![]() |
Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirÖNSÖZ Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Allah’tan korkulması gerektiği gibi korkun ve sizler ancak müslümanlar olarak ölün!” (Al-i İmran: 102) “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının! Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allahtan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten sakının! Şüphesiz Allah sizin üzerinize gözetleyicidir ![]() “Ey iman edenler! Allah’tan sakının ve sözün en doğrusunu söyleyin ki Allah, amellerinizi ıslah etsin ve günahlarınızı bağışlasın ![]() ![]() ![]() En doğru söz; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanların hatta bütün mahlukatın varoluş gayesi; sadece Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “Şüphesiz ki ben, cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım ![]() “Oysa onlar, dini O’na has kılarak ihlaslı bir şekilde yalnız Allah’a ibadet etmekle emrolunmuşlardı ![]() “(Ey Muhammed!) Dosdoğru olarak yüzünü dine, Allah’ın insanları ona göre yarattığı fıtratına çevir! Allah’ın yaratışında hiçbir değişme yoktur” (Rum: 30) Rasulullah (s ![]() ![]() “Her doğan fıtrat üzerine doğar ![]() Allah (c ![]() “Kullarımın hepsini hanif (müslim ve muvahhid) olarak yarattım ![]() ![]() ![]() İnsani ve cinni şeytanlar, insanları halis tevhidden uzaklaştırarak Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Fakat şeytanlar onları değiştirdi ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Şüphesiz ki, her ümmete: “Allah’a ibadet edip, taguttan kaçınsınlar diye rasuller gönderdik ![]() “Senden önce hiçbir rasul göndermiş olmayalım ki ona: “Benden başka ibadete layık ilah yoktur, yalnız bana kulluk edin” diye vahyetmiş olmayalım ![]() “Oysa tek olan ilaha ibadet etmekle emrolunmuşlardı ![]() ![]() ![]() İbadetlerin sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi; ibadetlerin tamamıyla sadece Allah (c ![]() ![]() İkincisi; herhangi bir ibadetin taguta yapılması, ki bu küfür ve şirktir, İslam dinini terkederek tagutun dinine girmektir ![]() İşte ortada birleşmeyen, birbirine zıt iki yol! İşte kılıçları kınlarından çekmenin, seriyyeler hazırlamanın, ordular göndermenin, savaş ve barışın, dostluk ve düşmanlığın, en değerli, en pahalı şeyleri feda etmenin ve uğruna canlar vermenin gayesi! Bu mesele netleşmeden tevhid akidesi, İslam ve iman inancı da netleşemez ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mesele, gözardı edemeyeceğimiz bir meseledir ![]() ![]() ![]() İbadete gerçekten layık olan kimdir? İbadetlerin sadece kendisine yapılmasını hakeden kimdir? ![]() ![]() İşte bu mesele netleşmesi gereken en öncelikli meseledir ![]() Maalesef kendilerine tagutlar tarafından hocalık makamı verilen veya kendilerinin İslam tebliğcisi olduğunu iddia eden kimseler, gerek korktukları ve gerekse bir takım menfaatler elde etmek için, önemli olan bu mesele üzerinde durmazlar ve başka meselelere geçerler ![]() ![]() ![]() Bu kitabı, kulları sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Cebrail’in, Mikail’in ve İsrafil’in Rabbi! Gökleri ve yeri yaratan, gaybleri yegane bilen Allah’ım! Sen, kullarının arasındaki ihtilaflarda hüküm verensin ![]() ![]() Allah (c ![]() 1 - İBADET İbadet lügatte; boyun eğmek, itaat etmek, küçüklüğünü kabul etmek, demektir ![]() Şeri manası ise; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İbadetin sadece Allah (c ![]() ![]() Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “(Ey Muhammed!) De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ![]() İbni Kesir bu ayet hakkında şöyle dedi: “Bu ayet, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu açıklamalardan, hayatı bütünüyle kapsayan herşeyinibadet olduğu anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Muhakkakki, bir kuldan sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben, cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım ![]() İbni Kayyım bu ayet hakkında şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde Allah (c ![]() “De ki: Namazım, kestiğim kurban, hayatım ve ölümüm Alemlerin Rabbi olan Allah içindir ![]() ![]() ![]() İbni Cevzi bu ayetin tefsirinde şöyle dedi: “Ayetin manası şöyledir: İbrahim (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz, zekat, oruç, hac gibi ameller nasıl sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslam dininde ibadet; insanların anladığı gibi sadece namaz kılmak, oruç tutmak, haccetmek değildir ![]() ![]() ![]() “Oysa onlar doğruya yönelip her türlü şirkten temizlenmiş olarak yalnız Allah’a ibadet etmek, namazı kılmak ve zekatı vermekle emrolunmuşlardı ![]() Bu ayetteki Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “İslam beş şey üzerine bina edildi: Sadece Allah (c ![]() ![]() Ayet ve hadiste namaz, oruç, zekat ve hac emirlerinin ayrıca zikredilmesi, bunlardan önce zikredilen ibadet emrinin tekrarı değil, bu ibadetlerin önemini bildirmek içindir ![]() İbadetin sadece namaz, zekat, hac ve oruçtan ibaret olmadığını, daha geniş manayı ihtiva ettiğini gösteren bir çok delil vardır ![]() Zaman geçtikçe kafir laik sistemler ve tagutların yardımcısı menfaat perest hocalar, sürekli ve yoğun bir şekilde insanları bu dinden saptırma ve cahilleştirme planları, faaliyetleri yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu sebeble insanların çoğu, ibadet denildiğinde sadece namaz, oruç, zekat, hac ve benzeri amellerin kastedildiğini zanneder ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle kimselerden birisine: “Niçin bu konularda Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Helak olan açık bir delilden dolayı helak olsun, yaşayan da açık bir delilden dolayı yaşasın!” (Enfal: 43) İbadet Kelimesi İçine Giren Kavramlar a-İtaat Bil ki: Zatı için sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı için itaat etmekten kasıt; verdiği emirler ne olursa olsun, bunlara itaat edilmesini istemektir ![]() ![]() Şimdi sana bununla ilgili delillerin bazılarını sunuyorum: Allah (c ![]() “Ey Adem oğlu! Ben size şeytana ibadet etmeyin, o sizin için apaçık bir düşmandır, diye bildirmedim mi?” (Yasin: 60) Ayette geçen şeytana ibadet etmek; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Doğru yol kendilerine açıkça belli olduktan sonra gerisin geri dönüp irtidat edenlerin yaptıklarını şeytan kendilerine süslü gösterdi ve onları boş hayallerle aldattı ![]() ![]() ![]() İbni Kesir, ayetteki “irtidat edenler” sözünü şöyle açıkladı: “İmanı terkederek küfre döndüler ![]() İmanı terkederek küfre dönmelerinin sebebi, Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Şüphesizki şeytan sizinle mücadele etmeleri için dostlarına vahyeder ![]() ![]() Yani; ölü etini Allah (c ![]() ![]() 1 – Kişiyi İslam milletinden çıkartan itaat: Bu itaat türü, özelliği, konumu ne olursa olsun herhangi bir mahlukun sırf zatı için itaat edilmeye hak kazandığına inanmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslam’dan çıkaran bir başka itaat türü ise müşrik ve kafirlere, şirk ve küfür konusunda itaat etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 – Kişiyi İslam milletinden çıkartmayan, fakat haram olan itaat: Bu itaat türü, birincisinin dışında olan itaattır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki ayette, ibadet ve mahluku ilahlaştırma çeşitlerinden biri ve Allah (c ![]() ![]() ![]() “Hüküm vermek sadece Allah’a aittir ![]() “O’nun, hükmünde hiçbir ortağı yoktur ![]() Özelliği ve durumu ne olursa olsun, ister bir şahıs ister bir sistem ister bir hakim isterse millet meclisi olsun, her kim bu mahlukattan herhangi birisine: “Sen teşri (kanun koyma) hakkına, helal (serbest) ve haram (yasak) koyma, birşeye iyi ve kötü deme yetkisine sahipsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hazm, ibadetle alakalı olarak şöyle dedi: “İbadet; ittiba ve boyun eğmekten ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Helali haram ve haramı helal yapma konusunda birisine itaatin ona ibadet olduğunu en güzel şekilde açıklayan Allah (c ![]() ![]() “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() Begavi bu ayetin tefsirinde şöyle dedi: “Şayet: “Onlar din adamlarına, rahiplerine rüku ve secde ederek ibadet etmiyorlardı” diye söylenirse, buna şöyle cevab verilir: “Ayette geçen itaat, onlara rüku ve secde etme konusunda değil, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Adiy b ![]() ![]() “Boynumda altından bir haç takılı olduğu halde Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Adiy! Boynunda takılı olan şu putu at!” Ben hemen onu attım ve sonra yanına geldim ![]() “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() “Biz onlara tapmıyorduk ki!” O şöyle dedi: “Onlar Allah (c ![]() “Evet” dedim ![]() ![]() ![]() “İşte onlara ibadet böyledir” (Begavi Tefsiri c: 3 s: 285) Rasulullah (s ![]() ![]() Helali haram, haramı helal yapma konusunda din adamlarına ve rahiplerine itaat ettikleri için yahudi ve hristiyanları, din adamlarını Allah (c ![]() ![]() Şayet bu din adamları ve rahipler, kendileri için namaz kılmalarını ve oruç tutmalarını onlara emretseydiler asla onlara itaat etmez, belki onları recmederlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu’l Bahteri bu ayet hakkında şöyle dedi: “Onlar din adamlarına, rahiplerine namaz kılmadılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle dedi: “Bir kimse, Rasulden başka herhangi bir kimseye, o kimse Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İnsanlardan, Allah’dan başka edindikleri denkleri Allah gibi sevenler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye bir başka yerde şöyle dedi: “Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() “Kullar içinden biri; insanlar üzerinde olarak kendisine zatı için itaat edilmesi gerektiğini, onların üzerine kendi zatından dolayı teşri koyma hakkı olduğunu ve zatından dolayı ölçü ve değerler koyma yetkisine sahip olduğunu iddia ederse, Firavun gibi: “Ben sizin yüce Rabbinizim” demese bile, ilahlık iddiasında bulunmuş olur ![]() ![]() ![]() Helal ve haram (serbest ve yasak) koyma yetkisi sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mesele, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mutlak itaate hak sahibi olan sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasululallah (s ![]() ![]() “Müslüman bir kimseye, masiyetle emrolunmadığı müddetçe, sevdiği veya sevmediği her konuda emiri dinlemek ve ona itaat etmek farzdır ![]() ![]() Bir başka rivayette Rasulullah (s ![]() ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “İmama itaat etmek, masiyeti emretmediği müddetçe müslüman üzerine farzdır ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Benden sonra sizin başınıza öyle kişiler gelecek ki, sünneti söndürecekler, bidatle amel edecekler ve namaz vakitlerini geciktireceklerdir ![]() Hadisi rivayet eden Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Allah (c ![]() ![]() ![]() “Ey ümmü Abd’dın çocuğu! Sen bana ne yapacağını mı soruyorsun? Allah (c ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Valilerden kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Kafirlere, müslümanlar için bir yetki vermedik ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Sizin elinizdeki (eminiriniz hakkındaki) apaçık bir küfür, Allah (c ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Kim dinini değiştirirse onu öldürün ![]() Anne, babanın çocuklarına karşı hakları büyük olmasına rağmen, masiyeti emrederlerse onlara bile itaat edilmemesini Allah (c ![]() “Eğer (anne, baban) bilmediğin bir konuda seni, bana ortak koşmaya zorlarlarsa onlara itaat etme!” (Lokman: 15) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidirb - Muhakeme Olmak İbadetin içine aldığı manalardan bir tanesi de muhakeme olmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Muhakeme olma” kavramının, kendisine muhakeme olunan kimseye ibadet etmek manasına geldiğinin daha net bir şekilde anlaşılması için öncelikle; hüküm ve teşri koyma yetkisinin uluhiyyetin en önemli özellikleri olduğunu, buna yalnızca Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Hüküm vermek, yalnız Allah’a aittir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() Bu ayet apaçık bir şekilde gösteriyor ki; hüküm vermek ve teşri koymak yalnızca Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Begavi bu ayet hakkında şöyle dedi: “Hüküm vermek yalnız Allah’a aittir ![]() ![]() ![]() Seyyid Kutub şöyle dedi: [“Hüküm verme yetkisi sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Sizin için benden başka bir ilah bilmiyorum” veya: “Ben sizin yüce rabbinizim”dediği gibi açıkça söylemesi gerekmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyyid Kutub devamla şöyle dedi: “Allah (c ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadeti bu şekilde yani; sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar belirtelim ki, hüküm verme yetkisini Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Dosdoğru din budur ![]() Bu söz Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüküm verme yetkisinin sadece Allah (c ![]() ![]() “O’nun, hükmünde hiçbir ortağı yoktur ![]() Taberi bu ayetin tefsirinde şöyle dedi: [“Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Şankıtiy bu ayetin manası hakkında şöyle dedi: “Bu ayetin manası şudur: Yüce Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “O’nun, hükmünde hiçbir ortağı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetteki, hükmün sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() “Hüküm vermek yalnız Allah’a aittir ![]() ![]() ![]() ![]() “Hüküm, yalnız Allah (c ![]() ![]() “İhtilafa düştüğünüz her meselede hüküm verecek olan Allah’tır ![]() “O’nun yüzü dışında herşey helak olacaktır ![]() ![]() “Cahiliyenin hükmünü mü istiyorlar ![]() “De ki: “Size kitabı tafsılatlı olarak indirmişken Allah’tan başka hakem mi edineyim?” (En’am: 114) Buna benzer daha bir çok ayet vardır ![]() Hüküm verme ve teşri koyma yetkisinin sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meseleyi daha net ve daha kolay anlaşılır hale getirecek delillerden bir tanesi de Allah (c ![]() “Firavun dedi ki: “Ey halk! Sizin için benden başka bir ilah bilmiyorum ![]() “(Firavun) halkı çağırarak topladı ve (onlara): “Ben sizin yüce Rabbinizim” dedi ![]() Firavun, ilahlık ve rablik iddiasında bulunurken hiçbir zaman kendisinin kainatın yaratıcısı olduğunu söylemek istememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Firavun’un ilahlık ve rablik iddiası; hüküm verme, teşri koyma, hayatın her yönünde ümmeti yalnızca kendisine itaat ettirme, öncelikle kendi sözünün geçerliliğini kabul ettirme konularında idi ![]() Firavun’un halkına söylediği: “Sizin için benden başka bir ilah bilmiyorum” ve “Ben sizin yüce rabbinizim” sözlerinden neyi kastettiğini Allah (c ![]() “Firavun dedi ki: “Ancak size benim görüşümü gösterir ve ancak ben sizi doğru yola sevkederim” (Mümin: 29) Firavun’un bu sözünden, görüş bildirme ve teşri koyma hakkını sadece kendisinde gördüğü, bu sebeble sadece kendisinin belirlediği görüş ve teşriye bağlanılmasını istediği anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() Buna göre, ne zaman ve nerede olursa olsun, her kim hüküm verme ve teşri koyma yetkisini kendisinde görür, kendisinin teşrinin kaynağı olduğunu söyler ve insanların sadece kendisine itaat edip tabi olmalarını isterse, bu ister bir fert ister bir meclis ister bir parti veya isterse bütün halk olsun, Firavun gibi ilahlık ve rablik iddiasında bulunmuş olur ![]() “Sizin için benden başka bir ilah bilmiyorum” veya “Ben sizin yüce Rabbinizim” şeklinde söylediği sözleri söylemese bile ![]() ![]() ![]() Bu manayı başka ayetlerde de görüyoruz ![]() ![]() “De ki: “Ey kitap ehli! Yalnız Allah’a ibadet etmemiz, O’na hiçbir şeyi ortak koşmamamız, Allah’ tan başka birbirimizi rabler edinmemek üzere bizimle sizin aranızdaki müşterek bir kelimeye gelin!” Eğer