![]() |
Varlığımızın Sebebi Anne Ve Babamız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Varlığımızın Sebebi Anne Ve Babamız[ Varlığımızın Sebebi Anne ve Babamız ] Değerli müminler! İnsanın doğumundan ölümüne kadar görev ve sorumlulukları iki maddede özetlenir ![]() Birincisi, Allah'a karşı olan görev ve sorumluluklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'a karşı olan görevlerinin başında O'nun varlığına ve birliğine inanmak ve yalnız O'na ibadet etmek gelir ![]() ![]() Özet olarak söylemek gerekirse, insana ilk borç olan Allah'ı tanımak ve verdiklerine şükretmiş olmak için O'na ibadet etmektir ![]() İkincisi, Allah'ın yaratıklarına karşı olan görev ve sorumluluklarımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() "Rabbin sadece kendisine ibadet etmenizi, anne-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti ![]() ![]() ![]() Âyet-i Kerime'de, anne ve babaya iyilik yapılması, onlara karşı kırıcı davranılmaması emredilmiş ve nasıl dua edileceği bildirilmiştir ![]() Allah Teâlâ anne ve babaya iyilik yapılmasını sadece bize emretmemiş, bizden öncekilere de aynı şekilde emretmiştir ![]() "Vaktiyle biz İsrailoğullarından: "Yalnız Allah'a kulluk edeceksiniz, anneye-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz ![]() ![]() Anne ve babaya iyilik etmek, hizmet etmek ve gönüllerini almak -Allah'a ibadetten sonra - başka hiçbir davranışla elde edilemeyecek bir sevaptır ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın en sevdiği amel hangisidir? diye sordum ![]() - Vaktinde kılınan namaz, buyurdu ![]() - Sonra hangisi? dedim ![]() - Anneye-babaya iyilik etmek, buyurdu ![]() - Sonra hangisi? dedi ![]() - Allah yolunda savaştır,3 buyurdu, Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Allah'ın Resûlü, mükafatını Allah'tan dilemek üzere hicret ve savaş için emrinize girmek istiyorum, dedi ![]() - Annen-babandan sağ olan var mı? diye sordu ![]() - Evet, hatta ikisi de sağdır, dedi ![]() - Sen Allah'tan ecir mi istiyorsun? diye sordu ![]() - Evet, (hicret ve savaşla Allah'tan ecir istiyorum) dedi ![]() Peygamberimiz: - Öyle ise annene ve babana dön de onların gönüllerini al (umduğun mükafat onlara hizmet etmektedir)4 buyurdu ![]() Değerli müminler, dinimiz anne ve baba hakkına o kadar önem vermiştir ki, kişinin anne ve babası müşrik dahi olsalar yine onlara iyi davranılmasını ve hizmette kusur edilmemesini tavsiye etmiştir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() - Annem geldi, görüşmek istiyor, onunla görüşeyim mi? diye sordum ![]() - Evet, annen ile görüş, buyurdu ![]() Ancak anne ve babanın, Allah'ın emirlerine aykırı olan isteklerine uyulmaz ![]() "Eğer onlar seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) bana ortak koşman için zorlarlarsa onlara itaat etme, onlarla dünyada iyi geçin ![]() Sa'd İbn Ebî Vakkas (r ![]() ![]() ![]() ![]() - Oğlum Sa'd, bu yaptığın nedir? Ya sen bu dinini bırakırsın, yahut ta ben açlık grevine başlar ölürüm ![]() ![]() ![]() - Anneciğim, böyle yapma, iyi bil ki, ben bu dini bırakmam, dedim ve iki gün iki gece bekledim ![]() ![]() - Anne, vallahi iyi bil ki, senin yüz canın olsa da bunlar birer birer çıksa, ben bu dinimi yine bırakmam, artık sen ister grevden vaz geç, ister greve devam et, dedim ![]() ![]() ![]() Evet, anne ve baba kafir de olsalar onlara iyilik ve ihsanda bulunmak dinî bir görevdir ![]() ![]() Ayet-i Kerîme ve hadis-i şeriflerde anne ve babaya iyilik yapılması emrediliyor, Bizim burada kısaca çocukların anne ve babalarına karşı görevlerine