan başka ilâh yoktur deyince tüy-leri diken, diken oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() İçki, kumar gibi hiç bir kötü huyu yoktu ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ortanca kızı Rukayye’yi onunla evlendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Üçüncü bir kızım daha olsaydı onu da Osman’la evlendir-dim buyurmuştur ![]() -Hz ![]() ![]() ![]() Servetini Allah yolunda harcamaktan geri durmadı ![]() ![]() Peygamberimiz Mescid-i Nebevi’nin genişletilmesini arzu edince alınmasını tavsiye buyurdu arsayı yirmi beş bin dirhe-me satın alıp bağışladı ![]() ![]() -Allah’ım! Ben Osman’dan razı oldum ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -Ben bu gece rüyamda Resulallah aleyhiselamı rüyamda gördüm ![]() ![]() ![]() H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Osman! Sana bin deve yükü yiyecek geldiğini haber aldık ![]() ![]() Hz ![]() -İçeriye geliniz diyerek evine davet etti ![]() Girdiler ![]() Hz ![]() -Ey kişiler! Şamdan satın aldıklarıma karşılık siz bana kaçta kaç kazanç vereceksiniz? Diye sordu ![]() Tüccarlarda: -Ey Osman! Biz sana ona karşı on iki kazanç verelim dedi-ler ![]() Hz ![]() -Bana vereceğiniz karşılığı biraz daha artırınız dedi ![]() Tüccarlarda: -O halde ona karşı on dört verelim ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -Bu kazanç azdır ![]() ![]() Tüccarlarda: -O halde ona karşı on beş verelim dedilerse de Hz ![]() ![]() -Siz kazancımı biraz daha artırınız deyince tüccarlar: -Ey Osman! Biraz insaflı ol ![]() ![]() Osman onlara: -İçinizde her dirheme on dirhem kâr verecek güçte olanınız var mı? Diye sordu ![]() Onlarda: -Hayır! Sana bu kazancı verecek güçte olanımız yoktur de-diler ![]() Bunun üzerine Hz ![]() -Ey tüccarlar topluluğu! Ben sizleri şahit tutarım ki şu Şam’dan getirttiğim bin deve yükü ekmek ve yiyecek Medine muhtaçlarına sadakadır ![]() “-Kim Allah’a bir iyilikle, güzellikle gelirse işte ona on katı var” buyuruyor ![]() Sizler bana en az bire on veremeyeceğinize göre ben malla-rımı Daha Çok Kâr Verecek Olan’a yani Allaha satacağım ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı kaynaklarda çoğaltılan nüshaların yedi olduğu Yemen ve Bahreyn’e de birer nüsha gönderildiği kaydı vardır ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi Kuran hafızıydı ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarTALHA B ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() -İçinizde Harem halkından olan var mı? Diye sorduğunu işitti ![]() Hemen rahibin yanına varıp: -Ey rahip! Ben sorduğun yerden, Harem halkındanım dedi ![]() Rahipte ona: -Ey çocuk! Söyle bana? Ahmet zuhur etti mi? Bu konuda sende bilgi var mı? Diye sordu ![]() Talha b ![]() -Ey rahip! Sorduğun kişi, Ahmet kimdir? Dedi ![]() Rahip: -O Abdülmuttalib’in oğlu Abdullah’ın oğlu Ahmet’tir ![]() ![]() ![]() ![]() Ey çocuk! Ben sana ona doğru koşmanı tavsiye ederim dedi ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() -Ey Harem halkı! Biz burada yok iken olup bitenlerden ye-ni olan bir şey var mıdır? Diye sordu ![]() Sordukları da: -Evet vardır ![]() ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() -Ey Ebu Bekir! Sen Abdullah’ın oğlu Muhammed’e tabi mi oldun? Diye sordu ![]() Ebu Bekir’de: -Ey Talha! Ben ona tabi olmuşumdur ![]() ![]() ![]() Talha Ebu Bekir’e Busrâ’da rahibin söylediklerini haber verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslamiyet’ten önce cahiliye döneminde Araplar arasında okuma yazma bilenler pek az bulunduğu sırada Talha b ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -O; kendileri sağlıklarında cennetle müjdelenen on kişiden biri, İslamiyet’e koşan ilk sekiz kişiden biri, Ebu Bekir eli ile Müslüman olan beş kişiden biri, şura ashabı olan altı kişiden biridir denilmiştir ![]() Uhud savaşında müşriklerin usta okçularından Malik b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Talha cennet komşuluğunu hak etti ![]() ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() Kendisi Kuran hafızıydı ![]() Talha b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== SA’D B ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlara: -Oraya ne zaman varıp yetişeceksiniz? Diye sordu ![]() Onlarda: -O bizim yolumuz üzeredir dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Muhammed! Sen nelere davet ediyorsun? Diye sordu ![]() Peygamberimiz ona İslamiyet’i arz ve teklif etti ![]() ![]() ![]() Sonunda: -Ey Sa’d! Allah’tan başka ilah bulunmadığına ve Muham-med’in Allah’ın kulu ve resulü olduğuna şahadet et buyurdu ![]() Sa’d b ![]() -Ben şahadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şahadet ederim ki Sen Allah’ın resulüsün diyerek iman edip Müslümanlardan oldu ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Uhud savaşında bin ok atmıştı ![]() -At ey Sa’d! Babam anam sana feda olsun ![]() Allah’ım! Sa’d’ın dualarını kabul et ![]() Allah’ım! Sa’d’ın atışını, okunu doğrult ![]() Allahım! Sana dua ettiği zaman Sa’d’ın dualarını kabul et diyerek dua etmiştir ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa’d kardeşi Umeyr b ![]() ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömrünün sonlarına doğru gözleri görmez olmuştur ![]() Kendisi Kuran hafızıydı ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ ABDURRAHMAN B ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Abdülkâbe! İçinizde kendisi hakkında haber ve zikir bulunan Zat zuhur etti mi? Şu içinde bulunduğunuz dininiz hakkında size karşı olan bir kimse var mı? Der; Abdurrahman b ![]() -Hayır yoktur diye cevap verirdi ![]() Peygamberimize peygamberlik verildiği yıl içinde Abdurrhman b ![]() ![]() Askelân b ![]() -Evet vardır ![]() ![]() ![]() Bu sözleri duyunca Askelân’ın gözleri parladı, yüzü güldü ![]() -Ey Abdülkâbe! Ben sana senin için ticaretten daha hayırlı olan bir müjde ile müjdeleyeyim mi? Diye sordu ![]() Abdurrahman’da: -Müjdele dedi ![]() Bunun üzerine Askelân: -Ey Abdülkâbe! Hiç şüphesiz ki Allah senin kavminden kendisinden razı olup seçtiği bir peygamberi ilk ayda gönder-di ve ona kitap verdi ![]() ![]() O Haşim oğullarındandır ![]() Ey Zühre oğulları! Sizde ona dayı düşmektesiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman B ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Bekir: -Muhakkak ki onun zikrettiği kişi Muhammed b ![]() ![]() Allah onu Resulullah olarak göndermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onu görünce gülümseyerek: -Ey Ebu Muhammed! Arkanda ne haber var? Bizim için ne getirdin? Diye sordu ![]() Abdurrahman şaşırarak: -Ey Muhammed! Şu söylediklerin ne demektir? Dedi ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Ebu Muhammed! Bana tevdi etmek üzere alıp getirdi-ğin, o göndericinin benim için seninle gönderdiğini getir ver ![]() ![]() ![]() Abdurrahman hayretler içinde kalarak: -Ey Muhammed muhakkak ki sen Allah Resulüsün ![]() ![]() ![]() -Ey Ebu Muhammed! Zaman, zaman öyle müminler bulu-nacak ki onlar beni görmeden inanıp, tasdik edecek; şahadet getireceklerdir ![]() ![]() Peygamberimiz Abdurrahman B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onlara İslamiyet’i arz ve teklif edip şeriatını bildirdi ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gece Mısır’dan dönen yüz develik ticaret kervanının tümünü Medineli yetimleri bağışladı ![]() Midine’de hüküm süren kıtlık sırasında Şam’dan gelen buğday, un ve türlü yiyecek yüklü yedi yüz develik kervanını çullarıyla, develeriyle, yükleriyle birlikte sadece Allah rızasını umarak fakirlere bağışlayıvermişti ![]() Medine halkı Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() Hastalandığında servetinin üçte birini fakirlere dağıtmış sonra da: -Ey Resulallahın ashabı! Bedir savaşına katılmış olanlardan her kişiye dört yüzer altın dinar verilecektir diye seslendirmiş Hz ![]() ![]() Onun ayağa kalktığını gören ashaptan bazı kişiler: -Ey Osman! Sen zengin bir kişi değil misin? Diye sorulun-ca Hz ![]() -Şu dağıtılan altınlar Abdurrahman b ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Hastalandığında vefat edeceğini zannederek uzun, uzun ağlamış, sebebini soranlara da: -Ben bana verilenlerin ağırlığı altında ezilmekteyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün peygamberimizin zevcelerinden ve Müminlerin annelerinden Hz ![]() -Ey Anne! Servetimin çokluğu beni korkutuyor dediği za-man Hz ![]() -Oğulcuğum! Sende servetini fakirlere dağıt gitsin tavsiye-sinde bulunmuştu ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Sabah olup peygamberimizin arkasında namaza durduğu zaman Cebrail (a ![]() -Ya Muhammed! Yüce Allah Sana buyuruyor ki; Abdurrahman’a benden selam söyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Kendisi bunca zenginliğine rağmen çok alçak gönüllü bir kişi idi ![]() ![]() Vefat edeceği zaman orduya elli bin dinar altın ile bin at bağışladı ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() Kendisi uzun boylu, kambur bir kişi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saçının ve sakalının aklığını boyayıp değiştirmezdi ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== EBU UBEYDE ÂMİR B ![]() ![]() Ebu Ubeyde Âmir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun hakkında: -Muhakkak ki her ümmetin bir emini vardır ![]() ![]() ![]() Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() ![]() Uhud savaşında miğfer demiri peygamberimizin yanağına batmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin vefatı üzerine ensardan bazı kişiler halife olacak kişiyi seçmek üzere Benî Saidelerin hurma kurutma yerinde toplanmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Ensar! Şu iki kişiden hangisini isterseniz ona biat edi-niz ![]() ![]() -Ey Ebu Ubeyde! İstersen hemen sana biat edeyim ![]() ![]() Fakat sonra Hz ![]() ![]() Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kardeşim nerededir? Diye sordu ![]() Fakat oradakiler onun kimi kastettiğini anlayamadılar ![]() -Ey Halife! Kardeşiniz kimdir? Diye sordular ![]() Hz ![]() -Benim kardeşim Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine oradakiler: -O nerdeyse gelmek üzeredir dediler ![]() Nitekim Ebu Ubeyd devesini binmiş, ipten yularını eline almış olduğu halde gelip devesinden inerek selam verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Ubeyde etraflarına toplanmış halka: -Artık yanımızdan dağılınız dedi ve Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Ey Ebu Ubeyde! Senin eşyaların nerede? Ben senin evinde bir keçe, bir küçük çanak ve eski bir su kırbasından başka bir şey göremiyorum dedi ![]() Onun bu sorusuna Ebu Ubeyde: -Bunlar benim için yeterlidir dedi ![]() Hz ![]() -Sen şu ülkenin emiri ve valisisin ![]() ![]() Ebu Ubeyde kalkıp bir tablanın içinde ekmek kırıntıları ve üzerinde bir parça et bulunan bir kemik çıkarınca Hz ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Ubeyde: -Ey Müminlerin emiri! Ben sana bir zamanlar muhakkak ki benim üzerime gözlerini sıkıp yaş akıtacaksın ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Ey Ebu Ubeyde! Şu yalancı dünya senden başka hepimizi aldattı dedi ![]() Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Eğer Ebu Ubeyde sağ olsaydı kendisine yerimi bırakmak isterdim dediği rivayet edilir ![]() Ebu Ubeyde son derece alçak gönüllü idi ![]() -İnsanlardan beyaz yada kara, hür veya köle herkesi takva yönünden benden üstün bilirim derdi ![]() Ebu Ubeyde b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ EBU SELEME ABDULLAH B ![]() ![]() Ebu Seleme Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Seleme; Ebu Ubeyde b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onlara İslamiyet’i arz ve teklif etti ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Seleme Mekkeliler içinde okuryazar olanlardandı ![]() Allah yolunda yapılan birinci ve ikinci Habeş hicretine zevcesi Hz ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Uşeyre gazasına çıkarken onu Medine’de yerine vekil bıraktı ![]() Ebu Seleme Bedir ve Uhud gazalarına katıldı ![]() ![]() ![]() “-Allah’ım! Ebu Seleme’yi yarlıga! Onun derecesini hidayete erenlerin içinde yükselt! Arkasında kalanlar içinde Ona Sen halef ol! Ey Alemlerin Rabbi! Bizi de onu da yarlıga! Allah’ım! Onun kabrini genişlet ve kendisine orada bir nur ihsan et” diye dua etmiştir ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== ÜMMÜLMÜMİNİN Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Seleme Uhud savaşında aldığı yaralar sonucunda şehit olunca Ümmü Seleme dul kaldı ![]() ![]() ![]() Ümmü Seleme müminlerin anneleri arasında en uzun ömürlüsü, en son vefat edeni olup Hz ![]() ![]() ![]() Kendisi Kuran hafızıydı ![]() Allah (c ![]() ============== OSMAN B ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() Aklımı gideren beni benden aşağı kişilere güldüren şeyi içmem derdi ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Sizler böyle yapmayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Resulallah aleyhisselam Osman b ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() -Ey Osman! Ben sana güzel bir örnek değil miyim? Diye sordu ![]() Osman b ![]() -Anam babam sana fedâ olsun ey Resulallah! Bu soruyu bana yönelten sebep nedir? Dedi ![]() Peygamberimiz bu kez: -Sen gündüzlerini oruçla, gecelerini de namaz kılmakla mı geçiriyorsun? Diye sordu ![]() Osman b ![]() -Evet ya Resulallah! Öyle yapmaktayım dedi ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Osman! Öyle yapma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zaman sonra peygamberimiz Osman b ![]() ![]() -Ey Osman! Allah beni ruhbanlıkla göndermedi ![]() ![]() Ey Osman! Bize ruhbanlık farz kılınmadı ![]() Ben senin için iyi bir örnek değil miyim? Benden daha iyi Müslüman var mıdır? Vallahi ben Allah’tan en çok korkanız, ondan en çok sakı-nanız, onun koyduğu kanunları en çok koruyanızım buyurdu ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() Cenazesi giderken: -Sen dünyadan hiç bir şeye karışmadan çıkıp gittin ey Os-man buyurdu ![]() Mezarının başına bir taş koyduktan sonrada: -Osman b ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarKUDÂME B ![]() ![]() Kudâme b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kudâme b ![]() ![]() ![]() Kudâme b ![]() ![]() Kudâme b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== EBU MUAVİYE UBEYDE B ![]() ![]() Ebu Muaviye Ubeyde b ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeyde b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeyde b ![]() ![]() Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Bedir savaşında müşrikler Müslümanlara meydan okuyup er dileyince peygamberimizin emriyle ortaya çıktı ![]() ![]() ![]() -Ey Resulallah! Ben şehit değil miyim? Diye sordu ![]() Peygamberimizde: -Ey Ubeyde! Sen şehitsin buyurdu ![]() Ebu Ubeyde yanaklarını peygamberimizin ayakları üzerine koyarak: -Ya Resulallah! Eğer Ebu Talib sağ olsaydı söylediği söze kendisinden çok benim layık olduğumu anlardı dedi ve Ebu Talib’in bir beytini okudu ![]() Ebu Talib Müşriklerce öldürülmek üzere peygamberimiz kendisinden istendiğinde: -Bizler onun çevresinde çoluk çocuklarımızı unutturacak derecede çarpışıp yerlere serilmedikçe Onu size teslim edece-ğimizi mi sanıyorsunuz mealli bir beyit söylemişti ![]() Ubeyde b ![]() ![]() Safrâ Bedir’den Medine’ye doğru bir konaklık mesafede suyu, ekini ve hurması bol bir vadidir ![]() Peygamberimiz bir sefer dönüşünde Safrâ’ya yakın bir yerde konakladığında yanındakiler: -Ya Resulallah burası ne güzel misk kokuyor dediler ![]() -Bunda şaşılacak ne var ki? Ebu Muaviye’nin kabri bura-dadır buyurdu ![]() Ubeydullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Ubeyde b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== ÜMMÜLMÜMİNİN HZ ![]() Ebu Muaviye Ubeyde b ![]() ![]() ![]() Zeynep bint-i Huzeyme peygamberimizle nikâhlandığında yaşlı bir kadındı ![]() ![]() ![]() Ümmülmüminin olduktan sonra fazla yaşamamış, birkaç ay sonra vefat etmiştir ![]() Allah (c ![]() ======== SAİD B ![]() ![]() Ve FATIMA BİNT-İ HATTAB (r ![]() Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Said b ![]() ![]() ![]() Said B ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Said b ![]() ![]() Said b ![]() ![]() ![]() ![]() Erva Bint-i Üveys adında bir kadın Said b ![]() ![]() ![]() ![]() -Siz onu bana bırakınız ![]() -Allah’ım! Eğer bu kadın yalancı ise gözlerini görmez et ![]() ![]() Çok geçmeden kadının gözleri görmez oldu ![]() ![]() ![]() Said b ![]() ![]() ![]() ![]() Said b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ HZ ÜMMÜ KÜLSÜM bint-i RESULULLAH (R ![]() Peygamberimizin üçüncü kızıdır ![]() ![]() Peygamberimize peygamberlik geldiği zaman henüz altı yaşındaydı ![]() ![]() Peygamberimiz onu Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= FATIMATÜZZEHRA bint-i RESULALLAH (r ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz ki peygamberimiz bütün evlatlarını seviyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Resulallah vefat etmeden kendisine ilk önce onun kavuşa-cağını bildirdiği rivayet edilir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin soyu Fatımatüzzehra’dan olan torunları Hz ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========= SÜHEYL B ![]() ![]() Süheyl b ![]() ![]() ![]() ![]() Süheyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süheyl b ![]() ![]() ![]() Tebük seferine giderken peygamberimiz: -Ey Süheyl diye seslenince hemen koşarak: -Lebbeyk ya Resulallah diye cevap vermiş peygamberimiz-de ona: -Allah’tan başka ilah yoktur ![]() ![]() ![]() Süheyl b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed Aleyhisselama peygamberlik geldiği günlerde Abdullah B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey delikanlı! Yanında bize içireceğin süt var mı? Diye sor-dular ![]() O da bu soruya: -Evet vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resulallah aleyhisselam: -Ey delikanlı! Üzerine koç çekilmemiş bir davarın var mı yanında? Diye sordu ![]() Abdullah b ![]() -Evet vardır size böyle bir davar getireyim deyip yanlarına üzerine koç çekilmemiş bir davar götürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin Kuran-ı Kerim okuduğunu görünce Ona: -Ey Resulallah! Bana şu güzel ve tatlı kelamdan, şu Ku-ran’dan bir şeyler öğretsene dedi ![]() -Allah sana rahmetini ihsan etsin ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -Ben size Ammar b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Peygamberimizin seferde ayakkabılarını giydirip çıkarmak yastıklarını abdest ibriğini taşımak misvâklarını saklamak gibi özel hizmetlerini bakardı ![]() Hazerde ise ayakkabılarını giydirir, asa ile önünde yürür, bir meclise varınca ayakkabılarını çıkarıp koltuğunun altına alıp korur, asasını eline verirdi ![]() ![]() Abdulah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() -Ey İbn-i Mes’ud! Hastalığın nedir? Diye sordu ![]() Oda: -Günahlarımdır dedi ![]() Hz ![]() -Canın ne istiyor diye sordu ![]() Abdullah B ![]() -Rabbimin rahmetini dedi ![]() Hz ![]() -Ben seni hayli hasta görüyorum ![]() ![]() Abdulalh b ![]() -Doktor beni hastalandırandır dedi ![]() Hz ![]() -İstersen sana ihsan için emir vereyim dedi ![]() Abdullah b Mes’ud: -Benim ihsana ihtiyacım yoktur diye cevap verdi ![]() Hz ![]() -Ey İbn-i Mes’ud! Belki kızlarının ihsana ihtiyaçları vardır dedi ![]() Abdulah b ![]() -Ey Halife! Sen kızlarım hakkında yoksulluktan mı korku-yorsun? Ben kızlarıma her gece Vakıa suresini okumalarını emretmiş bulunuyorum ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Kendisi bir ağaca tırmanırken bacaklarının inceliğine bakıp gülüşenlere peygamberimiz: -Şu incecik bacaklara bakıp güler misiniz? Halbuki onlar kıyamet günü mizanda Uhud dağından daha ağır basarlar bu-yurmuştu ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Saçının aklığını boyayıp değiştirmezdi ![]() Abdullah b ![]() ![]() İnsanların en iyi beyaz elbise giyeniydi ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== UTBE B ![]() ![]() Utbe b ![]() ![]() ![]() ![]() Mekke’de ilk sıralarda Müslüman oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utbe b ![]() ![]() ![]() Bu konuda İmam-ı Zührî: -Abdullah b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= ESMÂ BİNT-İ EBU BEKİR (r ![]() Esma bint-i Ebu Bekir Abdullah Atik b ![]() ![]() ![]() ![]() Esma bint-i Ebu Bekir Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esma Bint-i Ebu Bekir on yedi insandan sonra Müslüman oldu ![]() ![]() Esma bint-i Ebu Bekir azık bohçasını hazırlarken ne yemek sofrasının, nede su tulumunun ağzını bağlayacak bir şey bu-lamadı ![]() -Vallahi ben nıtakımdan (kuşağımdan) başka bağlayacak bir şey bulamadım dedi ![]() Ebu Bekir’de: -Ey kızım! Sen nıtakını (kuşağını) ikiye ayır, birisiyle su tulumunun ağzını diğeriyle de azık sofrasını bağla dedi ![]() Esma bint-i Ebu Bekir’de öyle yaptı ![]() ![]() ![]() Bunu gören peygamberimiz Ebu Bekir’e: -Allah onun nıtakını cennette iki nıtakla değiştirsin ![]() ![]() Bundan dolayı Esma bint-i Ebu Bekir’e Zatünnıtakayn = İki nıtak sahibi lakabı verildi ![]() Nıtak Arap kadınlarının kuşandıkları kuşaklardan bir ku-şak olup onu bellerine bağlarlar, yukarısını aşağısının üzerin-den dizlerine doğru salıverirler, alt ucu yerlerde sürünürdü ![]() Esma bint-i Ebu Bekir çok iyi düş yorardı ![]() ![]() ![]() -Ben Aişe annemizle zevcem Esma Bint-i Ebu Bekir kadar cömert kadınlar görmedim ![]() ![]() Aişe validemiz önce biriktirir, sonra da verilecek yerlere dağıtırdı ![]() ![]() Esma bint-i Ebu Bekir hicretin yetmiş üçüncü yılında vefat etti ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== HABBAB B ![]() ![]() Habbab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habbab’ın babası Erett Kûfe köyleri halkındandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habbab b ![]() ![]() Habbab b ![]() ![]() ![]() Habbab b Erett Müslüman olduğunu açıklamaktan çekin-meyen, dininden döndürülmek için ağır işkencelere uğratılan koruyucusu müminlerdendi ![]() Demir gömlek giydirilip en sıcak günde güneş altında tutu-lur veya yakılan ateşin üzerine sırt üstü yatırılıp göğsüne bası-lır, ateş etinin yağıyle sönüp yer soğuyuncaya kadar öyle tutu-lur, çıplak vücudu dikenler içinde sürüklenirdi ![]() Habbab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Onun dermanı başının dağlanmasıyladır ![]() ![]() O günden sonra Ümmü enmar kendi ayaklarıyla Habbab b ![]() ![]() Habbab b ![]() ![]() ![]() ![]() Habbab b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= ÂMİR B ![]() ![]() Âmir b ![]() ![]() ![]() ![]() Âmir b Eb Vakkas Müslümanların on birincisi olup Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== UMEYR B ![]() ![]() Umeyr b ![]() ![]() ![]() Umeyr b ![]() ![]() ![]() Allah yolunda yapılan Mekke’den Medine’ye olan hicrete katıldı ![]() Bedir savaşına gidilirken peygamberimiz ordu içine karışan küçük yaşta çocukların çıkarılıp geri gönderilmesini em-retmişti ![]() ![]() Sa’d b ![]() -Ey kardeşim! Sana ne oluyor? Diye sordu ![]() Umeyr: -Resulallah’ın beni küçük görerek geri çevirmesinden kor-kuyorum ![]() ![]() ![]() Küçük yaşta görülenler tek, tek Resulallah’a arz ediliyor, O da git ya da gitme buyuruyordu ![]() Sıra Umeyr’e gelince Resulallah onu küçük görüp: -Ey Umery! Sen geri dön buyurdu ![]() ![]() ![]() Umeyr boysuz olduğundan boyuna göre hayli uzun olan kılıcını bir türlü bağlayamıyordu ![]() ![]() ![]() Umeyr b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== MES’UD B ![]() ![]() Mes’ud b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ashab-ı Suffa mescidi nebevinin yanında bulunan suffada barınan bir kısım sahabilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesud b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== SALİT B ![]() ![]() Ve FÂTIMA BİNT-İ ALKAMA (r ![]() Salît b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi Havle bint-i Amr Abs’ül Yemenî’dir Salît b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salît b ![]() ![]() Peygamberimizin İslamiyet’e davet mektubunu Hanefî ka-bilesinin ileri gelenlerinden Hevze b ![]() ![]() ![]() Hicretin on ikinci yılında Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ AYYAŞ B ![]() ![]() Ve ESMÂ BİNT-İ SELÂME (r ![]() Ayyaş b ![]() ![]() Ayyaş b ![]() ![]() ![]() Ayyaş b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayyaş b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarHUNEYS B ![]() ![]() Huneys b ![]() ![]() ![]() Huneys b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Huneys b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ========= ÂMİR B ![]() ![]() Ve LEYLA Bint-i EBİ HASME (r ![]() Âmir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âmir b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============== ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() -Ey Abdullah! Al bununla savaş deyince hurma dalı keskin ve sağlam bir kılıç olmuştu ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() =========== EBU AHMED ABD ![]() ![]() ![]() Ebu Ahmed Abd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi şair ve âmâ idi ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ======= HZ ![]() ![]() ![]() Ve ESMA Bint-i ÜMEYS (r ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Babası Ebu Talib Kâbe’de, Hz ![]() ![]() -Haydi sende Amca Oğlunun sol tarafında namaza dur deyip Müslüman olmasına teşvik etmiş, O da peygamberimizle beraber namaz kılmıştı ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Hayber’den dönüşünde onu karşısında gö-rünce: -Ben hangisine daha çok sevineceğimi bilemiyorum ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz bu konuda: -Şanı yüce Allah Cafer’in kesilen ik koluna karşılık cennet-te iki kanat ihsan buyurdu ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============= MÂMER B ![]() ![]() Mâmer b ![]() ![]() ![]() Mâmer b ![]() ![]() ![]() Mamer b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== MUTTALİB B ![]() ![]() Ve REMLE Bint-i AVF (r ![]() Muttalib b ![]() ![]() ![]() ![]() Muttalib b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============= ÂMİR B ![]() ![]() Âmir b ![]() ![]() ![]() ![]() Âmir b ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Medine’ye hicret etmek üzere evinden çı-kıp yanında Ebu Bekir olduğu halde Sevr mağarasına gizlen-diğinde Hz ![]() ![]() ![]() Peygamberimizle Hz ![]() ![]() ![]() Âmir b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============= HÂTIP B ![]() ![]() Hâtıp b ![]() ![]() ![]() ![]() Hâtıp b ![]() ![]() ![]() Hâtıp b ![]() ![]() ![]() Hâtıp b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ EBU HUZEYFE B ![]() ![]() ![]() ve SEHLE Bint-i SÜHEYL B ![]() ![]() Ebu Huzeyfe b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Huzeyfe peygamberimiz Erkam’ın evine girmeden ön-ce ilk sıralarda Müslüman olmuş, zevcesi ilk Müslüman ka-dınlardan olan Sehle Bint-i Süheyl b ![]() ![]() Ebu Huzeyfe bütün savaşlarda peygamberimizin yanında bulundu ![]() ![]() ![]() Ebu Huzeyfe uzun boylu, güzel yüzlü, çifte dişli, şehla göz-lü bir Zat-ı Muhterem idi ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ======== VÂKID B ![]() ![]() Vâkıd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== ERKAM B ![]() ![]() Erkam b ![]() ![]() ![]() ![]() Erkam b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkam b ![]() ![]() -Ben İslamiyet’te yedincinin oğluyumdur ![]() ![]() Erkam b ![]() ![]() Mekke’de Mekkelilerden ve onlar dışında Mekke’ye gire-cek olan diğer insanlardan zulme ve haksızlığa uğramış kimse bırakmamak, Mazlumun hakkı geri alınana kadar zalime karşı mazlum-larla birlikte hareket etmek üzere ahitleşip, akitleşen, Denizlerde bir kıl parçasını ıslatacak kadar su bulundukça, Hira ve Sebir dağları yerlerinde durdukça ve üzerlerinde dağ tekeleri yayıldığı müddetçe bu ahit ve akitlerine bağlı ka-lacakları konusunda ant içen Hılfulfudûl ashabındandı ![]() Erkam b ![]() ![]() ![]() ![]() Ashap bu evde toplanır, peygamberimiz onlara bu evde kuran-ı Kerim okur ve öğretirdi ![]() Erkam b ![]() ![]() Peygamberimizin bu mübarek eve girmesi Müslümanlar arasında bir tarih başlangıcı yapılmış, İslam’a girenler Erkam’ın evinden önce ve sonra diye ikiye ayrılmışlardır ![]() Erkam b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== DAR-I İSLAM’A GİRİŞ İslam tarihinde Dar-ı İslam diye de anılan Dar-ı Erkam Erkam b ![]() ![]() Erkam b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz bu müddet içinde yanına gelen insanları Allah’ın birliğine inanmaya ve sadece Ona ibadet etmeye, Kendisinin de O’nun peygamberi olduğunu tasdike davet et-mekle uğraşmış, birçok insanlar Dar-ı Erkam’da Müslüman olmuştur ![]() Dar-ı Erkam Dar-ı İslam olarak seçilirken Kâbe’ye yakın ve harem dahilinde oluşu, kalabalık bir çevrede bulunuşu, giren çıkanların pek belli olmayışı, halk ile temas kolaylığı nedenle-riyle bizzat peygamberimiz tarafından seçilmişti ![]() Peygamberimizin Dar-ı Erkam’a giriş hadisesi ilk sıralarda Müslüman olanların Müslümanlığa giriş tarihlerinin tespitinde bir esas teşkil etmiştir ![]() ![]() Peygamberimiz Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Erkam b ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gün Dar-ı Erkam yıkılıp arsası Harem arsasına katılmış-tır ![]() ================= |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarÂKİL B ![]() ![]() HALİD B EBİ BÜKEYR (r ![]() ve İYAS B ![]() ![]() Âkil b ![]() ![]() Âkil b ![]() ![]() Ebi Bükeyr ailesi Mekke’deki evlerini kapatarak geride hiç bir kimselerini bırakmadan kadın erkek, çoluk çocuk Medine’ye hicret etmişlerdir ![]() Âkil b ![]() ![]() Kardeşi Hâlid b ![]() ![]() ![]() İyas b ![]() ![]() Âmir b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== NUAYM (NAHHAM) B ![]() ![]() Nuaym (Nahham) b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nuaym (Nahham) b ![]() ![]() Nuaym (Nahham) b ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun hakkında: -Cennete girince orada Nuaym’ın öksürüğünü işittim buyurmuş ona Nahham = Öksüren ismini vermiştir ![]() Nuaym (Nahham) b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= HÂTIP B ![]() ![]() ve ÜMMÜ CEMİL FATIMA Bint-i MÜCELLEL (r ![]() Hâtip b ![]() ![]() Hâtip b ![]() ![]() ![]() Hâtip b ![]() ![]() ![]() Zevcesi Ümmü Cemil Fatıma bint-i Mücellel ise Habeş ülkesinde doğan oğlu Abdullah’ı yanına alarak Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() =================== HATTAB B ![]() ![]() ve FÜKEYHE Bint-i YESAR (r ![]() Hattab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hattab b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== SÂİB B ![]() ![]() Saib b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saib b ![]() ![]() ![]() Bütün savaşlarda peygamberimizin yanında bulundu ![]() ![]() Saib b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== HÂLİD B ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi Ümmü Hakim Fahite bint-i Züheyr’dir ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============== ESVED B ![]() ![]() Esved b ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı kaynaklarda annesinin Fürey’a bint-i Adiyy b ![]() ![]() Esved b ![]() ![]() ![]() ![]() Esved b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== AMR B ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() Mekke’de ilk sıralarda Müslüman oldu ![]() ![]() ![]() Kaynaklar Recî seferine katılan ashaptan bir Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== YEZİD B ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() Taiflilere: -Siz bana aman verinde sizinle konuşup aranızı bulayım dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== EBÜRRUM B ![]() ![]() Ebürrum b ![]() ![]() ![]() Cahiliye döneminde ismi Abd ![]() ![]() ![]() Ebürrum b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebürrum b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== KAYS B ![]() ![]() ve BEREKE Bint-i YESAR (r ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ FİRAS B ![]() ![]() Firas b ![]() ![]() ![]() ![]() Firas b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ============ CEHM B ![]() ![]() ve HARMELE (HUREYMİLE) bint-i ABD (r ![]() Cehm b ![]() ![]() ![]() Cehm b ![]() ![]() ![]() ![]() Harmele hatundan Habeş ülkesinde biri kız diğer erkek iki ev-ladı olmuştu, orada vefat etmiştir ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== MUAYKIB B ![]() ![]() Muaykıb b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muaykıb b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== ŞURAHBİL B ![]() ![]() Şurahbil b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şurahbil b ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok savaşlarda peygamberimizin yanında bulunan Şurahbil b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= HÂRİS B ![]() ![]() ve REYTA Bint-i HÂRİS (r ![]() Haris b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haris b Halid Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haris b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbnüddugine Hz ![]() ![]() ![]() -Ey Kuhafenin oğlu! Sen kavmin içinde şerefli bir konumda olan hayırlı bir kişisin ![]() ![]() Hz ![]() -Ey İbnüddugine! Yanımda aile halkımdan bir zat vardır ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine İbnüddugine: -Ey Ebu Bekir! Bırak onu yüzü doğrultusunda gitsin sende kabilenin yanına dön dedi ![]() ![]() ![]() -Ben senin şu söylediğini yaparsam yol arkadaşlık hakkını gö-zetmek nerede kalır? Ben onlarla birlikte yola çıkmış bir kişiyim dedi ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Ey kız kardeşimin oğlu! Geri dönmen sana helaldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haris b ![]() ![]() Habeş ülkesinden Medine’ye hicret için dönerlerken yolda iç-tikleri sudan Haris b ![]() ![]() Kaynaklardan bazılarının bildirdiğine göre yalnız Fatıma is-mindeki kız çocuğu kurtulmuş, diğerleri ölmüştür ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== AMR B ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b Osman ilk sıralarda müslüman olmuş ve Alah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= SELEME B ![]() ![]() Seleme b ![]() ![]() ![]() ![]() Seleme b ![]() ![]() ![]() ![]() Seleme b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seleme b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== HAŞİM B ![]() ![]() Haşim b ![]() ![]() Haşim b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== HEBBAR B ![]() ![]() Hebbar b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hebbar b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== MÂMER B ![]() ![]() Mâmer b ![]() ![]() Mamer b ![]() ![]() ![]() ![]() Mamer b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== ADİYY B ![]() ![]() Adiyy b ![]() ![]() ![]() Adiyy b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========== URVE B ![]() ![]() Urve b ![]() ![]() Urve b ![]() ![]() ![]() Urve b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ MES’UD B ![]() ![]() Mesud b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Mesud b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin islama davet mektunumu İran Kisrasına götürüp teslim eden Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ KAYS B ![]() ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== HİŞAM B ![]() ![]() Hişam b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi Mahzum oğullarından Ümmü Harmele bint-i Hişam’dır ![]() Hişam b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hişam b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== EBU KAYS B ![]() ![]() Ebu Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= MAHMİYE B ![]() ![]() Mahmiye b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmiye b ![]() ![]() ![]() Mahmiye b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== SÜFYAN B ![]() ![]() ve HASENE HATUN Süfyan b ![]() ![]() ![]() Süfyan b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== SEKRAN B ![]() ![]() ve ÜMMÜLMÜMİNİN Hz ![]() ![]() Sekran b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sekran b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra zevcesi Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= MÂLİK B ![]() ![]() ve AMRE (UMEYRE) Bint-i SÂDİ (r ![]() Malik b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= İBN ![]() ![]() ![]() İbn Ümmü Mektum b ![]() ![]() ![]() ![]() İbn ![]() ![]() ![]() İbn Ümmü Mektum Mekke’de ilk sıralarda Müslüman ol-du ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin mescidinde Bilâl-i Habeşî ile birlikte müzezzinlik ederdi ![]() Peygamberimiz savaşlara, seferlere çıkacağı zaman onu namaz kıldırmak üzere bazen Medine’de vekil bıraktığı ol-muştur ![]() İbn ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== AMR B ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== OSMAN B ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() Osman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= SA’D (SAİD) B ![]() ![]() ![]() Sa’d (Said) b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= ABDURRAHMAN B ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ EBÛ SEBRE B ![]() ![]() ve ÜMMÜ KÜLSÜM Bint-i SÜHEYL B ![]() ![]() Ebu Sebre ilk sıralarda Mekke’de Müslüman oldu ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Sebre bütün savaşlarda peygamberimizin yanında bu-lundu ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== MIKDAD B ![]() ![]() Mıkdad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mıkdad b ![]() ![]() ![]() ![]() Mıkdad b ![]() ![]() ![]() Mıkdad b ![]() ![]() Mıkdad b Amr hicretin otuz üçüncü yılında vefat etmiştir ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= CUAYL B ![]() ![]() Cuayl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cuayl b ![]() ![]() ![]() ![]() Cuayl b ![]() ![]() ![]() Fakat kendisi muhacirlerin fakirlerinden, iyi amelli, pek çok manevi güzellikleri üzerinde birleştirmiş bir zat-ı muhte-remdir ![]() ![]() ![]() Resulallah onun hakkında: -Varlığım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki yer yüzü (kabile reisi olupta kötü halli kişileden olan) Uyeyne ve Akra gibi kimselerle dolup taşsa Cuayl b ![]() ![]() Cuayl b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= YÂSİR B ![]() ![]() Yâsir b ![]() ![]() ![]() ![]() Yâsir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yâsir’in Sümeyye hatundan Ammar’dan başka Abdullah isminde bir oğlu daha oldu ![]() Yâsir b ![]() ![]() Yâsir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yâsir b ![]() ![]() Allah (c ![]() ============== ABDURRAHMAN B ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ UTBE B ![]() ![]() Utbe b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün savaşlarda peygamberimizn yanında bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utbe b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== SÜHEYB B ![]() ![]() Süheyb b ![]() ![]() ![]() Süheyb b ![]() ![]() ![]() Bu karye Rumlar tarafından baskına uğrayıp yağmalanmış, henüz bir çocuk olan Süheyb’te esir edilerek götürülmüş Rum-ların arasında büyümüştü ![]() ![]() Büyüdüğü yerin Denizli’nin Tavas ilçesi olduğu rivayet edilir ![]() Büyüyünce Rum efendileri onu Kelb kabilesinden birine sattılar ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı eserlerde Süheyb b ![]() ![]() ![]() Süheyb b ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin yeni bir din getirdiğini duyunca yanına gitmeye ve ne getirdiğini öğrenmeye karar verdi ![]() ![]() Dar-ı Erkamın kapısı önünde Ammar b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süheyb b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süheyb b ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun her şeyini Mekke’de müşriklere bı-rakıp ardı sıra Medine’ye nicret ettiğini duyunca: -Ya Ebu Yahya! Satış kârlı çıktı, satış kârlı çıktı buyurdu ![]() ![]() ![]() Süheyb b ![]() ![]() ![]() Hicretin otuz sekizinci yılında Medine’de vefat etmiş olup, Baki mezarlığına defnedilmiştir ![]() Süheyb b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= MUS’AB B ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musab bir müddet sonra Habeş ülkesinden Mekkeye geri geldi ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onu İbn ![]() ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() Bu konuda Hz ![]() -Ben Medine’de Resulallah ile birlikte mescide oturuyor-dum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bakınız şu yiğite ki Allah (c ![]() ![]() ![]() Sonra Resulallah Mus’ab’a dönerek: -Ey Mus’ab! Ben seni Mekke’de gördüğüm zaman senden daha ince elbise giyen, senden daha güzel ve uzun saçlı yiğit yoktu ![]() ![]() Mus’ab Müslüman olmadan önce her türlü nimetler içinde yüzüyordu ![]() ![]() Yine bu konuda Âmir b ![]() -Mus’ab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() ![]() Musab b Umeyr orta boylu, ince derili, güzel ve uzun saçlı olup Mekke delikanlılarının en yakışıklısı idi ![]() ![]() ![]() Musab b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== ŞEMMAS B ![]() ![]() ![]() Şemmas b ![]() ![]() ![]() Şemmas b ![]() ![]() ![]() Şemmas ilk sıralarda Mekke’de müslüman oldu ve Allah (c ![]() ![]() Bedir ve Uhud savaşlarında peygambermizin yanında bu-lundu ![]() Uhud savaşında Müslümanlar dağılınca peygamberimizin yanından ayrılmayan, Onun için ölümü seve seve göze alan sahabilerden birisiydi ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun bu husustaki fedakârlığı hakkında: -Uhud günü Şemmas’ı kendime bir siper ve kalkan olarak buldum buyurmuştur ![]() Şemmas b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ EBÛ MUSA’L’EŞ’ARİ (r ![]() Ebu Musa Abdullah b ![]() ![]() ![]() Ebu Musa’l’eş’arî’nin annesi Zabya bint-i Vehb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Musa’l’eş’arî ailenin en küçüğüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cafer b ![]() -Bizi buraya resulallah göndermiş ve bize burada bir müd-det oturmamızı emretmiş bulunmaktadır ![]() ![]() Gelen Eş’arîler diğer muhacirlerle birlikte bir müddet Ha-beş ülkesinde oturdular ![]() ![]() ![]() Hayber fethedildiği sıralarda Resulallah’ın yanına ulaştılar ![]() ![]() ![]() Bazı insanlar sonradan gelen bu gemi halkına: -Biz hicrette sizleri geçmiş bulunmaktayız diyorlar, bir ba-kıma onları küçük görüyorlardı ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Ya Hafsa! Yanında bulunan şu kadın kimdir? Diye sordu ![]() Hz ![]() -O Cafer b ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hz ![]() -Hâ! Şu Habeşle ilgili olan, şu denizci kadın ha dedi ![]() Hz ![]() -Evet! O tavsif ettiğindir dedi ![]() Bunun üzerine Hz ![]() -Bizler muhakkak ki hicrette sizleri geçmiş, hicret yönünden bizler sizlerden daha yükseklerde bulunmaktayız ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() -Vallahi ey Ömer! İş senin söylediğin gibi değildir ![]() ![]() ![]() Bizler ise din yolunda uğradığımız düşmanlıklar yüzünden yurdumuzdan ayrılıp, en uzak yerlere Habeş yurtlarına düş-müştük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vallahi ey Ömer! Ben şu dediğini Resulallah’a söyleyece-ğim ve şu sözlerinin doğru olup olmadığını Ona soracağım ![]() ![]() O sırada bir rastlantı olarak peygamberimiz yanlarına geldi ![]() ![]() Peygamberimize Hz ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ey Esma! Sen bu konuda karşılık olarak ona ne söyledin? Diye sordu ![]() ![]() ![]() -Ey Esma! Bu hususta O bana sizlerden daha layık ve yakın değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eş’arilerde bu çifte hicretin şerefinden nasiplenmiş mutlu topluluklardan biridir ![]() Ebu Musa’l’eş’arî kendisini ibadete vermiş çok oruç tutan çok namaz kılan dünyadan yüz çevirmiş; ilimle, ameli birleş-tirmiş, dünyaya aldanmamış bir zat-ı Muhterem idi ![]() Peygamberimizin azatlılarından Mesruk’un bildirdiğine göre: -İlim peygamberimizin ashabından şu zatlara: Ömer b ![]() Ali b Ebu Talib’e Abdullah b ![]() Übeyy b ![]() Muaz b ![]() Zeyd b ![]() Ebüdderdâ’ya Ve Ebu Musa’l’eş’arî’ye varır dayanır ![]() Kadılarda dörttür ![]() Ömer b ![]() Ali b ![]() Zeyd b ![]() Ve Ebu Musa’l’eş’arî’ dir demiştir ![]() Ebu Musa’l’eş’arî son derece güzel ve gür sesli olup asha-bın içinde Kuran-ı Kerimi en güzel okuyanı ve fıkıh ilminde en üstünlerinden birisi idi ![]() ![]() Peygamberimiz birisinin Kur’an okuduğunu duyunca: -Şu Kuran okuyan kimdir? Diye sordu ![]() -O Ebu Musa’l’eş’arî Abdullah b ![]() ![]() Bunun üzerine Resulallah aleyhisselam okunan kuranı bir kere daha hayranlıkla dinledikten sonra: -Muhakkak ki Ebu Musa’ya Davud ailesinin mizmarla- rından (nefes borusu, hançerelerinden) bir mizmar verilmiştir buyurdu ![]() Ebu Musa’l’eş’arî son derece edebli ve hâyâlı bir kişi idi ![]() ![]() Ebu Musa’l’eş’arî Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Musa’l’eş’arî zayıf ve kuru, kısa ve köse bir zattı ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarHZ ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi Haşim oğullarının yöneticisi idi ![]() ![]() Nübüvvetten sonra onuncu yılda yapılan Akabe bey’âtinde Peygamberimizin yanındaydı ![]() Peygamberimizin Müslüman olan Medineliler ile birlikte gitmeye niyetlendiğini öğrenince Medinelilerin karşılarına çıkmış ve: -Ey Hazrecîler topluluğu! Bilirsinizki Muhammed bizdendir ![]() ![]() Biz kendisini düşmanlarının, muhaliflerinin tecavüzünden ko-ruduk ve koruyoruz ![]() ![]() Halbuki şimdi size katılmaya, sizinle birlikte gitmeye karar vermiş bulunuyor ![]() ![]() ![]() Ona verdiğiniz sözü yerine getirebilecek ve muhalafet edip düşmanlık gösterenlerden kendisini hakkıyle koruyabilecek misiniz? Bunu hakkıyle ifa edebilecek misiniz? Bunu hakkıyle yerine getirebilecekseniz ne âlâ? Yok eğer Mekke’den çıktıktan sonra kendisini bırakıp hüsranla karşılaşmasına sebep olacaksanız şimdiden bu işten vazgeçiniz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Peygamberimizi Hz ![]() -Abbas bendendir bende Abbastanım ![]() ![]() ![]() Yine Onun hakkında: -Kim Abbas’a eza ederse Bana eza etmiş olur buyurmuştu ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin irtihalinden sonra kıtlık ve kuraklık sırasında Hz ![]() -Ey Allah’ım! Bizler peygamberimizle tevessül ederek Senden niyazda bulunurduk da bize yağmurlar ihsan ederdin ![]() ![]() ![]() ![]() Şanı yüce Allah (c ![]() ![]() -Ey Harameynin suvarıcısı! Bu ihsan senin yüzü suyun hürme-tinedir derler Ona teşekkür ederlerdi ![]() Ashab-ı Kiram hayvan üzerinde bulundukları zamanlarda Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vefat edeceğini anlayınca yetmiş köleyi birden azat etmişti ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenaze namazın Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Öyle gür sesli idi ki Medine otlaklarında yüksek bir yere çıkıp seslendiğinde sesini Medine’ye duyururdu ![]() Allah (c ![]() ![]() ====================== ÜMMÜLFADL LÜBÂBETÜLKÜBRÂ Bint-i HÂRİS (r ![]() Ümmülfadl Lübâbetülkübrâ bint-i Haris peygamberimizin am-cası Hz ![]() ![]() Annesi Zi Huleyl’el’Cüreşî’lerden Hind Havle bint-i Avf olup peygamberimizin zevcelerinden ve müminlerin annelerinden Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Ümmülfadl Medine’ye, peygamberimizin yanına geldikten sonra peygamberimiz ona sık sık ziyarete gider, bazen öğle uykusunu onun evinde uyuduğu olurdu ![]() Ümmülfadl hatun oğlu Kusem ile birlikte Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ EBÛ RÂFİ (r ![]() Ebu Râfi Mısır Kıptîlerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Rafi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Selma hatun peygamberimizin Hz ![]() ![]() ![]() Ebu Râfi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Rafi marangozdu ![]() ![]() Peygamberimiz onu Ehl-i Beytinden kabul ederdi ![]() -Ey Ebu Rafi! Biz Ehl-i Beytiz ![]() ![]() ![]() Ebu Rafi Hz ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= AMR B ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() -Ey kişi! Ben bir yere konduklarında yanlarında put bulunma-yınca içlerinden birisi giderek dört taş gitiren, sonrada üçü ile ten-ceresi için ocak çatan, en yakışıklısı olan dördüncüsüne Tanrı diye tapan, oradan gideceği zaman da onu orada bırakan, her konduğu yerde bulduğu daha yakışıklı taşlara tapan kabile halkından bir kimseyim ![]() İnsana ne yarar ne de zarar veremeyen bir şeyi put edinmenin bâtıl ve boş dolduğunu sanıyorum ![]() ![]() Ehl-i kitapta: -Ey doğru yola kılavuzlanmak isteyen kişi! Sen aradığını başka yerlerde arama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra Amr b ![]() -Mekke’de bildiklerimiz dışında her hangi bir haber var mı? Diye sorar, onlarda: -Hayır yok derlerdi ![]() Yine bir gün Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey kişi! Nereden geliyorsun? Diye sordu ![]() Deve üzerindeki adam: -Ben Mekke’den gelmekteyim dedi ![]() Amr b ![]() -Mekke’de bildiklerimiz dışında bir haber var mıdır? Diye sor-du ![]() Adamda: -Evet vardır ![]() ![]() Bu haber üzerine Amr b ![]() -Ben ne zamandır beklediğim haberi duymuş bulunmaktayım deyip hemen devesinin üzerine atladı, Mekke’nin yoluna tuttu ![]() ![]() -O şimdi ortada yoktur, gizlenmiştir dediler ![]() Amr b ![]() -O niçin gizlenmiştir? Diye sordu ![]() Sorduğu kişilerde: -Çünkü getirdiği yeni dinden dolayı kavmi ona karşı çok cüretli ve şiddetli davranmaktadır ![]() ![]() Bunun üzerine Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey tehlil ve telbiye getiren kişi! Sen kimsin ve nesin? Diye sordu ![]() Resulallah’ta: -Ben Allah’ın (c ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() -Ey kişi! Peygamber ne demektir? Diye sordu ![]() Peygamberimiz: -Peygamber Allah’ın (c ![]() ![]() Amr b ![]() -Ey kişi! Seni peygamber olarak kim gönderdi? Diye sordu ![]() Peygamberimiz: -Beni yüce Allah (c ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() -Ey kişi! Söyle bana! Yüce Allah (c ![]() ![]() Peygamberimizde: -Beni Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() -Ey Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulallah elini ona doğru uzatınca Amr b ![]() ![]() Amr b ![]() -Ey Resulallah! Gönderildiğin hususta yardımcıların var mıdır? Sana kimler yardım etmektedir? Diye sordu ![]() Resulallah: -Şu anda yanımda Bana yardımcı olan bir hür ile bir köle vardır buyurdu ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Amr b ![]() -Ey Resulallah! Bende iman etmiş bulunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reulallah’ta: -Ey Amr b ![]() ![]() ![]() Sen şimdi hiç durma, hemen ev halkının yanına dön ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() -Ey Yesripli kadeşler! Mekke’den yurdunuza hicret eden o Zat ne yapıyor? Diye sordu ![]() Yesriplilerde: -Kavmi onu öldürmek istemiş fakat muvaffak olamamışlardır ![]() ![]() ![]() Bunu üzerine Amr b ![]() ![]() -Ey Resulallah! Sen beni tanıdın mı? Diye sordu ![]() Resulallah’ta: -Evet tanıdım ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() -Ey Resulallah! Her zaman olduğu gibi yine doğrulardansın dedi ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== EBÛ ZERR’EL’GIFARİ (r ![]() Ebu Zerr’el’Gıfarî’nin asıl adı Cündüb b ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr’el’Gıfarî ile Amr b ![]() ![]() Ebu Zerr’el’Gıfarî’de cahiliye devrinde putlara tapmaktan hoş-lanmaz, Allah’a ibadet eder, Onu bir tanırdı ![]() Müslüman olduktan ve Medine’ye peygamberimizn yanına gel-dikten sonra yakın arkadaşlarına: -Ben Resulallah Aleyhiiselama kavuşmadan üç yıl önce Rabbim beni ne yöne döndürürse o yöne dönerek namaz kılardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Ebu Zerr’el’Gıfarî ashaptan arkadaşlarına: -Ben kavmimin taptığı putlardan yüz çevirmiş bir kişiydim ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr Gıfarlara ait yurtta otururken Mekke halkından bir adam yanına gelip: -Ey Ebu Zerr! Mekkede bir Zat zuhur etmiş olup senin dediğin gibi Lâ ilâhe illâllah diyor ve kendisinin peygamber olduğunu söy-lüyor diye haber vermişti ![]() Ebu Zerr yerinden fırlayarak: -Şu söylediğin Zat kimlerdenmiş? Diye sordu ![]() Gelen kişi de: -O Zat Kureyştendir diye cevap vermişti ![]() Ebu Zerrin kalbine Lâ ilâhe illâllah sözün duyunca İslam sevgisi düşüverdi ![]() ![]() -Ey Üneys! Sen hemen hayvanına bin ve Mekke vadisine doğru git ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üneys peygamberimizle buluştu söylediklerni dinledikten sonra Ebu Zerr’in yanına geldi ![]() Ebu Zerr kardeşine: -Ey Üneys! Ne yaptın, bana ne haber getirdin? Diye sordu ![]() Üneys: -Ben Mekke’de senin ne zamandır üzerinde bulunduğun dinde bir Adama rastladım ki kendisini Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr: -Sen bana halkın onun hakkında ne söylediğinden haber ver dedi ![]() Üneys: -Halk onun kâhin, şair ya da sihirbaz olduğunu söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben kahinlerin sözlerini de dinlemiş bir kişiyim ![]() ![]() Vallahi O muhakkak Sadıktır ![]() ![]() Ey kardeşim! Ben öyle bir Zat gördüm ki hayrı, iyiliği ahlakî faziletleri emrediyor, şerden kötülükten de sakındırıyor ![]() Onu ahlakî faziletleri emrederken ve öyle bir söz söylerken gördüm ki o söz şiir değildir dedi ![]() Ebu Zerr kardeşine: -Ey Üneys! Ben senden daha üstün bir şair bilmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Üneys: -Ey kardeşim! Sen onu görmeye git ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr hemen azık dağarcığını hazırladı, su tulumunu yük-ledi ![]() ![]() ![]() Mescidi Harama gelip zemzem kuyusunun başında oturdu ![]() ![]() Bu ara yanına birisi gelip ona: -Şu adam her halde gariplerden bir gariptir dedi ![]() Ebu Zerr’de: -Evet! Ben garip ve şu bulunduğum yere yabancı bir kişiyim dedi ![]() Yanına gelen kişi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Madem ki garip ve yabancısın, hadi kalk, benimle birlikte bizim eve gel dedi ![]() Yol boyunca hiç bir şey konuşmadılar ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olunca Ebu Zerr evden çıkıp Resulallah’ı sormak üzere tekrar Mescid-i Harama geldi ![]() ![]() ![]() -Bu adam için daha yerini öğrenmek zamanı gelmedi mi? Diye sordu ![]() Ebu Zerr: -Gideceğim yeri henüz öğrenemedim dedi ![]() Hz ![]() -O halde benimle bizim eve gel dedi ![]() Eve vardıklarında Hz ![]() -Ey kişi! Senin şuradaki işin nedir? Sen bu şehre ne için geldin? Diye sordu ![]() Ebu Zerr: -Ben işim hususunda sana bilgi verebilirim ![]() ![]() Hz ![]() -Ben senin istediğin sözü verir, istediğini yaparım dedi ![]() Bunun üzerine Ebu Zerr: -Ben Gifarlardan bir adamım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Sen geldiğine isabet ve akıllılık etmişsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabaha çıktığımızda Ona ulaşmak için sen beni takip et ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bir şey yapmadan geçer gidersem arkam sıra gel ve girdi-ğim yere sende gir dedi ![]() Ebu Zerr Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr yanına girince peygamberimizi: -Eselâmü aleyke yâ Resulallah diyere İslam selâmıyla selamladı ![]() Peygamberimiz ona: -Ey kişi! Sen kimsin? Diye sordu ![]() Bu Zerr’de: -Ben gifar oğullarından bir adamım deyip ilave etti: -Ya Muhammed! Sen insanları nelere davet ediyorsun? Resulallah onun bu sorusuna karşılık: -Bir ve şeriki olmayan Allah’a (c ![]() ![]() Ebu Zerr: -Ey Muıhammed (a ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz bildirince Ebu Zerr: -Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve resûluhü diyerek şehadet getirdi ![]() O Müslüman olunca Resulallahın yüznde sevindiğinin belirtisi olarak bazı işaretler göründü ![]() -Ey Ebu Zerr! Sen artık bizim kardeşimizsin ![]() ![]() ![]() Fakat Ebu Zerr inançlarını gizlemeye uygun görmeyecek kadar açık yürekli ve cesur bir kişi idi ![]() Peygamberimize: -Ya Resulallah! Şu müşrik kişiler batıl üzere oldukları halde dinlerini açıkladıkları, açıkça yaşadıkları halde biz hak üzerinde olduğumuz halde gizlememiz doğru olmaz ![]() ![]() Resulallah onun yüzne endişe ile bakarak: -Ey Ebu Zerr! Ben senin hakkında Mekkelilerden korkmakta-yım ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr kararlılıkla: -Ey Resulallah ben öldürüleceğimi bilsem bile muhakkak bunu yapacağım dedi ![]() Onun bu isteğine karşılık Resulallah sustu ne yap, ne de yapma demedi ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Zerr: -Ey Resulallah! Seni hak dinle peygamber gönderen varlığım kudret elinde bulunan Allah’a (c ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz yine ses çıkarmayınca Ebu Zerr müşriklerin Mescid-i Haram’da halkalanarak oturdukları, konuştukları Mescid-i Haramın yüksek yerlerinden birine çıkarak yüksek sesle: -Ey Kureyş cemmati! Biliniz ki ben Allah’tan (c ![]() ![]() ![]() Müşrikler ona doğru şaşkınlıkla bakarak: -Şu adam muhakkak ki sapıtmış, aklını kaçırmıştır dediler ![]() -Ey ahali! Yürüyünüz şu sapıtmışın üzerine diye bağırıp Ebu Zerr’in üzerine çullandılar ![]() ![]() Bu bağırışmalara Abbas b ![]() ![]() -Yazıklar olsun size diye bağırdı ![]() Ey Kureyş cemaati! Sizler tüccar insanlarsınız ![]() ![]() ![]() ![]() Müşrikler Abbas b ![]() ![]() Ebu Zerr yüzü gözü morarmış, başı yarılmış bir halde peygambeimizin yanına geldi ve onun yanında sabahladı ![]() Sabah olunca yine Mescid-i Haram’a vardı ![]() -Ey Kureyşiler! Bilinizki ben Muhammed’in (a ![]() ![]() ![]() Kureyşilerden kimileri yerinden silkinip kalktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onun içler acısı halini görünce: -Ey Ebu Zerr! Ben seni şu yaptığın iş konusunda men etmemiş mi idim? buyurdu ![]() Ebu Zerr’de: -Ey Resulallah! Bu kalbimde Allah (c ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr iyileşinceye kadar Resulallah’ın yanında bulundu ![]() -Ey Allah’ın Resulü! İstediğini bana emret dedi ![]() Peygamberimizde: -Ey Ebu Zerr! Emrin sana gelinceye imanını kabilene haber ver ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Zerr: -Ya Resulallah! Ben şimdi ev halkımın yanına döneceğim ![]() ![]() Ebu Zerr yurduna dönünce Gazal seniyesinin aşağısında bir yere yerleşti ![]() Gazal seriyesi Herşa yolu üzerinde Huzâalara ait bir dağ üstü olup, bol kuyuları bulunan bir yerdir ![]() Herşa ile Cuhfe arasında üç vadi vardır ![]() ![]() Ebu Zerr burada durur, Kureyş kafilelerin yolunu keser ve: -Sizler Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve resulü diyerek şehadet getirmedikçe kervan mallarınız-dan hiç bir şeyi geri vermeyeceğim der, şehadet getirenlere mallarını iade eder, getirmeyenlerin mallarını ise iade etmez, yanında alıkordu ![]() Peygamberimiz Medine’ye hicret edinceye kadar böyle dav-ranmakta devam etti ![]() Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarından sonra Medine’ye pey-gamberimizin yanına geldi ![]() Ebu Zerr’el’Gıfarî ilimde Abdullah b ![]() ![]() Peygamberimiz onun hakkında: -Ebu Zerr’den daha doğru sözlüsünü ne gök kubbesi gölgelemiş, ne de yer yüzü taşımıştır ![]() -İsa b ![]() -Ebu Zerr’e Allah rahmet etsin ![]() ![]() Son hadiste belirtilenlerden birincisi Ebu Zerr’in Tebük sefe-rinde Tebük’e kadar yalnız başına yürüyerek gitmesiyle gerçek-leşmiştir ![]() İkincisi ise şöyle gerçekleşmiştir ![]() Ebu Zerr peygamberimizin vefatından sonra en çok hadis riva-yet eden