yüz çevirirlerse: “Bizim müslüman olduğumuza şahid olun” deyin!” (Ali İmran: 64) “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bu manayı veren bir başka ayet ise Allah (c ![]() “Sana ve senden öncekilere indirilenlere inandıklarını iddia edenleri görmüyor musun? Reddetmeleri emrolunmuşken taguta muhakeme olmak isterler ![]() ![]() Şevkani bu ayetin tefsirinde şöyle dedi: “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed b ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben şöyle diyorum: “Rasulullah (s ![]() ![]() Birincisi: Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi: Allah (c ![]() ![]() ![]() İşte bu, muhakeme olan kimsenin muhakeme olduğu kimseye taptığını gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Şankıtiy şöyle dedi: “Allah (c ![]() “O’nun, hükmünde hiçbir ortağı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sana ve senden öncekilere indirilenlere inandıklarını iddia edenleri görmüyor musun? Reddetmeleri emrolunmuşken taguta muhakeme olmak isterler ![]() ![]() İşte zikrettiğimiz bu semavi naslardan açıkça anlaşılıyor ki; şeytanın dostları vasıtasıyla koydurduğu İslam şeriatine muhalif beşeri kanunlara tabi olanların kafir ve müşrik olduklarında ancak onlar gibi Allah (c ![]() ![]() Son olarak şöyle diyoruz: “Zamanımızda müslüman olduğunu iddia edenlere bu meselenin ışığı altında baktığımızda, bu dinin başladığı gibi garibliğe dönmüş olduğunu görürüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c - Sevmek Ve Buğzetmek (Dostluk ve Düşmanlık) Sevmek ve buğzetmek, dost ve düşman olmak da ibadet kelimesinin içine aldığı manalardandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “İmanın en sağlam kulpu; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zatı için sevilen sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “İnsanlardan, Allah’dan başka edindikleri denkleri Allah gibi sevenler vardır ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “O ikisinde (yerde ve gökte) Allah’tan başka ilahlar olsaydı ifsat olurlardı ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “İnsanlardan, Allah’dan başka edindikleri denkleri Allah gibi sevenler vardır ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() İbadetin aslı; sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgi, itaat ve tabi olma konusundaki şirki gösteren delillerden bir tanesi de Allah (c ![]() “Orada birbirleriyle çekişip tartışarak derler ki: “Vallahi biz apaçık bir sapıklıkta idik ![]() ![]() Ayetteki söz konusu kimselerin, tabi oldukları reis ve liderlerini alemlerin Rabbiyle eşit tutmaları, yaratma ve kainat kanunlarına tasarruf etme konusunda değil, sevgi, itaat ve tabi olma konusunda idi ![]() ![]() Tabi olan o kimseler, tabi oldukları kişileri zatları için sevdikleri, onlara itaat ettikleri ve sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım bu ayet hakkında şöyle dedi: “Bilindiği gibi onların, taptıkları varlıkları Allah’a eş tutmaları; yaratma, rızık verme, öldürme, yaşatma, mülke tasarruf etme ve güç sahibi olma konularında değildi ![]() ![]() ![]() Onlar, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak şöyle diyoruz: Zamanımızda kendilerinin müslüman olduğunu söyleyenlerin durumlarına bakıldığında, bir çok varlığı zatları için sevdikleri, onların zatları için dostluk ve düşmanlık yaptıkları, böylece bilerek veya bilmeyerek, farkında olarak veya olmayarak bu kimselere ibadet etmiş ve şirke girmiş oldukları çok açık bir şekilde görülür ![]() Sevgi Alametleri Her iddia için işaret ve alametler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirTabi Olmak, İtaat Etmek, Boyun Eğmek Her kim Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir bu ayet hakkında şöyle dedi: “Bu ayet, Muhammed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle dedi: “Her kim rasulün getirdiğine bağlanmadığı halde Allah’ı sevdiğini iddia ederse yalan söylemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ![]() Bu ayette Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasule bağlanmak ise ancak Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “De ki: “Babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, elde ettiğiniz mallar, durgunluğa uğramasından korktuğunuz ticaretiniz ve hoşunuza giden evleriniz Allah’tan, rasulünden ve onun yolunda cihaddan daha sevgili ise Allah’ın emri gelinceye kadar bekleyin! Şüphesiz Allah, fasık olan kavme hidayet etmez ![]() Her kim bu ayette zikredilenlerden herhangi birisine itaati Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben şöyle diyorum: “Bu açıklamalardan anlaşılan şudur: Zamanımızda İslam şeriatini bir kenara atarak beşeri kanunları uygulayanların, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa Rasulullah (s ![]() ![]() “Ben kendisine ailesinden, malından ve bütün insanlardan daha sevgili olmadıkça hiç bir kul iman etmiş olmaz ![]() Bir başka rivayette şöyle dedi: “Ben kendisine babasından, çocuğundan ve bütün insanlardan daha sevgili olmadıkça hiçbiriniz iman etmiş olmaz ![]() ![]() ![]() Daha önce belirtiğimiz gibi imanı ancak, ibadetlerden herhangi birisini Allah (c ![]() ![]() ![]() Ebu Süleyman el Hatıbi bu hadisin şerhinde şöyle dedi: “Hadisin manası şudur: “Helakin söz konusu olsa bile itaatinde tam manasıyla ihlaslı olmaz ve rızamı heva, hevesinden daha üstün tutmazsan sevginde doğru söylemiş sayılmazsın ![]() Bu alimin hadise verdiği manayı dikkatle düşün! Sonra zamanımızda müslüman olduğunu iddia edenlerin durumuna bir bak! İşte o zaman dinin gerçeğiyle insanların durumu arasındaki mesafinin ne kadar büyük olduğunu görürsün ![]() Durum oldukça ciddidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alimlerin Tagut Hakkındaki Sözleri İbni Cerir Taberi şöyle dedi: “Bana göre taguta verilecek en doğru mana; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Kurtubi şöyle dedi: “Tagut; kahin, şeytan ve sapıklıkta öncü olan kimselerdir ![]() Kurtubi bir başka yerde şöyle dedi: “Tagutu reddedin”, demek; “şeytan, kahin, put ve bunlar gibi Allah (c ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle dedi: “Tagut Fa’lut kalıbında olup tugyandan türemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Tagutlara ibadet edenler (ahiret gününde) tagutların peşine düşerler ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım şöyle dedi: “Tagut; kendisine ibadet edilme, bağlanılma ve itaat edilme konusunda haddini aşan kul demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada şunu ifade etmeden geçmeyeceğim: “İbni Kayyım’ın, zamanındaki yani 700 sene önceki insanların çoğu hakkındaki görüşü böyleyse, bizim zamanımızın insanlarını görseydi acaba onlar hakkındaki görüşü nasıl olurdu? İmam Şankıtiy şöyle dedi: “Özet olarak; Allah (c ![]() ![]() ![]() “Ey Adem oğlu! Ben size, şeytana ibadet etmeyin diye bildirmedim mi?” (Yasin: 60) (Edva’ul Beyan c:1 s: 228) İmam Abdurrahman el Batin şöyle dedi: “Tagut; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Muhammed Hamid el Fıkhi şöyle dedi: “Selef alimlerinin tagut hakkındaki sözlerinden şu anlaşılır: Tagut; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Tagut; hüküm tagutu, ibadet tagutu ve itaat ve tabi olma tagutu olmak üzere üç türlüdür ![]() ![]() Yazılanların özeti olarak şöyle diyorum: “Tagut; ibadetle ilgili en basit meselelerde bile olsa, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İNSANLARIN EN ÇOK MÜPTELA OLDUĞU TAĞUTLAR Tagut lafzının, Allah-u Teâlâ'nın kitabında sekiz yerde zikredildiğini belirtmiş ve bununla ilgili ayetleri zikretmiştim ![]() ![]() ![]() İşte Allah-u Teâlâ, insanların Allah-u Teâlâ katında hiçbir mazeretleri olmaması için tagutun bu iki türü üzerinde çok açık bir şekilde durmuştur ![]() Müslüman olabilmek için tagutun bu iki türünü tafsilatlı bir şekilde reddetmek gerekir ![]() Allah-u Teâlâ'nın, üzerinde özellikle durduğu bu iki tür tagut şunlardır: 1- İbadet Tagutu 2- Hüküm Tagutu _____________________________ 1-İBADET TAĞUTU ِبِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Taguta kulluk etmekten kaçınarak ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() "Şüphesiz ki biz her ümmete Allah’a ibadet edip taguttan kaçınmaları için rasuller gönderdik ![]() _____________________________ 2-HÜKÜM TAĞUTU Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Reddetmeleri emrolunmuşken taguta muhakeme olmak isterler ![]() Hüküm tagutunun zamanımızdaki çağdaş şekliyse şöyledir: a- Teşri Sıfatı Yönünden: Bunlar, Allah-u Teâlâ'nın indirdiğinin dışında teşride bulunan tagutlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar, kanunları tartışır, tasdik eder ve teşride bulunurlar ![]() ![]() b- Hüküm Verme Bakımından: Bunlar; devlet reisleri, hakimler ve mahkemelerin azalarıdır ![]() ![]() ![]() Ve bilinsin ki; taguta iman da edilir, küfür de edilir ![]() Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Cibte ve taguta iman ederler ![]() Taguta ibadet de edilir, ondan beri de olunur ![]() Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Taguta kulluk etmekten kaçınarak ![]() ![]() ![]() Bu söylenenleri daha iyi anlayabilmeniz için: Uluhiyyet tevhidi adı verilen ibadet tevhidi, hem "nüsuk" , hem "hüküm", hem de "velayette" Allah-u Teâlâ'yı birlemektir ![]() Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ben insanları ve cinleri yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım ![]() "Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet edin!" (Bakara: 21) İbadetin rükunları olan "nüsuk" , "hüküm" ve "velayet" , Allah-u Teâlâ'ya ortak kılınmaksızın yapıldığında Allah-u Teâlâ tam olarak birlenmiş ve dille söylenen şehadet pratikte gerçekleştirilmiş olunur ![]() Bu rükunlardan herhangi birisi şayet Allah-u Teâlâ'dan başkasına yapılırsa, Allah-u Teâlâ'dan başkasına ibadet edilmesi sebebiyle Allah-u Teâlâ'ya eş koşulmuş ve bu rükunların kendisine yapıldığı kimse de, o kimseye ilah ismi verilmese bile, ilah edinilmiş olunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hristiyan ve yahudiler, helalleştirme ve haramlaştırma konusunda din adamlarına itaat etmenin, onlara ibadet etmek olduğunu bilmemekteydiler ![]() ![]() Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem da onların bu yaptıklarına ibadet ismini verdi ![]() ![]() Buna göre Allah-u Teâlâ'nın "Zümer: 17" ayetinde belirttiği "taguta ibadet etmek" ile "Nisa: 51" ayetinde belirttiği "taguta iman": Bir kulun, ibadetin açıklanan rükunlarından herhangi birisini Allah-u Teâlâ'dan başkasına yapmasıdır ![]() Daha açıkçası zikredeceğimiz tagutlardan herhangi birisine yapmasıdır ![]() ![]() Namaz, secde, rüku, kurban, adak, sığınmak, korkmak, umut, tevekkül vs gibi nüsuk ibadetlerinden herhangi birisi tagutlardan birisine yapılırsa bu tagut "nüsuk tagutu" veya "ibadet tagutu" olmuş olur ![]() Şayet bu tagutlardan herhangi birisine hüküm hakkı veya teşri hakkı verilirse işte bu tagut "hüküm tagutu" olmuş olur ![]() Aynı şekilde velayetin herhangi bir türü bağımsız olarak sadece Allah-u Teâlâ'ya yapılması gerekirken, herhangi bir taguta yapılırsa bu tagut "velayet ve tabi olma tagutu" olmuş olur ![]() Allah-u Teâlâ'nın reddetmemizi emrettiği taguta ibadetin türleri işte bunlardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirTAGUTU REDDETMEK TEVHİDİN VE İMANIN SIHHAT ŞARTLARINDANDIR Bil ki! Bütün rasullerin getirdiği İslam’ın rükunlarının en büyüğü; tek olan Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah şöyle buyuruyor: “Şüphesiz her ümmete: “Allah’a ibadet edip, taguttan kaçınsınlar diye rasuller gönderdik ![]() ![]() Bu ayet gösteriyor ki, istisnasız bütün rasullerin ilk görevi, ayette bildirildiği gibi, insanları Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kim tagutu inkar edip Allah’a iman ederse kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa tutunmuş olur ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() 1 - Tagutu red meselesinin küçük görülüp de ihmal edilmemesini, tagutu reddetmenin çok önemli bir asıl oduğunu, bunun dışındaki asıl ve teferruatların ise ona bağlı olduğunu belirtmek içindir ![]() 2 - İmandan önce tagutun reddinin gerekli olduğunu bildirmek içindir ![]() ![]() 3 - Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre, ya tagutu reddettikten sonra iman edilir ya da taguta iman ederek Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetteki “urveti’l vuska” (sağlam kulp) hakkında alimlerden bazıları; “sağlam kulp; imandır ![]() Bazıları; “sağlam kulp; İslam’dır ![]() Bazıları da; “sağlam kulp; la ilahe illallah’tır” dediler ![]() ![]() ![]() Bu ayet gösteriyor ki, her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Kim la ilahe illallah der ve Allah (c ![]() ![]() ![]() Bil ki! Tagutu reddetmediği halde la ilahe illallah diyen kimse, bir şeyi zıddıyla beraber aynı anda söylemiş gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevhidi kabul ettiğini söyleyen bu kimse aslında yalancı, münafık, zındık, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bunun delilleri: Yalancı olmasına gelince; bir şeyi aynı anda zıddıyla birlikte söylemesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Münafık olmasına gelince; bir şeyi kabul ettiğini söylemesine rağmen ona zıd olan şeyi üzerinde bulundurmasıdır ![]() ![]() Zındık olmasına gelince; taguta ibadet ettiğinden dolayı kendisine küfre girdiğine dair deliller gösterilince, la ilahe illallah’ı söylediğini, bu sebeble müslüman olduğunu, kafir olmadığını iddia etmesidir ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Nebinin dini, tevhid dinidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() La ilahe illallah kelimesinin manası, böyle cahillerin zannettiği gibi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı insanlar, la ilahe illallah’ın gerçek manasını bilmedikleri halde dilleriyle bu kelimeyi söylerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı insanlar da, la ilahe illallah’ın manasını bildikleri halde gerekleriyle amel etmezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevhid hem kalp hem dil hem de amelde sağlanmalıdır ![]() ![]() ![]() Bazı insanlar ise la ilahe illallah’ı söyledikleri halde gerçek manasını hem anlamazlar, hem de akletmezler ![]() ![]() Buna göre, her kim la ilahe illallah’ı söylediği halde tagutu reddetmezse işte o kimsenin kıldığı namaz, tuttuğu oruç, yaptığı hac ve verdiği zekat gibi salih amelleri kendisine fayda vermez ![]() ![]() Tagutun her türünü reddedebilmek ve sadece o gayeyle yaratıldığımız halis tevhidi gerçekleştirebilmek için tagutu, özellikle de zamanımızın tagutlarını, her çeşidiyle çok iyi bilmemiz gerekir ![]() 4 - TAGUT Tagut kelimesi Kur’anı kerimde sekiz yerde, sekiz defa zikredilmiştir ![]() “Bakara: 256” Bakara: 257, Nisa: 51, Nisa: 60, Nisa; 76, Maide: 60, Nahl: 36, Zümer: 17” ayetleridir ![]() Tagut kelimesi; taga, yetgı, tugyan, yetgu tugyanenden türemiştir ![]() ![]() ![]() “Tagal mau ve’l bahr”; su ve deniz yükseldi denildiğinde, denizin dalgaları yükseldi manasına gelir ![]() ![]() Tagut kelimesi, hem tekil ve çoğul hem de dişi ve erkek için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Tagutun çoğulu; “tavagit”dir ![]() “Babalarınız ve tagutlar (tavagi - tavagit) adına yemin etmeyin!” Hadisteki tavagi kelimesi, tagiyenin çoğuludur ![]() ![]() ![]() Tavagi; küfürde haddini aşan manasına da gelir ![]() ![]() Ebu İshak şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Onlar, taguta ve cibte inanıyorlar ![]() Ezheri şöyle dedi: “Ayetteki cibt ve tagut Hayy b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu’bi, Ata ve Mücahid şöyle dediler: “Cibt; sihirdir ![]() ![]() El Ahfeş: “Taguta kulluk etmekten kaçınarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vahidi şöyle dedi: “Bütün arapça dil alimleri tagutu, “Allah (c ![]() ![]() Nevevi şöyle dedi: “Leys, Ebu Ubeyde ve El Kesai tagut hakkında şöyle dediler: “Tagut; Allah (c ![]() ![]() Cevheri