işaret etmemiz yerinde olur: - Anne ve babaya karşı güler yüzlü ve tatlı dilli olmak ![]() ![]() ![]() - Çağırdıklarında bekletmeden hemen koşmak ![]() - Allah'a itaatsizlik olmadıkça isteklerini yerine getirmek ![]() - Yanlarında yüksek sesle konuşmamak ![]() - Yolda yürürken bir zarûret olmadıkça önlerine geçmemek ![]() - Geçim sıkıntısı içerisinde iseler yardım etmek ve ihtiyaçlarını gidermek ![]() - Hastalık veya yaşlılık sebebiyle hizmete ihtiyaç duyuyorlarsa seve seve hizmet etmek ![]() Öldükten sonra da onlar için yapılması gereken bazı hizmetlerimiz daha vardır ![]() - Onları rahmetle anmak, bağışlanmaları için dua etmek ![]() - Ruhları için hayır yapmak, yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım etmek ![]() - Vasiyet yapmışlarsa yerine getirmek ![]() - Dostlarına iyilik etmek ve onları kırıcı davranışlardan sakınmak ![]() Ebû Saîd Malik b ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey Allah'ın Resûlü, anne ve babamın ölümlerinden sonra onlara yapabileceğim bir iyilik var mı? diye sordu ![]() ![]() - Evet, onlar için Allah'tan af dilemek, vasiyetlerini ve taahhütlerini yerine getirmek, onlar vasıtası ile olan yakın kimseleri (amca,hala, dayı, teyze gibi) ziyaret etmek ve onların dostlarına ikramda bulunmaktır"8 buyurdu ![]() Ebu't -Tufeyl (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değerli müminler, Annesini ve babasını memnun eden kimse Allah'ın da rızasını kazanmış olur ![]() "Allah'ın rızası, anne ve babanın rızasındadır ![]() ![]() ![]() Ebû Hureyre (r ![]() ![]() - Yazıklar olsun, yine yazıklar olsun, yine yazıklar olsun, buyurdu ![]() - Kime yazıklar olsun, ey Allah'ın Resûlü, diye soruldu ![]() - Anne-babasından birinin veya her ikisinin ihtiyarlık zamanlarına yetişip de cennete giremeyene (onları razı ederek cennete girmeyi hak edemeyene)"12, buyurdu Anne ve babanın rızasını kazanmak çocukları için büyük bir bahtiyarlıktır, manevi bir kazançtır ![]() ![]() ![]() "Üç dua var bunların kabul olacağında şüphe yoktur: Mazlumun (haksızlığa uğramış olan kimsenin) duası, misafirin (ikramını gördüğü kimseler için) duası ve anne- babanın çocuklarına olan duasıdır,''13 buyurmuşlardır ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() - Ey Allah'ın Resûlü, ölüm döşeğinde can çekişen bir genç var, kendisine "Lâ ilâhe illallah'' de denildiği halde bunu bir türlü söyleyemiyor, dedi (ve Peygamberimizden yardım istedi) Peygamberimiz sordu: - Namaz kılar mı idi? Adam: - Evet kılardı, dedi ![]() - "Lâ ilâhe illallah'' de buyurdu ![]() ![]() - Söyleyemiyorum, dedi ![]() - Peygamberimiz: Niçin söyleyemiyorsun? diye sorunca, Peygamberimize gelen adam ![]() - Annesine itaatsiz idi, dedi ![]() - Annesi sağ mı? diye sordu ![]() - Evet, sağdır dediler ![]() - Çağırın, gelsin, buyurdu ![]() ![]() - Şurada büyük bir ateş hazırlansa da sana ![]() ![]() - Onun şefaatçisi ben olurum, dedi ![]() - O halde bu oğlundan razı olduğuna ve hakkını helâl ettiğini Allah Teâlâ'yı ve beni şahit göster, buyurdu ![]() - Allah'ım, yüce zatını ve Peygamberini şahit tutuyorum, oğlumdan razı oldum, dedi ![]() - "Lâ ilâhe illallâhü vahdehu Iâ şerike Ieh ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve Resûlüh'' de, buyurdu hasta genç hemen şahadet getirince Peygamberimiz: - Allah'a hamd olsun ki, benim vasıtam ile bu genci cehennem ateşinden kurtardı,14 buyurdu ![]() Anne ve babanın çocukları için yapacakları dualar makbul olduğu gibi, Allah rızası için anne ve babasına hizmet eden çocukların da duaları makbul olur ![]() ![]() ![]() Değerli