Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dokuzuncu, hadiseler, hicretin, mühim, senesinin

Hicretin Dokuzuncu Senesinin Diğer Mühim Hâdiseler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hicretin Dokuzuncu Senesinin Diğer Mühim Hâdiseler

Urve bin Mes'ud'un Müslüman olması ve şehadeti

Urve bin Mesûd, Tâiflilerin ileri gelenlerindendi Peygamber Efendimiz ordusuyla Tâif'i muhasara altına aldığı sırada o, Yemen'in Cüreş şehrinde bulunuyordu Orada, Tâif müdafaası için mancınık vesaire yapma sanatını öğreniyordu

Peygamber Efendimiz Tâif'ten muhasarayı kaldırıp ayrıldıktan sonra Tâif'e döndü Bir müddet sonra da Cenâb-ı Hak, kalbine İslâmın sevgisini düşürünce çıkıp Medine'ye geldi Hicretin dokuzuncu yılı Rebiülevvel ayında Resûl-i Ekrem Efendimizin huzurunda İslâmiyetle şereflendi Efendimiz, bu değerli insanın Müslümanlar safına katılmasından fazlasıyla memnun oldu

Hz Urve bin Mesûd, Medine'de bir müddet kaldıktan sonra bir gün Resûl-i Ekrem Efendimize, "Yâ Resûlallah! Müsaade buyurun da, gidip kavmimi İslâmiyete dâvet edeyim" dedi

Resûl-i Ekrem Efendimiz, Tâif halkının kibir ve gururlarının esiri olup, Müslümanlıktan kaçındıklarını biliyordu Bu sebeple, "Onlar seni sağ bırakmazlar" buyurdu

Hz Urve, "Yâ Resûlallah! Onlar, beni öz evlâtlarından daha çok severler!" dedi ve gitmek istediğini tekrarladı

Peygamber Efendimiz yine, "Onlar seni sağ bırakmazlar" buyurdu

Hz Urve, Tâif halkının kendisine karşı gösterdikleri sevgi ve hürmete güveniyordu "Yâ Resûlallah! Vallahi, değil öldürmek, beni uykudan uyandırmaya bile kıymazlar" diye konuştu

Sonra dileğini üçüncü kere tekrarladı Bunun üzerine Resûl-i Ekrem Efendimiz, "Madem istiyorsun, git" diye izin verdi

Hz Urve, derhal yola koyulup Tâif'e vardı Tâiflileri Müslüman olmaya dâvet etti Kibir ve gururlarının zebunu olmuş Tâifliler bu ulvî dâvete ok yağmuru ile karşılık verdiler Ve çok sevdikleri Hz Urve bin Mesûd'u şehid ettiler

Onun şehâdet haberini duyan Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu:

"Onun kavmi ile olan hali, Sahib-i Yasinin kavmi arasındaki haline benzer Sahib-i Yasin, kavmini, Allah Taâlâ'ya imâna dâvet etmişti de, kavmi onu öldürmüştü Allah'a hamdolsun ki, ümmetimin içinde, Sahib-i Yâsin gibi birini bulundurdu"

Salih SURUÇ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com