şöyle dedi: “Tagut, şeytan ve dalalette baş olan herkestir ![]() Selefi Salihinin Tagutun Tarifi Hakkındaki Sözleri: 1 – Şeytan Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim tagutu inkar edip Allah’a iman ederse kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa tutunmuş olur ![]() ![]() ayetini tefsir ederken tagutun; şeytan olduğunu söylemişlerdir ![]() İbni Kesir, Ömer b ![]() ![]() ![]() “Bu görüş çok kuvvetli bir görüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Mücahid, tagut hakkında şöyle dedi: “Tagut; kendisine muhakeme oldukları ve emirlerine itaat ettikleri insan görünümündeki şeytandır ![]() 2 – Allah (c ![]() Bu görüş; İmam Malik ve Arapça dil alimlerinin çoğunun görüşüdür ![]() 3 – Kahinler Bu görüş; Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Cüreyc, tagut hakkında şöyle dedi: “Tagut, kahinlerdir ![]() ![]() İbni Cüreyc, şöyle dedi: “Ebu Zübeyr, bana Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 – Sihirbaz Bu görüş; Ebu Aliye ve Said b ![]() ![]() 5 –Putlar Bu görüş; İkrime, Dahhak ve Suddi’nin görüşüdür ![]() 6 – Putların Kahinleri (tercümanları) Abdullah b ![]() ![]() “Cibt, putlardır ![]() ![]() ![]() 7 – Yahudi alimleri Bazı selef alimleri tagutu; yahudilerin anlaşmazlık esnasında kendilerine muhakeme oldukları yahudi alimleri olarak isimlendirmişlerdir ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Tagut; yahudilerden bir adamdır ve ismi Ka’b b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ ![]() ![]() ![]() ayeti bunun üzerine inmiştir ![]() Bu görüş; Dahhak, Mücahid ve Rebi b ![]() ![]() ![]() Tagutun en kapsamlı ve geniş manası; Sahabe ve tabiinin çoğunluğuna göre; tagut şeytandır ![]() Malik b ![]() ![]() ![]() Bu iki tarif en kapsamlı tariflerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sebeble bu aslın zahirine göre tagutu tarif eden alimler tagutu; “Allah (c ![]() ![]() Tagutun gerçeğine göre tagutu tarif eden alimler ise; tagutu; “şeytan” olarak açıklamışlardır ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Görmedin mi? Biz gerçekten şeytanları, kafirlerin üzerine gönderdik, onları tahrik edip kışkırtıyorlar ![]() Bu sebeble küfre giren ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Ey Adem oğlu! Şeytana tapmayın ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() “Ey babacığım! Şeytana tapma ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim (a ![]() ![]() Allah (c ![]() “İbrahim babası Azer’e dedi ki: “Putları mı ilahlar edindin?” (En’am: 74) İbrahim (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tagutun gerçeği şeytandır ![]() ![]() ![]() ![]() Selefi salih alimleri ayetlerde geçen tagut kelimesine, ayetlerin nüzul sebebine veya siyakına bakarak; kahin, putlar, putların kahinleri, tercümanları, sihirbaz veya yahudi alimleri gibi manalar vermişlerdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirZamanımızda Allah (c ![]() Tagutun manasını açıkladıktan ve tagut sıfatının kime verileceğini belirttikten sonra, şimdi zamanımızda Allah (c ![]() ![]() ![]() Zamanımızda Allah (c ![]() 1 – Şeytan (İblis Aleyhil Lane) Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “(İblis) dedi ki: “Beni azdırman sebebiyle, ben de insanlar için senin dosdoğru yoluna mutlaka oturacağım ![]() ![]() ![]() “(Şeytan) şöyle dedi: “Rabbim! Beni azdırmış olman dolayısıyla yeryüzündeki günahları Adem oğlu için süsleyecek ve hepsini azdıracağım ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu ayetlerde bildirilen İblis’e ait sıfatların aynısıyla, kendilerini şeytana asker yapan, bütün güçlerini şirk, küfür ve sapıklığı yaymak için kullanan insan şeytanlar da sıfatlandırılmıştır ![]() ![]() “(Müşrikler) eğer güç yetirseler, dininizden çevirinceye kadar sizinle savaşırlar ![]() Denilebilir ki: “Daha önce açıklandığı gibi tagut, Allah (c ![]() ![]() Bunun cevabı şudur: “Şeytana ibadet; küfür ve şirk konusunda ona bağlanmak ve itaat edilmekle olur ![]() ![]() “Ey Adem oğlu! Şeytana ibadet etmeyin, o sizin için apaçık bir düşmandır, diye size bildirmedim mi?” (Yasin: 60) “(Müşrikler) O’ndan başka, sadece dişilere dua edip yalvarırlar ![]() ![]() “(İbrahim babasına şöyle dedi) Ey babacığım! Şeytana ibadet etme! Şüphesizki şeytan, Rahman’a asi olmuştur ![]() 2 – Heva ve Heves Heva; meyletmek, sevmek, aşık olmak manasına geldiği gibi birşeyi istemek veya temenni etmek manalarına da gelir ![]() Nefsin hevası; nefsin istekleridir ![]() Allah (c ![]() “Nefsini hevadan sakındırdı ![]() Yani; nefsinin istediği şehvetlere uymaktan ve Allah (c ![]() ![]() Heva ve heves mutlak olarak kullanıldığı zaman kötü mana kastedilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an, heva ve hevesi, kötüleyerek zikretmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Heva ve hevese göre dostluk ve düşmanlık yapmak, yaptığı İslam şeriatine ters düşse bile sevdiği kimseyi dost, sevmediğini düşman görmek de aynı şekilde heva ve hevesi, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kalbini bizi zikretmekten gafil kıldığımız, hevasına uyan ve işi aşırılık olan kimseye itaat etme!” (Kehf: 28) “(Ey Muhammed!) Hevasını ilah edineni gördün mü? Ona sen mi vekil olacaksın?” (Furkan: 43) “Hevasını ilah edinen, Allah’ın kendi ilmi dahilinde saptırdığı kimseyi gördün mü?” (Casiye: 23) İbni Teymiye şöyle dedi: “Heva ve hevesine ibadet eden kimse, heva ve hevesini ilah edinmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 – Allah’ın İndirdiğiyle Hükmetmeyenler Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() “Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar zalimlerin ta kendileridir ![]() “Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar fasıkların ta kendileridir ![]() “Cahiliyenin hükmünü mü istiyorlar? Yakinen bilen bir kavim için Allah’tan daha iyi hüküm veren kim vardır?” (Maide: 50) Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Beşeri kanunlarla hükmeden hakimler tagut ismini alırlar ![]() ![]() Şöyle sorulabilir: “Daha önce açıklandığı gibi tagut, Allah (c ![]() ![]() ![]() Bunun cevabı şudur: “Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Reddetmeleri emrolunmuşken taguta muhakeme olmak isterler ![]() ![]() ![]() Bu ayetteki tagut kelimesi, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyen hakime, muhakeme olunma ve itaat edilme yönüyle ibadet edilir ![]() Daha önce muhakeme olmanın sadece Allah’a yapılması gereken ibadetlerden olduğunu açıkladım ![]() ![]() ![]() Ayrıca Allah (c ![]() ![]() ![]() “Kafirlerin dostları ise tagutlardır ![]() ![]() ![]() Buna göre; Allah (c ![]() ![]() Bu mesele daha net bir şekilde öğrenilsin ve bu konudaki yanlışlar ortadan kalksın diye Seyfuddin El-Muvahhid’in, “Davetçi’nin Tefsiri” kitabındaki Maide: 44, 45 ve 47 ayetleriyle ilgili açıklamalarını naklediyorum ![]() ![]() 1) - Bu ayetlerin, zina yapan iki yahudi hakkında indiğini haber veren rivayetler ![]() Abdullah b ![]() ![]() “Yahudiler, Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Zina hakkında Tevrat’ta ne buluyorsunuz?” Yahudiler şöyle cevap verdiler: “Onların yaptıklarını herkese yayar ve onlara sopa atarız ![]() ![]() ![]() ![]() “Sizler yalan söylüyorsunuz ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Tevrat’ı getirdiler ve onu açarak okumaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() “Elini kaldır ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Muhammed! Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bera b ![]() ![]() “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Zina yapanın cezasını kitabınızda böyle mi buluyorsunuz?”Yahudiler: “Evet” dediler ![]() ![]() ![]() “Musa (a ![]() “Tevrat’ı indirenin hakkı için demeseydin sana gerçeği bildirmezdim ![]() ![]() ![]() ![]() “Zina konusunda hem şereflilerimize hem de zayıflarımıza uygulayacağımız bir tek ceza belirleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Allah’ım! Vermiş olduğun emri, ölümünden sonra tekrar ilk canlandıran benim ![]() ![]() “Ey Rasul! Kalbleri iman etmediği halde ağızlarıyla “iman ettik” diyenlerin, yahudilerden yalana kulak verenlerin ve sana gelmeyen başka bir kavim (adına casusluk yapmak) için dinleyenlerin küfürde yarışmaları seni üzmesin! Onlar (yerli yerinde söylenmiş) kelimelerin yerlerini sonradan değiştirirler ve “eğer size bu (sopa ve tahmim cezası) verilirse onu kabul edin, eğer bu verilmez (taşlayarak öldürme cezası verilir)se ondan sakının” derler ![]() Yahudiler dediler ki: “Eğer Muhammed sopa ve tahmim cezası verirse, bunu ondan alın, eğer recm cezası verirse, bunu ondan almayın” Bunun üzerine Allah (c ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar zalimlerin ta kendileridir ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar fasıkların ta kendileridir ![]() Bera b ![]() ![]() ![]() Müslim ve başka kitaplarda Bera b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) - Bu ayetlerin diyet konusunda ihtilafa düşmüş iki yahudi kabilesi arasındaki ihtilafı çözmek için indiğini haber veren rivayetler ![]() Bu iki taife arasındaki ihtilaf şöyleydi: “Bu iki taifeden biri diğerini savaşta yenmişti ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Yahudilerden Kureyza ve Nadir kabileleri vardı ve Nadir kabilesi, Kureyza kabilesinden daha şerefli ve daha kuvvetliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Katili bize teslim edin ki onu öldürelim ![]() “Hayır! Bu meseleyi çözmesi için Muhammed’i aramızda hakem teyin edelim ![]() Kendilerine hüküm vermesi için Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() “Eğer sana gelirlerse aralarında hükmet ya da onlardan yüz çevir! Eğer onlardan yüz çevirirsen sana kesinlikle hiçbir zarar veremezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Bu ayet, iki yahudi taifesi hakkında indi ![]() ![]() “İzzetli ve kuvvetli taife, zelil ve zayıf olan taifeden bir kişiyi öldürürse diyet olarak 50 vesak verecektir ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Böyle bir iş olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Vallahi Muhammed, diyetin iki katını vermez ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine münafıklardan bir kaç kişiyi bu meseleyi öğrenmeleri için Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Vallahi bu ayetler bu iki taife hakkında inmiştir ve Allah (c ![]() ![]() ![]() Maide: 44, 45 ve 47 ayetlerinin, zina yapan iki yahudi hakkında indiğine dair zikredilen rivayetler ile iki yahudi kabilesi arasında çıkan diyet konusundaki ihtilaf hakkında indiğine dair zikredilen rivayetler, bu konuda zikredilen en sabit ve en sahih nasslardır ![]() İbni Kesir bu konuda şöyle demiştir: “Bu iki olay aynı zamanda olmuş olsa gerek ki, bunun üzerine bu ayetler inmiştir ![]() Bu ayetlerin nüzul sebebiyle ilgili zikredilen başka rivayetler de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Müslümanlar Beni Kureyza’yı boşalttıklarında Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetlerin nüzul sebebiyle ilgili olarak zikredilen bu rivayetlerden anlaşılan şudur: Bu ayetler Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 1 - Hangi zaman ve mekanda olursa olsun her kim yahudilerin yaptığı gibi yaparsa o kimse de onların hükmünü alır ![]() 2 - Halkın, Allah (c ![]() ![]() Bu ayetler her ne kadar yahudiler hakkında inmişse de hükmü geneldir ![]() ![]() ![]() Yahudiler gibi yapan kimseler hakkında Allah (c ![]() ![]() Sahabelerin, bu ayetlerin kimler hakkında indiği konu-sunda ihtilaf ettikleri doğrudur ![]() ![]() ![]() ![]() Huzeyfe (r ![]() ![]() ![]() “Bu ayetlerin yahudiler hakkında indiği doğrudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim en Nehai Maide: 44, 45 ve 47 ayetlerini zikrettikten sonra şöyle dedi: “Evet! Allah (c ![]() ![]() ![]() Hasan el Basri şöyle dedi: “Evet! Bu ayetler yahudiler hakkında nazil olmuştur ![]() ![]() Alkame ve Mesruk, İbni Mes’ud (r ![]() “Rüşvet haramdır ![]() “Hükümde mi rüşvet haramdır?” İbni Mes’ud (r ![]() “Hükümde rüşvet küfürdür ![]() ![]() Subki: “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() “Kim Allah (c ![]() ![]() İsmail Kadi, bu ayetler hakkında şöyle dedi: “Allah (c ![]() “Her kim yahudilerin yaptığı gibi Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetlerin hükmünün genel olduğu ve müslümanları da kapsadığı ayetlerin siyakından anlaşılmaktadır ![]() ![]() Ayetlerin siyakında da bu ayetlerin hükmünün genel olduğunu gösteren deliller vardır: 1 - Ayetlerde “men” (kim) kelimesi geçmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 - Ayetlerin siyakında Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() “Şayet sana gelirlerse ister aralarında hükmet istersen onlardan yüz çevir ![]() ![]() ![]() “Onların arasında Allah’ın indirdiğiyle hükmet! Sana hak geldikten sonra onların hevalarına uyma!” (Maide: 48) Bu ayetlerdeki hitab her ne kadar Rasulullah’a yapılmışsa da asıl hitab İslam ümmetinedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirAllah (c ![]() Bu ayetlerdeki hükmünün amm (genel) olduğunu bildirdikten sonra, “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() ![]() Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanımızda ise tagutların şeyhleri ve belamlar, sahabelerin Havaric’e yapmış oldukları bu reddiyeyi kendilerine delil almakta ve böylece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 - Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kudame şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() İmam Karafi şöyle dedi: “Küfrün aslı; kainatın yaratıcısını ve herkes tarafından farz olduğu bilinen namaz, oruç gibi amelleri inkar etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Nihayetil Muhtac” kitabının yazarı, “Riddeti Gerektiren Ameller”den söz ederken şöyle demiştir: “Rasulü yalanlarsa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle dedi: “Kim beş vakit namazın, zekatın, ramazan orucunun ve beyti haccetmenin farz olduğuna inanmaz, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 2 -Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Herhangi bir şey hakkında ihtilafa düşerseniz onu Allah’a ve Rasulune havale edin! Eğer Allah’a ve ahiret gününe iman etmişseniz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 3 -Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Andolsun biz, açıklayıcı ayetler indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayete göre her kim, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 4 - Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “İhtilaf ettiğiniz her konuda hüküm verecek olan Allah’tır ![]() “Rasul size ne verdiyse onu alın, size neyi yasak ettiyse ondan da sakın! Allah’tan korkun! Şüphesiz ki Allah’ın azabı şiddetlidir ![]() “O, hükmüne hiç kimseyi ortak etmez ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 5 - Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Allah, Kitabı ve mizanı hak ile indirdi ![]() ![]() “Sonra seni de emir konusunda bir şeriat üzere kıldık ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Allah’ın rasulünün huzurunda öne geçmeyin ve Allah’tan sakının! Şüphesiz Allah, işitendir, bilendir ![]() Bu ayetlere göre Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 - Dinin, Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “İşte böylece, biz onu (Kur’an’ı) Arapça bir hüküm olarak indirdik ![]() “Hüküm, yalnız Allah’a aittir ![]() ![]() ![]() “Haberiniz olsun; hüküm yalnız O’nundur ![]() ![]() “Hayır, emrin tümü Allah’ındır ![]() “Rasulü, kendi aranızda birbirinizi çağırdığınız gibi çağırmayın! Allah, sizden bir diğerinizi siper ederek kaçanları gerçekten bilir ![]() ![]() “Allah onların göğüslerinin sakladıklarını ve açığa vurduklarını bilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 - İslam dininin hırsıza verdiği el kesme cezasının, zinakar evliye verdiği recm (taşlanarak öldürülme) cezasının ve bunlar gibi daha başka suçlara koyduğu cezaların zamanımıza uygun olmadığını