![]() |
Lev Kapısı... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lev Kapısı...Lev kapısı ![]() ![]() ![]() Lev, "şayet, eğer" demektir ![]() İnsanları zor duruma düşüren, geçmişin pişmanlıkları ve geleceğin evhamlarıdır ![]() Geçmişin pişmanlıkları, "Şu işi neden yapmadım, keşke yapsaydım, şu fırsatı neden kaçırdım, şunu neden ihmal ettim, şu sözü neden söyledim, keşke söylemeseydim ![]() ![]() ![]() Bu 'keşke'ler uzar gider ![]() ![]() ![]() Ondan sonra geleceğin evhamları başlar, "Ya sakatlanırsam, ya işten atılırsam, ya evim yıkılırsa, ya zorlu bir hastalığa yakalanırsam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçmişin pişmanlıkları, geleceğin evhamları insanı kötü duruma düşürür ![]() ![]() ![]() Hadis-i şerifte buyrulmuş ki: "Allah'a dayanıp işe giriş ve acze düşme! İş neticelenince, "Keşke şöyle yapsaydım" deme, "Allahu Teâlâ böyle takdir etmiş" de, keşke demek, şeytanın işine yol açar ![]() ![]() Şair diyor ki; "Çeşm-i insaf gibi akile mizan olamaz, Kişi noksanını bilmek gibi irfan olamaz ![]() Eğer bir insanın dünyası başına cehennem olmuşsa şöyle demelidir: Ben İslam'ın hangi emrini yapmadım ki, böyle kötü duruma düştüm? Çünkü kaderde zorlama yoktur ![]() Namık Kemal diyor ki; "Felekten intikam almak demektir ehli idrake edip tezyid-i gayret müstefid olmak nedametten ![]() Yani şu felekten intikam almak isteyen, gayretini artırsın ![]() Kendi hayatımdan bir misal vereyim: İyi derecede Arapça öğrenemediğime üzülüyorum amma o hedefimden bütünüyle kopmadım, kitaplar alıyorum, okuyorum, çalışmalarıma devam ediyorum ![]() ![]() ![]() Uhud muharebesinde Peygamberimiz (sas), "Küçük bir savaştan büyük bir savaşa dönüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Olabilir, insan günah işleyebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela bir şahıs büyük bir telaşla bana geldi ![]() ![]() ![]() ![]() O rahmetten sen de nasibini alabilirsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlarız ki Allah bize o şevki verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bediüzzaman buyuruyor ki: "Mazi geçmiş gitmiş, geri döndüremezsin, onunla meşgul olma; istikbal gelmemiş, onunla da meşgul olma ![]() ![]() 30 Ekim 2010, Cumartesi Hekimoğlu İsmail |
![]() |
![]() |
|