![]() |
Kaza Olmasın Diye Sadaka Verilir Mi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaza Olmasın Diye Sadaka Verilir Mi?Size şu üç hadisin ışığında bir konuyu sormak istiyorum ![]() "Rızkının çoğalmasını, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akrabasını kollayıp gözetsin ![]() ![]() ![]() Meselâ, bir şahıs, namazı romatizma ağrılarına "şifa olsun" diye kılsa, bu şahsı hemen ihlâsa davet ederiz ![]() ![]() Bu sorumun çıkışı şöyle oldu: Hanım bir yıla yakındır arabayla çocukları okula götürüp getiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de, sadakayı Allah rızası için vereceğimi ve verdiğimi, "Kaza olmasın" diye vermenin bana tuhaf geldiğini izah ettim ![]() Akrabaya iyilik etmek, sadaka vermek, oruç tutmak birer ibadet ![]() ![]() Bu ibadetler aynı zamanda Kur'ân'ın da birer emri ![]() ![]() İbadetleri yapmayı gerektiren bir tek sebep varsa, o da Allah'ın emretmiş olmasıdır ![]() ![]() Peygamberimizin ibadet amacını anlatırken Kur'ân bu gerçeği hatırlatır: "De ki: Ben hâlis bir inançla Ona yönelerek Allah'a kulluk etmekle emrolundum" (Zümer, 39:11) Mü'minler için de aynı ölçü geçerlidir: "Onlar sadece tek bir ilaha kulluk etmekle emrolunmuşlardı ![]() ![]() ••• Bu arada, iman edip iyi işler işleyenlerin Cennet'e girecekleri, Allah için bağışta bulunanların bire yedi yüz kat karşılık görecekleri, verilen sadakanın bereketleneceği, namazın kişiyi çirkin ve kötü alışkanlıklardan koruyacağı da Kur'ân'da bildirilir ![]() Fakat bunlar birer sonuçtur, birer karşılıktır, birer mükâfattır ![]() ![]() Buradaki ince sır, kulluğa hiçbir şeyi âlet etmemek, ibadet için hiçbir şeyi sebep olarak öne çıkarmamaktır ![]() İbadetlerin kul açısından asıl sonucu, Allah'ın rızasına ulaşmak, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak, Allah'a olan yakınlığını düşünmektir ![]() Sırf dünyevi bir maksat, dünyaya ait bir menfaat için bir ibadet yapılacak olsa, o ibadet, ibadet olmaktan çıkmış olur ![]() Çünkü ibadetler ve dualar kul ile Allah arasında bir yakınlığının kurulmasıdır, ibadeti yaparken başka bir düşüncenin araya girmemesidir ![]() ••• Bu arada, gerek âyetlerde vaat edilen karşılıkları, gerekse hadislerde müjdelenen sonuçları o ibadeti yapmaya bir teşvik olarak anlamak gerekir ![]() Bu açıdan ibadetlerin karşılığı ve mükâfatı âhirette verilir, orada görülür ![]() ![]() Sözünü ettiğiniz gibi, sadaka verdiğiniz halde başınıza kaza gelebilir, oruç tuttuğunuz halde hastalığınız devam edebilir ![]() ![]() Kul olarak bizim görevimiz ibadeti yapmaktır, takdiri/değerlendirmeyi Allah'a bırakmaktır ![]() ![]() Mehmet Paksu |
![]() |
![]() |
|