söyleyen hakim ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Allah ve rasulü bir konuda hüküm verdiğinde inanmış erkek ve kadınların artık işlerinde başka yolu seçme hakları yoktur ![]() ![]() “Hayır! Rabbine andolsun ki, aralarında ihtilaf ettikleri şeylerde seni hakem tayin edip sonra haklarında verdiğin hükümden dolayı kalplerinde bir sıkıntı duymadan tamamen kabul etmedikçe iman etmiş olmazlar ![]() “Rabbin dilediğini yaratır ve seçer ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 - Teşri (kanun koyma) hakkının kendisinde olduğunu iddia ederek bu hakkı kendinde gören ve böylece insanlar için Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran’da, hüküm verme hakkının sadece Allah (c ![]() ![]() a) - Allah (c ![]() “Hüküm vermek Allah’a aittir ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim tagutu inkar edip Allah’a iman ederse kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa tutunmuş olur ![]() ![]() “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) - Allah (c ![]() “Yaratma da emir de O’nun hakkıdır ![]() ![]() “Rabbin dilediğini yaratır ve seçer ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) - Allah (c ![]() “Size kitabı tafsilatlı olarak indirmişken, Allah’tan başka bir hakem mi kabul edeyim?” (En’am: 114) “Bu, Allah’ın hükmüdür, sizin aranızda hükmeder ![]() ![]() “Allah, aramızda hüküm verenlerin en hayırlısıdır ![]() “Sana vahyolunana uy ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret! O, hükmedenlerin en hayırlısıdır ![]() “O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır” (Yusuf: 80) “Sen, hakimlerin hakimisin ![]() “Allah hükmeder; O’nun hükmünü iptal edecek yoktur ![]() ![]() “Hüküm yalnız Allah’ındır ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 - Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() Birincisi: Beşeri kanunlarla hüküm veren bir hakim, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi: Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Yoksa onların Allah’ın izin vermediği şeyi kendilerine dinden bir şeriat koyan ortakları mı vardır?” (Şura: 21) Bu ayete göre; her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir bu ayetin tefsirinde şöyle dedi: “Bu kimseler Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye bu ayet hakkında şöyle dedi: “Bu ayete göre her kim delili olmaksızın kendisini Allah’a yaklaştırması için bir amel uydurur veya Allah’ın şeriatine bakmaksızın bir ameli eli veya diliyle farz kılarsa, işte o kimse Allah’ın izin vermediği bir şeriat uydurmuş olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “O, hükmüne hiç kimseyi ortak etmez ![]() Bu ayete göre her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “(Haram aylarının) yerlerini değiştirmek ancak inkarda bir artıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haram ayların yerlerini değiştirmek, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hazm Tevbe: 37ayetini zikrettikten sonra şöyle dedi: “Kur’an’ın indiği arapça dilinin gereği olarak, bir şeyin fazlası, o şeyin cinsinden olması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hazm’ın sözünden; büyük küfre girmenin sadece inançla değil, amelle de olabileceği anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Şatıbi’nin bu konuyla ilgili çok sözü vardır ![]() İmam Şatibi bidat ehli hakkında konuştuktan ve: “Ey iman edenler! Allah’ın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın! Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez ![]() ![]() “Bu mevzuyla ilgili şu meseleler vardır: 1) - Helali haram kılmak bir kaç şekilde olabilir ![]() a) - Gerçek Manada Haram Kılmak: Bu haram kılma ameli kafirlerde olur ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Diliniz yalana alıştığı için: “Bu haram, bu helal demeyin ![]() ![]() ![]() İslam’a bağlı olan kişilerin kendi görüşleriyle yaptıkları bunlara benzer haram kılma fiilleri de bu bölüme girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Şatibi bu sözleriyle, cahiliye ehlinin kendi arzularına göre helal olan bazı şeyleri haram kılması ile insanın zühd için bazı şeyleri terketmesinin arasını ayırmak iste-miştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanımızda İslam şeriatinin yerini alan beşeri kanunların birinci bölüme girdiğinde hiçbir akıl sahibi şüphe etmez ![]() İmam Şatıbi bir başka yerde şöyle dedi: “Bidatlere bakıldığında, mertebelerinin değişik olduğu görülür ![]() ![]() “Allah’ın yarattığı ekinlerden ve hayvanlardan Allah’a pay ayırıp zanlarınca: “Bu Allah’a, bu da ortak koştuklarımıza (putlarımıza) dediler ![]() “Bir de dediler ki: “Bu hayvanların karınlarında olan, yalnızca erkeklerimize aittir, eşlerimize ise haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah bahira, saibe, vasile, ham diye birşey kılmamıştır ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Şatıbi’nin “bunlara benzer” sözüne, şüphesiz zamanımızda uygulanan beşeri kanunlar da girer ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() Adiyy b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Onlar haham ve papazlarına tapmıyorlardı ![]() ![]() ![]() “Bu doğru değil, onlar onlara tapıyorlardı ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() İbni Kesir şöyle dedi: “Suddi bu ayet hakkında şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() “Oysa Allah, onları bir ilaha tapmaya davet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Ey Kitab ehli! Yalnız Allah'a kulluk etmemiz, O'na hiçbir şeyi ortak koşmamamız, Allahı bırakıp birbirimizi rab olarak benimsememek üzere sizinle bizim aramızdaki müşterek bir söze gelin! Eğer yüz çevirirlerse “bizim müslüman olduğumuza şahit olun”, deyin!” (Ali İmran: 64) Kurtubi, Ali İmran: 64ayetinin tefsirinde şöyle dedi: “Allah’tan başka birbirimizi rabler edinmemek üzere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetlerin hepsine göre; her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü: Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirAllah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Sana ve senden öncekilere indirilenlere iman ettiklerini iddia edenleri görmüyor musun? Reddetmeleri emir olunmuşken taguta muhakeme olmak istiyorlar ![]() ![]() İslam geldiği zamandaki müşrikler, hayatlarını Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslamanlar şunu çok iyi bilmekteydiler: Müslüman olabilmek ve tevhidi sağlayabilmek için sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde İslam şeriatini bir kenara atarak onun yerine beşeri kanunları uygulayan kişinin büyük küfür işleyerek islam milletinden çıktığı konusunda alimler icma etmişlerdir ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle dedi: “Bir kimse, haram olduğu icma ile sabit olan bir şeyi helal yaparsa veya helal olduğunda icma olan bir şeyi haram yaparsa veya icmayla sabit olan Allah (c ![]() ![]() İbni Teymiye bir başka yerde şöyle demiştir: “Allah (c ![]() ![]() İbni Kayyım şöyle diyor: “İslam dininin önceki bütün dinleri neshettiği Kur’an ve alimlerin icmasıyla sabittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir (r ![]() “Cahiliyenin hükmünü mü istiyorlar?” (Maide: 50) ayetinin tefsirinde şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() Yesak; Cengiz Han’ın Kuran, Tevrat, İncil ve kendi görüşlerine dayanarak ortaya koymuş olduğu kanunları ihtiva eden bir kitaptır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir (r ![]() “Bu yapılanların hepsi Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Cahiliyenin hükmünü mü istiyorlar? Yakinen inanan bir kavim için Allah’tan daha iyi hüküm veren kim vardır?” (Maide: 50) “Hayır! Rabbine and olsun ki, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin edip sonra haklarında verdiğin hükümden dolayı kalplerinde hiçbir sıkıntı duymadan tamamen kabul etmedikçe iman etmiş olmazlar ![]() İbni Kesir (r ![]() Zamanımızda İslam şeriatinin yerine tatbik edilen beşeri kanunlar, neshedilmiş şeriatlerden daha tehlikeli ve bu kanunlara muhakeme olmak, daha büyük küfürdür ![]() İbni Kesir şöyle dedi: “Her kim mensuh olan şeriatlere muhakeme olur, nebilerin sonuncusu Muhammed (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle bir soru sorulabilir: İbni Teymiye, İbni Kayyım ve İbni Kesir; Allah (c ![]() ![]() Bunun cevabı şudur: İslam tarihinde, İslam şeriatini bir kenara atarak yerine beşeri kanunları koyma ameli, tatarların zamanına kadar görülmüş bir şey değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Cüveyni zamanında laik düşünceye sahip zındık-lar ortaya çıkınca İmam Cuveyni, bunun tehlikesini o zamanın hakimine derhal bildirdi ![]() “Şehirlerin ve yerlerin haberlerini öğrendikten sonra, size dinin aleyhine ortaya çıkabilecek bir fitneyi haber veriyorum ![]() ![]() Biliniz ki, bu fitne ve tehlikesi gerçekten büyüktür ![]() ![]() ![]() İslam diyarının bazı bölge ve şehirlerinde bir takım zındıklar ve muattılalar çıkmış, insanları, doğru yolu gösteren İslam şeriatini terke çağırmakta ve varlıklı kimselerden de destek almaktadır ![]() ![]() Netice öyle bir hale geldi ki, varlıklı olan bu kimseler dinle alay etmeyi ve İslam şeriatine laf atmayı eğlence haline getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Cuveyni bu sözleriyle kimi kastetmektedir acaba? Zındıkları mı, batınileri mi yoksa başkalarını mı? Bu konuyla ilgili olarak söylediği sözlere dikkatle bakılırsa, bu sözlerle batınileri kastetmediği, bilakis halka uygulanması gereken kanunların, İslam şeriatinden değil, beşer aklının ürünü olan ve hakimlerin koyduğu kanunlardan olması gerektiğini söyleyen kimseleri kastettiği anlaşılır ![]() İmam Cüveyni bir başka yerde onlar hakkında şöyle dedi: “Her kim halka uygulanacak kanunların, akılların iyi gördüğü ve hakimlerin görüşünden alınabileceğini söylerse, o kimsenin İslam’ı reddetmiş ve İslam şeriatinin yok edilmesine yol açacak sözleri söylemiş olduğunu bil! Şayet bu görüş doğru olsaydı, evli olmayan zinakarların recmedilmesinin, tehlikeli durumlarda şüphe edilen veya tehlikesinden korkulan kişinin öldürülmesinin, ya da aidatların artması sonucu zekat miktarının da artırılmasının caiz olduğu görülürdü ![]() Yine, İslami kaideler şayet akla göre konulsaydı, o zaman herkesin aklı şeriat olurdu ![]() ![]() İmam Cuveyni’nin bu sözleri, İslam şeriatini yürürlükten kaldırmak isteyenlere ve halka uygulanan kanunların insanların heva, heves ve düşüncelere dayanması gerektiğini söyleyenlere yazılan bir reddiyedir ![]() O zamanki alimler ve müslümanlar, bu tür fitnelerin tehlikesini çok iyi bildikleri için bu tür fitneleri ortaya atanlar, bu amellerinde başarıya ulaşamadılar ve İslam şeriati hakimiyetini sürdürdü ![]() Bu durum, tatarlar gelinceye kadar böyle devam etti ![]() ![]() ![]() Müslümanların bu heybetli durumu, İslam düşmanı ve batının kuyrukları olan şimdiki sefih idareciler gelerek Osmanlı hilafetini kaldırıncaya kadar sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makrizi şöyle dedi: “Cengiz Han, Tatarların kralı Onkhan’ı yendikten sonra Doğu ülkerinde bir devlet kurdu ve bu devlet için kanunlar yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() El Kal Kaşandi, Alaeddin El Cuveyni’den şöyle nakletti: “Cengiz Han’ın ve kendisinden sonra çocuklarının bağlandığı din, Cengiz Han’ın koyduğu yesak kanunlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Muhammed Hamid el Fıkki, “Fethul Mecid” adlı kitabının dip notunda Yesakla ilgili olarak şöyle demiştir: “Yesak gibi hatta ondan daha şerli olan şey ise; kan, ırz ve mallar hakkında Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Muhammed b ![]() “İnsanları uyarması için Muhammmed (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 - Bu küfür, büyük küfürlerin en büyüğü, en kapsamlısı, en açığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şer’i mahkemelerin mercisi nasıl Kur’an ve sünnetse, beşeri kanunlarla hükmeden mahkemelerin de mercileri vardır ve onların mercileri de; değişik ümmetlerin şeriatleri, Fransa, Amerika, İngiltere gibi değişik devletlerin anayasalarından derlenmiş kanunlar, bidatçilerin ve müslüman olmadıkları halde İslam’a nispet edilmiş sapık taifelerin mezheblerinden alınmış kural, ilke ve prensiplerdir ![]() Bu tür mahkemeleri İslam diyarında çokça görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zikrettiğimiz meselelerin delillerinin ilim kitaplarında var olduğu bilinmektedir ![]() ![]() Ey akıllılar topluluğu! Ey zekiler cemaati! Ey uyanık olanlar! Size benzeyen (sizin gibi mahluk olan) veya siz-den daha düşük olan, hata işleyebilen, hatta hataları doğrularından daha çok olan, ancak yaptıkları doğrular Allah (c ![]() Bu konularda kendi hükümlerini veriyor ve kendisinde hata bulunmayan, hiçbir yönden batılın kendisine yaklaşamadığı, Hakim ve Hamid tarafından indirilen Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zalim, cahil, şüpheci, heva ve hevesine uyan, şüpheler içine düşen, kalplerine gaflet, sertlik ve karanlıklar hakim olan yaratılmışın hükümlerine hiçbir zaman boyun eğmemeleri gerekir ![]() Akıl sahibi kimseler, bu gibilerin hükümlerine boyun eğmez ve o hükümlere asla teslim olmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() 6 - Şehirdeki olsun çöldeki olsun, böyle topluluklardan çoğunun reisleri, ihtilaf ettikleri konularda, kendisinden başka güç ve kuvvet sahibi olmayan Allah’ın ve O’nun Rasulünün hükmünden yüz çevirerek ve bunları bir kenara atarak, cahiliyeden arta kalan, babalarından ve dedelerinden rivayet edilen hükümlerle ve kendilerine miras kalan adetleri ile muhakeme olmaya dair hüküm veriyorlardı ![]() ![]() Bu meseleyle ilgili olarak zikrettiğimiz deliller ve alimlerin sözlerinden; İslam şeriati dışında, mensuh olmuş başka bir şeriate muhakeme olanın kafir olduğunda icma edildiği anlaşılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meseleyle ilgili olarak daha bir çok delil vardır ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidirİbni Abbas (r ![]() Tagutların belamları, zamanımızda İslam şeriatini bir kenara atarak onun yerine beşeri kanunları tatbik eden hakimleri müdafa etmek ve onlara verilmesi gereken “küfür” hükmünü engellemek için İbni Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu belamlara göre; İslam şeriatini bir kenara atarak onun yerine beşeri kanunları tatbik eden hakim, şayet yaptığı bu amelin caiz olduğunu veya İslam şeriatinden daha iyi olduğunu açık bir şekilde söylemez ve İslam şeriatinin bu kanunlardan daha iyi olduğunu söylerse bu durumda İslam milletinden çıkarmayan küçük küfür işlemiştir ![]() ![]() Tagutların belamlarının kendilerine delil olarak aldıkları İbni Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Bu sizin düşündüğünüz gibi insanı İslam milletinden çıkaran küfür değildir ![]() İbni Abbas (r ![]() “Bu, bir başka küfürdür ![]() Her ne kadar bazı alimler, İbni Abbas (r ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali (r ![]() ![]() ![]() ![]() Ali (r ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Rezin şöyle dedi: “Ali (r ![]() “Hüküm yalnız Allah’a aittir ![]() ![]() “Sizin hakkınızda Allah (c ![]() ![]() “Doğrusu sana ve senden öncekilere vahyolundu (ki): “Eğer şirk koşacak olursan şüphesiz amellerin boşa çıkacak ve elbette sen, hüsrana uğrayanlardan olacaksın ![]() ![]() Ali (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() İbni Abbas (r ![]() “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() “Onlara karşı çıkmamızın üç sebebi vardır ![]() İbni Abbas (r ![]() “Bunlar nelerdir?” diye sorunca onlar dediler ki: “Birincisi; Allah (c ![]() ![]() ![]() “Hüküm vermek Allah’a aittir ![]() ![]() ![]() İnsanların hüküm verme hakları ise yoktur ![]() ![]() “Sizin bu iddianızın yanlışlığını Kur’an’dan ayet okuyarak size ispatlamama razı mısınız?” Onlar: “Evet” dediler ![]() ![]() “Siz diyorsunuz ki: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Siz, ihramlıyken avı