08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Müslümanlara Göre Hz. Meryem Kimdir?:
Müslümanlara Göre Hz Meryem Kimdir?:
Hz Meryem; Allah'a gönül bağlamış, dosdoğru, tertemiz bir bakire, faziletin (peygamberliğin) kucağında terbiye edilmiş, her türlü kötülüklerden uzak ve temiz bir şekilde hayat yaşamış, Yüce Allah'ın Kur'ân-ı Kerîm'inin çeşitli yerlerinde övmüş olduğu ve Kur'an'da ismi geçen İmrân'm kızı Meryem'dir
Yüce Allah'ın, Hz Meryem'i övdüğü ayetlerinden birisi de şudur:
"Mahrem, yerini (veya iffetini) sapasağlam korumuş Imrân km Meryem'i de (Allah örnek vermiştir) Biz, ona, ruhumuzdan (Cebrail, Allah'ın ruhundan onun elbisesinin yakasından rahmine ulaştıracak şekilde) üflemiştir O, Rabbinin sözlerini ve kitaplarını doğrulamıştı ve gönülden (Allah'a) itaat edenlerden idi "[15]
Hz Meryem'in babası İmrân, İsrailoğulları alimlerinden büyük bir alim ve büyük bir zat idi
İbn îshâk'm da naklettiğine göre; İmrân'm hanımının yani Hz Meryem'in annesinin[16] çocuğu olmuyordu Bu nedenle İnırân'ın hanımı, bir gün "Eğer hamile kalırsam doğacak çocuğumu Allah'ın azatlısı olarak Beytü'l-Makdis'in (Mescid-i Aksa) hizmetine vereceğim" diye adakta bulundu Yüce Allah'ta onun bu duasını kabul etti Kadında Hz Meryem'e hamile kaldı Ne zamanki, kadın doğum yapınca çocuğun kız olduğu ortaya çıktı Halbuki îmrân'ın hanımı, doğacak çocuğun Beytü'l-Makdis'te hizmet etmesi için onun erkek olmasını istiyordu Bunun üzerine mazeretli ve üzgün bir kimse gibi, Yüce Allah'a şöyle yalvarmaya başladı:
"(îmrân'ın karısı) Meryem'i doğurunca -Allah onun ne doğurduğunu bilirken- o yine de: 'Ey Rabbim! Onu (sana adakta bulunduğumu) kız doğurdum Erkek kız gibi değildir
Ona, Meryem adını verdim 'Onu' ve 'soyunu' kovulmuş şeytanın şerrinden sana sığındırıyorum' dedi "[17]
İmrân'm hanımı üzgün bir şekildeki duasının aksine Yüce Allah', bu kız çocuğunu güzel bir biçimde kabul buyurdu O-nu, iyi bir şekilde yetiştirdi Onu ve oğlu Hz İsa (a s)'ı, kovulmuş şeytanın şerrinden korudu [18]
[15] Tahrım: 66/12
[16] Rivayetlere göre; Hz Meryem'in annesinin adı, Hanne'dir (ç)
[17] Al-imrân:3/36
[18] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 450-452
|
|
|