![]() |
Benim Kalbim Zaten Temiz Diyenlere Cevap |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benim Kalbim Zaten Temiz Diyenlere CevapBenim kalbim zaten temiz diyenlere cevap ![]() Şuara Suresi'nin 89 ![]() selim (temiz) bir kalp ile gelenler ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak Kuran'da bildirilen kalp temizliği, günümüz toplumlarından bazılarının anladığı gibi bir temizlik değildir ![]() yola çıkarak, "ben insanlara hiç kötülük yapmıyorum, fakirlere arada sırada yardım ediyorum, demek ki Allah'ın istediği ahlaktayım" demek, kendi kendini aldatmaktan başka bir şey değildir ![]() kalbin temiz olması demek, Allah'a yönelmiş ve O'na itaat etmiş olmak demektir ![]() Belki bazı insanlar, arada sırada fakirlere yardım ederek,hayvanlara yiyecek vererek, komşularına gülümseyerek,"iyi insan" olarak tanınabilirler ![]() rahmetini kazanmanın yolu "iyi insan" olarak tanınmak değil, Allah'ın Kuran'da tarif ettiği şekilde bir mümin olmaktır ![]() yargılarına göre "iyilik" olarak kabul edilen bir davranışın, Allah katında herhangi bir değeri olmayabilir ![]() * Hacılara su dağıtmayı ve Mescid-i Haram'ı onarmayı,Allah'a ve ahiret gününe iman eden ve Allah yolunda cehd edenin (yaptıkları) gibi mi saydınız? (Bunlar) Allah katında bir olmazlar ![]() topluluğa hidayet vermez ![]() *Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir ![]() Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara,yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır) ![]() bunlardır ![]() Kuran'a göre kalbi temiz olan insan, Allah'a iman eden,Allah'ın emir ve yasaklarına harfiyen uyan, O'na teslim olmuş insandır ![]() kalbi temiz olan insan, sürekli Allah'ı anan ve kalbi Allah'ın zikriyle "mutmain" olmuş (tatmin bulmuş) kişidir ![]() Öyle ki Kuran'da müminler şöyle tarif edilir: * Bunlar, iman edenler ve kalpleri Allah'ın zikriyle mutmain olanlardır ![]() mutmain olur ![]() * Bir başka ayette ise müminlerden şöyle söz edilir: Onlar ki, Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir ![]() ![]() ![]() * Yine bir başka ayette, müminlerin kalplerinin "Allah'ın ve haktan inmiş olanın zikri için saygı ve korku ile yumuşadığı" (Hadid Suresi, 16) haber verilir ![]() Dolayısıyla kalp temizliği, insanı Allah'tan uzaklaştıran tüm engellerin kalpten arındırılmış olması anlamına gelir ![]() dünya hırsından, bencillikten, korkudan, güvensizlikten uzak olur ![]() Allah'tan başka varlıklara bağlanmaktan, onlara Allah'tan bağımsız bir sevgi duymaktan kurtulur ![]() etmeyen ve Müslümanlığın gereklerini yerine getirmeyen insan için "kalp temizliği"nden söz edilemez ![]() "Benim kalbim temiz, dine uymasam da olur" diyenler, Allah'ı ve müminleri aldattıklarını sanabilirler, oysa yalnızca kendilerini aldatmaktadırlar ![]() uygulamaktan kaçınan ve yanlış bir yaşam tarzını Müslümanlık olarak göstermeye çalışan bir insanın samimiyetsizliğidir ![]() |
![]() |
![]() |
|