![]() |
İblis Ve Azabını Beyan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İblis Ve Azabını BeyanİBLİS VE AZABINI BEYAN Allah (C ![]() ![]() "Eger dönerlerse (Allah'in emrine uymaktan ve Resul'ünün gösterdigi yoldan yüz çevirirlerse) bilsinler ki ![]() (Al-i imran ![]() Nitekim Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üstelik Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-i Kerim´de Allah (C ![]() ![]() "Ey Rabb'imiz! Biz kendi kendimize zulmettik ![]() (A´raf Sûresi ![]() Görülüyor ki, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Allah (C ![]() ![]() "Allah'in rahmetinden sakin ümit kesmeyiniz" (Zümer Sûresi ![]() Iblise gelince, o ne günahini itiraf etmis, ne yaptigina pisman olmus, ne kendini suçlamis ve ne de tevbe etmeye yönelmis, üstelik de Allah (C ![]() ![]() ![]() Her kim ki, tutumu seytan gibi olursa tevbesi kabul edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü kaynagi nefsi arzularin azginligi olan her günahin affedilmesi umulur, ama kendini begenmislige dayanan hiç bir günahin affedilmesi beklenemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatildigina göre Iblis bir gün Hz ![]() ![]() ![]() «Allah (C ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Seytan kendini tanitmadan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «ey Musa, ona de ki, senin hatirin için dilegini kabul ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() bagisalayacagim ![]() Hz ![]() ![]() ![]() «ey Musa! Ben ona cennette iken secde etmemistim de simdi ölüsüne mi secde edecegim ![]() Rivayete göre cehennemde Iblis'in azabi agirlastirilir ve ona «Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haberde bildirildîgine göre ulu Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İblis Ve Azabını Beyan |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İblis Ve Azabını BeyanKardeslerim! Seytan'dan kurtulmak istiyorsaniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kiyamet günü gelince meydana atesten bir kürsi kurulur, üzerinde Iblis çikar, bütün seytanlar ve kâfirler çevresinde toplanir, sesi aniran bir esek sesi gibidir, söyle konusur, «ey cehennemlikler! Allah (C ![]() ![]() ![]() Seytan da onlara der ki: «bu gün merhametten umut kestigim bir gündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatildigina göre Kiyamet günü Iblis mahsere getirilir, daha önce kurulan atesten bir koltuga oturmasi emredilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «boynunda o lanet halkasi varken yaratmis oldugum bütün meleklerin bin kac kati bile biraraya gelseler, onu cehenneme tasiyamazlar ![]() Anlatildigina göre, Iblis'in birinci kat gökte iken ismi «Abid» , ikinci kat gökte iken ismi «Zahid» , üçüncü kat gökte iken ismi «Arif» , dördüncü kat gökte iken ismi «Veli» , besinci kat gökte iken adi «Taki» , altinci kat gökte iken adi «Hazin» , yedinci kat gökte iken adi «Azazil» idi ![]() Fakat Levh-i Mahfuz'daki adi ![]() ![]() ![]() Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «onu benden üstün mü tutuyorsun? Ben ondan daha hayirliyim ![]() ![]() ![]() ![]() Kendini daha serefli gördügü için burun kivirarak ve tepeden bakarak Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Melekler baslarini kaldirip da onun kendileri ile birlikte secde etmemis oldugunu görünce sükür maksadi ile ikinci sefer secdeye kapandilar ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Allah (C ![]() ![]() ![]() ökuzünkilere döndü, azi disleri domuzunkiler gibi agzindan disariya firladi, sakali yolundu, çenesinde sadece yedi seyrek tüy kaldi ![]() Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa ki, daha önce yakisikli, dört kanadli, bilgili, çok ibadet istelen, meleklerin Tavusu ve en büyügü olan, daha bir çok imrenilir, sifatlar tasiyan bir kimse idi ![]() ![]() ![]() Söylendigine göre Iblis tuzaga düsürülünce Cebrail (A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatildigina göre Iblis, Allah (C ![]() ![]() «ey Rabb'im! Adem yüzünden beni cennetten kovdun ![]() ![]() ![]() ![]() O "daha baska imkanlar istiyorum" der ![]() ![]() ![]() ![]() Seytan yine "daha da isterim" der ![]() ![]() ![]() ![]() Seytan yine "daha da isterim" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela putlarin koruyuculuguna güvenmelerini saglamaya calis ![]() ![]() Seytanin bu tuzagina karsi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine iblis tekrar ortaya cikarak der ki: "Ya Rabb´i! Adem´in soyundan peygamberler yarattin, onlara kitaplar indirdin, hani benim elcilerim?" Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seytan: "Mescidim neresi?" der ![]() ![]() ![]() ![]() Seytan «"evim neresi?" diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seytan: "Ne içecegim?" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|