sahabilerden birisiydi ![]() Ebu Zerr orta cemrede oturup başına biriken halkın sorularını yanıtlar peygamberimizden duyduğu hadisleri onlara anlatırdı ![]() Onun bu tutumundan bazı kişiler rahatsız oldular ve hadis ri-vayet etmesini yasakladılar ![]() Yine böyle hadis rivayet ederken başına dikilen bir adam: -Ey Ebu Zerr! Müminlerin emiri fetva vererek seni hadis rivayet etmekten men etmedi mi? Diye sordu ![]() Bunun üzerine Ebu Zerr: -Sen benim üzerimde gözcü müsün? Diye sordu ![]() -Keskin kılıcı şurama koysanız bende Resulallah Aleyhisselamdan işittiğim bir sözü siz kılıcı çalıncaya kadar rivayet edebileceğimi kanaat getirsem hiç tereddüt etmeden muhakkak o hadisi rivayet ederdim demişti ![]() Bir müddet sonra Ebu Zerr’el’Gıfarî Medine’nin dışında bulu-nan Rebeze denen mahalde ikamete mecbur bırakıldı ![]() ![]() Ebu Zerr burada otururken ölüm deöşeğine düştü ![]() ![]() Ebu Zerr ona: -Ey hanımım! Sen niye ağlıyorsun? Diye sordu ![]() Hanımı da: -Ey Ebu Zerr! Sen şu ıssız yerde ölüm döşeğine düşmüş bulun-maktasın ![]() ![]() ![]() Bunu üzerine Ebu Zerr: -Ey hanımım! Sen hiç ağlama! Bu konuda hiç üzülme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadıncağız umutsuzca başını sallayarak: -Ey Ebu Zerr! Şu dediğin nasıl mümkün olabilir? Ben bunu nasıl umabilirim? Burası ıssız ve kırlık bir yerdir ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Zerr: -Ey hanımım! Sen benim dediğimi yap ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr vefat edince cenazesini çıkarıp yolun ortasına koydu-lar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Zerr’in hanımı bulunduğu yerden çıkıp: -Bu Resulallah’ın sabahilerinden Ebu Zerr’in cenazesidir ![]() ![]() ![]() Bunu duyan Abdullah b ![]() -Ey yanımda bulunan kişiler! Dinleyiniz ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Cenazeden sonra Abdullah b ![]() ![]() Ebu Zerr dünyadan ve dünya mallarından yüz çevirmiş bir in-sandı ![]() -Ey Ebu Zerr! Ben sana üç yüz altın dinar gönderiyorum Sen geçim işinde bu altınlardan yararlan diye haber ve altın gönder-mişti ![]() ![]() Yine zengin zat kendisine geçimlik vermek isteyince: -Ey cömert kişi! Yanımızda sütünü içeceğimiz keçilerimiz, bizi taşıyacak bir merkebimiz, üzerimizdeki elbiseden fazla olarak bir de abamız var ![]() ![]() Ebu Zerr’in en zengin olduğu dönemlerde iki dişi ve bir erkek merkebi ile bir miktar keçi ve bir kaçta yük devesi bulunmaktaydı ![]() Ebu Zerr’el’Gıfarî uzun boylu, esmer tenli, sık ve ak saçlı, ak-sakallı, iri yapılı, kuru ve zayıf bir Zat-ı Muhterem idi ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarZİNNİRE HATUN (r ![]() Zinnîre hatun Rum asıllı olup Mekke eşraflarından önde gelen bir müşrikin cariyesiydi ![]() Zinnîre hatun İslamiyet’in başlangıcında müslüman olmuş ilk Müslüman kadınlardandı ![]() ![]() Zinnîre hatun müşrikler tarafından tevhid dinini bırakıp kendi dinlerine döndürülmek istenen ve bunun içinde ağır işkencelere uğratılan kadın köleler arasında idi ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Bir gün Ebu Cehil ona öyle şiddetli işkenceler uygulamıştı ki Zinnîre hatunun gözler kör oldu ![]() Onun kör olduğunu gören Ebu Cehil: -Ey Zinnîre! Gördün mü? Lat ve Uzza gözlerini elinden aldı da seni kör etti dedi ![]() Zinnîre hatun: -Ey Ebu Cehil! Hayır, vallahi bu söylediğin gibi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar kendilerine ne tapanları, ne de tapmayanları bilir ![]() ![]() ![]() Zinnîre hatunun işkenceler sonucu kör olduğunu işiten diğer müşriklerden bazıları oraya gelmişler: -Onun gözlerini kendilerini terk ettiği için Lat ve Uzza kör et-miştir demekteydiler ![]() Zinnîre hatun söylenenleri işitince: -Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Ebu Cehil etraflarını toplanan müşriklere: -Muhammed’in izi sıra giden şu akılsızlara şaşmaz mısınız? Eğer Muhammed’in getirdiği şey gerçekten hayırlı olsaydı biz Ona uymakta bunlardan önce davranır, muhakkak ki onları geçerdik ![]() ![]() O gece geçip sabaha çıkınca Yüce Allah (c ![]() ![]() Kureyş müşrikleri ona gözlerinin geri verildiğini görmeye baş-ladığını işitince: -Vallahi bu da Muhammed’in sihirlerinden bir sihirdir demek-ten kendilerini alamamışlardı ![]() Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== ÜMMÜ ÜBEYS HATUN (r ![]() Ümmü Übeys hatun Zinnîre hatunun kızıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi Zühre oğullarından ya da Teym b ![]() ![]() Ümmü Übeys hatun annesiyle birlikte İslamın Mekke’de çıktığı ilk dönemlerde Müslüman olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ümmü Übeys hatunu da annesi gbi Ebu Bekir satın alıp azat etti ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== NEHDİYE HATUN (r ![]() Nehdiye hatun Nehd b ![]() ![]() ![]() Müşrik sahibesi onun Müslüman olduğunu öğrenince işkence yapmaya başladı ![]() İşkence yaptıkça ona: -Vallahi seni azdıranlardan Muhammed’in ashabından birisi satın alıp azat etmedikçe elimden kurtulamayacaksın derdi ![]() Nehdiye hatunun kızı da bu müşrik kadının eline düşmüştü ![]() Bir gün yine işkence yapıp dururken onlara: -Vallahi sizi azat etmeyeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Müşrik kadına: -Ey kadın! Sen şu yemininden vaz geç dedi ![]() Müşrik kadında: -Ben yeminimden ancak senin onları satın alıp azat etmen şar-tıyla vazgeçerim ![]() ![]() Bunun üzerine Hz ![]() -Onların kurtulmalık akçelerini bana bildir dedi ![]() Müşrik kadın: -Onların kurtulmalık akçeleri şu kadardır deyip bir miktar söyledi ![]() Hz ![]() -Ben onları söyediğin miktara satın aldım ve azat ettim dedi ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== LÜBEYNE HATUN (r ![]() Lübeyne hatun Müemmel b ![]() ![]() ![]() Lübeyne hatun Hz ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Zinnire hatun gibi Lübeyne hatununda boğazına sarılır, gözleri pörtleyinceye, yüzü morarıp kolları yanlarına düşünceye kadar sıkardı ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() -Ey Lübeyne! Ben seni dövmekten, boğazına sıkmaktan yorul-duğum için bırakıyorum ![]() ![]() Bunun üzerine Lübeyne hatun: -Ey Ömer! Eğer Müslüman olmazsan Allah da (c ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Allah onlardan razı olsun ![]() ============ TULEYP B ![]() ![]() Tuleyb b ![]() ![]() Tuleyp b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hicretin onüçüncü yılında Rumlarla yapılan Ecnadeyn sava-şında kahramanca savaşıp şehit oldu ![]() Tuley b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= ÜMEYNE (HÜMEYNE) bint-i Halef (r ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= ÜMMÜLMÜMİNİN HZ ![]() ![]() Kureyş kabilesinin İleri gelenlerinden Ebu Süfyan b ![]() ![]() İlk sıralarda müslüman oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= SÜVEYBİT B ![]() ![]() İkinci Habeş hicretine katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() =============== AMR B ![]() ![]() İkinci Habeş ülekesine yapılan hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== HÜZEYME B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== MUATTİB B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= MUHAMMED B ![]() ![]() Habeş ülekesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ====================== HARİS B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= CABİR B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ CÜNADE B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ OSMAN B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== ABDULLAH B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah ondan razı olsun ![]() ====================== HARİS B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ======================= BİŞR B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== SAİD B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== SAİB B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() =================== ÜMEYR (İMRAN) B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== NUMAN B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== ABDULLAH B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ===================== ABDULLAH B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ SA’D B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= AMR B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== İYAZ B ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== HARİS B ![]() ![]() ![]() Habeş ülkesine yapılan ikinci hicrete katıldı ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== FATIMA BİNT-İ MÜCELLEL(MUHACCEL) (r ![]() Fatıma bint-i Mücellel (muhaccel) hatun kocası Hatip b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== AMİRE BİNT-İ SA’DİY (r ![]() Amire bint-i Sa’diy hatun kocası Malik b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= ÜMMÜLHAYR SELMA BİNT-İ SAHR (r ![]() Ümmülhayr Selma bint-i Sahr hatun Hz ![]() ![]() Ümmülhayr Selma hatun Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Resulallah! Şu annem çocuklarına karşı çok şefkatli, sevgi dolu bir annedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Rabbi! Ümmülhayr’ı hidayet nasip eyle ![]() -Ey Ümmülhayr! Sen Allah (c ![]() ![]() Ümülhayrda kelime-i şahadet getirerek müslüman oldu ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== HZ ![]() ![]() ![]() Nübüvvetin altıncı yılında peygamberimizi pek sevindiren, gül yüzünde güller açtıran diğer olay ise amcası Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe hatun önce Hz ![]() ![]() Ebu Bekir’in öldüresiye dövülme olayından sonra peygambe-rimiz yanında bazı Müslümanlar olduğu halde Safa tepeciğinin yanına gelip oturmuştu ![]() Onun oraya gelip oturduğunu gören Ebu Cehil yanında Adiyy b ![]() ![]() ![]() Sövüp sayarken getirdiği hak dinini ayıplıyor, peygamberliğini küçümsüyor, peygamberimizin hiç hoşlanmadığı, en çok incindiği sözleri söyleyip duruyordu ![]() Peygamberimiz ise ona hiç bir cevap vermedi ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Ebu Cehil ise peygamberimizin oradan ayrılmasından sonra Kabe’nin yanında Kureyşilerin toplu olarak oturup sohbet ettikleri yere gitti ve orada bir kenara oturdu ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Ebu Cehil peygamberimiz hakkında ileri geri konuştuğu, O’nu incittiği sonrada Hıcr mevkiine gelip oturduğu sırada avdan dönen Hz ![]() ![]() Ebu Cehil’in peygamberimize söylediklerini duyan ve olup bi-tenlerin şahidi olan azatlı kadın köle onun geldiğini görünce karşı çıkıp: -Ey Ümare’nin babası! Kardeşinin oğlu Muhammed’e (a ![]() ![]() ![]() Ebul Hakem kardeşinin oğlunu orada otururken bulup, Kendi-sine sövüp saydı ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Ebul Hakem! Sen misin kardeşimin oğlunu sövüp sayan? İşte bende onun dinindeyim ve onun söylediklerini söylüyorum ![]() ![]() Ebu Cehil’in başının fena halde yarıldığını, kanlar aktığını gö-ren Mahzum oğullarıdan bazı kişiler Hz ![]() ![]() -Ey Ebu Ümare! Biz seni dininden dönmüş görüyoruz diye ba-ğırdılar ![]() Hz ![]() -Onun dininin gerçek olduğu bence belli olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Cehil’e Hamza’nın başına vurduğu yaydan çok söylediği sözler yaralamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle alttan alarak: -Ey Mahzum oğulları! Ebu Ümare’yi rahat bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -Sen Kureyşin seyidi ulu kişisi idin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olmaya yakın bir zaman da yerinden doğrularak: -Allah’ım (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() Ey kardeşimin oğlu! Senin bana bu konuda bir kaç söz söyle-meni arzu ediyorum dedi ![]() Bunun üzerine peygamberimiz ona vaaz ve nasihatlerde bulun-du ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Kalbimi hanif dine, İslamiyete yönelttiği zaman Allah’a (c ![]() ![]() O Din ki her şeyi ilmiyle sarıp kuşatan, içlerdeki iyiliği de kötü-lüğü de bilen, yarattıklarını nimetleriyle besleyen Allah’ın (c ![]() ![]() Onun emirleri okunduğu zaman kalp ve akıl gözleri açık olan-ların gözlerinden yaşlar boşanır ![]() O emirler ki Kuran ayetleri olarak Muhammed’e (a ![]() ![]() O Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() Sakın ha Onu bâtıl ve sert sözlerle bürümeye, örtmeye kalkış-mayınız ![]() Hayır! Hayır! Vallahi biz o kavimle aramızdakini kılıçla halletmedikçe kendisini hiç kimseye vermez, Ona olan yardımlarımızı kesmeyiz ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Uhud’ta iki elinde iki kılıç olduğu halde: -Ben Allah’ın (c ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Resulallah onun için: -Cebrail (a ![]() ![]() ![]() ![]() Yine peygamberimiz onun hakkında: -O Seyyidüşşühâ’dır ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= HZ ![]() ![]() Erva bint-i Abdülmuttalib peygamberimizin halasıdır ![]() ![]() ![]() Tuleyb b ![]() -Ey anne! Bak ben Muhammed’e uydum ![]() ![]() ![]() Erva hatun: -Ey oğlum! Hiç şüphesizki Dayının Oğlunun senin yardım ve desteğine herkesten daha layıktır ![]() ![]() ![]() Annesin bu yumuşak ve mülayim sözleri üzerine Tuleyp b ![]() -Ey anne! Ben senin sözlerinde imanın ışıltılarını görüyorum ![]() ![]() ![]() Erva hatun: -Şu senin bahsedip, annene tavsiye ettiğin çok mühim bir konu-dur ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Tuleyb b ![]() -Ey anne! Ben seni iyiliğe ve hayra tavsiye etmekteyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlunun bu candan temennisi Erva bint-i Abdülmuttalib’i çok etkiledi ![]() ![]() ![]() Erva hatun hiç tereddüt etmeden: -Ey oğlum! Sende şu ikrarımda şahidim ol ![]() ![]() ![]() ![]() Erva hatun iman ettikten sonra peygamberimize dili ile yardımcı olmaktan, oğlunu da bu yolda teşvik etmekten geri durmadı ![]() Tuleyb b ![]() ![]() Ebu Cehil’in yanındaki müşrikler Tuleyb b ![]() ![]() Ebu Leheb kız kardeşinin oğlunun müşriklerce tutulup bağlan-dığını işitince hemen oraya koşup geldi ve Tuleyb’i müşriklerin elinden çekip aldı ve bağlarını çözdü ![]() -Ey kardeşim! Oğlun Tuleyb’in Muhammed için kendisini teh-likeye attığını görmüyor musun? Eğer yetişmeseydim hâli nice olurdu deyip oradan ayrılıp gitti ![]() Oradaki diğer müşrikler: -Ey Abdülmuttalibin kızı! Şu oğlun putlarımızı ve atalarımızı yeren, akıllarımızı akılsızlık sayan bir mühemmem için mi kendini tehlikeye attı? Bu ne kadar şaşılacak bir iştir dediler ![]() Onların bu sözleri üzerine Erva hatun: -Oğlumun hayatındaki en hayırlı gün Dayısının Oğluna koruyup kolladığı, Ona yardım ettiği gündür ![]() ![]() ![]() Erva hatunun bu sözleri açıkça müslüman olduğunu gösteri-yordu ![]() Müşrikler şaşırarak: -Ey Abdülmuttalib’in kızı! Sende mi Müslüman oldun diye ba-ğırdılar ![]() Erva hatunda: -Evet! Bende Müslümanlardanım dedi ![]() ![]() -Ey Erva! Senin baban Abdülmuttalib’in dinini bırakıp da Mu-hammed’in dinine tabi olmana şaşılır dedi ![]() Erva hatun da: -Ey kardeşim! Bu konuda yanlış yolda olan sensin ![]() ![]() ![]() Eğer Onun dini üstün gelirse sen onun dinine girip kendisiyle birlikte bulunmayı veya kendi dininde kalmayı seçmekte serbest olursun ![]() ![]() ![]() Ebu Leheb: -Onun sonradan ortaya koyup çıkardığı; putlarımızı ve atala-rımızı yeren, akıllarımızı akılsızlık sayan şu dinin sahiplerine; bütün Araplar tek yaydan oka tuttukları zaman onu korumaya bizim gücümüz yeter mi? Bütün Arapları karşımıza almak akıllı işi midir? dedi ![]() ![]() Erva hatun ardından: -Oğlum ve ben Muhammed’e (a ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarHZ ![]() ![]() ![]() Nübüvvetin altıcı yılında peygamberimizi sevinçlere boğan bir başka olay ise Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz bir pazartesi günü Dar-ı Erkamda bulunduğu sırada ellerini semaya açarak: -Ey yüce Rabbim! Ebu Cehil b ![]() ![]() ![]() ![]() Bu duadan dört gün sonra gelen ilk Cuma günü Müslümanlar-dan nefret edip, durmadan onlara sataşan, onları işkencelerden işkencelere uğratan; katı kalpli, sert tabiatli Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() İbret alanlar için bu olay tam bir mucizedir ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Kureyşiler gerek kendileri gerekse diğer kabileler arasında çı-kan anlaşmazlıklarda elçi ya da arabulucu olarak onu gönderirler-di ![]() Herhangi bir hususta hakem veya kabileler arasında övünme yarışmacısı seçileceği zaman muhakkak o seçilirdi ![]() Kendisi aynı zamanda Kureyşilerin güçlü pehlivanları arasın-daydı ![]() ![]() Şam ve Irak’a pek çok seferler yapmış, bu seferler sırasında Acem kralları ile görüşmüştü ![]() Ömer b ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Onun hışmına uğrayan zayıf ve korumasız müslümanların ba-şında Zinnire hatun, kızı Ümmü Übeys hatun, Nehdiye ve Lübeyne hatunlar gelmekteydi ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() Bir gün evinden çıktığında Resulallah aleyhissselamı Mescid-i Harama doğru giderken gördü ![]() Yetişip sataşmak için arkasından aceleyle yürüdü fakat pey-gamberimiz ondan önce Mescid-i Harama gelmiş ve âdeti olduğu üzere namaza durmuştu ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz namazının birinci rekâtında Hakka suresini okumaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() “-Gerçekleşecek olan Hak nedir? Nedir o gerçekleşecek olan Gün? Gerçekleşecek olanın ne olduğunu Sana kim ve nasıl öğretti? Semud ve Âd kavimleri tepelerine inip yüreklerinde patlayacak bu gerçeği yalanladılar ![]() ![]() Âd kavmi de bu nedenle önünde durulmaz, dondurucu ve uğul-tulu bir rüzgarla helak edildi ![]() Allah köklerini tamamen kurutmak üzere o soğuk ve uğultulu rüzgârı yedi gece, sekiz gün üzerlerinde estirip durdu ![]() Sen o gün onların hallerini bilebilseydin kökünden çıkarılmış hurma kütükleri gibi yıkıldıklarını görürdün ![]() Onlardan arda kalmış bir şey görebiliyor musun? Firavun, ondan öncekiler ve alt üst olmuş kasabalarda oturan-larda hep bu suçu işlemişler, Rabbin peygamberine baş kaldırmış-lardı ![]() ![]() Ey insanlar! Su dağları aşıp taştığı vakit bir ibret olmak üzere anlayışlı kulaklar anlasın diye süzülen gemi de sizi Biz taşıdık ![]() Sûra bir üfürüş üfürüldüğü, yer ve dağlar kaldırılıp bir vuruşla birbirine çarpıldığı zaman; işte o gün olacak olur, kıyamet kopar ![]() Gök baştanbaşa yarılır ve düzeni bozulur ![]() ![]() ![]() Ey insanlar! O gün geldiğinde sizler huzura arz olunacaksınız ![]() ![]() Kitapları sağından verilenler; alın, amellerimin kitabını okuyun ![]() ![]() Artık onlar meyveleri sarkmış yüksek bir cennet içinde hoş bir yaşayış içine gireceklerdir ![]() Onlara şöyle denilecektir ![]() ![]() ![]() Kitapları sol ellerine verilen kimselerde; ahh! Keşke şu kitap bana verilmeseydi de hesabımın ne olduğunu bilmeseydim ![]() ![]() ![]() ![]() Onlarla görevli olan zebanilere tarafımızdan şöyle buyrulur ![]() Onları tutup ellerini boynuna sıkıca bağlayın, sonrada Cehen-neme götürüp oraya yaslayın ![]() ![]() ![]() Açları doyurmaz, yoksulları acımazlardı ![]() Bu nedenlerle burada onların acıyanı da yoktur ![]() Onların tek rızıkları gıslîn denilen kanlı irinlerdir ![]() (El Hakka 1-37) Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() -Vallahi şu Kişi Kureyşilerin dedikleri gibi bir şairdir ![]() ![]() O böyle düşünürken Resulallah surenin devamını okumaya başladı ![]() “-Görebildikleriniz ve göremedikleriniz adına yemin ederim ki Kur’an, şerefli bir elçinin Allah katından vahy yoluyla alıp getirdiği Sözdür ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() -Galiba şu adam aynı zamanda bir kahindir ![]() ![]() Resulallah surenin devamını okumaya devam ediyordu ![]() ![]() ![]() “-O kahin sözü de değildir ![]() Şüphesizki Kur’an alemlerin Rabbinden indirilmedir ![]() Eğer Muhammed bize karşı Ona, kendinden bazı sözler katmış, uydurmuş olsaydı Biz Onu kuvvetle yakalar, gücünü kuvvetini