![]() |
Ete Kemiğe Büründüm Yunus Diye Göründüm! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ete Kemiğe Büründüm Yunus Diye Göründüm!Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm! Bazı sözler vardır ki, iki cümleden ibarettir ama iki cilt kitap kadar mana yüklüdür ![]() Hatta bazı İslam büyükleri iki senelik vaazlarını bile böyle iki cümle içinde özetlemişlerdir ![]() Tıpkı derviş Yunus'un kendini özetlediği gibi: - Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm! Hepsi o kadar ![]() İsterseniz bir de Bağdat, Basra'nın meşhur mutasavvıfı Hatem-i Asam'ı dinleyelim, o ne diyor bu konuda ![]() - Senelerdir dinlediğiniz benden ne öğrendiniz, iki cümle içinde söyleyin bakayım? - Bunca senedir anlattıklarınızı iki cümle içinde mi anlatacağız? ![]() ![]() Dikkat kesilirler ![]() ![]() - Benden şu iki gerçeği öğrenmiş olun yeter ![]() İşte der, benim senelerdir sizlere anlattıklarımın özeti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne dersiniz bu iki cümleye? Sanki olgun ve kamil insan olmanın gereği mi bu iki anlayış: Kendimizde olana kanaat etmemiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, sadece bu kadar mı bu iki cümlenin insana kazandırdığı değer? Kendimizde olana kanaat etmek, başkasında olana da haset etmemekten mi ibaret bu düşüncenin sonucu? - Hayır! dahası var ![]() ![]() ![]() Biliyorsunuz insanlar çalışır, çabalar, kendilerine düşeni yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte kendinde olana kanaat eden adam, Rabb'inin kendi hakkındaki bu takdirlerine de razı olan adam demektir ![]() ![]() ![]() Asıl mesele de burada başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kul için Rabb'ini razı etmenin ötesinde büyük kazanç düşünülebilir mi? İsterseniz bir de bunun misaline bakalım ![]() - Rabb'im, sen kullarından ne zaman razı olursun? Onu bana bildir ki, ben de buradan dönünce kullarına bildireyim ![]() Şöyle buyurur Rabb'imiz: - Sen kullarıma söyle, onlar benden ne zaman razı olurlarsa ben de onlardan o zaman razı olurum! Evet, varlık, darlık, hastalık, sıhhat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Öyle ise yoklayın iç dünyanızı! ![]() ![]() Artık tereddütsüz biliyoruz ki, biz Rabb'imizin takdirinden ne kadar razı isek, Rabb'imiz de bizden o kadar razıdır ![]() - Ne dersiniz, bunu böyle biliyor, böyle uyguluyor muyuz? ![]() ![]() 16 Haziran 2010, Çarşamba AHMED ŞAHİN |
![]() |
![]() |
|