![]() |
İsrail'in Esir Vahşetine Karşı, İslam'ın Misafir.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsrail'in Esir Vahşetine Karşı, İslam'ın Misafir..İsrail'in esir vahşetine karşı, İslam'ın misafir şefkati! Gazzeli esirleri korumak iddiasıyla önce bir binaya doldurdular ![]() ![]() Dünyanın gözleri önündeki bu İsrail vahşetine karşı, İslam'ın esirlerine uyguladığı şu misafir şefkatini örnek gösteriyor, insanlığın kurtuluşu hangi anlayışta diye vicdan sahiplerine bir de soru sormak istiyoruz ![]() Hicretin 2 ![]() Esirler aç, susuz, istirahata muhtaç haldeler ![]() Bu emrin nasıl uygulandığını öğrenmek için esirlerden Ebul İzze'yi dinliyoruz: " Esir dağıtımında ben Ensar'dan bir aileye teslim edildim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, Müslümanların savunmasız esirlere muamelesi işte böyle oluyordu ![]() Peygamberimiz baştan evlere taksim ettiği bu esirlerin geleceklerine ait karar almak için Medine'de bir meşveret meclisi toplayarak fikirlerini sordu: Ne yapmayı düşünüyorsunuz esirlerinize? Her birinden kurtuluş akçesi (fidye) alarak bırakmayı mı, yoksa şimdiye kadar yapıldığı gibi düşmana korku salmak için öldürülmelerini mi? Fikrini ilk açıklayan Hazreti Ebu Bekir oldu: Bunların aile ve çocukları vardır ![]() ![]() Mekke'den kalkıp Bedir'e kadar gelerek bizleri yok etmek isteyen düşmanlarımızı serbest bırakacak olursak, bize tekrar saldırma cesaretlerini artırmış oluruz ![]() Efendimiz'in de (sas) bir başkumandan olarak görüşü vardı ![]() Ben de fidyelerini ödemeleri mukabilinde af edilmeleri tarafını tercih ediyor, esirlerin geride bekleyen aile ve çocuklarına kavuşmalarının sağlanmasını teklif ediyorum! Bunun üzerine bir kısım esirler kurtuluş fidyesi vererek kurtuldular ![]() ![]() ![]() Müslümanların esirlerini, misafir gibi ağırlamaları, kendi ekmeklerini yemeyip esirlerine yedirmeleri, sonra da insanlık onuruna yakışan bir şekilde kurtuluş akçesiyle bırakarak aile ve çocuklarına kavuşmalarını sağlamaları gösteriyor ki, insanlığın hedefinde yüce İslam'ın 6'ncı asırda uyguladığı bu şefkat örneği vardır ![]() ![]() ![]() 27 Ocak 2009, Salı AHMED ŞAHİN |
![]() |
![]() |
|