elinden alır, şah damarını koparıverirdik ![]() ![]() Kur’an Allah’a karşı gelmekten sakınanlara güzel ve kesin bir öğüttür ![]() İçinizde yalanlayanların olduğunu şüphesizki bilmekteyiz ![]() ![]() O şüphesiz kesin bir gerçektir ![]() Öyleyse ey insan! Rahman ve rahim olan, ilmiyle her şeyi ku-şatmış Rabbinin adını tesbihe devam et ![]() Sure bitince Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() -Muhammed gerçekten Allah’ın resulü mü? Diye sormaktan kendini alamadı ![]() Aradan bir müddet geçtikten sonra Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ben filancanın yanına gideyim ![]() ![]() ![]() Gideceği arkadaşı Mekke’nin içki satıcısı idi ![]() ![]() ![]() -Bari Kâbe’yi yedi yada yetmiş defa tavaf edeyim ![]() ![]() Kabe’yi tavaf için Mescid-i Harama gelince orada peygambe-rimizi namaz kılarken gördü ![]() ![]() ![]() -Vallahi ne olursa olsun bu gece Muhammed’in söylediklerini işitmek için durup dinlemek istiyorum deyip peygamberimize doğru yaklaşmak istedi ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() -Dinlemek için yaklaşırsam belki Onu korkutup tedirgin edebi-lirim ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed (a ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi Allah’ın (c ![]() -Güneşi sağ elime ayı da sol elime verseler yine de davamdan vazgeçmem demişti ![]() Aynısını Utbe b ![]() ![]() Muhammed (a ![]() Kureşy kabilesiyle beraber bütün Arapların yıldırımlarını, tek yaydan oka tutulma tehlikesini hangi gaye için üzerine çekiyordu? Onun ailesine ve kızlarına son derece düşkün bir baba olduğunu biliyordu ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Bu şüphe Muhammed’in getirdiği yeni dine olduğu kadar içinde bulunduğu babalarından, atalarından kalan dine de yönelikti ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Cehil ise Ömer b ![]() ![]() ![]() -Muhammed (a ![]() ![]() ![]() Bu soru aynı zamanda körü körüne bağlandığı eski dinine olan bir şüpheyi de içerecekti ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Cehil sık, sık yaptığı gibi müşrik ileri gelenlerini başına toplayıp: -Ey Kureyş cemaati! Muhammed ilahlarımıza dil uzatmaya, akıllarımızı akılsızlık saymaya devam ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Haberiniz olsun ki Muhammed’i öldürecek kimseye benden yüz kızıl veya siyah deve, bin ukiye gümüş, bin ukiye altın şu kadar misk göbeği, şu kadarda elbise var ![]() ![]() Muhammed’i (a ![]() ![]() Bu nedenle orada bulunanlardan hiç kimse Ebu Cehil’in bu teklifini evet diyemedi ![]() ![]() -Ey Ebul Hakem! Ben bu işe talibim ![]() ![]() Ömr b ![]() ![]() Ona: -Ey Hattab’ın oğlu! İçimizde bu işi yapacak en uygun kişi sensin dediler ![]() Ömer b ![]() -Ey Ebul Hakem! Vaat ettiklerin için sağlam kefilin var mı? diye sordu ![]() Ebu Cehilde: -Evet! Vaat ettiklerim için sağlam kefilim vardır dedi ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Habbab b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer kılıcını kuşanmış, pür hiddet Erkam’ın evine doğru gi-derken Nuaym b ![]() ![]() Nuaym onu bu halde görünce: -Ey Ömer! Böyle kılıcını kuşanmış bir halde nereye gidiyorsun? Diye sordu ![]() Ömer b ![]() -Kureyşilerin işlerini darmadağın eden, akıllarını akılsızlık sa-yan, dinlerini ayıplayan, ilahlarını dil uzatan, ata dinini bırakıp yeni din tutan Muhammed’e gitmek istiyorum ![]() ![]() Nuaym b ![]() -Vallahi ey Ömer seni nefsin aldatmıştır ![]() ![]() Ömer b ![]() -Vallahi sonuç ne olursa olsun onu öldüreceğim dedi ![]() Nuaym: -Ey Ömer! Sen istesen bile bunu yapamazsın ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() -Demek Onu Allah korumaktadır ha! Demek sende onlardansın ha! Önce seni öldüreyim de gör diye bağırdı ![]() Nuaym can havliyle: -Ey ömer! Sen beni bırakta ev halkının yanına dön ![]() ![]() ![]() Onun bu sözleri üzerine Ömer B ![]() -Ey Nuaym! Sen benim ev halkımdan hangisini kastediyorsun? Bunu bana söyle de seni bırakayım dedi ![]() Nuaym b ![]() -Onlar enişten ve amcanın oğlu Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömr b ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada Habbab b ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Fatıma hatun Ömer’i pür hiddet, kılıcını kuşanmış bir halde görünce çok korktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer içeri girince: -Az önce işitmiş olduğum şey ne idi? Diye sordu ![]() Kız kardeşi ve eniştesi: -Ey Ömer! Sen bir şey işitmiş değilsin dediler ![]() ![]() Onların bu itirazları Ömer b ![]() ![]() Hışımla eniştesi Said b ![]() -Bana yalan söylemeyin ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatıma Hatun kana bulanmış yüzünü Ömer b ![]() -Ey Hattab’ın oğlu! Evet ben ve kocam Müslüman olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ftıma hatunun söylediklerini Said b ![]() ![]() Her ikisi de bunları söylerken gözlerinde içinde şek ve şüphe bulunmayan kesin bir imanın keskin ışıkları vardı ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Evet! Kızkardeşi ve eniştesi ne yaparsa yapsın hatta öldürse bile dinlerinden vaz geçmeyeceklerdi ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Ne zamandır yanıtını bulamadığı bir kurt gibi içini kemiren soru bir kere daha zihninde şekillendi ![]() Gerçekten Muhammed Allah’ın (c ![]() Birden ruhunda bazı değişiklikler oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâlâ ağzından, burnundan kan gelen kız kardeşini o halde gö-rünce yaptılarından bin pişman oldu ![]() ![]() Fatıma Hatunun ağzından, burnundan kan gelilyordu ama o bunu umursamıyor, yıkılmaz bir abide gibi karşısında durmaktay-dı ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() -Demin okuduğunuzu sizden duyduklarımın yazılı bulunduğu sahifeyi bana verinde Muhammed’in getirip size okuttuğunu bende göreyim ve bileyim dedi ![]() Fakat kız kardeşi: -Ey Ömer! Ben o sahifeyi sana veremem ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() -Ey kız kardeşim! Korkma! Ona bir zarar verecek değilim ![]() ![]() Onun bu sözleri Fatıma hatunu rahatlattı ama yinede sahifeyi getirmek istemedi ![]() -Ey kardeşim! Sen putlara tapan pis bir kişisin ![]() ![]() ![]() Ömer daha da yumuşayarak: -Peki! Ben şimdi kalkıp yıkansam, pak ve temiz olsam Onu bana verir misin? Diye sordu ![]() Fatıma Hatunda: -Ey Ömer! Sen şu söylediğin işi yap, bende sana sahifeyi vereyim deyince Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “-Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla, Tâ, Hâ ![]() Ey Muhammed! Biz Kur’anı sana sıkıntıya düşüp zahmet çeke-sin diye değil ancak Allah’tan korkanlara bir öğüt ile yeri ve yüce yüce gökleri Yaratanın katından azar, azar verilen bir kitap olarak indirdik ![]() Rahman ve Rahim olan yüce Allah bütün arşı hükmetmektedir ![]() ![]() Sen istersen sesini yükseltip sözü açığa vur ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah surenin devamında şöyle buyuruyordu ![]() “-Musa’nın başından geçen olayları Sen biliyor musun? O bir ateş görmüştü de ailesine; durun, ben bir ateş gördüm ![]() ![]() Musa ateşin yanına gelince Ona; Ey Musa diye seslenildi ![]() ![]() ![]() Ey Musa! Peygamber olarak Ben Seni seçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Tâ Hâ 9-16) Ömer b ![]() -Şu okuduğum sözler ne kadar güzel, ne kadar değerli demekten kendini alamadı ![]() Habbab b ![]() ![]() Gizlendiği yerden çıkarak: -Ey Ömer! Vallahi Allah’ın (c ![]() ![]() Ben daha dün peygamber aleyhissselamdan işittim ki; O, mü-barek ellerini semaya doğru kaldırarak: -Ey yüce Allah’ım! İslamı Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Ömer’ Artık Allah’tan (c ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() -Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzü güçlü bir ümitle aydınlanarak Ömer b ![]() ![]() Ömer: -Ey Habbab! Sen bana Muhammed’in (a ![]() ![]() -Ey Ömer! O şimdi Safa tepeciğinin yanındaki Erkam’ın evinde, sahabilerinin yanındadır dedi ![]() Ömer kalkıp kılıcını kuşandı ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Erkam’ın evine geldiğinde etrafı kollasın; geleni, gideni haber versin diye sahabilerinden birisini kapıya nöbetçi bırakırdı ![]() ![]() Bilal-i Habeşi Ömer b ![]() ![]() ![]() -Ya Resulallah! Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle ashab-ı Kiramın en yiğitlerinden biri olan Hz ![]() -Ey Allah’ın resulü! İstersen Ona izin ver ![]() ![]() ![]() Bu arada Cebrail (a ![]() ![]() ![]() -Siz ona izin veriniz ve ona dokunmayınız buyurdu ![]() Ömer yanında iki sahabi olduğu halde Erkam’ın evinin kapısını çalınca kapıcı görevinde bulunan Bilal-i Habeşi onlara kapıyı açıp buyur etti ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Ömer b ![]() -Ey Hattab’ın oğlu? Bize ne getirdin? Buraya ne ile geldin? Vallahi Allah’ın (c ![]() ![]() Ömer b ![]() -Ey Allah’ın resulü! Ben Allah’a (c ![]() ![]() Onun bu sözleri üzerine peygamberimiz: -Allah-ü Ekber diyerek tekbir getirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman oluşu Müslümanları çok sevindirmişti ve Onu bütün içtenlikleriyle kendilerinden kabul etmişler, bağırlarına basmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Dini için diğer kardeşleri gibi baskılar altında tutulmak, işken-celerden işkencelere uğratılmak ve sonuçta onlar gibi Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle kendi kendine: -Ey Ömer! Şu kardeşlerin dinleri için işkencelerden işkencelere, musibetlerden musibetlere uğratılırken bunlardan bir pay almaman senin için çok büyük bir eksiklik ve ayıptır ![]() Ben şimdi Mekke halkından Resulallah’a ve Müslümanlara düşmanlıkta en azılı olan kim ise onun yanına varayım da Müslü-man olduğumu haber vereyim ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey kızkardeşimin oğlu! Hoş geldin, sefalar getirdin ![]() ![]() Hz ![]() -Ey Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Cehil onun bu sözleri karşısında kapıyı çarparcasına yü-züne kaparken: -Ey Ömer! Ey Hattab’ın oğlu! Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Kim o? Denildi ![]() O da: -Ey Ebu Halid! Ben Hattab’ın oğluyum ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer onu görünce: -Ey dayı! Sen benim müşriklikten çıkıp yeni dine girdiğimi, Mu-hammed’e (a ![]() ![]() Velid b ![]() ![]() ![]() -Ey Ömer! Ey kız kareşimin oğlu! Sen gerçekten şu söylediğini yaptın mı? Diye sordu ![]() Ömer: -Evet, yaptım dedi ![]() Velid b ![]() -Ey Ömer! Sen şu dediğin işi sakın yapma, Sen o işten sakın dedi ![]() Ömer: -Ey Dayı! Ben sakınmamı tavsiye ettiğin işi çoktan yapmış bu-lunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velid b ![]() -Ey kız kardeşimin oğlu! Sen eski işin üzerinde sebat et ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() -Vallahi ey dayı! Benim için iş açıkça belli olmuştur ![]() ![]() ![]() Velid b ![]() -Ey kız kardeşimin oğlu! Vallahi senin şu işini kavmine haber veren ilk kişi ben olmayacağım deyip Ömer’in yüzüne kapıyı ka-pattı ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi kendine: -Vallahi şu dayımın bana yaptığı hiç bir şey değildir ![]() ![]() Müşrik kapıya çıkınca: -Ey kişi! Benim Müslüman olduğumu biliyor musun? Diye sor-du ![]() Adam Ömer’in söylediklerini inanmayarak: -Gerçekten sen babanın dinini bırakıp da Muhammed’e mi tabi oldun? Diye sordu ![]() Ömer’de: -Evet! Ben şu söylediğini yapmış bulunuyorum dedi ![]() Adam: -Ey Ömer! Sen şu söylediğini sakın yapma diye bağırdı ![]() Ömer: -Ben söylediğimi pişman olup geri dönmemek üzere yapmış bulunuyorum dedi ![]() Adam bunu sözleri duyunca kapıyı Ömer’in yüzıne hışımla ka-padı ![]() Ömer müşrikin kendisine karşı sert davranmasını bekliyordu ![]() ![]() Kendi kendine: -Şu adamın bana yaptığı iş bir şey değildir ![]() ![]() Ömer’in içi müslüman olduğunu kavmine bir an önce duyur-mak, onlardan gelecek olası tepkileri karşılamak için yanıp tutuş-maktaydı ![]() ![]() Karşılaştığı bir müslüman Ömer’e: -Ey Ömer! Sen Müslüman olduğunu bütün kavmine bildirmek mi istiyorsun? Diye sordu ![]() Ömer’de: -Evet! Öyle yapmak istiyorum dedi ![]() Müslüman: -Ey Ömer! O halde sen boşuna buralarda dolanıp durma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Müslüman’ın dediğini yaptı ![]() ![]() -Ey Cemil! Biliyor musun? Ben Müslüman olmuş bulunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemil b ![]() ![]() ![]() -Ey Kureyş cemaati! Haberiniz olsun ki Ömer b ![]() ![]() Ömer’de Cemil’in yanına dikilerek: -Şu adam doğru söylemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun bu sözlerini duyan müşrikler silkinip yerlerinden fırladı-lar, Ömer’in üzerine saldırdılar, güneş başlarının üzerinde yükse-linceye kadar çarpışıp, dövüştüler ![]() Sonunda Ömer yorulup bir kenara oturarak: -Ey müşrikler! Ben şimdi elinizdeyken istediğinizi yapınız ![]() ![]() ![]() Ömerle müşrikerin çarpışmaları, döğüşmeleri sırasında çıkan gürültüyü, şamatayı duyan müşriklerin ileri gelenlerinden üzerinde yemen işi çizgili bir gömlek bulunan yaşlı bir kişi gelerek onlara: -Sizler burada ne yapmaktasınız? Nedir bu haliniz? Diye sordu ![]() Müşrikler: -Hattab’ın oğlu atalarının dininden çıkmış, bir başka dine girmiş dediler ![]() Adam da: -Onu kendi haline bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müşrikler Ömer’in başından bir elbisenin insan bedeninden sıyrılılıp ayrılışı gibi sıyrılıp ayrıldılar ![]() Gelen adam Kureyş kavminin ileri gelenlerinden Sehm oğulla-rının ulusu ve seyyidi Âs b ![]() ![]() Ömer müşrik olmasına rağmen Âs b ![]() ![]() Ömer Kureyş kavminin ileri gelenlerindendi ![]() ![]() Peygamberimizin duasının hürmeti nedeniyle Ömer’in iman edişi müslümanlar için bir fetih, hicreti yardım, halifeliği ise bir rahmettir ![]() O Müslüman oluncaya kadar Müslümanlar Kabe yanında açık-tan namaz kılmaktan çekinirlerdi,, buna kadir olamazlardı ![]() O müslüman olunca müşriklerle dövüştü, kendisi Kâbe yanında namaz kılınca diğer müslümanlarda onun gölgesinde namaz kıldı-lar ![]() Hz ![]() ![]() -Ya Resulallah! Bizler ister ölü, ister diri olalım hak üzerinde değilmiyiz? Diye sordu ![]() Peygamberimiz onun bu sorusuna: -Ey Ömer! Evet! Varlığım kudret elinde bulunan Allah’a (c ![]() ![]() Bunun üzerine Hz ![]() -Ya Resulallah! Biz hak şu müşriklerde bâtıl üzerinde oldukları halde ne diye dinimizi gizliyoruz? Vallahi biz İslamiyet’i küfre karşı açıklamaya daha haklı, onlardan daha layık olanlarız ![]() ![]() ![]() Ey Allah’ın Resulü! Müşrik olan kavmimiz dinimiz nedeniyle bizimle çarpışmak isterlerse bizde onlarla çarpışırız ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ey Ömer! Şu söylediğin için henüz yeterince güçlü değiliz bu-yurdu ![]() Ömer silkinip kalkarak: -Ey Allah’ın Resulü! Seni hak din ve kitap ile peygamber gön-deren Allah’a (c ![]() ![]() Seni hak din ve kitapla gönderen Allah’a (c ![]() ![]() Ömer’in bu isteği öylesine içten idi ki peygamberimizde kabul edince Müslümanlar iki saf hâlinde ortaya çıktılar ![]() Saflardan birinin başında Hz ![]() ![]() ![]() Sert ve kararlı adımlarla, yerin toprağını tozuta, tozuta Mescid-i Haram’a geldiler ![]() Müşrikler hıcr mevkiinde her zaman olduğu gibi oturmaktay-dılar ![]() Müslümanların iki saf halinde geldiklerini görünce bir Ham-za’ya bir Ömer’e baktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün Resulallah Ömer’e: -Ey Ömer! Sen hak ile batılı ayıran kişisin, sen Faruk’sun bu-yurdu ![]() ![]() Ömer Faruk bir Mecusi olan Ebu Lü Lü tarafından hançerlenip şehit edilinceye kadar bütün gücüyle İslam’a hizmet etti ![]() ![]() Büyük İslam alimlerinden Abdullah b ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Ey Allah’ım! Beni iyilerle öldür ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ım! Ben Senden Senin yolunda şehit olmak, rasulünün yurdunda ölmek dilerim diyerek dua ederdi ![]() Yüzüğünün kaşında: -Ey Ömer! Sana vaiz olarak ölüm yeter tümcesi yazılıydı ![]() Hz ![]() -Beni acemlerden bir adam öldürecek demiş, gerçekten de Me-cusi bir kişi olan Mugire b ![]() ![]() Kendisini Mecusi bir köle tarfından vurulduğunu öğrenince: -Hamdolsun o Allah’a (c ![]() ![]() ![]() O adaletin simgesiydi ![]() ![]() Vefat ettiğinde peygamberimiz ile Hz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kaba ve seyrek sakallı, kızılımtrak ve çok saçlı idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi Kuran hafızıydı ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarFATIMA BİNT-İ ESED B ![]() ![]() Fatma bint-i Esed hatun Haşim oğullarındandır ![]() ![]() Fatıma bint-i Esed hatun Ebu Talib’in zevcesi; Talib, Âkil Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi Haşim oğulları kadınları içinde Haşimî erkek sülbünden ilk erkek çocuğu dünyaya getiren kadın olduğu gibi Haşim oğulları içinde halife anası olan ilk kadındır ![]() Fatıma bint-i Esed hatun Mekke’de nübüvvetin yedinci yılında Haşim ve Muttaliboğullarının Beni Haşim mahalle-sinde muhasara altına alındıkları zamanlarda Müslüman ol-muş olup, Allah (c ![]() ![]() Fatıma Hatun çok iyi halli, ahlaklı, faziletli bir İslam kadını idi ![]() ![]() Peygamberimiz onu annesinden sonra annesi olarak bilirdi ![]() ![]() Peygamberimiz onun için: -O benim annemdi ![]() ![]() ![]() ![]() Fatıma hatun hicretin dördüncü yılında Medine’de vefat etti ![]() -Bu gün benim annem vefat etti buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() -Ya Resulallah! Şu kadın için yaptığın şeyleri başkaları için yapmamıştın dedi ![]() Peygamberimizin yanındaki Müslümanlarda: -Ya Resulallah! Biz senin şu kadına yapmış olduklarını başkasına yaparken görmedik dediler ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Amcam Ebu Talib’ten sonra bana bu kadıncağız kadar iyi-liği dokunan bir başka kimse olmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Defin işlemi yapıldıktan sonra peygamberimiz kabre döne-rek: -Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() Sen benim annemden sonra annem idin ![]() Kendin aç durur, beni doyururdun ![]() Kendin çıplak durur, beni giydirirdin ![]() En iyi nimetlerden kendi nefsini alıkoyar, bana tattırırdın ![]() ![]() ![]() Muhakkak ki Allah (c ![]() ![]() Hiç ölmeyen diri olarak kalan yalnız O’dur ![]() Ey Allah’ım! (c ![]() Annemden sonra annem olan Fatıma bint-i Esed’i af ve mağfiret et ![]() ![]() Girdiği şu kabrin genişlet ![]() Ben peygamberinin ve benden önceki peygamberlerinin hakkı için duamı kabul buyur ey merhametlilerin en merha-metlisi bulunan yüce Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== DIMAD B ![]() ![]() Ezd-i Şenue kabilesinden olan Dımad b ![]() ![]() ![]() ![]() Dımad doktorluğa özenen, delilere okuyup iyi etmeye çalı-şan, ilim elde etmeye çabalayan iyi huylu bir zat idi ![]() Dımad umre için Mekke’ye gelince içlerinde Ebu Cehil Utbe b ![]() ![]() ![]() ![]() -Şu adam topluluğumuzu dağıttı ![]() ![]() Dımad onun bu sözlerini şöyle bir kulak kabarttı ![]() İçlerinde bulunan Ümeyye b ![]() -O şüphesiz deli bir adamdır diye bağırdı ![]() Dımad müşriklerin peygamberimiz için Muhammed delidir dediklerini işitince kendi kendine: -Ben şu Zatı gidip görseydim, Onu tedavi etseydim belki Allah (c ![]() ![]() ![]() Ertesi gün olunca onu aramaya çıktı ve buldu ![]() -Ey Muhammed! Ben deliliği tedavi ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okumamı istersen gel sana da okuyayım ![]() ![]() ![]() Peygamberimizde: -Ey Dımad! Ben aklımı yitirmedim ![]() ![]() Bunun üzerine Dımad: -Ey Muhammed! Kavmin Senin hakkında; akıllarını akıl-sızlık saymak, topluluklarını dağıtmak, onlardan; ölüp, çoktan toprak olup gittikleri halde dalalet içinde bulunduklarını ileri sürmek, ne zamandır ibadet edip durdukları ilahlarını ayıp-lamak gibi bir takım kötü huylardan bahsettiklerini işitmiş bulunuyorum ![]() ![]() Peygamberimiz Dımad’a şöyle bir bakıp: -Ey Dımad! O halde dinle ve kendin