kardeşlerim, Kur'an-ı Kerim ve Hadisi Şerifler, annenin evlât üzerindeki hakkının,babanın evlât üzerindeki hakkından daha fazla olduğunu bildirmiştir ![]() "Biz insana, anne-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayet-i kerime, annenin çocuğu üzerindeki fedakârlığını çok veciz bir şekilde ifade etmiştir: "Vehnen alâ vehnin" vehin vehin üstüne yani anne günden güne ağırlaşmak süretiyle zayıflık zayıflık üstüne çocuğu karnında taşımıştır ![]() Ayet-i Kerime'de özellikle annenin bu fedakârlığının hatırlatılması, onun evlât üzerindeki hakkının, babadan daha çok olduğuna delâlet eder ![]() Ebû Hureyre (r ![]() ![]() ![]() - Ey Allah'ın Resûlü, insanlar arasında iyi davranmama en çok Iâyık olan kimdir? dedi ![]() - Annendir, buyurdu ![]() - Sonra kim? dedi ![]() - Annendir, buyurdu ![]() - Sonra kim? dedi ![]() - Annendir, buyurdu ![]() - Sonra kim? dedi ![]() - Sonra babandır,16 buyurdu ![]() İslâm alimleri, hadis-i şerifte anneye iyilik ve ihsanda bulunmanın üç kere tekrar olunması,annenin evlât üzerinde babanın üç katı hakkı olduğunu ifade eder, demişlerdir ![]() Aile topluluğu içinde annenin hakkı ilk plânda bulunduğuna dair bir çok hadisi şerif vardır ![]() Evet, annenin hakkı daha fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz buyuruyor: "Bir çocuk anne babasının hakkını ödeyemez ![]() ![]() Değerli kardeşlerim, anne-babaya saygılı davranmak, Allah'ın kesin emridir ![]() ![]() "Büyük günahlar; Allah'a ortak koşmak, anne ve babaya karşı gelmek, adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir ![]() "Üç şey vardır ki, bunlar ile yapılan amelin faydası olmaz ![]() ![]() Ebu Bekr (r ![]() ![]() "Allah Teâlâ bütün günahlarda dilediklerinin cezasını ahiret gününe erteler ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir kimsenin anne ve babasına sövmesi,büyük günahlardandır,'' buyurdu ![]() - Ey Allah'ın Resûlü, bir adam anne ve babasına söver mi? dediler ![]() - "Evet, bir kimse başkasının babasına söver, o da kalkar onun babasına söver ![]() ![]() Bu hadisi şerif, anne ve babalarına başkalarının hakaret etmesine sebep olacak söz ve davranışlardan sakınılmasını öğütlüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Değerli müminler, görülüyor ki, dinimiz, Allah'a ibadetten sonra anne ve babamıza iyilik etmemizi, hayır dualarını almaya vesile olacak davranışlarda bulunmamızı emrediyor ![]() ![]() Konumuzu bir hadisi şerif ile tamamlamak istiyorum ![]() "Anne ve babasına itaat eden, ikram ve ihsanda bulunana ne mutlu, Allah onun ömrünü artırsın ![]() ![]() DİPNOTLAR 1 İsrâ ,23-24 ![]() 2 Bakara, 83 ![]() 3 Buhari, Edep, 1; Müslim, İman, 36 ![]() 4 Müslim, Birr, 1 ![]() 5 Buhari, Edep, 7; Müslim, Zekât, 14 ![]() 6 Lokman, 15 ![]() 7 Kâmil Miras, Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrîd-i Sarih Tercümesi, c ![]() ![]() ![]() ![]() 8 Ebû Davût, Edep, 129 ![]() 9 Ebû Davût, Edep, 129 10 Müslim, Birr, 5 ![]() 11 Müslim, Birr, 3 ![]() 12 Müslim, Birr, 3 ![]() 13 Tirmizî, Birr, 7 ![]() 14 Mecnau'z-Zevâid ve Menbeu'l-Fevâid, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 Lokman, 14 ![]() 16 Buhari, Edep, 2; Müslim, Birr, 1 ![]() 17 Bak; Umdetü'l-Kari, c ![]() ![]() ![]() 18 Müslim, Itk, 6; Tirmizî, Birr, 8 ![]() 19 Buhari, Eyman, 16 ![]() 20 el-Münzirî, et-Tergîb ve't-Terhib, c ![]() ![]() ![]() ![]() 21 et-Tergîb ve't-Terhib, c ![]() ![]() ![]() ![]() 22 Buhari, Edep, 4; Müslim, İman, 38 ![]() 23 el-Heytemî, Mecmau'z-Zevâid ve Menbeu'I-Fevâid, c ![]() ![]() ![]() 1 Tîn, 4 ![]() DİB |
![]() |
![]() |
|