Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bin, cebel, gönderiliyor, muaz, yemene

Muaz Bin Cebel Yemen'e Gönderiliyor

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muaz Bin Cebel Yemen'e Gönderiliyor

Resûl-i Ekrem Efendimizin Müslüman beldelere vâli ve zekât tahsil memurları gönderdiği sıradaydı Bir gün sabah namazından sonra cemaata dönerek, "İçinizden hanginiz Yemen'e gider?" buyurdu

Hz Ebû Bekir, "Ben giderim, Yâ Resûlallah" dedi

Peygamber Efendimiz hiç bir cevap vermeyip sustu Az sonra tekrar, "Hanginiz Yemen'e gider?" diye sordu

Bu sefer Hz Ömer ayağa kalktı, "Ben giderim, Yâ Resûlallah" dedi

Peygamber Efendimiz, Hz Ömer'e de cevap vermeyip sustu

Bir müddet bekledikten sonra tekrar, "İçinizden Yemen'e kim gider?" diye sordu

Muaz bin Cebel (ra) kalkıp, "Ben giderim, Yâ Resûlallah" dedi

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (asm), "Ey Muaz! Bu vazife senindir" buyurdu

O sırada Yemen üç vâliliğe ayrılmıştı Hz Muaz vâliliklerin en büyüğü olan Cened vâliliğine tayin edilmişti Orada kadılık yapacak, halka İslâmiyeti, Kur'an-ı Kerim okumayı öğretecek, Yemen ülkesinde tahsil edilen zekât ve sadakaları da vazifelilerden teslim alacaktı

Hz Muaz, Medine'den ayrılacağı sırada Peygamber Efendimiz ona, "Sana halli için herhangi bir dava getirildiği zaman nasıl ve neye göre hüküm verirsin?" diye sordu

Hz Muaz, "Allah'ın kitabındaki hükümlerle hüküm veririm" dedi

Resûl-i Ekrem Efendimiz, "Eğer Allah'ın kitabında onunla ilgili bir hüküm bulamazsan neye göre hüküm verirsin?" diye sordu

Hz Muaz, "Resûlullahın sünnetine göre hüküm veririm" dedi

Resûl-i Ekrem Efendimiz bu sefer, "Resûlullahın sünnetinde de onunla ilgili bir hüküm bulamazsan, ne yaparsın?" diye sordu

Hz Muaz, "O zaman, kendi görüşüme göre içtihad eder, hüküm veririm" dedi

Resûl-i Ekrem Efendimiz bundan son derece memnun oldu Bu memnuniyetini şöyle ifade etti:

"Allah'a hamdolsun ki, Resûlullahın elçisini, Resûlullahın razı olduğu şeye muvaffak kıldı"

Yola çıkacağı sırada ise Peygamber Efendimiz, Hz Muaz'a şu emir ve tavsiyelerde bulundu:

"Sen Ehl-i Kitap bir kavmin yanına gidiyorsun Onları, bir olan Allah'a îmân ve benim de Resûlullah olduğuma şehâdete dâvet et Eğer bunu kabul ederlerse, onlara, Allah'ın her gün ve gecede beş vakit namazı farz kıldığını bildir

"Eğer bunu da kabul ederlerse, Allah'ın kendilerine, zenginlerden alınıp fakirlere verilecek zekâtı farz kıldığını bildir Eğer, bunu kabul ederlerse, sakın mallarının en kıymetlilerini alma!

"Mazlumun duâsından sakın! Çünkü, bu duâ ile Allah Taâlâ arasında bir perde yoktur"

Bu sırada Muaz bin Cebel Hazretleri de Efendimizden bazı tavsiyelerde bulunmasını istedi, "Yâ Resûlallah! Bana tavsiyelerde bulun" diye ricada bulundu

Resûl-i Ekrem Efendimiz, "Her ne halde ve nerede olursan ol, Allah'tan kork!" buyurdu

Hz Muaz, " Yâ Resûlallah! Bana biraz daha tavsiyelerde bulun" dedi

Resûl-i Ekrem Efendimiz bu sefer, "Günahın arkasından hemen iyilik ve hayır yetiştir ki, onu yok etsin!"

Hz Muaz, "Yâ Resûlallah! Bana tavsiyelerini arttır" diye dileğini tekrarladı

Peygamber Efendimiz, "İnsanlara, güzel ahlâk ile muâmelede bulun!" buyurdu

Resûl-i Ekrem Efendimizin, Hz Muaz ile beraberinde gönderdiği Ebû Mûsa el-Eşarî'yi uğurlarken de son tavsiyesi şu oldu:

"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!"

Salih SURUÇ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com