karar ver buyurup de-vam etti ![]() Hamd Allah’a (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz bilir ve bildiririm ki Allah’tan (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dımad peygamberimizin söylediklerini can kulağıyla din-liyordu ![]() ![]() -Ey Muhammed! Ben şimdiye kadar bundan daha güzel bir kelam dinlememiştim ![]() ![]() Peygamberimiz söylediklerini tekrarladı ![]() -Ey Muhammed sözlerini tekrarla diyor peygamberimizde tekrarlıyordu ![]() Peyramberimiz sözlerini üç kere tekrarladıktan sonra Dımad: -Vallahi senin şu sözlerin kadar güzel hiçbir söz işitmedim ![]() ![]() -Ey Muhammed! Söyle bana! Sen nelere davet etmektesin? Diye sordu ![]() Peygamberimizde: -Boynuna asılı duran putları oradan çıkırıp atmana, eşi ve ortağı olmayan bir ve tek olan Allah’a (c ![]() ![]() ![]() Dımad bu kez: -Ey Muhammed! Şu dediklerini yaparsam bana ne var? Di-ye sordu ![]() Peygamberimizde: -İçinde bitmek tükenmek bilmez nimetlerin olduğu Cen-netler vardır buyurunca Dımad: -Ey Muhammed! Ey Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() O birdir, ortağı ve eşide yoktur ![]() Yine şehadet ederimki Sen Allah’ın (c ![]() ![]() Getir ver elini, Sana İslamiyet üzerine beyat edeyim dedi ![]() Peygamberimiz elini uzattı Dımad’ta beyat etti ![]() Beyattan sonra peygamberimiz: -Ey Dımad! Ey beyatın kavmin adına da mı? Diye sordu ![]() Dımad’ta: -Ey Allah’ın resulü! Biatım hem kendim, hem de kavmim adınadır dedi ![]() Böylece Dımad hem kendi hemde kavmi adına biat edip Müslüman oldu ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ TÜFEYL B ![]() ![]() Ve AMR B ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ise bütün baskılara, işkencelere, her türlü kötülüğün kendisine yapılıp durduğunu görmesine rağmen yılmıyor, kavminin içinde bulunduğu dalaletten kurtuluşa davet etmekten geri kalmıyordu ![]() Müşrikler hac ve umre yapmak ya da başka bir maksatla Mekke’ye gelenlere, peygamberimiz için; O bir delidir, O si-hirbazdır ya da kehanet sahibi bir kâhindir derler, bir takım asılsız isnatlarda bulunurlar, olabildiğince kötülerler, sonrada: -Sakın siz şu adamın yanına gitmeyin ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() -Ey Tufeyl! Sen şair, kavmi içinde seyit ve sözü dinlenir bir adamsın ![]() ![]() ![]() Şu adamın sözü insanlara bir sihir gibi tesir etmekte, onu dinleyenler büyülenmiş gibi olmaktadırlar ![]() O insanın babası ile arasını açıyor ![]() O insanın kardeşiyle arasını açıyor ![]() O insanın karısıyla da arasını açıyor ![]() Ey Tufeyl! Bizim başımıza gelen şu halin senin ve kavmin-de başına gelmesinden korkmaktayız ![]() Biz sana deriz ki sen sakın Onunla konuşma ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl önceleri peygamberimizin yanına yaklaşmama, söy-lediklerini dinlememe kararındaydı ![]() Peygamberimiz genelde Mescid-i Haramda bulunduğun-dan Mescid-i Harama gittiğinde Onun söylediklerinden bir şey ilişmesin diye kulaklarını pamukla tıkıyor, mümkün ol-duğunca peygamberimizden uzak durmaya çalışıyordu ![]() Fakat müşrikler peygamberimizi kötüleyen sözlerinde öy-lesine ileri götürdüler ki onların bu ısrarcı sözleri Tufeyl’in merakını depreştirdi ![]() Bir sabah tavaf için Mescid-i Harama gittiğinde peygambe-rimizi namaz kılar bir halde gördü ![]() ![]() ![]() -Anan ağlasın ey Tufeyl! Vallahi ben şair ve akıllı bir adamım ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() -Ya Muhammed! Kavmin bana senin hakkında şöyle söyle söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz hemen kapı dibinde ona Kuran okudu ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() -Ey Muhammed! Ben sözün iyisini kötüsünü, güzelini çir-kinin iyi bilen şair bir kimseyim ![]() ![]() Ben şahadet ederim ki Allah’tan (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra peygamberimize: -Ey Allah’ın Resulü! Ben kavmi içinde sözü dinlenir, itibar sahibi bir kimseyim ![]() Ben hemen kavmimin yanına dönecek ve kendilerini İsla-miyet’e davet etmekten geri durmayacağım ![]() Ey Allah’ın Resulü! Sen benim için Allah’a (c ![]() ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Yüce Allah’ım! Yeni iman etmiş şu kulun için davetinde yardımcı olacak bir keramet, bir ayet ihsan buyur diye dua etti ![]() Sonra Tufeyl b ![]() ![]() -Ey Tufeyl! Sen Allah’ın (c ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey yüce Rabbim! İhsan buyurduğun şu nuru yüzümden başka bir yere kaydır, başka bir yerle değiştir ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine nur yüzünden ayrılıp yolda yürümesine yardımcı olan değneğinin üst ucuna gelip yerleşti ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() Sabah olunca ihtiyar babası yanına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey babacığım! Artık sen benden uzak dur ![]() ![]() ![]() İhtiyar baba şaşırarak: -Ey oğulcuğum! Ben ne diye senden uzak durayım? Diye sordu ![]() Tufeyl b ![]() ![]() -Ey baba! Ben Müslüman olmuş, Muhammed’in (r ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine babası: -Ey oğul! Senin dinin benimde dinimdir dedi ![]() Bunun üzerine Tufeyl b ![]() ![]() -Ey baba! Sen önce Kelime-i Şahadet getir, sonrada guslet ![]() ![]() ![]() Babası Tufeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() -Ey zevcem! Sen benden uzak dur ![]() ![]() Tufeyl b ![]() -Ey Tufeyl! Babam, anam sana feda olsun ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() -Ey hanımım! Ben senin içinde bulunduğun dinden ayrıl-mış, Muhammed’in (a ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine hanımı: -Ey Tüfeyl! Babam anam sana feda olsun ![]() ![]() Bunun üzerine Tüfeyl b ![]() ![]() -Ey hanımım! O halde sen bir taştan baka bir şey olmayan Züşşera putundan temizlen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Tüfeyl! Anam babam sana ve dinine feda olsun ![]() ![]() Bunun üzerine Tüfeyl b ![]() ![]() -Ey hanımım! Sen hiç korkma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine hanımı gusledip temizlenmiş, temiz elbise-ler giyinmiş bir halde yanına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Allah’ın Resulü! Devs kabilesi Müslüman olma konu-sunda bana galebe çalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat Muhammed (a ![]() ![]() ![]() -Ey yüce Allah’ım! Sen Devsîlere hidayet nasip eyle diye dua etti ![]() ![]() ![]() -Ey Tüfeyl! Sen şimdi kavminin yanına dön ![]() ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() Mekke’nin fethinden sonra peygamberimiz Onu Zulkeffeyn putunu yakıp, yıkmakla görevlendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Zulkeffeyn! Ben sana tapanlardan değilim ![]() Çünkü sen bir ateş parçasıyla tutuşup yanan, sonrada yok olan bir ağaç parçasından başka bir şey değilsin ![]() Sen kuru bir ağaç parçasından başka nesin ki? Şunu iyi bil! Bizim doğum tarihimiz, senin doğum tarihinden daha es-kidir ![]() Ben senin içini ateşle doldurdum da, o cansız bedenini ate-şe verdim ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() -Ey arkadaşlarım! Ben bir rüya gördüm ve bu rüyamı kendi kendime yordum ![]() Ben rüyamda başımın traş edildiğini gördüm ki bu başımın kesilip şehit edileceğimi müjdelemektedir ![]() Ben rüyamda ağzımdan bir kuşun çıkıp uçup gittiğini gör-düm ki bu kuş benim ruhumdur ![]() ![]() Ben rüyamda bir koca karının beni karnının için soktuğu-nu, gözlerden kaybettiğini gördüm ki bu koca karı arzdır, yer-yüzüdür ![]() ![]() ![]() Ben rüyamda oğlumun ben arayıp durduğunu nice sonra bulduğunu gördüm ki o da benimle beraber savaşa katılacak, bu savaşta yaralanacak fakat daha sonraki bir başka savaşta şehit olacaktır dedi ![]() Tüfeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =========== MEYSERE B ![]() Ebu Talib’in vefatı himaye bakımından peygamberimizi açıkta bırakmıştır denilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün himaye edip yardım edecek bir kabile bulurum ümidiyle evinden çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz devesinde, terkisinde de Zeyd b ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Benî Abs kabilesine İslamiyet’i anlattı on-ları imana ve kendisine koruyup kollayan yardımcılar olmaya davet etti ise de bu teklifi Absîler içinde de kabul görmedi ![]() İçlerinde bulunan Meysere b ![]() -Ey kavmim! Siz şu Zatın teklifini kabul ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() Vallahi onun işi muvaffak olacak ve hatta her yere ulaşa-caktır ![]() ![]() Fakat diğerleri: -Ey Mesruk’un oğlu! Vallahi şu görüşün iyi bir görüş de-ğildir ![]() ![]() Meysere b ![]() ![]() -Ey Meysere! Ben muhakkak ki Allah’ın (c ![]() ![]() Meysere onu dinledikten sonra: -Ey kutlu Zat! Vallahi senin şu sözlerinden daha güzeli da-ha nurlusu yoktur ![]() ![]() ![]() Kavmi ona yakın ve yardımcı olursa düşmanları uzak du-rur, yanaşamazlar ![]() Bunun üzerine Resulallah yanlarından ayrıldı ![]() Resulallah yanlarından ayrıldıktan sonra Abs kavmi de yurtlarına gitmek üzere konak yerlerinden ayrıldılar ![]() Yolda giderlerken Meysere onlara: -Ey kavmim! Vallahi ayağınıza kadar gelen nasibinizi kendi ellerinizle, dillerinizle geri çevirmiş, ret etmiş bulunmaktasınız ![]() ![]() Sizler yolunuzu Fedek’e doğru çeviriniz ![]() ![]() ![]() Abs kabilesi yollarını Fedek’e çevirdiler ![]() ![]() ![]() Yahudiler onları güzelce dinledikten, bazı sorular sorduk-tan sonra önlerine bir Kitap çıkarıp koydular ![]() ![]() O peygamber ümmi bir Arap’tır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yahudiler kitaptakileri okuduktan sonra kendilerine pey-gamberimize soran Absilere dönerek: -Şu size okuduklarımız kitaplarımızda onun hakkında bulduklarımızdır ![]() ![]() O size dinine davet ettiği zaman siz Ona itaat ediniz ![]() ![]() Bizler ise Onu kıskanır bu nedenle Ona tabi olmayız ![]() ![]() ![]() ![]() Meysere Yahudilerin sözlerini dinledikten sora ortaya çı-kıp: -Ey kavmim! Artık iş apaçık ortadadır ![]() ![]() Bunun üzerine Absiler: -Önümüzdeki hac mevsiminde yanına gider, Onunla bulu-şur, ona tabi oluruz dediler ve yurtlarına döndüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimize: -Ya Resulallah! Sen yıllar önce bir nasip olarak bize gelmiş-tin de biz davetini ret etmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ey soru soran kişi! Neden bahsettiğini ve neyi sorduğunu anladım ![]() ![]() Bunun üzerine Meysere: -Hamd olsun o Allah’a (c ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== SÜVEYD B ![]() Evs kabilesinin Amr b ![]() ![]() ![]() Süveyd’e kabilesi içinde cesareti, şiirleri, yaşlılığı soyu ve şerefiyle Kamil ismi verilmişti ![]() Süveyd b ![]() ![]() Süveyd peygamberimizi dinledikten sonra: -Ey Muhammed! Benim yanımda bulunanın bir benzeri herhalde Senin yanında da var dedi ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Süveyd! Benim yanımda bulunduğu halde senin yanın-da da bulunan o şey nedir? Diye sordu ![]() Süveyd: -Ey Muhammed! Benim yanımda içinde Lokman’ın hik-metli sözlerinin bulunduğu bir mecmua, küçük bir kitap bu-lunmaktadır dedi ![]() Peygamberimiz: -Sen onu bana okuyup bildir buyurdu ![]() Süveyd yanında bulunanları peygamberimize okudu ![]() -Ey Süveyd! Şüphesiz ki şu getirdiklerin çok güzel sözler-dir ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ona Kuran-ı Kerim okudu ve imana davet etti ![]() Kuranın okunması bitince Süveyd peygamberimizin yüzü-ne bakarak: -Ey Muhammed! Şu dinlediklerim şüphesiz ki çok güzel sözlerdir dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Hicretten sonra yakınında bulunanlar: -Ya Resulallah! Biz onun Müslüman olduğu halde öldürül-düğünü görmüş bulunmaktayız dediler ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ İYAS B ![]() ![]() Evs kabilesinin Amr b ![]() ![]() ![]() Süveyd’e kabilesi içinde cesareti, şiirleri, yaşlılığı soyu ve şerefiyle Kamil ismi verilmişti ![]() Süveyd b ![]() ![]() Süveyd peygamberimizi dinledikten sonra: -Ey Muhammed! Benim yanımda bulunanın bir benzeri herhalde Senin yanında da var dedi ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Süveyd! Benim yanımda bulunduğu halde senin yanın-da da bulunan o şey nedir? Diye sordu ![]() Süveyd: -Ey Muhammed! Benim yanımda içinde Lokman’ın hik-metli sözlerinin bulunduğu bir mecmua, küçük bir kitap bu-lunmaktadır dedi ![]() Peygamberimiz: -Sen onu bana okuyup bildir buyurdu ![]() Süveyd yanında bulunanları peygamberimize okudu ![]() -Ey Süveyd! Şüphesiz ki şu getirdiklerin çok güzel sözler-dir ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ona Kuran-ı Kerim okudu ve imana davet etti ![]() Kuranın okunması bitince Süveyd peygamberimizin yüzü-ne bakarak: -Ey Muhammed! Şu dinlediklerim şüphesiz ki çok güzel sözlerdir dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Hicretten sonra yakınında bulunanlar: -Ya Resulallah! Biz onun Müslüman olduğu halde öldürül-düğünü görmüş bulunmaktayız dediler ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== IYAS B ![]() ![]() Peygamberimiz Mekke’de İslamiyet’i yaymak için çabalar-ken Yesrib’te (Medine’de) iki kardeş kabile arasında amansız bir savaş hüküm sürmekteydi ![]() ![]() Evsilerin Abdüleşhel oğullarından içlerinde Ebu Hayser Enes b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz geldiklerini işitince hemen yanlarına gidip oturdu ![]() Onlara: -Ey Abdüleşhel oğulları! Ben sizlerin Mekke’ye müttefikler bulmak, onlarla anlaşmalar yapmak üzere geldiğinizi işitmiş bulunmaktayım ![]() ![]() Onun bu sözleri Abdüleşhel oğullarının hemen dikkatini çekti ![]() -Ya Muhammed! Şu söylediğin şey nedir? Diye sordular ![]() Peygamberimizde: -Ey Abdüleşhel oğulları! Ben Allah’ın üzerinize gönderdiği resulüyüm ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz pek genç bir yaşta bulunan İyas b ![]() -Ey kavmim! Vallahi bize teklif edilen şu iş sağlamaya gel-diğimizden çok daha hayırlıdır demekten kendini alamadı ![]() ![]() ![]() -Ey İyas! Sen sus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdüleşhel oğulları Mekke’de umduklarını bulamadan Yesrib’e (Medine’ye) dönmek zorunda kaldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== ES’AD B ![]() ![]() Ebu Ümame Es’ad b ![]() ![]() ![]() Cahiliye döneminde bile gönlü aydınlanmış kşilerinden birisiydi ![]() ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() -Ben de seninle birlikte şahadet ederim ki o Resulallahtır diyerek müslüman olmuştu ![]() Esad b ![]() ![]() Hicretten sonra hıçkırık hastalığına tutularak vefat etti ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== AVF B ![]() ![]() Avf b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avf b ![]() ![]() ![]() Onun ve arkadaşlarının sayesinde ensar evlerinden içinde peygamberimizin anılmadığı, İslamiyet’in açıklanmadığı ev kalmamıştır ![]() Avf b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= RAFİ B ![]() ![]() ![]() Rafi b ![]() ![]() ![]() ![]() Rafi b ![]() ![]() ![]() ![]() Rafi b ![]() ![]() ![]() Onun ve arkadaşlarının sayesinde ensar evlerinden içinde peygamberimizin anılmadığı, İslamiyet’in açıklanmadığı ev kalmamıştır ![]() Rafi b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ KUTBE B ![]() ![]() Kutbe b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kutbe b ![]() ![]() ![]() Onun ve arkadaşlarının sayesinde ensar evlerinden içinde peygamberimizin anılmadığı, İslamiyet’in açıklanmadığı ev kalmamıştır ![]() Kutbe b ![]() ![]() ![]() Bedir savaşında yüreklerin ağızlara geldiği sıralarda iki saf arasına bir taş atıp; vallahi şu taş kaçmadıkça bende kaçmaya-cağım demiş ve verdiği sözü tutmuştur ![]() ![]() Kendisi ashabın sayılı okçularındandı ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== UKBE B ![]() ![]() Ukbe b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ukbe b ![]() ![]() ![]() Onun ve arkadaşlarının sayesinde ensar evlerinden içinde peygamberimizin anılmadığı, İslamiyet’in açıklanmadığı ev kalmamıştır ![]() Ukbe b ![]() ![]() Ukbe b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarCABİR B ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() Onun ve arkadaşlarının sayesinde ensar evlerinden içinde peygamberimizin anılmadığı, İslamiyet’in açıklanmadığı ev kalmamıştır ![]() Cabir b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ ZEKVAN B ![]() ![]() ![]() Zekvan b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zekvan b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== MUAZ B ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== UBÂDE B ![]() ![]() Ubâde b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ubâde b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz zamanında Kuran-ı Kerim’i tamamiyle ez-berleyen beş sahabiden birisi idi ![]() ![]() Kendisi uzun boylu, iri yapılı, güzel ve heybetli bir Zat idi ![]() Hicretin otuz dördüncü yılında Remle’de vefat etti ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= YEZİD B ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== ABBAS B ![]() ![]() Abbas b ![]() ![]() ![]() ![]() Birinc ve ikinciAkabe beyatlarında bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= EBULHEYSEM MALİK B ![]() ![]() Ebulheysem Malik b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebulheysem Malik b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebulheysem Malik b ![]() ![]() ![]() ![]() Mekke’de peygamberimizle buluşup iman eden ilk altı ensardan birisi olan Es’ad b ![]() ![]() Ebulheysem Malik b ![]() -Ben de seninle birlikte şahadet ederim ki O resulallahtır deyip Müslüman oldu ![]() Ebulheysem Malik b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= UVEYM B ![]() ![]() Uveym b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uveym b ![]() ![]() ![]() Peygambermiz onun hakkında: -Uveym b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= ÜSEYD B ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() Araplar içinde yazı yazmayı pek az kişi bilirken o yazı ya-zabilirdi ![]() ![]() Cahiliye döneminde kendilerinde bu hasletler bulunan kişilere kamil denilirdi ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Bunlar Müslümanların Merak kuyusunun başında toplan-dıklarını işitince Sa’d b ![]() ![]() -Ey Üseyd! Sen işini iyi bilen kimsenin yardımına muhtaç olmayan bir adamsın ![]() ![]() Bilirsin ki Es’ad b ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() -Olur! Ben şu dediğin işi yapayım deyip kısa mızrağını al-dıktan sonra Müslümanların bulunduğu yere doğru ilerledi ![]() Es’ad b ![]() ![]() -Şu yanımıza gelen Abdüleşhel oğullarının seyidi ve ulu kişisidir dedi ![]() Musab b ![]() -Eğer yanımıza gelip oturursa onunla konuşurum dedi ![]() Üseyd b ![]() -Ey kişiler! Sizi bize doğru getiren şey nedir? Sizler atala-rımızın dinini terk etmiş, bir başka dine girmiş kişilersiniz ![]() ![]() Sonra Es’ad b ![]() -Ey Es’ad! Sen şu yabacı kovulmuş adamı zayıflarımızın inançlarını batıl ile bozmak ve onları batıla davet için mi ge-tirdin? Senin ve arkadaşının bundan sonra çevremizde bir şey yaptığnı görmeyeceğim ![]() Mus’ab b ![]() -Ey kavminin seyidi ve ulu kişisi! Yanıma biraz oturup söy-leyecekleri dinlesen, beğenirsen kabul etsen, beğenmezsen, hoşuna gitmezse dinlemekten yüz çevirsen olmaz mı? Diye sordu ![]() Üseyd b ![]() -Vallahi sen yerinde bir söz söyledin ![]() ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musab b ![]() ![]() -Vallahi ben bunun kadar güzel bir söz işitmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esad b ![]() ![]() -Biz şu dinimize girmek için önce gusl ederiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey mümin kardeşlerim! Gerimde öyle bir adam varki o size tabi olursa kavmniden hiç kimse Ona muhalefet etmez ondan geri kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() ![]() Kendisi Kuran’ı en güzel okuyanlardan birisi idi ![]() Karanlık ve