Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bahsi, hadisi, tevazü, ucb, şeriflerde

Hadisi Şerif'lerde Tevazü, Ucb Bahsi

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

HADİSİ ŞERİF'LERDE TEVAZÜ, UCB BAHSİ

1- Ebü Hüreyre radiya'llahu anh'dan Resülullah Salla'llahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur: Ashabım: Size Yemen hey'eti geldi Yemenliler gönül zarları çok ince, gönülleri çok yumuşak insanlardır îman Yemenlidir (Allah bilgisi ve korkusu olan) hikmet de Yemenlidir İftihar ve kibir, azamet deve sahiblerindedir Sükunet ve tevazu' da koyun sahiblerindedir (K Sitte 1652)

2- Ebü Hüreyre radıya'llahu anh'den rivayete göre Nebî salla'llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

Beşikte (bir mu'cize olarak) yalnız üç çocuk söylemiştir:

(birincisi) Îsa’dır (İkincisi) Benî Îsrail zamanında Cüreyc denilen (ruhban) bir kişidir Cüreyc bir kere (Savmaasında) namaz kılarken anası gelmiş, kendisini çağırmış Cüreyc: (namazı bozup) anama cevap mı vereyim? Yoksa namaz mı kılayım? diye düşünmüş (Anası üç defa çağırdığı halde o namazına devam etmiş) Bunun üzerine anası:
Allah'ım! Bu oğluma fahişe kadınların yüzlerini göstermedikçe onun canını alma! diye inkisar eder Cüreyc Savmaasında bulunduğu sırada bir kadın gelir, musallat olur Ve ona zina teklîf eder Fakat Cüreyc imtina etmekle bu kızgın kadın bir çobana gider, nefsini teslîm eder Kadın bu cinsî münasebetten bir oğlan doğurur, (kendisinden sorulduğunda) bu piçi Cüreyc'ten aldığını söyler Bunun üzerine halk rahibe gelirler ve zavallının Savmaasını (baltalarla, kazmalarla) yıkarlar Kendisini dışarı çıkarırlar Cüreyc abdest alır, namaz kılar Sonra haram-zadenin yanına gelir: Ey oğul baban kimdir? diye sorar Çoban! diye cevap verir Bu garîbeyi gören halk rahibe: Senin ibadethaneni altından yapacağız! derler: Cüreyc: Hayır, (eskisi gibi) çamurdan yapınız! der (Üçüncüsü de şudur): Benî Îsrail’den emzikli bir kadın vardı Bir gün erkek çocuğunu emzirirken yanından yakışıklı ve haşmetli bir süvari geçmişti Bunu gören kadın: Allah'ım! Oğlumu bunun gibi (heybetli) kıl! diye dua eder Çocuk hemen anasının memesini bırakır, ve süvarîye döner de: Ya Rab! Beni bunun gibi kılma! diye dua eder Sonra ana memesine dönüp emmeğe başlar Ravî Ebü Hürevre der ki: (Resülullah bunu bize hikaye ederken parmağını ağzına koyarak çocuğun emdiğini temsîl etmişti Bu vaziyet gözümün önündedir) Şimdi ben, Nebî Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in parmağını emdiğini görür gibiyim
Bundan sonra da o emzikli kadının yanından bir cariye geçer Bu defa da: Ya Rab! Benim oğlumu şu cariye gibi (hakir) yapma! diye dua eder Bu defa çocuk anasının memesini bırakır da: Ya Rab! Beni bunun gibi kıl! der Şimdi kadın çocuğuna: niçin böyle söyledin? diye sorar da çocuk şöyle cevap verir: o süvarî kibirli zalimlerden birisi idi Amma şu cariye (ne zavallı kadındır) sen çaldın, sen zina ettin! diye iftira ederler Halbuki o, bunların hiç birisini işlememiş (ma'sum) bir kadındır (K Sitte 1398)

3- Ebu Said ve Ebu Hureyre radıyallahu anhüma anlatıyorlar:
"Resülullah Aleyhissalatu vesselam buyurdular kı: "Allah Teala hazretleri şöyle dedi: "Büyüklük ridamdır, izzet de izarımdır Kim bu iki şeyde benimle niza ederse ona azab veririm" (Müslim, Birr 136;Ebu Davud, Libas 29, (4090))

4- îbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam: "Kalbinde zerre miktar kibir bulunan kimse asla cennete girmeyecektir!" buyurmuştu Bir adam: "Kişi elbisesinin güzel olmasını, ayakkabısının güzel olmasını sever!" dedi Aleyhissallatu vesselam da: "Allah Teala hazretleri güzeldir, güzelliği sever! Kibir ise hakkın ibtali, insanların tahkiridir" buyurdular" (K Sitte 5181)

5- Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Yakışıklı bir adam Resülullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek: "Ben güzelliği seviyorum Gördüğünüz gibi bana güzellik de verilmiş Kimsenin beni, ayakkabı bağı bile olsa bu hususta geçmesinden hoşlanmıyorum Ey Allah'ın Rasülü! Bu (haram olan) kibre girer mi?" diye sordu Aleyhissalatu vesselam: "Hayır! buyurdular Ancak kibir, hakkı ibtal, halkı tahkirdir!" (Ebu Ddvud, Lihas 29, (4092))

6- Amr tbnu Şu'ayb an ebihi an ceddihi radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kıyamet günü, mütekebbirler küçük karıncalar gibi haşrolunurlar Onları her yönden zillet bürümüştür Cehennemde Büles denen bir hapishaneye sevkedilirlcr Ateşlerin ateşi onları bürür Cehennem ehlinin irinleri kendilerine içecek olarak verilir Bu içeceğe tînetu'l-habal denir" (Tirmizi, Kıyamet 48, (2494))

7- Selemetu'bnu'I-Ekva' radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kişi kendisini (halktan büyük görüp) uzak tuta tuta cebbarlar arasına kaydedilir de onların başına gelen musibete düçar olur" (Tirmizi, Birr 61, (2001))

8- Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulüllah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "însanlar, ya cehennem kömüründen başka bir şey olmayan ölmüş ecdadlarıyla övünmekten vazgeçerler, yahut da Allah katında, burnuyla pislik yuvarlayan mayıs böceğinden daha adi bir derekeye düşerler Allah Teala hazretleri sizlerden cahiliye kibrini temizledi Artık o, muttaki bir mü'min yahut bedbaht bir,facirdir İnsanların hepsi Hz Adem'in evlatlarıdır Adem ise topraktan yaratılmıştır" (Ebu Davud, Edeb 120, (5116); Tirmizi, Menakıb (3950, 3951))

9- Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhisalatu vesselam buyurdular ki:
"Bir adam, nefsinin hoşuna giden bir takım elbise içinde saçları da yapılmış olarak giderken yürüme sırasında kibre düşmüştü ki, birden yere battı Kıyamet kopuncaya kadar orada zorlukla batmaya devam edecek"(Buhari, Libas 5; Müslim, Libas 49, (2088))

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

10- Cabir îbnu Atik radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kıskançlıktan bir nevi var ki Allah sever; bir kısmı da var ki Allah onu sevmez Allah'ın sevdiği kıskançlık, kişinin (mehariminden haram kılınmış bir fiil görmesi ile) şüphe halinde duyduğu kıskançlıktır Allah'ın sevmediği kıskançlık, şüphe olmadan kıskançlık duymasıdır Aynı şekilde bir kısım gurur vardır ki Allah hoşlanmaz, bir kısım da var, Allah hoşlanır Allah Teala'nın sevdiği gurur, kişinin savaş sırasında ve sadaka verme esnasında nefsine güvenerek duyduğu gururdur Allah'ın buğzedip sevmediği gurur ise, taşkınlık ve övünme sırasında duyduğu gururdur" (Ebu Davud, Cihad 114, (2659); Nesai, Zekat 66, (5, 78))

11- Cübeyr îbnu Mut'im radıyallahu anh demiştir ki: "Benim hakkımda "Sende kibir var" diyorsunuz Ben eşeğe binmiş, (dikişsiz) kumaşı (elbise olarak) sarınmış, keçiyi sağmış birisiyim Üstelik Resülullah Aleyhissalatu vesselam bana: "Bun(lar)ı yapan kimsede hiçbir kibir bulunmaz" buyurdular" (Tirmizi, Birr 61, (2002))

12- Huzaî Harise îbn-i Vehb (radiya'llahu anh)'den şöyle dediği rivayet olunmuştur Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu işittim: Ashabım, haberiniz olsun, size ehl-i Cenneti bildireyim: Her zayıf olan ve halk tarafından zayıf görülen (mütevazı') her mü'min Cennet'liktir (Halbuki) o mü'min Allah (ın kerem ve inayetine) yemîn etse, muhakkak ki Allah onu (ihsan ve inayeti ile) yemîninde gerçek çıkarırdı Ey Ashabım, iyi dinleyiniz, size Cehennem halkını da bildireyim Onlar da katı yürekli, kibirli ve hîlekar, ululuk taslayan kimselerdi (K Sitte 1752)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com