ödürmeyin ![]() ![]() ![]() Şimdi Allah (c ![]() ![]() ![]() Yine Allah (c ![]() ![]() ![]() “Eğer karı kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem, kadının ailesinden bir hakem gönderin ![]() ![]() ![]() Şimdi bu deliller karşısında görüşünüzün yanlışlığını kabul ediyor musunuz?” Onlar: “Evet” diyerek cevap verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu delil, İbni Abbas (r ![]() ![]() “Bu sizin düşündüğünüz gibi insanı İslam milletinden çıkaran küfür değildir ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() ![]() “Bunlar, yahudiler ve hristiyanlardan daha ibadetkar değildir ![]() ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Onlar Kur’an’ın muhkemine iman etmekte fakat müteşabihi konusunda yanlışa düşerek helak olmaktadırlar ![]() Ebu Mecliz’in rivayetine gelince ![]() ![]() ![]() Mutemir b ![]() ![]() ![]() “Beni Amr b ![]() “Ya Eba Mecliz! “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() “Evet” dedi ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar zalimlerin ta kendileridir ![]() “Evet” dedi ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar fasıkların ta kendileridir ![]() “Evet” dedi ![]() “Ey Eba Mecliz! Şunlar (Ali ve Muaviye (r ![]() “Bu onların dinidir ![]() ![]() ![]() Onlar şöyle dediler: “Vallahi böyle değil, sen korkuyorsun ![]() “Asıl sizler korkuyorsunuz ![]() ![]() ![]() Bu konudaki diğer bir rivayet ise şöyledir: Hammad, İmran b ![]() “Ebadiyye’den (haricilerden bir taife) bir grup Ebu Mecliz’e gelerek şöyle sordular: “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin, zalimlerin, fasıkların ta kendileridir ![]() “Bunlar yaptıklarının farkındadırlar ve günah işlediklerini kabul ediyorlar ![]() ![]() “Vallahi bildiklerimizi sen de biliyorsun ![]() ![]() “Bu ithamı aslında hak eden sizlersiniz ![]() ![]() ![]() “Hayır, siz de anladığımızı anlıyorsunuz, ama korkunuzdan bu işi açıklayamıyorsunuz” dediler ![]() Mahmut Şakir bu iki rivayet hakkında şöyle dedi: “Allah’ım! Sapıklıktan sana sığınırız ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki rivayete dikkatle bakan kimse soranı, sorulanı ve olayların yaşandığı dönemi bilerek bu meseleyi ona göre göz önünde bulundurursa, olayı daha iyi anlar ![]() Ebu Mecliz tabiindendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ebadiyye,” Havariç’ten bir cemaatti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebadiyye’den Ebu Mecliz’e soru soranlar, onun da sulta sahiplerini tekfir etmesi ve kendi sapık görüşlerini desteklemesi için bu ayetleri delil getiriyorlardı ![]() “Onlar, (emirler) Kur’an’dan ve sünnetten bir şeyi uygulamamışlarsa bu yaptıklarının günah olduğunu bilirler” diyordu ![]() Görülüyor ki, bu durum zamanımızdakinden farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanımızdaki hükümetler, tüm boyutları ile haktan uzaklaşmış, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün içinde bulunduğumuz durum çok korkunçtur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyle ise zamanımızdaki bu durum ile Ebu Mecliz ve Ebadiyye arasında zikri geçen hadise arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Hatta zannettikleri gibi o dönemde bir olay hakkında Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci olarak; belli bir olayda Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet hakim güçlere dalkavukluk, yaltaklık ve uşaklıktan ötürü bu iki rivayeti çarpıtıp da batılın doğrultusunda yorumlayarak Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmut Şakir’in Ebu Mecliz hakkında zikrettiği sözlere ek olarak şunları belirtelim: Ebu Mecliz’in siyresine bakan bir kişi şunları muhakkak görecektir: 1 - Ebu Mecliz, Havaric’e çok önem veren ve Ali (r ![]() ![]() Ali (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 - Ebu Mecliz ile Havariç ve Ebadiye arasında olaylar olmuştur ![]() ![]() “İbni Asakir, Ebu Mecliz hakkında şöyle dedi: “Mer’u ahalisi Ebu Mecliz’e gelerek onu kendilerine emir tayin etti ![]() 3 -Ebu Mecliz, zamanındaki emirlerle ilişki içerisindeydi ve onlara vaazu nasihat ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() 4 - Ebu Mecliz’in, Ömer b ![]() ![]() Ömer b ![]() “Horasan hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum, bu sebeple bana doğru söyleyen bir kişi gösterin ![]() ![]() ![]() Bilindiği üzere Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebadilere gelince ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebadiler, “Maide: 44”ayetini delil göstererek zalim müs-lüman hükümdarları tekfir ediyorlardı ![]() ![]() ![]() Ebu Mecliz’in hadisesini ve cevabını; İslam şeriatini bir kenara atarak beşeri kanunları uygulayan zamanımızın hakimlerinin müslümanlığını ispat etmek için delil göstermek, en büyük sapıklıktır ![]() ![]() ![]() Havaricin fitnesi ilk ve büyük bir fitne olduğu için sahabeler bu fitneyi akıllarından hiç çıkarmamışlardır ![]() “Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() ![]() ![]() Öyleyse sahabelerin, zalim hakimleri kastederek: “İşlediği İslam’dan çıkartmayan bir küfürdür” şeklindeki sözleri, İslam şeriatini bir kenara atarak beşeri kanunları uygulayan zamanımızın hakimleri için nasıl delil alınabilir? Bu iki hakim arasındaki fark, kafir ile müslüman arasındaki fark gibidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirBeşeri Kanunlarla Hükmedenleri TekfirEtmemek İçin Ortaya Atılan Şüpheler Ve Cevapları Allah (c ![]() ![]() İkincisi: İslam’a bağlı olduğunu iddia eden bazı cemaatler ![]() ![]() ![]() ![]() Zikrettiğimiz bu iki kaynağın ortaya attığı şüpheler ancak cahil olan insanları etkilemiştir ![]() ![]() Bu şüphelerden başlıcaları şunlardır: Birinci Şüphe ve Cevabı 1 ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevabı Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() Bazı rivayetlerde Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Dr ![]() ![]() “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu görüşü İbni Hacer, Fethul Bari c: 8 s: 479’da Maverdi’den nakletmiştir ![]() Bazı alimlere göre Abdullah b ![]() ![]() ![]() Bu görüşün delil olarak dayandırıldığı rivayet şunlardır: Aişe (r ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Davud’un rivayetinde şöyle bir ziyade vardır: “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadise göre, iftira haddi sadece üç kişiye uygulanmıştır ve bu üç kişinin içinde Abdullah b ![]() ![]() ![]() Kadı İyad bunun sebebini şöyle açıkladı: “Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı alimlere göre; Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı alimlere göre; Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım bu iki görüşü de zikretmiş, fakat ikinciyi tercih etmiştir ![]() Bazı alimlere göre Abdullah b ![]() ![]() ![]() Said b ![]() ![]() “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hacer el Heytemi bu hadis için şöyle dedi: “Bu hadisi Taberani rivayet etti ![]() ![]() ![]() İbni Hacer, Hakim El İklil kitabında Ebi Uvey Hasen İbni Zeyd’den ve Abdullah b ![]() ![]() “Abdullah b ![]() ![]() ![]() Bu konuda en kuvvetli olan görüş budur ![]() ![]() ![]() Tirmizi, İbni Mace ve Ebu Davud’da rivayet edilen hadise göre Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat suçu sabit olan kimseye, her müslümana uygulandığı gibi o suçun cezası uygulanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alimlerin görüş ve rivayetlerinden anlaşılan şudur: Şayet Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki açıklamayla, Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şüpheyi ortaya atanlar şöyle derler: “Evet! Beşeri kanunlar Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kimseler, kendilerine şu ayetleri delil almaktadırlar: “Ey nebi! Eşlerinin rızasını isteyerek, Allah’ın sana helal kıldıklarını niçin haram kılıyorsun? Şüphesiz ki Allah Gafur’dur, Rahim’dir ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Allah’ın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın! Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şüpheyi ortaya atanlar şöyle derler: “Evet! Beşeri kanunlar Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kimseler, kendilerine şu ayetleri delil almaktadırlar: “Ey nebi! Eşlerinin rızasını isteyerek, Allah’ın sana helal kıldıklarını niçin haram kılıyorsun? Şüphesiz ki Allah Gafur’dur, Rahim’dir ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Allah’ın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın! Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevabı Bu şüpheyi ortaya atan kimseler Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() Helali haram kılma meselesine gelince ![]() ![]() ![]() 1 - Cahiliye ehlinin haram aylarının yerlerini değiştirmeleri, bahira, saibe, vasile ve ham’ı haram kılmaları gibi yeni bir teşri koyarak helal olan bir ameli haram kılmak ![]() Allah (c ![]() “(Haram aylarının) yerlerini değiştirmek ancak inkarda bir artıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah bahira, saibe, vasile, ham diye birşey kılmamıştır ![]() ![]() Böyle helal olan amelleri haram kılmak ve onu bir teşri haline getirerek insanları bunu uygulamaya zorlamak, İslam şeriatine muhalif ve küfür olan bir ameldir ![]() 2 - Helal olan bir şeyi, insanın nefsi sevmediği için terketmesi küfür ve suç değildir ![]() 3 - Bir şeyi adakla nefse haram kılmak ![]() ![]() ![]() ![]() 4 - Helal olan bazı şeyleri yemin ederek nefse haram kılmak ![]() Bu sayılanlardan üçüncü ve dördüncü maddeler, bizden önceki şeriatlerde helal kılınmıştı ![]() Allah (c ![]() ![]() “Tevrat indirilmeden önce, İsrail’in kendisine haram kıldığı şeyler dışındaki bütün yiyecekler İsrail oğullarına helal idi ![]() Allah (c ![]() ![]() Bu ayetler indikten sonra her kim Allah (c ![]() ![]() Tahrim: 12 ve Maide: 87-89 ayetlerindeki haram kılma, teşri konusunda değil sadece adak ve yemin konusundadır ![]() ![]() Allah (c ![]() “Allah, yeminlerinizin (keffaretle) çözülmesini size farz (veya meşru) kıldı ![]() Maide suresinde ise şöyle buyuruyor: “ ![]() ![]() ![]() ![]() Bu açıklamalardan sonra, bu ayetlerin; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Zikri geçen bu dört tahrim şekli Şatıbi’nin “el İtisam” kitabının c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidir3 ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şüpheyi ortaya atanlara göre Rasulullah (s ![]() ![]() “Onların arasındaki meselelerde Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevabı Bu şüpheyi ortaya atan kimse, Rasulullah’a büyük bir iftira atan cahil bir kişidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şüpheyi ortaya atanların delil aldığı rivayet şöyledir: Büreyde b ![]() “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zerre kadar ilmi olan bir kimse, bu hadisten Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Hakim ictihad ettiğinde isabet ederse iki ecir alır ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Bir meseleyle karşılaştığında, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Zira sen, Allah (c ![]() ![]() 4 ![]() Yusuf (a ![]() ![]() Tagutun durum ve kanunlarını bilmeyen veya bildiği halde dinini sevenleri tagut adına, İslam ile kandırarak saf dışı etme gayesindeki kimselerin, kafir devletlerde bakan olma konusunda kendilerine delil alarak ortaya attıkları, eski bir şüphe olan Yusuf (a ![]() ![]() Onlar şöyle demektedirler: “Tagutun kanunlarına göre bakanlık yapmak caizdir ![]() ![]() ![]() Cevabı Asrımızın yesağının kanunlarıyla hükmetmek için, bu kanunlara bağlı kalacağına dair yemin ederek teşri meclisi olan parlementoya giren kimselerin, kafir devlette bakan olmaya Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf (a ![]() ![]() 1 - Yusuf (a ![]() ![]() ![]() 2 - Yusuf (a ![]() ![]() ![]() “Beni yerin hazinelerinin bakımına memur et! Zira ben çok iyi bir koruyucu ve bilgili bir idareciyim ![]() 3 - Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Böylece biz Yusuf’u (emin) bir yere yerleştirdik ![]() ![]() Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() “Orada dilediği gibi davranırdı” buyurduğu üzere, Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dokunulmazlık, zamanımızdaki kafir devletlerde bakanlık yapanların sahip olduğu dokunulmazlık gibi değildir ![]() ![]() “Hükümdar şöyle demişti: “Onu bana getirin de kendime has (müşavir) yapayım ![]() ![]() Yusuf (a ![]() ![]() ![]() Öyleyse asrımızın yesağına ihlasla ve sadakatla bağlı olacağına, saygı göstereceğine dair yemin eden, teşri hakkını ona veren ve onun kanunlarını uygulayan zamanımızdaki kimseler, acaba Yusuf (a ![]() 4 - Allah (c ![]() ![]() “Yusuf’u (emin) bir yere yerleştirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Onları yeryüzüne yerleştirir ve iktidar sahibi kılarsak, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler, ma’rufu emrederler, münkerden sakındırırlar ![]() ![]() Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En büyük iyilik şüphesiz, Tevhiddir ![]() ![]() ![]() ![]() Zira Yusuf (a ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “(Yusuf onlara şöyle demişti " Birbirinden ayrı Rabler mi daha hayırlıdır, yoksa herşeye hakim ve galib olan tek bir Allah mı?” Sizin Allah’ı bırakıp da taptığınız şeyler, sizin ve babalarınızın verdiği bir takım isimlerden ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 - Yusuf (a ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “İşte biz, Yusuf için böyle bir plan kullandık ![]() ![]() 6 - Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 - Asrımızın yesağıyla hükmetmek için parlementoya giren bir kimse, zamanımızın tagutu olan asrımızın yesağının hükümlerine göre teşride bulunur ![]() Acaba Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kim İslam’dan başka bir din kabul ederse o, ondan kabul edilmeyecektir ve o ahirette de hüsrana uğrayanlardan olacaktır ![]() Yusuf, zayıf olduğu anda bile şirke ve müşriklere karşı şöyle haykırmıştır: “Doğrusu ben, Allah’a iman etmeyen, ahireti de tanımayan bir topluluğun dinini terkettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf (a ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() “Andolsun kadın onu arzulamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() Asrımızın yesağının İslam’a muhalif kanunlarla dolu olduğunu, bunun, zamanımızın reddedilmesi gereken tagutu olduğunu ve bu tagut reddedilmedikçe müslüman olunamayacağını size delillerle ispatlamıştık ![]() ![]() Öyle ise, Yusuf (a ![]() Tagutlar, kendi kanunlarını tatbik etmeyen, kendisine boyun eğmeyen bakanları görevlerinde asla tutmazlar ![]() ![]() ![]() Her akıl sahibi bu meseleyi dikkatlice inceleyip düşündüğünde, muhakkak aradaki farkı görecek ve Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Necaşi, Allah (c ![]() ![]() “Necaşi, müslüman olduktan sonra, ölünceye kadar imanını gizlemiş ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevabı a) - Necaşi’nin, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kimseler, şayet Necaşi’nin Allah (c ![]() ![]() Bazı kimseler, İbni Teymiye’nin Necaşi ile ilgili olarak söylemiş olduğu sözleri kendileri için bir delil sanarak, İslam’ı din olarak kabul etmesine rağmen Allah’ın hükmüyle hükmetmeyenin kafir olmayacağını söylemişlerdir ![]() ![]() İbni Teymiye şöyle diyor: “Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “İman edenler ve salih amellerde bulunanlar ki biz hiç kimseye güç yetiremeyeceğinden fazlasını yüklemeyiz, onlar da cennetin ashabıdırlar ![]() ![]() “Hiç kimse gücünün üstünde birşeyle mükellef tutulamaz ![]() “Allah, hiçbir nefsi, ona verdiğinden başka bir şeyle mükellef kılmaz ![]() Yine Allah (c ![]() ![]() “Öyleyse güç yetirebildiğiniz kadar Allah’tan korkun!” (Tegabun: 16) Mü’minler de Allah (c ![]() “Rabbimiz! Unutmuş, yahut hata yapmışsak (bu yüzden) bizi sorumlu tutma! Rabbimiz! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Rabbimiz! Gücümüzün yetmeyeceğini bize taşıtma!” (Bakara: 286) Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetler aynı zamanda, hatayla veya unutarak günah işleyen kimseyi Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye sözlerine şöyle devam ediyor: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye, sözlerine şöyle devam etti: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Teymiye sözlerine şöyle devam etti: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam İbni Teymiye’nin sözlerinde hem doğru hem de yanlış vardır ![]() Doğru olan şudur: Bütün gücünü kullanmasına rağmen İslam’ı öğrenemeyen, İslam’ın hükümlerini yerine getirme gücüne sahip olmadığı ve aciz olduğu için yerine getiremeyen kimse özür sahibidir ve bu konuda onun için bir günah söz konusu değildir ![]() Sözündeki yanlışa gelince ![]() ![]() ![]() “Necaşi’nin kavmi kafirdi ve Kur’anla hükmedilmesini asla kabul etmezdi ![]() ![]() ![]() Fakat bu söz doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda doğru olan şudur; İslam şeriatinin bütün hükümleri Necaşi’ye ulaşmamış ve ona ulaşmadığı için bu hükümleri uygulamak ona farz olmamıştır ![]() Aynı şekilde Necaşi hakkında: “Necaşi’nin kavmi kafir olduğu için İslam şeriatini uygulamasına engel olmuş ve bu şeriatin hükümlerini uygulamasına imkan vermemişti” demek de doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım, Zad’ul Mead kitabının 3 ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım’ın getirmiş olduğu delil, İbni Teymiye’ye nispet edilen ve yanlış olan sözlerin İbni Teymiye’ye ait olmadığını göstermektedir ![]() Ayrıca, İslam şeriatiyle hükmetmenin terkedilmesine sebep olan böyle bir korku, sahibi için mazeret sayılmaz ![]() ![]() ![]() 1 - Allah (c ![]() “İnsanlardan korkmayın, benden korkun! Ayetlerimi az bir pahaya değiştirmeyin! Kim Allah’ın indirdikleriyle hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “İnsanlardan korkmayın, benden korkun” buyurmuştur ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 - Allah (c ![]() “Kalplerinde hastalık olanların; “bize bir kötülük isabet etmesinden korkuyoruz” diyerek onlara koştuklarını görürsün ![]() ![]() Bu ayet; büyük küfür işleme konusunda korkunun ruhsat olmadığını göstermektedir ![]() ![]() 3 - Bu meseleyle tamamen alakalı olan çok açık bir delil de Rumun kralı Hrakl ile kavmi arasındaki kıssadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari’nin rivayeti şöyledir: “Hrakl, Rumiye de bulunan ve ilim konusunda kendisiyle aynı seviyede olan bir arkadaşına mektub yazarak ona Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey rumlar! Bu yeni çıkan nebiye beyat ederek felaha ve doğruya ulaşmayı ve mülkünüzün sabitleşmesini ister misiniz?” Kavmi bunu duyunca, tıpkı korkmuş bir zebra gibi hemen sarayın kapılarına yöneldi ve çıkmak istediler ![]() ![]() “Onları bana geri döndürün ![]() “Size az önce sormuş olduğum soruyu, sizi imtihan etmek ve dininize bağlılığınızı öğrenmek için sordum ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hacer bu hadisin şerhinde, Hrakl hakkında şöyle dedi: “Hrakl, İslam’a girme konusunda kavminin kendisine itaat etmesini istiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadis; Hrakl’ın İslam’a tabi olmamasının sebebinin, kavminden korkması olduğunu göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu hadise, korktuğu için Allah (c ![]() ![]() b) - Necaşi, İslam şeriati tamamlanmadan ve bir çok hüküm inmeden önce vefat etmiştir ![]() ![]() Medine ile Habeşistan arasındaki mesafe uzundu ve zamanımızdaki gibi taşıma ve haberleşme araçları yoktu ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() “Biz (Habeşistan’a hicretten önce) Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Namaz bir iştir ve namazda konuşulmaz ![]() Necaşi’nin yanındaki sahabeler arapçayı çok iyi bilmelerine ve Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) - Necaşi kafirken, Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer istersen, ben senin yanına geleyim ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d) - Necaşi hakkı öğrenmek için bütün gücünü kullanmış ve Allah (c ![]() ![]() ![]() İbni Kayyım, Zad’ul Mead’da şöyle bir rivayet zikretmiştir: “Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Abid b ![]() ![]() “Ben Necaşi’nin yanında müslüman oldum” dedim ve Necaşi’nin müslüman olduğunu söyledim ![]() ![]() “Kavmi onun mülkünü ne yaptılar?” diye sordu ![]() “Kavmi onu tasdik etti ve ona bağlandı” dedim ![]() “Rahibler ve din adamları ona tabi oldular mı?” diye sordu ![]() “Evet, tabi oldular ![]() ![]() “Söylediğin söze dikkat et! Yalan söylemek iyi adamın özelliği değildir” dedi ![]() “Ben yalan söylemedim, zaten dinimizde yalan söylemeyi helal görmüyoruz” dedim ![]() ![]() “Necaşi’nin müslüman olduğunu herhalde Hrakl duymamıştır ![]() “Hayır, duydu!” Bana: “Bunu nasıl bildin?” diye sordu ![]() “Necaşi, Hrakl’e vergi veriyordu ![]() ![]() ![]() “Vallahi! Ona (Hrakl’ı kastederek) benden istese bile bir dirhem göndermeyeceğim ![]() “Kulun sana vergi vermiyor ![]() ![]() ![]() “Bir adam, bir dini sevmiş ve ona bağlanmış, ben ona ne yapayım ki? Vallahi ben mülkümün gitmesinden korkmasaydım aynen onun yaptığını yapardım” Abd b ![]() “Söylediğin söze dikkat et! Doğru mudur?” Ben: “Vallahi doğrudur” dedim ![]() Necaşi’nin durumu işte böyledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şunu herkes iyi bilsin! İnsanların hayatlarını düzenleyici hükümler verme hakkı, sadece ve sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidir4 – Allah (c ![]() Kanun koyan ile kanunu uygulayan arasında fark vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() Genel olarak şöyle diyorum: Bir şey hakkında Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle bir kimse; Allah (c ![]() “Reddetmeleri emrolunmuşken ona muhakeme olmak isterler” (Nisa: 60) ayetinin hükmüne girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “O’nun, hükmünde hiçbir ortağı yoktur ![]() Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Onlar hahamlarını, rahiblerini ![]() ![]() ![]() ![]() 5 – Allah’ın Kanunları Dışındaki Her Kanun Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “Taguta muhakeme olmak isterler ![]() Ayette kastedilen tagut; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zamanlar İslam diyarı olan ülkelerde şu an tatbik edilen kanunların hepsi tagut hükmündedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu beşer ürünü anayasanın kulları, anayasalarından öyle çekinmektedirler ki, herşeye karşı gelirler fakat anayasaya asla karşı gelmezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küfre ve beşeri kanunları uygulamaya teşvik eden, laik düzeni özellikle öven kitaplar da birer taguttur ![]() ![]() ![]() Bu tür kitaplar, ister maddi menfaat sağlamak ister içindeki fikre hizmet etmek amacıyla olsun satılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle sorulabilir: “Daha önce açıklandığı gibi tagut, Allah (c ![]() ![]() ![]() Bunun cevabı şudur: “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 – Allah (c ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıfat ve özelliğin kendisine verilmesine rıza gösteren kimse ise tagut olmuştur ![]() ![]() “İnsanlardan, Allah’dan başka edindikleri denkleri Allah gibi sevenler vardır ![]() Daha önce bu tür şirkle ilgili deliller zikredildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ( Rasulullah (s ![]() ![]() “Dirhemin ve dinarın kulu sürünsün!”(Buhari, İbni Mace) Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Malını çoğaltmak için bütün gücünü kullanan kimse bilsin ki, bu yaptığı tagut içindir ![]() Başka bir rivayette: “Şeytan içindir ![]() 7 – Allah (c ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() 8 – Vatan ve Milliyetçilik Ey Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz müslümanlar dışında kalan kafir ve müşrikler, herşeylerini tagut için feda ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “De ki: “Babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, elde ettiğiniz mallar, durgunluğa uğramasından korktuğunuz ticaretiniz ve hoşunuza giden evleriniz Allah’tan, rasulünden ve onun yolunda cihaddan daha sevgili ise Allah’ın emri gelinceye kadar bekleyin! Şüphe yokki Allah fasık olan kavme hidayet etmez ![]() Ayette kastedilen fısk; İslam milletinden çıkaran büyük fısktır ![]() ![]() ![]() 9 – Kavim ve Kavmiyetçilik Kavim ve kavmiyetçilik düşüncesi; dil, tarih, toprak ve ırk temeli üzerine bina edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Düşüncelerini, inanç ve yaşantılarını kavmiyetçilik ilkesi üzerine bina eden ve birleştirenler için kavmiyetçilik, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özetle kavmiyetçilik fikri, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İslam dini, dostluk ve düşmanlığı inanca ve dine bağlı kılar ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Ancak müminler kardeştir ![]() Müminler dilleri, ırkları, toprakları, tarihleri ne olursa olsun birbirlerinin kardeşi ve dostudurlar ![]() ![]() “Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin dostlarıdır ![]() “O küfredenler, beni bırakıp da kullarımı dost edineceklerini mi sanırlar?” (Kehf: 102) Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Biz, müslümanlarla mücrimleri bir mi tutarız? Size ne oluyor? Nasıl hüküm veriyorsunuz?” (Kalem: 35) Aynı kavim ve ırka bağlı olsalar bile müslümanla mücrim, müminle kafir hiçbir zaman eşit olamazlar ![]() Allah (c ![]() “Yoksa iman eden ve salih amel işleyenleri yeryüzünde bozgunculuk yapanlar gibi mi tutacağız? Veya takva sahibi kimseleri günahkar kimseler gibi mi tutacağız?” (Sa’d: 28) “Ey insanlar! Muhakkakki biz, sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() Sahih sünnette Rasulullah (s ![]() ![]() “Ehli beytimin bana insanlardan daha öncelikli olduğu sanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Arabın acemden üstünlüğü ancak takva sebebiyledir ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Ey müslümanlar! Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Eğer bir adamın cahiliyenin adetlerine göre baba ve dedeleriyle övündüğünü görürseniz ona: “Babanın erkeklik organını ısır” deyin!” (Ahmed, Tirmizi sahih senedle) Rasulullah (s ![]() ![]() “Kim cahiliye adeti olan kavmiyetçiliğe çağırırsa o cehennem topluluğundandır ![]() “Ya Rasulallah! Namaz kılsa, oruç tutsa da mı?” Rasulullah (s ![]() ![]() “Evet, namaz kılsa, oruç tutsa da böyledir! Sizler Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Cahiliyye adeti olan kavmiyetçiliğe çağıran bizden değildir ![]() ![]() İslam davasından başka her dava cahiliyye davasıdır ![]() ![]() ![]() Kavmiyetçilik hakkında söylediklerimiz, kabilecilik ve aşiretçilik hakkında da geçerlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre, kabile ve onun nizamı bu kabileye bağlı olanlar için Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer onlara itaat ederseniz muhakkak siz müşrik olursunuz ![]() Bazı kabile ve aşiretlerin dostluk şekillerinden birisi de, din ve dürüstlüklerine önem vermeksizin baba ve dedelerle övünmektir ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Musa (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer birşeye intisap edilmesi veya bir şeyin övülmesi gerekiyorsa, İslam’a intisap edilsin ve İslam’a intisap edenler övülsün! 10 – İnsanlık (hümanizm) Fikri İnsanlık fikrinin, Allah (c ![]() ![]() İnsanlık fikri, insanlara şunu sunmaktadır: Din ve inançları ne olursa olsun bütün insanlar hak ve hukuk açısından eşittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İnsanlık” (hümanizm) fikrine bağlı olanlar, bu fikri savunma konusunda ellerinden gelen her şeyi yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidir11- Halk Halk, hükmün kaynağı olarak görülür, emir verme, ülke idarecisini ve devlette uygulanacak kanunu seçme yetkisi ona verilirse, velevki Allah (c ![]() ![]() ![]() a) Hüküm verme yetkisi halka verildiği zaman, gerek hüküm verme konusunda gerekse kanun koyma konusunda Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Seyyid Kutub şöyle dedi: “İslam nizamında yöneticiyi millet seçer ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslam’da yöneticiyi, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() c) Halkın iradesi Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Eğer herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz, Allah’a ve ahiret gününe iman etmişseniz onu Allah’a ve rasulüne götürün! Bu, netice itibarıyla daha hayırlı ve daha güzeldir ![]() d) Halkın verdiği hüküm her ne olursa olsun yine de teslim olunması gerektiğine inanılırsa, sadece alemlerin rabbi olan Allah (c ![]() ![]() ![]() e) Kanun koyma yetkisi halkın seçtiği millet meclisine verilirse, kanun koyucu bu meclis tagut olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 – Sihirbaz Eşyaları etkiyebilecek kudrete sahip olduğunu, dilediğine zarar verebileceğini, dilediğinden ise zararı kaldırabileceğini iddia eden sihirbaz da bir taguttur ![]() ![]() ![]() ![]() Buna rağmen insanların çoğu tevhidi ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu sebeble sihirbaz taguttur, kafirdir, İslam’daki cezası ise; başını gövdesinden ayıracak bir kılıç darbesidir ![]() ![]() “Şeytanların, Süleyman’ın hükümranlığı hakkında uydurduklarına uydular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Kurtubi, Allah (c ![]() “Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Fakat insanlara sihri öğreten şeytanlar kafir oldular ![]() ![]() İmam Kurtubi şöyle devam etti: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Biz imtihanız, sakın küfre girme” demedikçe hiç kimseye birşey öğretmezlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Şafii’nin sihirbaz hakkında şöyle bir görüşü rivayet edilmiştir: “Sihirbaz, sihriyle bir kimseyi öldürmedikçe ve “ben öldürmek istedim” demedikçe öldürülmez ![]() ![]() ![]() İbni Arabi, imam Şafii’nin bu görüşüne karşılık şöyle dedi: “Bu görüş iki yönden batıldır: Birincisi; bu kimse sihri öğrenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Süleyman kafir olmadı ![]() ![]() ![]() “Fakat insanlara sihri öğreten şeytanlar kafir oldular ![]() ![]() ![]() “Harut ve Marut: “Biz imtihanız, sakın küfre girme” demedikçe hiç kimseye bir şey öğretmezlerdi ![]() ![]() Bu konu hakkında şöyle diyorum: “Sihir, ancak şirk ve küfür işlenerek yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sihirbazlar, sihir yaparken Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 13-Gaybi Bildiğini İddia Eden Kimseler Gayb: “Ga ba” fiilinin masdarı olup “gözden ve duyulardan gizli olan, bilinmeyen” anlamındadır ![]() ![]() Başlıca gayb türleri şunlardır: 1 - Sadece Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “Gaybın anahtarları O’nun katındadır ![]() ![]() ![]() Bu ayete göre; gaybın ilmi sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “(Ey Muhammed! Onlara) De ki: “Gaybı bilmek, sadece Allah’a mahsustur ![]() Bir başka ayette Allah (c ![]() “Yine de ki: “Göklerde ve yerde Allah’tan başka hiç kimse gaybı bilemez ![]() Kur’an’da, Allah (c ![]() ![]() Buhari’de geçen meşhur Cibril (a ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu, Allah (c ![]() «Kıyametin saatini bilmek ancak Allah’a mahsustur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayete göre; kıyametin ne zaman kopacağını, yağmurun ne zaman yağacağını, doğacak olan çocuğun en ince ayrıntısına kadar nasıl ve ne şekilde olacağını, kişinin nerede ve ne zaman öleceğini ve bir kimsenin yarın ne kazanacağını yalnız Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (cc) şöyle buyuruyor: “Sana: “Ruh nedir?” diye soruyorlar ![]() ![]() ![]() Bu ayete göre; ruh da sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() Müminlere düşen; böyle konularda yorum yapmayıp onları Allah (c ![]() ![]() İnsanların kalblerinden geçirdiği düşünce ve niyetler ancak Allah (c ![]() ![]() ![]() Buna