ürküntülü bir gecede yanında Abbad b ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ensardan üç zat vardı ki fazilet yönünden ensar içinde hiç kmse onlardan üstün sayılmazdı ![]() Sad b ![]() Üseyd b ![]() Abbad b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== SA’D B ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Annesi Kebşe bint-i Rafi b ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Bunlar Müslümanların Merak kuyusunun başında toplan-dıklarını işitince Sa’d b ![]() ![]() -Ey Üseyd! Sen işini iyi bilen kimsenin yardımına muhtaç olmayan bir adamsın ![]() ![]() Bilirsin ki Es’ad b ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() -Olur! Ben şu dediğin işi yapayım deyip kısa mızrağını al-dıktan sonra Müslümanların bulunduğu yere doğru ilerledi ![]() Es’ad b ![]() ![]() -Şu yanımıza gelen Abdüleşhel oğullarının seyidi ve ulu kişisidir dedi ![]() Musab b ![]() -Eğer yanımıza gelip oturursa onunla konuşurum dedi ![]() Üseyd b ![]() -Ey kişiler! Sizi bize doğru getiren şey nedir? Sizler atala-rımızın dinini terk etmiş, bir başka dine girmiş kişilersiniz ![]() ![]() Sonra Es’ad b ![]() -Ey Es’ad! Sen şu yabacı kovulmuş adamı zayıflarımızın inançlarını batıl ile bozmak ve onları batıla davet için mi ge-tirdin? Senin ve arkadaşının bundan sonra çevremizde bir şey yaptığnı görmeyeceğim ![]() Mus’ab b ![]() -Ey kavminin seyidi ve ulu kişisi! Yanıma biraz oturup söy-leyecekleri dinlesen, beğenirsen kabul etsen, beğenmezsen, hoşuna gitmezse dinlemekten yüz çevirsen olmaz mı? Diye sordu ![]() Üseyd b ![]() -Vallahi sen yerinde bir söz söyledin ![]() ![]() ![]() Mus’ab b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musab b ![]() ![]() -Vallahi ben bunun kadar güzel bir söz işitmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esad b ![]() ![]() -Biz şu dinimize girmek için önce gusl ederiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey mümin kardeşlerim! Gerimde öyle bir adam varki o size tabi olursa kavmniden hiç kimse Ona muhalefet etmez ondan geri kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üseyd b ![]() ![]() -Ey kavmim Allah’a yemin ederim ki Üseyd yanınızdan gidişinden başka bir yüzle yanınıza gelmektedir demekten kendini alamadı ![]() Üseyd b ![]() -Ey Üseyd! Ne yaptın? Diye sordular ![]() Üseyd b ![]() -Ben o iki adamla konuştum ![]() ![]() ![]() ![]() Bana haber verildiğine göre Harise oğulları Es’ad b ![]() ![]() ![]() ![]() Sad b ![]() ![]() -Ey Üseyd! Vallah sende ben tatmin edecek bir şey görme-dim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gelirken Esad b ![]() -Vallahi şu gelen Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() Vallahi Sa’d b ![]() ![]() Sa’d b ![]() -Vallahi Üseyd beni şu kişilerin kendisine söylediklerini dinlemem için buraya göndermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Es’ad b ![]() -Ey Ebu Ümame! Ey halamın oğlu! Vallahi seninle aramızda akrabalık bağları olmasyadı şu yanında oturan adamı elimden kimse kurtaramazdı ![]() ![]() Mus’ab b ![]() -Ey kavminin ulusu ve sözü dinlenen kişisi! Sen iyiyle kö-tüyü, güzelle çirkin ayıracak bir durumdasın ![]() ![]() Sa’d b ![]() -Ey yabancı! Vallahi yerinde bir söz söyledin ![]() ![]() ![]() Musasb b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “-Ha Mim! Hidayet yolunu apaçık gösteren şu Kitaba yemin ederim ki gerçekten biz Onu anlamını anlayasınız diye Arapça bir Kuran yaptık ![]() Şğphesiz ki Kuran nezdimizdeki Ana Kitabda yazılı ve sa-bit çok yüce, çok hikmetli bir kitaptır ![]() Siz haddi aşan bir kavimsiniz diye Kuran’ı indirmeden sizden uzaklaştıralım mı? Sizi o Nurdan mahrum mu edelim? Halbuki biz sizden önceki ümmetler içinde nice peygam-berler göndermiştik ![]() O ümmetlerde kendilerine gönderilen peygamberlerle alay etmişlerdi ![]() Biz kuvvetçe çok daha çetin olan ümmetleri yok ettik ![]() Öncekilerin misalleri nice ayetlerimizde geçmektedir ![]() Artık akıllanmaz mısınız?” (Zuhruf 1-8) Mus’ab b ![]() ![]() ![]() Kuran’ın okunması bitince Sa’d b ![]() -Vallahi ben şimdiye kadar hiç bilmediğim, hiç duymadı-ğım bir şeyi dinlemiş bulunuyorum ![]() ![]() -Siz Müslüman olduğunuz, bu dine girdiğiniz zaman ne yaparsınız? Diye sordu ![]() Es’ad b ![]() ![]() -Ey Sa’d! Bu dine grmek istediğin zaman önce gusl eder, temizlenirsin ![]() ![]() ![]() Sad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kavmi onu gelirken görünce: -Allah’a (c ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() -Ey Abdüleşhel oğulları! Benim aranızdaki işimi, gidişimi nasıl bilirsiniz? Diye sordu ![]() Abdüleşhel oğullarıda: -Ey Sa’d! Sen bizim seyidimiz, ulu kişimiz, görüşçe en üs-tünümüz, yönetici olarakta en uğurlu olanızmızsın ![]() ![]() Bunun üzerine Sa’d b ![]() -Ey Abdüleşhel oğulları! Bilinizki sizler Allah ve Resulüne iman edinceye kadar sizin erkek ve kadınlarınızla konuşmak bana haramdır ![]() ![]() O gün akama kadar Abdüleşhel oğullarından iman etme-yen tek kişi dahi kalmadı ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedir savaşının öncesinde peygambermiz müşriklerle sa-vaşma konusunda ensarın görüşlerini öğrenmek istediği za-man Sad b ![]() -Ya Resulallah! Zannederim ki bizi murat etmektesiniz diye sormuş; Peygamberimizde: -Evet buyurunca Sa’d b Muaz: Ya Resulallah! Biz Sana inandık ![]() ![]() ![]() ![]() Ya Resulallah! Sen nasıl istiyorsan öyle yap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaşta direnmek güçlüklere göğüs germek karşılaşmalar-da sadakat gösterme bizim şiarımızdır ![]() Umulur ki Allah senin gözünü bizimle aydın eder, seni sevindirir ![]() ![]() ![]() Ensardan üç zat vardı ki fazilet yönünden ensar içinde hiç kmse onlardan üstün sayılmazdı ![]() Sad b ![]() Üseyd b ![]() Abbadb ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() Katıldığı Hendek savaşında kolundan ağır bir şekilde okla yaralandı ![]() ![]() Mescid-i Nebevî’de kurulan çadırda tedavi olurken yarası deşildi ![]() ![]() Sad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabre konulunca peygaberimiz üç kere tesbih etti ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz üç kere tekbir getirdi ![]() ![]() ![]() Kabir kazılırken içinden misk kokuları gelmeye başladı ![]() ![]() Sad b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============ SELEME B ![]() ![]() Seleme b ![]() ![]() ![]() ![]() Selemeb ![]() ![]() ![]() Hicretin kırk beşinci yılında yetmiş yaşında olduğu halde Medine’de vefat etti ![]() Allah (c ![]() ===================== ZÜHEYR B ![]() ![]() Züheyr b ![]() ![]() ![]() ![]() Züheyr b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= EBU BÜRDE HANİ B ![]() ![]() Ebu Bürde Hani b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Bürde b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muaviye b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== NÜHEYR B ![]() ![]() Nüheyr b ![]() ![]() ![]() İkinci Akabe bey’atında bulunmuştur ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== EBU ABDULLAH SA’D B ![]() ![]() Ebu Abdullah Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Künyesi Ebu Abdullah olup Sa’dül’hayr diye anılırdı ![]() Sad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedir savaşına hem kendisi hem de babası birlikte gitmek istedi ise de peygamberimiz birisinin gitmesini tavsiye bu-yurmuştu ![]() Bunun üzerine Hayseme oğlu Sa’d’e: -Resulllah ikimizden birisinin gitmesini tavsiye ve emir buyurmuştur ![]() ![]() ![]() Fakat Sa’d kabul etmedi ![]() -Ey baba! Başka bir şey olsaydı sen kendime tercih eder-dim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= RİFÂA B ![]() ![]() Rifâa b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rifâa bin Abdülmünzir ikinci Akabe bey’atında on iki ka-bile temsilcisinden birisi olarak hazır bulunmuş Behir, Uhud savaşlarına katılmış, Uhud savaşında şehit olmuştur ![]() İçlerinde Hz ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== MA’N B ![]() ![]() Ma’n b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedir, Uhud, Hendek ve diğer bütün savalarda peygambe-rimizle birlikte katıldı ![]() ![]() ![]() Can verirken: -Vallahi ben Resulallahtan önce ölmeyi, kendisini sağ iken tasdik ettiğim gibi ölürken de tasdik etmeyi ne kadar arzu ederdim demiştir ![]() İslamiyet’ten önce Araplar arasında okuma yazma bilenler çok az olduğu halde Ma’n b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ EBU EYYÜP EL ENSARİ HALİD B ![]() ![]() Ebu Eyüp el Ensari Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Eyüp Halid b ![]() ![]() ![]() Hicretten sonra peygamberimiz yedi ay boyunca onun evinde oturdu ![]() ![]() ![]() Ebu Eyüp el Ensari Yezid b ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() -Ey Ebu Eyüp! Bir dileğin var mı? Bana bir vasiyette bulun dedi ![]() Ebu Eyüp: -Ey Muaviye’nin oğlu! Evet senden bir isteğim, bir dileğim, sana bir vasiyetim vardır ![]() ![]() ![]() Öldüğüm zaman beni yıkayıp kefenleyiniz ![]() ![]() ![]() İşte senden dileğim: Cesedimi Rum toprakları içinde elden geldiği kadar uzak-lara götürsünler ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Eyüp El Ensarî hicretin ellinci yılında vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rum kayseri İslam askerleri tarafından bir tabutun taşındı-ğını onun etrafında çarpışıldığını görünce bunun nedenni Yezid’e sordu ![]() Yezid’te: -Tabutunu taşıdığımız kişi peygamberimizin ashabından-dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayser gelen bu yanıta şaşırarak: -Ey Yezid! Vallahi bu çok acayip bir şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelen bu haber Yezid’i çok kızdırdı ![]() -Vallahi ben size söyleyeceğim bir sözü kulaklarınıza küpe olacak derecede ulaştırmadıkça Onu ülkenize tevdi etme niye-tinde bulunmadım ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kayser: -Ey Yezid! Vallahi baban seni benden daha iyi tanıyormuş ![]() ![]() ![]() Kayserle Yezid arasındaki bu haberleşmelerden haberdar olmayan bazı Rumlar Yezid için: -Vallahi şu Yezid ne ahmak bir adammış ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid onların bu sözlerini haber alınca Rumlara: -Eğer siz şu dedikleriniz yapacak olursanız bizde Arap ül-kesindeki bütün kiliseleri yıkar Hıristiyanların kabirlerini açar, kemiklerini yakarız diye yemin etti ![]() Yezidin bu yemini Rumları fena halde korkuttu ![]() -Biz peygamberimizin sahabisini ülkemize gelmiş bir ko-nuk gibi ağırlayacağız ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() Gömüldüğü gecenin sabahında İstanbul halkı olan Rumlar: -Ey Arap cemaati! Sizde bu gece her halde önemli bir şey oldu dediler ![]() Müslümanlarda: -Peygamberimizin ashabından olan büyük bir zatın cena-zesini sizinde gördüğünüz gibi şu surun dibine gömmüştük ![]() ![]() Araplardan gelen bu tehdit Rumları çok fena korkuttu ![]() -Vallahi bizlerde şu peygamberinizin sahabisini azizleri-mizden bir aziz bilir, onu elimizden geldiği kadar korur ve gözetiriz dediler ![]() Müslğmanlar çekildikten sonra Ebu Eyüp El Ensari’nin kabri üzerine bir kubbe yaptılar ![]() ![]() Rumlar bu mübarek kabri sık sık, ziyaret ettikleri gibi bo-zulan yıkılan yerlerini düzeltir tamir ederlerdi ![]() ![]() Onun kabrinin civarında yapılan yağmur duaları muhak-kak kabul olunurdu ![]() ![]() Haçlı seferleri sırasında İstanbul gelen haçlı sürüleri tara-fından talan edildi ![]() ![]() İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet İstan-bul’da gömülü olduğunu bildiği Ebu Eyüp el Ensari’nin meza-rının bulunup gün yüzüne çıkarılmasını arzu etti ![]() ![]() ![]() Ebu Eyüp el Ensari Hayber savaşı dönüşünde kendisine bir şey söylenmediği halde uyumayıp peygamberimizin çadırının çevresinde sabaha kadar nöbet tutmuştu ![]() Bunu öğrenen peygamberimiz: -Ey Allah’ım Ben koruyarak gecelediği gibi Sende Ebu Eyüb’ü koru diye dua etmişti ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== MUAVVİZ B ![]() ![]() Muavviz b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muavviz b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== MUHRİZ B ![]() ![]() Hicretten sonra peygamberimiz onu Umare b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() =============== UMÂRE B ![]() ![]() Umâre b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Umare b ![]() ![]() ![]() Umare b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== SEHL B ![]() ![]() Sehl b Atik b ![]() ![]() Sehl b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= EVS B ![]() ![]() Evs b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evs b ![]() ![]() ![]() Evs b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evs b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== EBU TALHA ZEYD B ![]() ![]() Ebu Talha Zeyd b ![]() ![]() ![]() Enes b ![]() ![]() Ebu Talha ikinci Akabe bey’atında bulundu ![]() ![]() Kendisi ashabın sayılı okçularındandı ![]() Ebu Talha Uhud savaşında ok çantasını peygamberimizin önüne sermiş, kâh ok, kâh nara atmaktaydı ![]() -Ebu Talha’nın sesi orduda kırk kişiden, yüz kişiden daha hayırlı ve daha yararlıdır buyurmaktaydı ![]() Ebu Talha Uhud günü ok çantasında bulunan elli oku bi-rer, birer atarak sonunda tüketti ![]() ![]() Bunu gören Ebu Talha: -Ya Resulallah! Anam babam sana feda olsun ![]() ![]() ![]() Ebu Talha ok yayını çok sert çeken bir kişi idi ![]() ![]() -Ok çantanı Ebu Talha’ya boşalt buyuruyordu ![]() Ebu Talha çantasından ve diğerlerinden kalan son oku da attıktan sonra: -Ya Resulallah! Gördüğün gibi okum bitmiştir ![]() ![]() Peygamberimiz yerden bir ağaç dalı alıp: -Ya Ebu Talha! Sen şu dal parçasını iyi bir ok alarak at bu-yurdu ![]() Ebu Talha uzatılan dal parçasını iyi bir ok niyetiyle attı ![]() ![]() Oklar bitince: -Ya Resulallah! Şu vücudum vücuduna bir siperdir dedi ![]() Ebu Talha yıl orucu tutar ve bu orucunu devam eder du-rurdu ![]() Veda haccında peygamberimizin saçlarından bir tutam ka-pıp alan ve saklayanların ilki idi ![]() Ebu Talha hicretin otuz dördüncü yılında Medine’de vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Talha orta boylu, esmer tenli, gür sesli, güçlü kuvvetli bir Zat idi ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== KAYS B ![]() ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onu Bedir savaşına giderken yaya askerlere çavuş yapmıştı ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() -Ya Resulallah! Kuran’ı kaç günde bir okuyup hatmedeyim diye sordu ![]() Peygamberimizde: -On beş gecede buyurdu ![]() Kays b ![]() ![]() ![]() -Ya Resulallah! Ben Kuran’ı söylediğin zamandan daha kısa sürede hatmedebilirim ![]() ![]() Peygamberimiz ses çıkarmayınca bildiği gibi okumaya, hatmetmeye başladı ![]() ![]() ![]() -Keşke Resulallahın o gün verdiği ruhsatı kabul edeydim demekten kendini alamadı ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== AMR B ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== SAD B ![]() ![]() ![]() Sad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cahiliye döneminde Araplar arasında okuma yazma bilen-ler pek az bulunurken Sad b ![]() ![]() İkinci Akabe bey’atında hazır bulunmuş ve kabile temsil-cisi seçilmiştir ![]() Peygambermiz onu hicretten sonra Abdurrahman b ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() Uhud’ta yaralanıp yere serildiği zaman yanında bulunan Übey b ![]() -Ey Übey! Benden Resulallaha selam söyle ve haber ver ki ben artık on iki yerimden yaralanmış ve ölmek üzere bulunu-yorum ![]() ![]() ![]() Kavmin ensara da şunu haber ver ![]() ![]() ![]() Çok geçmeden de şehit olarak vefat etti ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== HARİCE B ![]() ![]() Harice b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harice b ![]() ![]() ![]() ![]() Harice b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacre b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Annesi Kebşe bint-i Vakit b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Kendisi Fetih ve ondan sonrakiler hariç bütün savaşlarda peygamberimizin yanında katıldı ![]() Peygamberimizin emri ile Mu’te savaşında Hz ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() -Ey Nefsim! Yemin ederim ki sen bu gün bulunduğun mut-laka ineceksin ![]() Ya kendiliğinden inersin ya da zorla indiririm ![]() Müslümanlar toplanmış da bağrışıyorlar duymuyor mu-sun? Kimiler istircâ getirip bizler Allah’ın kullarıyız ve Ona dönücüleriz diyorlar ![]() Sen hâlâ bir tereddüdün ardında duruyorsun ![]() Ey nefsim! Sana ne oluyor ki ben seni vaat edilmiş cennet-ten hoşlanmaz görüyorum ![]() Şu dünyadaki sükunetli yıllarında uzamışta uzamıştır ![]() Eskimiş bir su tulumunun içinde bir damla sudan başka nesin ki? Ey nefis şunu iyi bil ki! Şimdi öldürülmezsen er geç öldürüleceksin ![]() Zilletle yaşamaktansa şerefiyle ölmek daha güzel değil mi? Ölümün ateşi gelip sana çatmış bulunuyor, Arzu etmediğin şey sana şimdi verilmiştir ![]() Senden önceki iki kişi (Zeyd ![]() ![]() ![]() Onların gittiği yoldan gider isen doğru bir iş yapmış olur-sun ![]() Gecikirsen bedbahtlardan birisindir ![]() Ey nefis söyle bana! Şehit olmaktan sen sakındıran hangi şeylerdir? Eğer çekintin güzel karımdan ayrı kalıp, ondan mahrum olmaktansa bil ki ben onu üç talakla boşadım ![]() Çekinti neden kölelerinden ayrı kalmaktansa onlar zaten azat edilmiş hür insanlardır ![]() Eğer çekintin savaştan savaşa koşmak nedeniyle bakımsız bir hale gelmiş bağımdan bostanımdan ayrılmak nedeniyle ise bilki onlar da Resulallaha bağışlanmış, Ona bırakımlı bulu-nuyor ![]() Artık seni bu dünya da tutan tek bir bağ dahi kalmadı ![]() Artık ne duruyorsun? Dedi ![]() Abdullah b ![]() ![]() Düşmanla çarpıp döndükten sonra amcasının oğlu ona üze-rinde bir parça et bulunan bir kemik uzatarak: -Al bunu ye de biraz olsun güçlen dedi ![]() Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() -Ey Revaha’nın oğlu! Yazıklar olsun sana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Müslümanlar! Kardeşinizin cesedini koruyunuz diye bağırdı ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() En sıcak günlerde yapılan seferlerde hararetin şiddetinden eller başlara konulduğu sıralarda peygamberimizle Abdulah b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Oluş Sıralarınıza Göre İlk MüslümanlarBEŞİR B ![]() ![]() Beşir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cahiliye döneminde yazı yazan pek az bulunurken Beşir b ![]() ![]() Beir b ![]() ![]() Peygamberimizin vefatından sonra çıkan karmaşa içinde Hz Ebu Bekir’e ilk bey’at eden Beşir b ![]() ![]() Beşir b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= ZİYAD B ![]() ![]() Ziyad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziyad b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== FERVE B ![]() ![]() Ferve b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ferve b ![]() ![]() ![]() Kendisi son derece güvenilir bir kişi olduğundan peygam-berimiz onu Hayber ganimet malları üzerine memur etmiştir ![]() Peygamberimiz Medine ürünlerinin takdir ve tahmin işle-rinde onu görevlendirirdi ![]() Ferve b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= HALİD B ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() Bedir ve Uhud savaşlarına katılmıştır ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== ABBÂD B ![]() ![]() Abbad b ![]() ![]() ![]() ![]() Abbad b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== EBU HALİD HARİS B KAYS EL ENSARİ (R ![]() Haris b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haris b ![]() ![]() Haris b Kays ikinci Akabe bey’atında hazır bulundu ![]() ![]() Yemame savaşında aldı yaradan kurtulamayarak Hz ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============= BERÂ B ![]() ![]() Berâ b ![]() ![]() ![]() ![]() Berâ b ![]() ![]() Berâ b ![]() -Hamd olsun Allah’a ki bize Muhammed