![]() |
Dilin Afetleri- İmam-İ Gazali |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilin Afetleri- İmam-İ GazaliResulullah (s ![]() ![]() ![]() ‘’ Boş ve faydasız işleri terk etmek , kişinin İslamiyetinin güzelliğindendir ‘’ ( Tirmizi , İbn Mace ) Bilmiş ol ki , senin hallerinin en güzeli ; gıybet , yalan , boş laflar gibi sözlerden korunarak sana ve başkalarına zararı olmayan sözleri konuşmandır ![]() ![]() Zira kişi , kıymetli zamanını Allah’ın azameti ve yaratıkları üzerinde düşünmeye sarfetse , bu düşünme sırasında birçok ilahi sır kendisine açılabilir ![]() ![]() ‘’ Ben İnsanları ve cinleri ancak beni tanımaları ve bana ibadet etmeleri için yarattım ‘’ (Zariyat – 56 ) buyurulmaktadır… Bilmiş ol ki kişinin en değerli sermayesi vakitleridir ![]() Lokman Hekim ‘e hikmetin nedir diye soranlara , o ‘’ Benden gizlenen şeyi araştırmadım ![]() Malayaninin ( boş sözler , fayda sağlamayan söz ve davranışlar ) haddi ise , sükut etmekle günahkar olmadığını ve hiçbir suretle zarar görmediğin sözleri konuşmaktır ![]() ![]() Üzerine elzem olmayan şeyi başkasına sorman da bir malayanidir ![]() Mesela adama tutar da yaptığı ibadetten sorar ‘’ oruçlu musun ‘’ dersen , adam : ‘’evet oruçluyum ‘’ diye cevap verirse , ibadetine riya karışabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki adama ibadeti hususunda sorduğun lüzumsuz , malayani bir soru ile adamı ya riyaya veya yalancı durumuna sokmuş olacaksın ![]() Mesela yolda karşılaştığın bir adama ‘’ kimsin , nereden geliyorsun ? ‘’ seklinde sorularda malayanidir ![]() Adam belki bunu açıklamak istemez ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilin Afetleri- İmam-İ GazaliAbdullah (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sen bizim atamızsın , sen bizim efendimizsin , sen bizim en büyüğümüz ve en üstünümüzsün , sen şöylesin , sen böylesin gibi iltifatlara başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ‘’’ SÖYLEYECEĞİNİZİ SÖYLEYİN , ŞEYTAN SİZİ ŞAŞIRTIP DURMASIN ‘’’ buyurdu ![]() Peygamber efendimiz burada dilin bir defa doğru da olsa övmeye başlayınca şeytanın onu havalandırıp aşırı gitmesine sebeb olabileceğini bildiriyor ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ‘’ Müjde o kimseye ki , sözünün fazlasını tutmuş ve malının fazlasını infak etmiştir ‘’ (İbn Ebid-dünya ) Halbuki insanlar bunun tamamen aksini yapmakta ; mallarının fazlasını tutup dillerini alabildiğine salmıştır… Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ‘’ Dilindeki laf kalabalığı kadar kötülük kimseye verilmemiştir , yani kişinin en büyük kötülüğü fazla konuşmasıdır ‘’ buyurdu… ![]() Ehli Sünnet alimleri fuzuli sözlerden hoşlanmaz ve onları çirkin görürlerdi ![]() ![]() Bilmiş ol ki , fuzuli sözlerden bir fayda yoktur ![]() ![]() ‘’ Onların fısıldaşmalarının birçoğunda hayır yoktur ![]() ![]() ![]() Siz , sağınızda solunuzda oturup ağzınızdan çıkan her sözü yazan ve sizi koruyan yazıcı melekleri unuttunuz mu ? İmam Gazali ( Dil Belaları adlı eserinden ) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilin Afetleri- İmam-İ GazaliÜzerine elzem olmayan şeyi başkasına sorman da bir malayanidir ![]() Mesela adama tutar da yaptığı ibadetten sorar ‘’ oruçlu musun ‘’ dersen , adam : ‘’evet oruçluyum ‘’ diye cevap verirse , ibadetine riya karışabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki adama ibadeti hususunda sorduğun lüzumsuz , malayani bir soru ile adamı ya riyaya veya yalancı durumuna sokmuş olacaksın ![]() Mesela yolda karşılaştığın bir adama ‘’ kimsin , nereden geliyorsun ? ‘’ seklinde sorularda malayanidir ![]() Adam belki bunu açıklamak istemez ![]() ![]() Lema kardeş bu konuyu aktardığın için Mevlam razı olsun kardeşim ![]() ![]() Anlayana idrak edene ve uygulayana ne mutlu ![]() |
![]() |
![]() |
|