göre her kim kalbten geçenleri bildiğini iddia ederse: a - Yalnız Allah (c ![]() b - Kendisine vahiy geldiğini iddia ederek Allah (c ![]() ![]() 2 - Allah (c ![]() ![]() “Görülmeyeni bilen Allah, görülmeyeni kimseye göstermez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayette açıkca görülüyor ki; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görülüyor ki rasuller dahi Allah (c ![]() ![]() ![]() “(Ey Muhammed) De ki: “Ben kendime Allah’ın dilediğinden başka ne bir fayda ve ne de bir zarar vermeye sahibim ![]() ![]() 3 - Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Sariye! Dağa, dağa!” diye seslendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadiseden; Allah (c ![]() ![]() ![]() Salih kimselerin rüya veya ilham yoluyla bildikleri “bilgi” uyulması gereken mutlak bilgi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 - Cinlerin semadan çalarak kahin ve sihirbaz dostlarına bildirdikleri gayb ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (cc) şöyle buyuruyor: “Şimdi kim dinleyecek olursa kendisini gözleyen bir ateş (göktaşı) buluyor ![]() Kendisine şihab (göktaşı) isabet etmeyip de kurtulan cinler semadan çaldıkları haberlere yüzlerce yalan katarak hemen sihirbaz ve kahin dostlarına ulaştırırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aişe (r ![]() ![]() ![]() “Melekler, (bir bulut olan) Anane’ye (bir bulut ismi) inerler de gökte kaza ve hükmolunan bazı şeyleri görüşürler ![]() ![]() ![]() ![]() Kahin; gaybı ve ileride olacak olayları bildiğini iddia eden kimsedir ![]() ![]() ![]() Fincana, avuca, kuma bakarak ileride olacak bir takım şeyleri haber veren kimseler veya gazete ve televizyonlarda yaygın olan burç ilimleri, müneccimlik ilmi (yıldız falı) de kahin kelimesinin manasına girer ![]() ![]() ![]() Bu sebepledir ki her kim kahin ve sihirbazlara gidip onların söylediklerini tasdik ederek inanırsa, insanı İslam milletinden çıkaran büyük küfür işlemiş olur ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() “Her kim falcıya, gaipten haber verene veya sihirbaza giderek onlardan birşey sorar ve onların söylediklerine inanarak tasdik ederse kafir olur ![]() “Uğura ve uğursuzluğa inanan bizden değildir ![]() ![]() ![]() “Arraf veya kahine giderek söylediğini tasdik eden Muhammed’e ineni inkar etmiş olur ![]() “Bir kimse bir kahine giderek söylediğine inanırsa Muhammed’e inenden beri olmuştur ![]() 5 - Göremediğimiz veya duyu organlarımızla algılayamadığımız ya da bizden uzak olduğu için bilemedi-ğimiz fakat cinler tarafından bilinebilen gayb ![]() ![]() ![]() Cinler Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Süleyman şöyle dedi: “Ey cemaat! Teslim olmuş olarak bana gelmelerinden önce hanginiz o kraliçenin tahtını yanıma getirebilir?” Cinlerden bir ifrit: “Sen yerinden kalkmadan önce sana onu getiririm, buna karşı güvenilir bir güce sahibim” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Ayette de bildirildiği üzere cinler Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinlere hükmetme yetkisi sadece Süleyman (a ![]() ![]() Allah (c ![]() “Doğrusu insanlardan bazı kimseler cinlerden bazı kimselere sığınırlardı da, (bu cinler) onları daha çok yorar (saptırır)lardı ![]() Bütün bu ayet, hadis ve açıklamalardan sonra her kim sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada gayb çeşitlerini anlatmamızın sebebi, bu konuda tagutlaşan kimselerin iyice tanınması ve tevhidi korumak isteyen kimselerin ondan uzak durması içindir ![]() ![]() ![]() ![]() 14-Allah (c ![]() Bil ki! Zamanımızda Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kitapta sana anlattığım tagutlar, aslında genel tagutlar olup bunların içine giren daha niceleri vardır ![]() ![]() Zamanımızda insanların çoğunun gafil olduğu gizli tagutlardan bazıları; İslam şeriatine muhalif adet ve örfler, moda dünyası, seks filimleri, futbol takımları, kendilerine sanat yıldızları denilen şarkıcılar, artistler ve bunların benzeri daha başka nice şeyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte zamanımızın tagutlarının başlarını ve yaygın olanlarını; onlardan beri olup, onları ve onlara ibadet edenleri tekfir etmen için sana anlattık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15-İbadet Edilen Put, Haç, Taş, İnek, Mezar,Resim, Hayvan vb ![]() Allah (c ![]() ![]() Şöyle denilebilir: “Zikri geçen bu şeyler çok basit şeylerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlara cevaben diyorum ki: “İnsanlara, halklara ve milletlerin durumlarına baktığınızda, yeryüzünün üçte ikisinin Allah (c ![]() ![]() ![]() Hind kıtasına baktığınızda, oradaki insanların çoğunun ineğe, putlara ve mezarlara ibadet ettiklerini görürsünüz ![]() Haçlı Avrupa’ya bakın! Kilise ve ibadethaneleri Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak; onların icad ettikleri ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hristiyanların, mezhepleri ne kadar değişik olursa olsun, ibadetlerine ve icad ettikleri dini törenlere baktığınızda putperestlere daha yakın olduklarını görürsünüz ![]() Ayrıca bir zamanlar İslam diyarı olan ülkelere baktığınızda oralarda mezarlara ibadet edildiğini de görürsünüz ![]() ![]() ![]() Yine, her devletin yönetici ve reislerini simgeleyen putları da her yerde görmeniz mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine karşısında saygı duruşuna geçilen, onun için marşlar söylenen bayrak da Allah (c ![]() ![]() ![]() Ziyaeddin El-Kudsi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirHer Tagut Kafir midir? Şüphesiz bu soruda kastedilenler, Allah dışında ibadet edilen taş, ağaç ve benzeri cansız varlıklar değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu belirttikten sonra şöyle diyorum: “Her kim, ibadetlerden herhangi birisinin Allah’tan başka kendisine de yapılmasına rıza gösterirse o kafirdir, küfür ve sapıklıkta en ileri gitmiş biridir ![]() ![]() ![]() Kitap ve sünnette tagut zikredildiği zaman tagutun küfrü de açıkça bildirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi: Nüsuk (İbadet) Şirki Nüsukun (ibadetin) türlerinden her hangi birisini Allah (c ![]() ![]() “Nüsuk” kelimesi lügatte; ibadet, taat ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Şer’i manası; sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() Bu tarife göre nüsuk, diğer ibadetlerden daha çok ibadet ismini almış ve bu sebeble onun için “ibadet şiarları” denilmiştir ![]() 1 – Zahiri İbadetler (Uzuvlarla yapılan fiiller) Oruç, namaz, hac, rüku, secde, tavaf, itikaf, kurban, adak adamak, yardıma çağırmak, sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Oysa onlar dini O’na has kılarak ihlaslı bir şekilde yalnız Allah’a ibadet etmek, namazı kılmak ve zekatı vermekle emrolunmuşlardı ![]() “Rabbin için namaz kıl, kurban kes!” (Kevser: 3) “De ki: “Ey cahiller! Bana, Allah’tan başka birine ibadet etmemi mi emrediyorsunuz? Doğrusu, sana ve senden öncekilere (şöyle) vahyolundu: “Eğer şirk koşacak olursan, şüphesiz amellerin boşa çıkacak ve elbette sen, hüsrana uğrayanlardan olacaksın ![]() 2 – Kalbi (batini) İbadetler Sevgi, korku, ümit, korkmak, tevekkül etmek gibi ibadetler ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “İnsanlardan, Allah’tan başka edindikleri denkleri Allah gibi sevenler vardır ![]() ![]() “De ki: “Namazım, kestiğim kurban, hayatım ve ölümüm Alemlerin rabbi olan Allah içindir ![]() ![]() ![]() Zikredilen bu ibadetler sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() Bu ibadetlerden herhangi birisi şayet Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ibadetler ister bir puta, ister bir ağaca, ister bir taşa, ister bir nebiye, ister bir veliye (sağ veya ölü olsun) yapılsın fark etmez, yine de büyük şirk işlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Allah, kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz ![]() “Mescidler şüphesizki Allah’ındır ![]() Gerek zahiri ve gerekse batıni nüsüklerden herhangi birisi, tagutlardan birisine yapıldığı zaman Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Eğer şirk koşsaydın mutlaka amelin boşa giderdi ![]() Her kim nüsuktan herhangi birisi kendisine yapıldığında buna rıza gösterirse tagut olur ve o, ibadet tagutu ismini alır ![]() Uyarı Nüsuk tagutu ibadet tagutu ismini almıştır ![]() ![]() Bunun sebebi; ibadetin nüsuk rüknu, ibadet kelimesine en yakın olan ve ibadetin özelliğini en çok taşıyan rükündur ![]() ![]() ![]() ![]() İbadetin diğer rükunları böyle değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “(Allah) Hükmünde ortak kabul etmez ![]() Aynı şekilde Allah (c ![]() ![]() “Hüküm vermek yalnız Allah’a aittir ![]() Fakat hüküm, Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Hayır! Rabbine andolsun ki, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin etmedikçe ![]() ![]() ![]() ![]() “Bir şey hakkında anlaşmazlığa düşerseniz onun hükmünü Allah’a ve Rasulüne götürün!” (Nisa: 59) Bu ayetlere göre hüküm, Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde bir kadıdan, müctehidden, Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “İçinizden adalet sahibi iki kişi hükmedecektir ![]() Kadı ve müctehid, her ikisi de zahire göre hüküm verir ![]() ![]() ![]() İbadetin diğer rüknu olan velayette ibadet, başlangıçta ortaklık (şirk) kabul etmez ![]() Allah (c ![]() “De ki: “Allah’tan başka dost mu edineyim?” (En’am: 14) “Dostum sadece Allah’tır” (A’raf: 196) “Allah, iman edenlerin dostudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat velayet; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kim Allah’ı, Rasulünü ve iman edenleri dost edinirse ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi: Hüküm Şirki Bu, tagutu hükümde Allah (c ![]() ![]() a) Teşride (Helal ve haram konusunda) İtaat Etmek: Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla ilgili bazı deliller şu ayetlerdir: 1 - Allah (c ![]() “De ki: “Ey kitap ehli! Yalnız Allah’a ibadet etmemiz, O’na hiçbir şeyi ortak koşmamamız, Allah’tan başka birbirimizi rabler edinmemek üzere bizimle sizin aranızdaki müşterek bir kelimeye gelin!” Eğer yüz çevirirlerse: “Bizim müslüman olduğumuza şahid olun” deyin!” (Ali İmran: 64) “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetin tefsiri konusunda Tirmizi’nin rivayet ettiği ve hasen sahih dediği ve başkasının da rivayet ettiği Adiyy b ![]() ![]() ![]() Adiyy b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu doğru değil, onlar onlara tapıyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah, bu hadiste ibadeti, teşride (helal ve haram yapma konusunda) itaat ve tabi olarak açıklamıştır ![]() İbni Kesir şöyle dedi: “Suddi bu ayet hakkında şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() ![]() “Oysa Allah, onları bir ilaha tapmaya davet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtubi Ali İmran: 64 ayetinin tefsirinde şöyle demiştir: “Allah’tan başka birbirimizi rabler edinmemek üzere” Bu ayet; “Allah (c ![]() ![]() “Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler” ayetinin manası gibidir ![]() ![]() ![]() Bu ayete göre, her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Yoksa onların Allah’ın izin vermediği şeyi kendilerine dinden bir şeriat koyan ortakları mı vardır?” (Şura: 21) İşte böyle yapmak kendisini insanlara Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Abdurrahman b ![]() “Bu ayet apaçık gösteriyor ki; her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “O, melekleri ve nebileri rabler edinmenizi asla emretmez ![]() Yani; “Allah (c ![]() ![]() “Siz müslüman olduktan sonra size küfrü mü emredecek?” (Ali İmran: 80) İşte şirk budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer onlara itaat ederseniz muhakkak müşrik olursunuz ![]() 2 – Allah (c ![]() “Üzerine Allah’ın ismi zikredilmeyenleri (hayvanları) yemeyin! Çünkü o bir fısktır ![]() ![]() ![]() Şeyh Şankitiy En’am: 121 ayetinin tefsirinde şöyle dedi: “İster kevni kaderi olsun, ister şer’i hükümler olsun bütün hükümler yani teşri, rububiyetin özelliklerinden olduğu için, zikrettiğimiz ayetin delalet ettiği gibi, kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Şeytan, dostlarına vahyederek onları müslümanlarla şöyle bir tartışmaya soktu: “Muhammed’e sorun: “Koyun ölürse onu kim öldürdü?” Muhammed (a ![]() “Allah (c ![]() ![]() “Ölü de Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Üzerine Allah’ın ismi zikredilmeyenleri (ölüyü) yemeyin” ayetini indirdi ![]() ![]() “Kafirler, ölünün Allah (c ![]() ![]() ![]() “Muhakkak ki şeytanlar dostlarına sizinle mücadele etmeleri için vahyeder ![]() “Sizin kestiğiniz helaldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer onlara itaat ederseniz muhakkak müşrik olursunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Şankitiy bir başka yerde şöyle dedi: “Zikrettiğimiz semavi naslar apaçık olarak gösteriyor ki; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 – Allah (c ![]() “Yoksa onların Allah’ın izin vermediği şeyi kendilerine dinden bir şeriat koyan ortakları mı vardır?” (Şura: 21) Bu ayet; insanlar, Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir bu ayet hakkında şöyle dedi: “Onlar, Allah’ın dininde sana tabi olmamakta, cin ve insanlardan şeytanların verdiği şeriate tabi olmaktadırlar ![]() ![]() 4 – Allah (c ![]() “O, kendi hükmünde kimseyi ortak etmez ![]() “Hüküm vermek sadece Allah'a aittir ![]() ![]() ![]() ![]() Halk için teşri koyma hakkı sadece Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “Yaratma da emir (hüküm) de O’nun’dur ![]() Her kim teşri hakkını Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Kur’an ve Sünnet Dışındaki Kanunlara Muhakeme Olmak: Beşeri kanunlara, halka, örfe, kabile reislerine ve parti benzeri şeylere muhakeme olmak gibi ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu, hüküm şirkinin ikinci şeklidir ![]() ![]() Hüküm vermek ve muhakeme olmak dinin temeline ait ibadetin ikinci rükünlerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 – Hüküm Vermek İle İlgili Deliller Allah (c ![]() “Hüküm vermek sadece Allah'a aittir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayet, hüküm vermenin yalnızca yüce olan Allah (c ![]() ![]() “Yalnızca O’na kulluk etmenizi emretmiştir” sözü ilk cümle olan; “Hüküm vermek sadece Allah’a aittir” sözünü açıklamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seyyid Kutub bu ayetin tefsirinde şöyle dedi: “Kur’an’ın bu meseledeki açık ve ince sözü, ibadetin ne olduğunu çok dakik ve açık bir şekilde tayin ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar hayatla ilgili bir meselede veya hükümle ilgili bir konuda Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim, hayatın herhangi bir meselesinde Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hüküm vermek sadece Allah'a aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin Gereğidir2 – Muhakeme Olmakla İlgili Deliller “Sana ve senden öncekilere indirilenlere iman ettiğini iddia edenleri görmüyor musun? Reddetmeleri emrolunmuşken taguta muhakeme olmak istiyorlar ![]() ![]() İbni Abbas (r ![]() “Ayette geçen tagut, yahudilerden ismi Ka’b b ![]() ![]() ![]() “Biz, sizi Ka’b b ![]() ![]() ![]() “Taguta muhakeme olmak istiyorlar ![]() ![]() İbni Kesir bu ayet hakkında şöyle dedi: “Bu ayet, bundan daha geneldir ![]() ![]() ![]() ![]() “Taguta muhkeme olmak istiyorlar ![]() ![]() İbni Kayyım şöyle dedi: “Allah (c ![]() ![]() Bu ayet; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha önce açıklandığı gibi, zahire göre tagut; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bu ayet; Allah (c ![]() ![]() ![]() “Reddetmeleri emrolunmuşken ![]() ![]() ![]() Taguta muhakeme olmak Allah (c ![]() ![]() ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hayır! Rabbine and olsun ki aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin etmedikçe ve haklarında verdiğin hükümden dolayı kalplerinde bir sıkıntı duymadan tamamen kabul