Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
değişim, hızı, rüzgârının

Değişim Rüzgârının Hızı

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Değişim Rüzgârının Hızı

Değişim rüzgârının hızı

Görevi gereği şehirde oturan bir memur, sıcak bir yaz günü köyüne ziyarete gider Köyün yakınında elinde tırpan, kan ter içinde ekin biçmekte olan yaşlı bir akrabasına rastlar
- Kolay gelsin Kâzım ağa!
- Sağ olasın Ahmet, hoş geldin
- Hoş bulduk Ne yapıyorsun böyle?
- Artık sen de şeherli olmuşsun be evlât Görmüyor musun ne yaptığımı?
- Çok yorgun görünüyorsun! Kaç saattir çalışıyorsun?
- Beş saatten fazla oldu, çok yoruldum! Zor iş bu
- İşe biraz ara verip tırpanı bilesene! Hem biraz dinlenirsin, hem de ekini daha rahat, daha hızlı biçersin Ayrıca ekin biçme makineleri de var
- Tırpanı bileyecek zamanım yok, akşama kadar burayı bitirmem lâzım Ben atamdan böyle gördüm, böyle yapıyorum Daha ilerisini aklım almaz!
Hâlbuki, tırpanı bilese akşama da kalmayacak Hele bir de makine kullansa bir aylık harman işi yarım güne inecek
Geçen gün de bir arkadaşı ziyaret için iş yerine gitmiştim Baktım, herkesin önünde bilgisayar var, onun önünde yok Masasının üzerinde kaliteli bir kurşun kalem, kalemtıraş ve silgi var Kendisine, "Sen hangi çağda yaşıyorsun, bu hâlin ne?" diye takıldım
Bana uzun uzun kurşun kalem ile yazı yazmanın faziletlerini anlattı Baktım birşey söylemenin faydası olmayacak, konuyu başka tarafa çekip kapattım
İşte değişime ayak uyduramayıp, yeniliklere ısrarla direnen iki örnek size
Bazı kimseler Hz Ali'ye gelip sorarlar:
- Çocuklarımızı babalarımızdan gördüğümüz şekilde yetiştiriyoruz Fakat netice alamıyoruz Ne yapalım?
Yapılan işteki yanlışı tespit eden Hz Ali bunlara der ki:
- Eskide ısrarlı olmayın! Zamanın şartlarına göre eğitin çocuklarınızı Dünya işlerinde size uymazsa, siz zamana uyun!
Eskiden gelişmeler çok yavaş seyrediyordu Bazen asırlarca hiç ilerleme olmuyordu Meselâ, yakın zamana kadar kullanılan kara saban, asırlarca kullanılmış Ekini tarladan kaldırma işi de böyle Demek ki asırlardır hiçbir değişliklik olmamış tarlayı sürme ve ekin kaldırma işinde
Şimdi öyle mi? Teknolojik gelişmeler almış başını gidiyor Hele son yıllarda, sanki ışık hızıyla ilerliyor teknoloji Eskiden asırdan asıra, son zamanlarda yıldan yıla olan gelişmeler şimdi ise günlük oluyor Değişim rüzgârının hızı artıyor her gün
Nasıl artmasın ki? Dünyanın herhangi bir yerindeki bilgiye 3 saniyede ulaşabiliyoruz bugün 60'lı yıllarda bilgi, kendisini 40 yılda ancak ikiye katlayabiliyordu 70'li yıllarda bu rakam 8 yıla, 90'lı yıllarda 4 yıla indi Şimdi ise yılda iki defa kendini ikiye katlıyor Kuşaklar arası teknolojik iletişim koptu Şimdi bu hıza ayak uyduranlar ayakta kalabiliyor ancak
Bunun için bugün, beşikten mezara kadar, her an öğrenmeye, her an da bildiklerimizi unutmaya mecburuz Bunu daha yeni öğrendim, bunu atmam, diyen kaybediyor Teknolojiye ayak uyduramayanın, kendini yenilemeyenin ayakta kalması mümkün değil "Ya değişim ya da yok olmak!" noktasındayız bugün
Özellikle de idareci konumunda olup da bu yeniliklere ayak uyduramayanların işi çok zor İdareci, eğer bu hızlı gelişmeye ayak uyduramayacağına kanaat getiriyorsa, gelişmelere mâni olmamak için arkadan gelenlere yol vermesi şarttır
Arkadan gelene yol vermese bile, bir müddet sonra zaten dayanma gücünü kaybedecek, istemese de yol vermek zorunda kalacak Ama bu zoraki yol verme kendisine ve arkadan gelenlere çok şey kaybettirir
Teknolojiyi, yeni gelişmeleri takip edip, bunları hayata geçirmek, ayrıca dinimizin de bir emridir Çünkü İslâmiyet, faydalı olan her ilmi, her gelişmeyi ve ilerlemeyi emreden bir dindir Hatta bu çalışmaları farz kabul eder
Bir ülkede, teknolojinin yeni bulduğu bir alet, bir vasıta yapılmayıp, bu yüzden halk zarar görürse, o şehrin idarecilerini, mesul tutmaktadır İslâmiyet!
İslâmiyet yenilikleri yasaklamamış, sınırlamamış, ancak, bunların insanlara zulüm, işkence vasıtası yapılmasını yasaklamıştır Bugün, her Müslümanın en son teknolojiyi yakalamak için çalışması şarttır İmkânları nispetinde herkes bunu yapmaya çalışmaz ve gayret etmezlerse büyük günaha girmiş olurlar

Mehmet Oruç

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com