|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akraba, dostluğumuzu, koruma, mükellefiyetimiz |
![]() |
Akraba Ve Dostluğumuzu Koruma Mükellefiyetimiz! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Akraba Ve Dostluğumuzu Koruma Mükellefiyetimiz!Akraba ve dostluğumuzu koruma mükellefiyetimiz! Toplum olarak birlik beraberliğimizi koruyan özel ve güzel adetlerimizden biri de, yakınlarımızla kucaklaşıp akrabalık bağlarımızı tazelemek, dostlarımızla da tokalaşıp sevgi saygımızı tekrarlamaktır ![]() Ayetlerde ve hadislerde akraba ve dostlarımızla ilgili mükellefiyetlerimiz hatırlatılırken uyarıcı ikazlarda bulunulmakta, konunun önemine çarpıcı ifadelerle dikkatimiz çekilmektedir ![]() -Önce Allah'a ibadet edin, sonra anne-babaya itaat edin, üçüncü olarak da akrabaya olan yakınlığınızı yenileyin, yabancılaşmayın! ![]() ![]() Efendimiz (sas) Hazretleri ise akraba ile ilgisini kesenlere unutamayacakları ağırlıkta uyarıda bulunurken şu ihtarı vermektedir: -Akrabalarıyla ilgisini kesenler meclisimizde oturmasınlar! ![]() Evet, ikaz bu kadar açık ve kesin ![]() ![]() Bu açık uyarıdan sonra mecliste oturanlardan bir kişi sessizce kalkıp dışarı çıkarak ihmal ettiği akrabasına koşar ![]() -Bir akraba ihmalin mi söz konusu idi yoksa? Cevap da çok açık: - Beni kendisinden uzaklaştıran bir teyzem vardı, ikazınız üzerine onu ziyarete gittim, kapısında beni görünce hem şaşırdı, hem de sevinerek, sen kolay gelmezdin nasıl oldu da geldin, diye sordu ![]() ![]() Bunun üzerine Efendimiz'in (sas) açıklaması şöyle olur: - Şunu unutmayın ki, akrabalarıyla ilgisini kesmiş olan kimsenin bulunduğu meclise Rabb'imizin rahmeti inmez! ![]() ![]() Demek akrabalarıyla ilgisini kesenler rahmetten hem kendileri mahrum kalır, hem de içinde bulundukları meclisi mahrum ederler ![]() ![]() Bundan sonra bir akraba sorusu da şöyle gelir: -Ben akrabama gidiyorum, ama o gelmiyor, ben affediyorum ama o affetmiyor ![]() ![]() -Akrabalarının sana yaptıkları yanlışı sen de onlara yaparsan, yanlışa yanlışla karşılık vererek eşit duruma düşmüş olursun, farkın kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gibi ağır ikazlardan anlaşılan odur ki, akraba ve dostlarla olan sevgi bağlarını koparmanın vebali göze alınamayacak kadar büyük ve ağırdır ![]() ![]() - Namazını kılan, orucunu tutan, haramlardan kendini koruyan, bir de akrabalarıyla ilgisini devam ettiren kimse, cehennemden uzaklaşıp cennete yakınlaştıran ameller içinde sayılır ![]() ![]() Demek ki, namaz, oruç gibi önemli dini görevlerimizin hemen yanında akraba ve dost ziyaretleri de yer almaktadır ![]() - Akraba ve dostlarını yürüyerek ziyarete gidenler, adım başına kazanacakları sevabı düşünerek yaya gitmeyi dahi göze almalılar ![]() ![]() Yerine göre bir telefonla, bir selamla da olsa bu duygular yenilenmeli, bulundukları meclise rahmetin inmeyeceği vefasız akraba ve dostlardan olmadığını bu kadarcık bir ilgi ile de olsa insan ispatlamalıdır ![]() 05 Temmuz 2011, Salı Ahmed ŞAHİN |
![]() |
![]() |
|