etmedikçe iman etmiş olmazlar ![]() İbni Abbas, İbni Teymiye, İbni Kayyım, Ebu Batin, Süleyman b ![]() ![]() Allah (c ![]() “Eğer Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsanız herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz onun hükmünü Allah’a ve Rasulüne götürün! Bu, netice itibarıyla daha hayırlı ve daha güzeldir ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Kesir şöyle dedi: “Mücahid ve seleften bir kaç kişi, ayette geçen; “Allah’a ve rasulüne götürün”den kastın; Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İhtilafa düştüğünüz her meselede hüküm verecek olan Allah’tır ![]() Kur’an ve sahih sünnetin verdiği hüküm, haktır ![]() ![]() “Eğer Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsanız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an’da bu manayı ifade eden bir çok ayet vardır ![]() ![]() ![]() Bu hükme; halkın çıkardığı veya siyasi partilerin çıkardığı kanunlara muhakeme olan veya seçim yoluyla halka muhakeme olan, kafir demokratik sistemler de girmektedir ![]() ![]() Şeyh Abdurrahman b ![]() “Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() “Yez’umun” (iddia edenler) ![]() ![]() ![]() İşte bu anlatılanları bildikten sonra Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanımızda bundan daha kötü olan bir durum da şudur: İlim sahibi olduğunu iddia eden bir takım kimseler, insanlar tagutun mahkemesine başvursunlar diye bu meseleyi süslerler ve onlara bu konuda izin verirler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu insanların akıllarına ne olmuş acaba? İlim adamı olarak geçinen kimseler, tevhid konusunda insanların zır cahili olmalarına rağmen, insanlara fetva vermek için fetva makamına geçmişler! Oysa Allah (c ![]() ![]() Şu iyice bilinsin! İkrah ile zaruret arasında büyük farklar vardır ![]() ![]() Bu, Allah (c ![]() ![]() ![]() İkrah: Bir kimseyi istemediği bir şeyi yapmaya ve söyletmeye zorlamaktır ![]() Hafız İbni Hacer, ikrahı mülcinin dört şartı olduğunu söylemiştir: 1 – Zorlayan kişi söylediğini yapabilecek güçte olmalıdır ![]() ![]() ![]() 2 – Zorlanan kişi, zorlayan kişinin dediğini yapmadığında zorlayan kişinin, tehdidini büyük ihtimalle gerçekleştireceğini düşünmüş olmalıdır ![]() 3 - Zorlayan kişi, kendisiyle korkuttuğu şeyi hemen tatbik edebilecek güç ve istekte olmalıdır ![]() ![]() 4 – Zorlanan kişi, kendisinden istenilenden daha fazla bir şey yapmamalı, zorlandığı meselede muhayyer olduğunu, o konuda istekli olduğunu gösterir bir hareket yapmamalıdır ![]() İbni Hacer (r ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hacer şöyle dedi: “Alimler, ikrahın miktarı konusunda aralarında ihtilaf etmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Hacer bir başka yerde şöyle dedi: “İkrahın miktarı konusunda alimler ihtilaf etmişlerdir ![]() ![]() ![]() “Ömer b ![]() “Kişi hapisteyken veya bağlı iken veya işkence altında iken nefsinden emin (güvenlik içinde) değildir ![]() Ömer (r ![]() ![]() ![]() “Dört şey vardır ![]() ![]() ![]() İbni Mes’ud (r ![]() “İki kırbaçtan beni kurtaracak bir sözü söyleyerek kurtulacaksam bunu muhakkak söylerdim ![]() Bu cumhurun görüşüdür ![]() İbni Mesud’un sözünün büyük küfür konusunda söylendiği anlaşılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Hanefi alimleri, ikrahın miktarını şu iki kısma ayırmıştır: 1 - İkrahi Mülci (Tam İkrah): Öldürme tehdidi, el kesme tehdidi veya uzvu sakat bırakmasından veya ölüme sebeb vermesinden korkulan işkence ![]() ![]() ![]() 2 - Gayri Mülci (Eksik İkrah): Hapis, bağlama, basit dövme gibi ![]() ![]() ![]() Hanbeli, Hanefi ve Malikilere göre; büyük küfrün ruhsatı ancak ikrahi mülci ile olur ![]() Şafii’ye göre; hapis ve bağlanma büyük küfrü işle-mek için ikrah ruhsatı sayılır ![]() Alimlerin hepsi, ikrah halinde olan kişinin ölümü seçip küfrü söylememesinin, ruhsatı seçmekten daha efdal ve daha büyük sevap olduğunu söylemiştir ![]() ![]() Cumhurun görüşünün delili: “Kalbi iman ile dolu olduğu halde zorlanan hariç ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetin nuzül sebebine göre, kafirler Ammar b ![]() ![]() ![]() İbni Hacer Nahl 106 ayeti hakkında şöyle dedi: “Bu ayetin Ammar b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed b ![]() ![]() “Müşrikler Ammar’ı yakaladılar ve ona işkence yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kalbini nasıl buluyorsun?” diye sordu ![]() “Şüphesiz imanla mutmain olarak buluyorum” diye cevab verdi ![]() ![]() ![]() “Eğer onlar dönerlerse, yaptığını tekrarla!” Bu rivayet mürsel bir rivayettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, İkrah Kitabının, “Dayağı, Öldürülmeyi, Zilleti, Küfüre Tercih Babı”nda üç hadis zikretmiş ve ikrah halinde iken büyük küfür işleme konusundaki miktara işaret etmiştir ![]() 1) Enes (r ![]() ![]() ![]() “Üç şey vardır ki, bu şeyler kimde bulunursa imanın güzel tadını tatmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadiste tekrar küfre dönmenin ateşe girmek gibi olduğuna işaret vardır ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Said b ![]() ![]() “Müslüman olduğum için Ömer (r ![]() ![]() Bu hadise göre; Ömer (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Habbab (r ![]() ![]() ![]() “Sizden öncekilerden bir adam getirilir, yerde onun için bir çukur açılır ve o çukura atılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şunu belirtmek gerekir ki; zorlayan kimse, istediği verildiği halde zorlamasına devam edecekse bu durumda istediğinin verilmemesi gerekir ![]() ![]() ![]() İkrahla ilgili şartları bu şekilde açıkladıktan sonra ikrah ile zaruret arasında fark olduğu daha net olarak anlaşılmış olur ![]() Şeyh Süleyman b ![]() “İkincisi: Taguta muhakeme olmanın küfür olduğunu öğrendikten sonra sana şöyle denir: Allah (c ![]() “Fitne öldürmekten daha şiddetlidir ![]() “Fitne öldürmekten daha büyüktür ![]() Bu ayetlerde geçen “fitne”den kasıt; küfür ve şirktir ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü: Eğer muhakeme olmak küfür ve ihtilaf dünya içinse, o zaman nasıl olur da dünya için küfre girersin? Bil ki! Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Abdurrahman b ![]() “Kim tagutu inkar edip Allah’a iman ederse kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa tutunmuş olur ![]() ![]() ayeti hakkında şöyle dedi: “Taguta muhakeme olmak, taguta iman etmek demektir ![]() Konunun Özeti 1 - Muhakeme olmak; namaz kılmak, oruç tutmak, kurban kesmek ve dua etmek gibi bir ibadettir ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() 2 – Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “iman ettiğini iddia edenleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hayır! Rabbine andolsun ki ![]() ![]() ![]() ![]() “Şeytan onları derin bir sapıklığa satırmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kim Allah’a şirk koşarsa derin bir sapıklığa sapmıştır ![]() “Allah’tan başka kendisine fayda da zarar da vermeyecek şeyleri çağırır ![]() ![]() 3 – Kur’an ve sünnetin dışında her muhakeme olunan şey taguttur ![]() ![]() 4 – Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse hüküm tagutunun her şeklini ve her yönünü, özellikle de zamanımızda var olan türünü reddetmedikçe İslam’ı sahih olamaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tagutu Reddetmek Tevhidin GereğidirÜçüncüsü: Velayet Şirki 1 - Yardım Etme (Nusra) Bu, velanın en açık şeklidir ![]() ![]() Allah (c ![]() “Onların, Allah dışında kendilerine yardım edecek velileri yoktur ![]() ![]() 2 - İtaat Etmek ve Tabi olmak Allah (c ![]() “İnsanlardan kimi, Allah hakkında bilgisi olmaksızın tartışır durur ve her azgın şeytana tabi olur ![]() ![]() 3 - Sevmek Allah (c ![]() “Ey iman edenler! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olanları dostlar edinmeyin! Siz onlara karşı sevgi gösteriyorsunuz ![]() ![]() ![]() Bir kul, vela konusunda bu söylenenlerin hepsini sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sayılan vela türlerinin hepsini sadece Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kim tevhide iman eder, onun gerekleriyle amel eder, onu sever, ona yardım eder ve onun için çarpışırsa işte o kimse muvahhid olur ![]() Her kim de taguta yardım eder, onu müdafa eder, onun dinini insanlara iyi ve güzel gösterir ve tevhid ehlinin tagutu reddetmesinin, ondan beri olmasının hata olduğunu, dolayısıyla taguta ve tagutun dostlarına karşı çıkan muvahhidlerin yaptıklarının çirkin bir şey olduğunu söyler ve onlara; havariç, tekfirci veya başka isimler verirse, işte o kimse taguta ibadetin batıl olduğuna inansa bile, taguta iman etmiş ve yüce Allah (c ![]() ![]() İslam dışı bir sistem veya Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taguta mal ve silahla yardım eden kimseler de böyledirler ![]() Allah (c ![]() “Sizden kim onları dost edinirse o da onlardandır ![]() Bil ki! Taguta yardım eden, onu müdafa eden, onun dininin ve şeriatinin iyi olduğunu söyleyen, tevhid ehlini dalaletle, sapıklıkla itham eden kimse, taguta ibadetin batıl olduğuna inansa bile, taguta iman etmiş ve Allah (c ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kendilerine kitaptan bir pay verilenleri görmedin mi? Onlar, taguta ve cibte inanıyorlar ve diğer inkar edenler için: “Bunlar, iman edenlerden daha doğru bir yoldadır” diyorlar ![]() Hafız İbni Kesir, tefsirinde İkrime (r ![]() “Hayy b ![]() ![]() ![]() “Siz, ehli kitab ve ilim sahibisiniz ![]() “Siz ne yaparsınız, Muhammed ne yapar?” Mekke müşrikleri dediler ki: “Biz akrabaları sılai rahim yapar, fakirler için devenin büyüğünü keser, hacca gelen misafirlere su ve süt verir ve esirlere yardım ederek onları kurtarırız ![]() ![]() ![]() “Siz, ondan daha hayırlısınız ve yolunuz daha iyidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları anlattıktan sonra asrımızın cehmiyeleri, tagutun şeyhleri ve tabilerine şöyle soruyoruz ![]() “Nisa: 51 ayetindeki cibte ve taguta imanın manası nedir? Acaba ayette geçen iman, kalble inanmak mıdır yoksa taguta ibadetin batıl olduğu bilindiği ve ona buğz edildiği halde o taguta ibadet edenleri doğrulamak ve desteklemek midir? Bu yahudi alimleri, müşriklerin puta tapmalarının batıl olduğunu muhakkak bilmekte ve buna inanmaktaydılar ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan anlaşılıyor ki, ayette geçen taguta ve cibte imanın manası; zahiren kafirleri doğrulamak, onların yaptıklarını iyi, iman ve küfür konusundaki sabit olan değişmeyen batıl inançlarını sağlam ve doğru görmek, hak ehlinin ise sapık olduğunu söylemektir ![]() Bu yahudi alimlerinin böyle yapmaları; müşriklerin yapmış oldukları ibadetlerin hakolduğuna inandıkları için değil, dünya menfaatı elde etmek içindi ![]() Ey maslahatını düşünen, bir takım siyasi oyunlar ve taktik icabı taguta boyun eğen, onu destekleyen sistemleri, bu sistemlerin kanunlarını kabul eden ve onlara karşı ihlaslı olacağını söyleyen kimseler! Size sesleniyorum! Sizin bu yaptığınız da yahudilerin yaptığı gibi değil midir? Sizler de taguta tabi olanların batıl olduklarına kalben iman etmelerine rağmen, zahiren onların doğru olduklarını söyleyen yahudiler gibi değil misiniz? İşte böyle yapmaları sebebiyle Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Süleyman b ![]() “Allah (c ![]() ![]() İslam’ın hakim olmadığı ve müslümanların zayıf olduğu bir diyarda tagutlara yardım eden, onların taatine giren, onların batıl olan dinlerini zahiren kabul eden, onlara dostluk gösteren, müslümanlarla dostluğunu kesen, kabir ve benzerleri şeylere tapan, tevhid askerlerini terkederek şirk askerlerine katılan kimsenin küfründe, Allah (c ![]() ![]() Bu hükümden ancak ikrah (baskı) altında olan kimseler istisna edilir ![]() ![]() ![]() Alimlerin hepsi, şaka yoluyla küfür söz söyleyen kimselerin kafir olduğu konusunda icma etmişlerdir ![]() ![]() Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuda şöyle diyorum: “Durum böyleyken zahiren taguta ve yardımcılarına itaat eden, küfür ve sapıklıklarına yardım eden, millet meclislerine, seçimlerine ve demokrasilerine katılan, tevhid ehlini reddeden, insanları onlardan uzaklaştıran, tevhid ehline “tekfir ehli” ismi, “havariç”, “bagiye” sıfatı veren, bütün bunları dünya metaı, tagutların vereceği makam ve vazifeler ya da zamanımızdaki bakanlık sandalyesi için yapan kimselerin durumları acaba nasıldır? Onlara ve onlara dost olanlara, onları destekleyenlere yazıklar olsun! Yine bil ki! Taguta yardım etmek için savaşmak veya ona para, mal ve silahla yardım etmek, ona iman etmek demektir ![]() Allah (c ![]() “İman edenler Allah yolunda savaşırlar ![]() ![]() ![]() Ayette geçen tagut, daha önce açıklandığı gibi; Allah (c ![]() ![]() ![]() Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() “Kafirler ise tagut yolunda savaşırlar ![]() ![]() “Öyleyse şeytanın dostlarıyla savaşın!” buyurmuştur ![]() Buna göre, her kim tagut yolunda çarpışırsa işte o, şeytanın dostu olmuştur ![]() ![]() Allah (c ![]() “Kafirlerin dostları ise tagutlardır ![]() ![]() ![]() Ba ayette kastedilen tagut velayet tagutudur ![]() Allah (c ![]() “Muhakkakki biz, şeytanları, iman etmeyen kimselerin dostları kıldık ![]() Tagutun şekli ve türü zahiren ne olursa olsun, daha önce açıklandığı üzere, gerçek tagut aslında şeytandır ![]() ![]() ![]() Bu ayet, birisi için çarpışmanın, vela türlerinden birisini ona yapmak manasına geldiğini göstermektedir ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “De ki: “Allah’tan başka dost mu edineyim? Oysa O, gökleri ve yeri yaratmıştır ![]() Velayetin (yardım, taat, tabi olmak, sevmek gibi) herhangi bir çeşidini Allah (c ![]() ![]() ![]() Bu şirkin ismi vela şirki, onun karşılığı ise ibadetin ve dinin aslı ve rüknu olan velayet tevhididir ![]() ![]() Her kim Allah (c ![]() ![]() ![]() Her kim de tagut için çarpışırsa, taguta iman etmiş ve Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak, açıklanması gereken iki mesele kalmıştır; Birincisi: Tagut yolunda çarpışmak amelle olabileceği gibi sözle de olabilir ![]() İmam İbni Teymiye, (aslen kafir olan kimselerle çarpışmak konusunda) şöyle dedi: “Kadın, çocuk, rahip, yaşlı, kör ve onun gibi savaşmayı bilmeyenler, alimlerin çoğuna göre öldürülmez ![]() ![]() İbni Teymiye bir başka yerde şöyle dedi: “Savaşmak, elle ve dille olmak üzere iki türlüdür ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Onlarla büyük bir cihadla cihad et!” (Furkan: 52) Bu ayetteki cihaddan kasıt, dille cihaddır ![]() ![]() İkincisi: Tagutun yolunda savaşmak elle ve nefisle olabileceği gibi mal vererek veya silah vererek de olur ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (c ![]() “Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ederler ![]() “Muhakkakki kafir olan kimseler, mallarını Allah yolundan alıkoymak için sarfederler ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre tagut yolunda savaşanların türleri şöyledir; a - Sözle Savaşanlar: Bu kimseler; en başta taguti sistemlerin alimleri olmak üzere, bu taguti sisteme şer’i caizlik veren ilim iddiacıları, sistem yazarları, gazeteciler ve yayıncılardır ![]() b - Nefisle Savaşanlar: Tagutun ordusu, polisi, erleri, istihbarat teşkilatı, tagutun bayrağı altında gönüllü savaşanlar ![]() ![]() ![]() c – Malla Savaşanlar: Tagut ve sistemini parayla, malla, mühimmatla destekleyenlerdir ![]() Tagut yolunda dille, nefisle ve malla savaşan kimselerin tekfir edilebilmeleri için, illede muvahhidlere karşı bizzat savaşmaları şart değildir ![]() ![]() Tagutu reddetmenin, tevhidin rükunlarından olduğunu, bunu sağlamaksızın iman ve İslam’ın geçerli olmayacağını ve zamanımızdaki yaygın olan tagutların çeşitlerini öğrendikten sonra şimdi de bu tagutları nasıl reddetmen gerektiğini öğrenmelisin ki, bundan böyle tagutu red meselesinin sadece dille söylemekten ibaret olmadığını, pratikte uygulanması gereken bir amel olduğunu iyice anlayasın ve pratik yaşantında bu konularda şirke düşmeyesin ![]() |
![]() |
![]() |
|