Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ganimetler

Ganimetler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ganimetler

Ganimetler

Hayberde elde edilen ganimetler, bu gazâya katılmış olsun olmasın, Hudeybiye Sulh Anlaşması sırasında Peygamber Efendimizin yanında bulunan bütün Sahabîlere taksim edildiZirâ, Cenâb-ı Hak, Hudeybiye seferine iştirak edenlere, Hayber'in fethedileceğini ve kendilerine bol ganimet ihsan edeceğini önceden haber verip müjdelemişti

Resûl-i Ekrem Efendimiz ayrıca, Hayberde gelip İslâm ordusuna katılan Devs Kabilesine mensup dört yüz Müslüman ile, Câfer bin Ebî Tâlib'in (ra), başkanlığında Habeşistan'dan dönen ve Hayber'de Müslümanlara kavuşan Habeşistan muhacirlerine de bu ganimetten hisse ayırdı

Resûl-i Ekrem Efendimizin emriyle ganimet malları ilk önce beş parçaya ayrıldı Beşte bir parça Peygamber Efendimize teslim edildi Geri kalan dört parça ise Efendimizin emriyle satışa çıkarıldı

Peygamber Efendimiz, ganimet mallarından satılanların paralarını Müslümanlar arasında taksim etti

Hayber'in gayr-ı menkul malları, yeni arazi ve varidatı ise Şıkk, Natat ve Ketîbe mülkleri olarak bölüştürüldü Şıkk ve Natat ve Ketibe mülkleri, Müslümanların beşte biri hisselerine karşılık tutuldu Ketibe mülkleri ise Beytülmale ait olmak üzere Peygamber Efendimize bırakıldı

Resûl-i Ekrem Efendimiz, Ketibe'nin mülk ve mahsûllerini ihtiyaç derecelerine göre, akrabaları, hanımları, Müslüman erkek ve kadınlar arasında bölüştürüldü

Ganimetler arasında, Tevrât'tan müteâddit nüshalar da vardı Yahudiler bunların iâdesini taleb ettiler Peygamber Efendimizin emriyle Müslümanlar, Tevrat nüshalarını derhal geri verdiler Böylece, diğer dinlere karşı olan geniş müsamahalarını bu hareketleriyle göstermiş oldular Bu hadise aynı zamanda Müslümanların, Allah tarafından daha önceki peygambere gönderilmiş Mukaddes Kitaplara hürmet gösterdiklerinin bir ifâdesiydi

Salih SURUÇ

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com