Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
barışı, hudeybiye

Hudeybiye Barışı...

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hudeybiye Barışı...

Peygamber Efendimiz (sav) ve ashabının Hicretten 6 sene sonra Kabe'yi ziyaret maksadıyla Mekke'ye gitmek istemeleri ve bunun müşrikler tarafından engellenmesi üzerine çıkan olaylardan sonra Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında yapılan anlaşmadır

Anlaşmaya göre;

Müslümanlarla müşrikler on yıl süreyle savaşmayacaklar, birbirlerine saldırmayacaklardı

Müslümanlar o yıl Kabe'yi ziyaretten vazgeçerek geri dönecekler, ancak gelecek yıl umre yapacaklar, müşriklerin boşaltacağı Mekke'de üç gün kalacaklar ve yanlarında yolcu kılıçlarından başka silah taşımayacaklardı

Mekke'den birisi Müslüman olarak Medine'ye sığındığı zaman iade edilecek; fakat Medine'den Mekke'ye sığınanlar iade edilmeyecekti

Arap kabileleri istedikleri tarafla anlaşma yapmakta serbest olacaklardı

Hudeybiye anlaşmasının en önemli sonuçlarından biri siyasî yönüdür Anlaşmadan önceki dönemde Mekkeli müşrikler, Medine İslam toplumunun varlığını tanımamış hatta Müslümanları yok etmek amacıyla Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarında olduğu gibi birçok girişimde bulunmuşlardı İşte bu anlaşma ile ilk kez müşrikler Medine İslam toplumunu resmen tanımış oluyorlardı Bu durum İslam'ın kabileler arasından büyük bir önem kazanmasına neden oldu

Anlaşmadan önce Müslümanlarla müşrikler arasında hemen hiçbir ilişki yoktu Hudeybiye'den sonra ise iki taraf arasındaki ticari ilişkiler başladı Peygamber Efendimiz (sav) istediği yerde İslam'ı rahatça tebliğ etme imkanına kavuştu Bu vesileyle hem Mekke'de, hem de çevre kabileler arasında Müslüman olanların sayısı hızla arttı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com