aleyhisselam ile ve Onun Allah’tan getirdikleri ile ikramda bulundu ![]() Bizler İslamiyet’e davet olunanların ahiri ve bu daveti ka-bullenenlerin ise ilki olup yüce Allah’ın davetine icap et ettik ![]() ![]() Ey Evs ve Hazrec cemaati! Allah sizleri dini ile şereflendir-miş bulunuyor ![]() ![]() ![]() Peygamberimizle buluşmak üzere Mekke’ye giderken yol-da herkes Kudüs’e doğru yönelerek namaz kılarken Berâ b ![]() ![]() Berâ b ![]() ![]() ![]() Berâ b ![]() ![]() -Malımın üçte birini dilediği gibi sarf etmesi için Resulallah’a veriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Medine’ye teşrif edince yanında ashabı olduğu halde Berâ b ![]() ![]() ![]() -Allah’ım! Onu yarlığa ![]() ![]() Berâ b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= BİŞR B ![]() ![]() ![]() Bişr b ![]() ![]() ![]() ![]() Bişr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bişr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== SİNAN B ![]() ![]() Sinan b ![]() ![]() ![]() Sinan b ![]() ![]() Sinan b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== TUFEYL B ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== MA’KIL B ![]() ![]() Ma’kıl b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== YEZİD B ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() Peygamberimiz onu Amir b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== MES’UD B ![]() ![]() Mes’ud b ![]() ![]() ![]() Mes’ud b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== DAHHÂK B ![]() ![]() Dahhâk b ![]() ![]() ![]() ![]() Dahhâk b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== YEZİD B ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= EBU ABDULLAH CEBBAR B ![]() ![]() Cebbar b ![]() ![]() ![]() ![]() Cebbar b ![]() ![]() Cebbar b ![]() ![]() ![]() Kendisi çok güvenilir bir zat olduğundan peygamberimiz onu Hayber ve diğer yerlere ürün takdir ve tahmini için gön-derirdi ![]() Cebbar B ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== TUFEYL B ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() ![]() Tufeyl b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ====================== EBU ABDULLAH KÂ’B B ![]() ![]() Kâ’b b ![]() ![]() ![]() ![]() Kâ’b b ![]() ![]() Bu şairler: 1-Hassan b ![]() 2-Abdullah b ![]() 3- Kâ’b b ![]() ![]() Kâ’b b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== SÜLEYM B ![]() ![]() Süleym b ![]() ![]() ![]() ![]() Süleym b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ==================== EBULMÜNZİR YEZİD B ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== EBULYESER KÂ’B B ![]() ![]() Ebulyeser Kâ’b b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebulyeser Kâ’b b ![]() ![]() ![]() Hicretin elli beşinci yılında Medine’de vefat etti ![]() Şişman, kısa boylu, büyük karınlı bir Zat idi ![]() Allah (c ![]() ![]() ======================= SAYFÎ B ![]() ![]() Sayfî b ![]() ![]() ![]() Sayf b Sevad ikinci Akabe bey’atında hazır bulunmuş ve Bedir savaşına katılmıştır ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= SA’LEBE B ![]() ![]() Salebe b ![]() ![]() ![]() Salebe b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== AMR B ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() Amr b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ ABS B ![]() ![]() Abs b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abs b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== EBU YAHYA ABDULLAH B ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() Peygamberimiz dayandığı asasını ona verip: -Ey Yahya’nın babası! Bu kıyamet günü aramızda bir ala-mettir buyurmuş, o da öldüğü zaman bu asayı kefeninin içine konulmasını emir ve tavsiye etmiştir ![]() Abdullah b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== HALİD B ![]() ![]() Halid b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== EBU CABİR ABDULLAH B ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uhud savaşında şehit olduğu zaman yakın dostu olan Amr b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Kırk altı yıl sonra kabri açıldığında cesedinde en küçük bir değişikliğin olmadığı görülmüştür ![]() Bu konuda peygamberimiz: -Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Öyle ise Ya Rab! Şu durumumu gerimde bulunanlara teb-liğ buyur dileğinde bulundu ![]() Bunun üzerine Cenab-ı Hak: -Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma! Onlar Rableri katında diridirler ve rızıklanırlar mealindeki 169uncu ayeti inzal buyurdu ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== EBU ABDULLAH CABİR B ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== MUAZ B ![]() ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== SABİT B ![]() ![]() Sabit b ![]() ![]() ![]() Sabit b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= EBU CABİR ABDULLAH B ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uhud savaşında şehit olduğu zaman yakın dostu olan Amr b ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Kırk altı yıl sonra kabri açıldığında cesedinde en küçük bir değişikliğin olmadığı görülmüştür ![]() Bu konuda peygamberimiz: -Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Öyle ise Ya Rab! Şu durumumu gerimde bulunanlara teb-liğ buyur dileğinde bulundu ![]() Bunun üzerine Cenab-ı Hak: -Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma! Onlar Rableri katında diridirler ve rızıklanırlar mealindeki 169uncu ayeti inzal buyurdu ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ===================== EBU ABDULLAH CABİR B ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() Cabir b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =============== MUAZ B ![]() ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() Muaz b ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ============== SABİT B ![]() ![]() Sabit b ![]() ![]() ![]() Sabit b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= EBU SABİT SA’D B ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araplar arasnda yazı yazan pek az bulunurken Sa’d b Ubâde yazı yazardı ![]() ![]() ![]() Sa’d b Ubâde çok cömert bir aileye mensuptu ![]() ![]() Sa’d b Ubâde’nin dedesi Düleym köşklerinden bir köşkün üzerinden: -Ey Ahali! Et, yağ isteyen Düleym b ![]() ![]() Düleym her sene Menat putuna on deve kurban ederdi ![]() Düleym ölünce oğlu Ubade halka aynı şekilde nida ettirdi, isteyene et, isteyene yağ dağıttırdı ![]() ![]() Bu dededen oğula, oğuldan toruna devam edip gitti ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() ![]() Sa’d b ![]() ![]() Peygamberimizin vefatından sonra Hz ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= MÜNZİR B ![]() ![]() Münzir b ![]() ![]() ![]() ![]() İslamiyet’ten önce Araplar arasında yazı yazan pek az bu-lunurken Münzir b ![]() ![]() Münzir b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== ÜMMÜ ÜMÂRE NESİBE EL ENSARİ (R ![]() Ümmü Ümâre Nesibe bint-i Kâ’b b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ümmü Ümâre Nesibe hatun ikinci Akabe beyatında hazır olan iki ensar kadınlarından biri olup Uhud, Hayber, Huneyn savaşlarına katılmış; Uhud savaşında önce yaralıları sulamak istemiş, Müslümanların bozguna uğradığını görünce kocası ve oğulları ile peygamberimizn önünde savaşmış ağır yaralar al-mıştır ![]() Bu konuda peygamberimiz: -Uhud günü sağıma soluma döndükçe ancak Ümmü Umare’nin savaştığını görürdüm buyurmuştur ![]() Ümmü Ümâre Nesibe hatun peygamberimizn vefatından sonra Müseylemetülkezzab’ın üzerine gönderilen İslam ordu-sunda da bulunup savaşmış, bu savaşta on iki yerinden kılıç ve mızrak yarası almıştır ![]() Allah (c ![]() ![]() ================ ÜMMÜ MENİ’ ESMA EL ENSÂRİ (R ![]() Ümmü Meni’ Esma bint-i Amr b ![]() ![]() Ümmü Meni’ Esma hatun iknci Akabe beyatında hazır bu-lunan ensar kadınlarından birisidir ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= ÜMMÜ MABED ATİKE BİNT-İ HALİD EL HUZAİYYE (R ![]() Ümmü mabet peygamber efendimizin hicreti sırasında ya-nındakilerle birlikte çadırına uğradığı ve misafiri olduğu ka-dın sahabidir ![]() Peygamber efendimiz hicret sırasında Kudeyd’in içlerinde bulunan Müşellel’e geldiklerinde Ümmü Mabed’in çadırını gördü ve ona misafir olmak istedi ![]() Ümmü Mabed akıllı iffetli ve güçlü bir kadındı ![]() ![]() ![]() Kılavuzu Abdullah b ![]() ![]() ![]() Kuraklık ve kıtlık zamanlarından halk yanına sıkça uğrar neyi var neyi yoksa alıp, tüketirlerdi ![]() Ümmü Mabed çaresizlikle: -Vallahi elimde bir şey bulunsaydı ihtiyaçlarınızı gidermek için ikram ederdim ![]() ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Ümmü Mabed! Yanında süt bulunur mu? Diye sordu ![]() Ümmü Mabed olumsuz manada başını sallayarak: -Vallahi sütümde yoktur ![]() ![]() Peygamberimiz çadırın yanında arık bir koyun gördü ![]() -Ey Ümmü Mabed! Şu koyun nedir? Diye sordu ![]() Ümmü Mabed: -Vallahi o sürümdeki arık bir koyundur ![]() ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Bu koyun sütlü bir koyun mudur? Diye sordu ![]() Ümmü Mabed yine olumsuz yönde başını sallayıp: -Vallahi o bir damla süt vermekten mahrum bir koyundur dedi ![]() Peygamberimiz: -Ey Ümmü Mabed! Sen onu sağmama izin ver belki Allah (c ![]() ![]() Ümmü Mabed: -Anam babam sana feda olsun ![]() ![]() Peygamberimiz koyunu getirtti ![]() ![]() ![]() -Ey Allah’ım! Şu kadının koyununu bereketli kıl diye dua etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sütten önce Ümmü Mabed kanıncaya kadar içti ![]() ![]() -Kavmin suvarıcısı en son içer buyurdu ![]() Hava son derece sıcaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz gitmeden önce: -Ey Ümmü Mabed! Rabbim senin için şu koyunu mübarek ve bereketli kılmıştır ![]() ![]() ![]() Gerçektende bu koyun hicretin on sekizinci yılındaki ku-raklığa kadar kalmış, yeryüzünde az veya çok bir şey kalma-mışken Ümmü Mbed ailesi bu koyundan süt sağıp durmuş-lardır ![]() Peygamberimiz ve yanındakiler ayrılıp gittikten sonra Ebu Mabed geldi ![]() ![]() -Vallahi ben burada şaşılacak bir şey görüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Ümmü Mabed sevinçle: -Vallahi çadırımıza mübrek bir zat uğrayıp şöyle, şöyle yapmıştır ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Mabed: -Vallahi o kutlu zat Kureyşîler dört bir yerde arayıp dur-dukları zat olsa gerektir ![]() ![]() Ümmü Mabed: -Çadırıma konuk olan Zat öyle bir Zattı ki güzelliği ve ulu-luğu besbelli idi ![]() ![]() ![]() O çok biçimli ve güzel çehreli idi ![]() ![]() Gözlerinin akı pek ak, karası pek kara idi ve kudretten sürmeliydi ![]() Boynunda uzunluk ve yükseklik, sakalında sıklık vardı ![]() Sustuğu zaman kendisinde bir vakar ve ağırbaşlılık, ko-nuştuğu zamanda güler yüzlülük görülmekte, sözleri dizilmiş inciler gibi ağzından tatlı, tatlı dökülmekte idi ![]() Sözleri açık ve hak ile batılı ayırıcıydı ![]() ![]() Uzaktan bakılınca kendisi insanların en heybetlisi idi ![]() ![]() Kendisi orta boylu olup, boyu ne hoşa gitmeyecek de- recede uzun, ne de göz hâkir görerek başkasına bakacak dere-cede kısa idi ![]() ![]() ![]() Onun yanında bazı yoldaşları vardı ![]() ![]() Kendisi ekşi ve asık yüzlü değil, güleçti ![]() O kimseyi azarlamaz ve kınamazdı dedi ![]() Ebu Mabed heyecanla atılarak: -Vallahi bu zat Mekke’deki işi bize anlatılmış olan Kureyşîlerin sahibi olan zattır ![]() Ey Ümmü Mabed! Eğer ben kendisine rastlamış olsaydım arkadaşlığına kabul edilmemi dilerdim ![]() ![]() Ümmü Mabed hicretten sonra Allah’ın dilediği kadar bir zaman Kudeyd’te kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ========================== EBU MABED EKSEM B ![]() ![]() Ebu Mabed Eksem b ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin sütsüz koyunda süt çıkarma mucizesini görünce peşlerinden gitti ve kafileye Rim vadisinde yetişti ![]() ![]() ![]() Ebu Mabed sık, sık Medine’ye gider gelirdi ![]() -Ey Eksem! Araplara tapmaları için putları ilk getiren Amr b ![]() ![]() Bunun üzerine Ebu Mabed: -Ya Resulallah! Bu benzeyişin bana zarar vermesinden kor-kuyorum dedi ![]() Bunun üzerine peygamberimiz: -Ey Eksem! Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================== SÜRAKA B ![]() ![]() ![]() Süraka b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ve yanındakiler hicret sırasında Müdlic oğullarının yurduna gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ve yanındakilerin arandıkları haberini geti-ren elçi Müdlic oğullarına peygamberimizle Ebu Bekir’den her birini öldüren veya esir eden kimseye mükâfat olarak yüzer deve vereceği haberini de getirmişti ![]() ![]() ![]() -Ey Süraka! Ben biraz önce sahile doğru giden birkaç yolcu gördüm ![]() ![]() Süraka b ![]() ![]() ![]() -Senin gördüğün kişiler Kureyşilerin aradıkları değildir ![]() ![]() ![]() İşareti alan adamda onu tasdikledi ![]() -Evet zannederim az görmüş olduğum kişiler o söyledikle-rindi dedi ![]() Süraka diğerleri anlamasın diye biraz oyalandıktan sonra meclisten ayrılıp evine gitti ![]() -Hemen atımı hazırla ve şu yüksek tepenin ardında beni bekle diye emretti ![]() Cariyesi atını hazırlarken zırhını giyindi silahlarını kuşan-dı ![]() Öteden beri şüpheli işlere kalkışmadan önce fal oku çek-mek Arapların adetlerinden birisiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu düşünceler Süraka’yı gayrete getirdi ![]() ![]() ![]() Cariyesi emrettiği gibi atını hazırlayıp yüksek tepenin ar-dına getirmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir her zaman yaptığı gibi sık, sık ardına dönüp bakmakta etrafı kontrol etmekteydi ki atını dörtnala kaldırmış Süraka’yı gördü ![]() Korku ve telaşla peygamberimize dönerek: -Ya Resulallah! Şu bizi arayan süvarilerden bir süvaridir ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ya Ebu Bekir! Telaş edip mahzun olma! Muhakkak ki Al-lah (c ![]() ![]() Fakat Ebu Bekir kendi nefsinden çok peygamberimizi dü-şünüyor onun için korkup telaşlanıyordu ![]() -Ya Resulallah! Şu süvari bizi aramaktadır ve neredeyse yetişmek üzeredir dedi ![]() Onun ağladığını gören peygamberimiz: -Ey Ebu Bekir! Sen niye ağlıyorsun? Diye sordu ![]() Ebu Bekir: -Ya Resulallah! Vallahi ben kendim hakkında ağlamıyo-rum ![]() ![]() Bunun üzerine peygamberimiz arkasına döndü ![]() -Allah’ım! Şu üzerimize gelen süvariye karşı dilediğin şeyle bize kafi ol ![]() ![]() Peygamberimiz duasını henüz bitirmişti ki Süraka’nın atı tökezleyip kapandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ara kapaklanana at doğrulmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -El aman! Ben Süraka b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya Muhammed! Anladım ki şu başıma gelenler senin işin-dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz: -Ey Süraka! Benim develere ve davarlara ihtiyacım yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süraka peygamberimize: -Ya Muhammed! Kavmin seni öldürülmen veya esir edil-men için diyet miktarı kadar deve vaat etti ![]() ![]() ![]() Süraka onlara yol azığı vermek istedi ise de peygamberimiz kabul etmedi ![]() Peygamberimiz Ebu Bekir’e: -Ey Ebu Bekir! Şu kişiye söyle ![]() ![]() ![]() Ebu Bekir peygamberimizin sözlerini Süraka’ya aktardı ![]() Süraka doğrudan peygamberimize: -Ey Muhammed! Vallahi senin üzerinde bulunduğum şu iş çok büyük bir iştir ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz Ebu Bekir’e: -Ya Ebu Bekir! Sen istediği amannameyi yaz buyurdu ![]() Amir b ![]() ![]() -Ya Amir! Sen şu kişiye Resulallahın emrettiği amannameyi yaz ve ona ver dedi ![]() Amir b ![]() ![]() ![]() Süraka amannameyi alınca: -Ya Resulallah! Ey Allah’ın peygamberi! Sen ne dilersen bana emret dedi ![]() Resulallahta: -Ey Süraka! Sen şu bulunduğun yerde dur ![]() ![]() Günün başında peygamberimiz bir numaralı düşmanların-dan olan Süraka b ![]() ![]() Süraka b ![]() -Ey Süraka! Sen kisranın bileziklerini koluna takacağın, kemerini kuşanacağın ve tacını başına koyacağın zaman nasıl olacaksın? Diye sordu ![]() Süraka b ![]() -Ya Resulallah! Şu andığın kişi kıralar kralı Kisra b ![]() ![]() Peygamberimizde: -Ey Süraka! Evet! Bir gün gelecek Fars beldeleri fethedile-cek serveti de iğtinam edilecektir ![]() ![]() Nitekim İran fethedilip Kisranın bilezikleri, kemeri ve tacı Medine’ye getirildiğinde Halife olan Hz ![]() ![]() -Ey Süraka! Ellerini kaldırıp Allah-ü Ekber; hamt olsun O Allah’a ki bunları; ben insanların rabbiyim diyen Kisra b ![]() ![]() ![]() ![]() Süraka’da Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin içinde bulunduğu kafile Medine’ye doğ-ru ilerlerken Süraka rastladığı herkese: -Ben sizin adınıza burada olanlara kafi geldim ![]() ![]() ![]() Süraka b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Hakem’in babası! Sen benim atımın ayakları yer battığı zaman ki halini bir görmüş olsaydın ne durumda olduğumu anlardın ![]() Şüphesiz ki gördüklerim apaçık bir delil ve burhandı ![]() Muhammed şüphesiz ki Allah’ın (c ![]() ![]() Artık ona kim dayanabilir? Ey Ebul Hakem! O senin amcanın oğludur ![]() Sana yakışan kavmini ona karşı kışkırtmak değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süraka b ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen ne istiyorsun? Demeye başladılar ![]() ![]() -Ya Resulallah! Bu benim için yazdırdığın yazıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz onu görünce hemen tanıdı ![]() -Bu gün verilen sözde durma ve sözü yerine getirme günü-dür ![]() ![]() Süraka peygamberimize soracağı soruyu heyecandan unu-tuverdi ![]() -Ya resulallah! Kendi develerim için suyla doldurduğum havuzların başına yitik develer sararlar havuzumdan onları suvarırsam bana ecir ve sevap var mıdır? Diyebildi ![]() Peygamberimizde: -Ey Müdlicî! Evet! Her susamışı suvarmakta ecir ve sevap vardır buyurdu ![]() Süraka b ![]() ![]() ![]() Allah ondan razı olsun ![]() ================== BÜREYDE B ![]() ![]() ![]() ![]() Büreyde b ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz hicret sırasında Gamim mevkiinde bir cemmat ile karşılaşmış onlara Kuran okumuş ve İslamiyeti arz ve teklif etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büreyde b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ashabımdan hiçbir kimse yoktur ki bir yerde vefat etsin de kendisi kıyamet günü ora halkının yedicisi ve nuru olarak bas edilmiş olmasın buyurmuştu ![]() Bu nedenle Büreyde b ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ================= MES’UD B ![]() ![]() Mes’ud b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rekube’ye gelince namaz vakti girdi ve peygamberimiz orada namaz kıldı, kıldırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() =================== AŞERE-İ MUBEŞŞERE Ashab-ı Kiramdan on kişi sağlıklarında Cennetle müjde-lenmiştir ![]() ![]() ![]() 1-Hz ![]() ![]() ![]() 2-Hz ![]() ![]() ![]() 3-Hz ![]() ![]() ![]() 4-Hz ![]() ![]() ![]() 5-Ebu Ubeyde b ![]() ![]() 6-Abdurrahman b ![]() ![]() 7-Sa’d b ![]() ![]() 8-Talha b ![]() ![]() 9-Zübeyr b ![]() ![]() 10- Said b ![]() ![]() Her ne kadar kaynaklar aşere-i Mübeşşereyi on ashab ola-rak belirtmişlerse de onlara; Bilal-i Habeşi, Nuaym (Nahham) b ![]() ![]() ============= Peygamberimizin kendilerinden razı olarak ayrıldığı sahabiler şunlardır ![]() 1-Abdurrahman b ![]() ![]() 2-Sa’d b ![]() ![]() 3-Talha b ![]() ![]() 4-Hz ![]() ![]() ![]() 5-Zübeyr b ![]() ![]() ============== Müslüman olduklarını açıklamaktan çekinmeyen yedi mü-cahit şunlardır ![]() 1-Resulallah Aleyhisselam, 2-Hz ![]() ![]() 3-Bilâl-i Habeşî (r ![]() 4-Habbab b ![]() ![]() 5-Suheyb ![]() ![]() ![]() 6-Ammar b ![]() ![]() 7-Ammar’ın annesi Sümeyye hatun (r ![]() ============= Hz ![]() ![]() 1-Hz ![]() ![]() ![]() 2-Abdurrahman b ![]() ![]() 3-Talha b ![]() ![]() 4-Hz ![]() ![]() ![]() 5-Zübeyr b ![]() ![]() ============================================== |
![]() |
![]() |
|