|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
akıbetleri, cimrinin, cömert, ile, unutulmayan |
![]() |
Cömert İle Cimrinin Unutulmayan Akıbetleri.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cömert İle Cimrinin Unutulmayan Akıbetleri..Cömert ile cimrinin unutulmayan akıbetleri ![]() ![]() Cömert, Allah'ın ihsan ettiği imkânlardan ikramda bulunan, iyiliksever insandır ![]() Cimri ise Allah'ın ihsan ettiği imkândan ikramda bulunmayıp hep kendi nefsini düşünen bencil insandır ![]() İkisi arasında sadece kullar arasında değil, Allah indinde de Resulullah yanında da büyük farklar vardır ![]() Rabb'imiz ayetinde, Resulü de hadislerinde cömertleri övüp cimrileri zemmetmektedir ![]() -Cömertlik, kökü Cennet'te olan bir ağaçtır ki, onun dalına tutunanlar nihayetinde kökün bulunduğu Cennet'e ulaşırlar ![]() -Cimrilik de kökü Cehennem'de olan bir ağaçtır ki, onun dalına tutunanlar da nihayetinde kökün bulunduğu Cehennem'e ulaşırlar ![]() Maneviyat büyükleri derler ki: -Kul, cömertlik örneğini Allah'tan almalıdır ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Ben bu serveti kendi kabiliyetim ve gayretimle kazandım, kimseye çömerlikte bulunmak zorunda değilim ![]() Onun bu iddiasını Rabb'imiz Kur'an'ında bütün insanlara cimrilik örneği olarak anlattı ![]() -Sakın siz de, servetiyle yerin dibine batan Karun gibi cimri olmayın, demiş oldu ![]() Bundan dolayı, "Kim cimrilik ederse Karun'a benzemiş olur, kim de cömertlik ederse Peygamberimiz'e tabi olmuş sayılır ![]() ![]() Cömertlerin piri sayılan İmam-ı Azam Hazretleri'ne çuval dolusu ayakkabı hediye etmişti bir cömert adam ![]() -Ya İmam dediler, daha dün size çuval dolusu ayakkabı hediye etmişlerdi ![]() Şöyle cevap verdi: -Hepsini de dağıttım, bir tane dahi kalmadı ![]() -Resulullah Efendimiz birine hediye verirken yanında bulunanları da ortak gibi görür, onlara da verirdi ![]() ![]() ![]() İmam-ı Azam Hazretleri bu prensibinin bir başka delilini de şöyle açıklar: -Biri bana ikramda bulunursa ben ona daha üstünüyle karşılık vermek isterim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadının biri Aişe validemize hediye göndermişti ![]() ![]() -Aişe neden hediyeyi kabul etmeyip geri gönderdin ![]() -Gönderen benden daha muhtaçtı da ondan, dedi Aişe validemiz ![]() -Sen hediyeyi kabul et, sonra daha fazlasıyla karşılık vererek yardımda bulun, saygını göster ![]() Rabb'imiz cömerttir, cömert insanda zatına mahsus cömertlik sıfatını görünce onu sever, ona cömertliğine layık ihsanda bulunur, malının bereketini çoğaltır, kazanma meşakkatini azaltır ![]() Cimriyi ise Rabb'imiz sevmez, çünkü cimride zatına ait ahlaktan eser göremez ![]() ![]() -Ey Allah'ın kulları! Cömert olun cömert, ki Allah sizi sevsin de siz de Allah'ı sevmiş olun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Mayıs 2010, Çarşamba AHMED ŞAHİN |
![]() |
![]() |
|