![]() |
Peygamberlerin Davetlerinin Özellikleri 2-3 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberlerin Davetlerinin Özellikleri 2-3PEYGAMBERLERİN DAVETLERİNİN ÖZELLİKLERİ 2-3 İkinci Özellik: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'ân-ı Kerîm, bu konuda, Hz ![]() ![]() "Ey kavmim! Ben (Allah'ın emirlerini ve yasaklarını tebliğ etmek için) bu tebliğe karşılık sizden bir ücret istemiyorum ![]() ![]() Yüce Allah, bu hakikati, Peygamberlerin sonuncusu Hz ![]() ![]() ![]() "(Ey Muhammedi Onlara) 'Bu (tebliğime ve uyanlarıma) karşılık sizden bir ücret istemiyorum ![]() ![]() Yine Şanı Yüce Allah, Kur'an'm bir başka yerinde, Resulullah (s ![]() ![]() "(Ey Muhammedi Onlara) 'Bu (tebliğime ve uyarılarıma) karşılık sizden bir ücret istemiyorum Ve ben, kendiliğimden bir şey teklif edenlerden de değilim ![]() Böylece Peygamberlerin hiçbir kimseye maddi kazanç veya dünyevi kazanç maksadıyla davette bulunmadıklarını görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Artık her kim, Rabbine kavuşmayı umuyorsa, salih amel işlesin ve Rabbine ibadette, hiçbir şeyi ortak koşmasın ![]() Üçüncü Özellik: Peygamberlerin davetlerinin üçüncü özelliğine gelince o da; Sırf Allah'ın rızasını kazanmak için uğraşmak ve ibadeti yalnızca Şanı Yüce Allah'a yapmadır ![]() ![]() "Halbuki kendilerine kitap verilmiş olanlar, doğruya yönelerek dini yalnız Allah'a mahsus kılarak O'na kulluk etmek, namaz kılmak ve zekat vermekle -Müslüman olmaları-emrolunmuşlardı ![]() ![]() Allah bütün Peygamberleri, bu yüce ve kutsal olan "Tevhid davası" ile ibadet yoluyla niyeti ve ameli yalnızca yüce olan Allah'a mahsus kılmak için göndermiştir ![]() buyurmaktadır: "Senden önce hiçbir Peygamber göndermedik ki ona, 'Benden başka ilah yoktur; şu halde bana ibadet edin' diye vahyetmiş olmayalım ![]() ![]() Büyük Üstad Ahmed Şah Veliyullah ed-Dihlevî, "Hüccetullah Baliğa" adlı kitabında konuyla ilgili olarak şöyle der: "Her zaman ve her şartta Peygamberlerin davetlerinin ilki ve en büyük amaçlan; Yüce Allah konusunda "akideyi düzeltmek ve "kul ile Rab arasındaki bağı sağlamlaştırmak" ve "din ile ibadeti", bir olan Allah'a mahsus kılmaya çağırmak olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [14] Hûd: 11/51 ![]() [15] Furkân : 25/ 57 ![]() [16] Sâd : 38/ 86 ![]() [17] Kehf: 18/110 ![]() Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 65-66 ![]() [18] Beyyine: 9S/5 ![]() [19] Enbiyâ: 21/25 ![]() [20] Şah Veliyyullah ed-Dihlevi, Hüccetullah Baliğa, 1/363 ![]() Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 66-68 ![]() |
![]() |
![]() |
|