![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerAyetı kerıme ve hadısı serıf ısıgında kısa sohbetler ______EBEDİ HAYATA HAZIRLIK________ Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Ey iman edenler; Allah’a karşı takvâ sahibi olun ve herkes, yarın için ne hazırladığına baksın! Allah’tan korkun, şüphesiz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır ![]() Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve selem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları affedilir ![]() Ebû Hüreyre -radıyallahü anh- şöyle anlatır: “Bedevînin biri Peygamberimiz’e geldi ve: «–Ya Rasûlallah, kıyamet günü mahlûkâtı kim hesaba çekecek?» diye sordu ![]() «–Allah -azze ve celle-» buyurdu ![]() «–Kâbe’nin Rabbine yemin ederim ki kurtulduk!» dedi ![]() «–Bunu nasıl anladın ey a‘râbî?» buyurdu ![]() «–Çünkü kerem sahibi olan biri bir suçluyu cezalandırmaya muktedir olduğunda ona ceza vermez, affeder!» dedi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerMUKABELE--1 Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Allah’ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan gizli ve açık infak edenler, asla zarara uğramayacak bir kazanç umabilirler ![]() Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “…Bir grup insan, Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın kitabını okur ve onu aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, onları rahmet kaplar ve melekler çevrelerini kuşatır ![]() ![]() Abdullâh bin Abbâs -radıyallahü anh- şöyle anlatır: “Rasûllullâh -sallallahu aleyhi ve sellem- insanların en cömerdi idi ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Mes’ûd -radıyallahü anh- şöyle der: “Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ve Cebrâil aleyhisselam birbirlerine Kur’ân okumayı bitirdiklerinde ben de Allah Rasûlü’ne okuyordum ve Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- benim okuyuşumun son derece güzel olduğunu söylüyordu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerMukâbele - 2 Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “(Rasûlüm!) Sana bu mübarek Kitab’ı, âyetlerini iyice düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye indirdik ![]() Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Kim Kur’ân-ı Kerim’i okur ve muhtevâsıyla amel ederse, kıyâmet günü anne babasına bir tâc giydirilir ![]() ![]() Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, Cebrâîl aleyhisselam ile yaptıkları mukâbeleyi son sene iki defa yapmışlardı ![]() Cebrail aleyhisselam ile yapılan son mukabelenin ardından; Peygamber Efendimiz, Zeyd bin Sâbit ve Übey bin Ka’b Hazretleri Kur’ân’ı birbirlerine okudular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerSahur’da Bereket Vardır Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket vardır ![]() “Bir yudum su ile dahî olsa sahur yapınız ![]() “Gündüzün orucuna sahur yemeği ile, gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!” (Hâkim, I, 588) * * * Osmanlı döneminde Ramazan’ın, edebiyata, sanata, günlük hayata ve mutfağa tesir ettiği, bu alanlara damgasını vurduğu bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerÇocukları Oruca Alıştırmalı Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Ey îman edenler! Kendinizi ve âilenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun! Onun başında acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve emredildikleri her şeyi yapan melekler vardır ![]() ********** Hz ![]() “−Yazıklar olsun sana! Bizim çocuklarımız bile oruç tutmaktadır” demiştir ![]() Rubeyyi‘ bint-i Muavviz -radıyallahü anha- diyor ki: “…Biz Aşûre orucu tutardık ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı sultanlarından VI ![]() “–Namaz kılmayanlara, oruç tutmayanlara yedirdiğim tuz ve ekmeği harâm ediyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa Sohbetlerİftar’da Aşırı Yemekten Sakınmak Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez ![]() * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Hiçbir kişi, midesinden daha tehlikeli bir kap doldurmamıştır ![]() ![]() ![]() * * * Ağniyâ-i şâkirînden, yâni şükredici zenginlerinden olan Abdurrahmân bin Avf t’ın oruçlu olduğu bir gün, iftar sofrasına birkaç çeşit yemek konulmuştu ![]() “–Mus’ab bin Umeyr -radıyallahü anh-, Uhud savaşında şehîd edildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdurrahman bin Avf -radıyallahü anh- bu sözlerinin ardından, mahzun bir şekilde sofrayı terk etti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerZekât - 1 Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak ancak, fakirlere, yoksullara, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm’a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda olana, yolda kalana mahsustur ![]() ![]() * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Malının zekatını verdiğinde, üzerindeki borcu ödemiş olursun ![]() * * * Peygamber Efendimiz’e: “–Hangi sadaka (zekât) daha faziletlidir?” diye sorulduğunda: “–Ramazan ayında verilen sadaka!” cevabını vermiştir ![]() Bu sebeple zekâtı Ramazan’da vermek daha güzel görülmüştür ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerZekât - 2 Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Onların mallarından sadaka al; bununla onları (günahlardan) temizler ve arındırıp yüceltirsin…” (Tevbe, 103) * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Bir kimseye Allah Teâlâ mal verir, o da zekâtını ödemezse, bu mal kıyamet günü oldukça zehirli büyük bir yılan hâlinde karşısına çıkarılır ![]() ![]() «–Ben senin (dünyada çok sevdiğin) malınım, ben senin hazînenim!» der ![]() Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, sözlerine delil olarak şu âyet-i kerimeyi okudu: “Allah’ın fazlından kendilerine verdiği nimetleri infak hususunda cimrilik edenler, sakın bunu kendileri için hayır sanmasınlar; bilakis bu, onlar için bir şerdir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerBayram Günlerini Değerlendirmek Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Hep birlikte Allah'ın ipine (İslâm’a) sımsıkı sarılın; parçalanmayın! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman idiniz de O, gönüllerinizi birleştirmişti ve O’nun nimeti sâyesinde kardeş olmuştunuz ![]() ![]() ![]() * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Kim, sevabını Allah’tan umarak Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini ibadetle ihyâ ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez ![]() ![]() ![]() * * * Yüz dinardan başka bir şeyi olmayan bir adam vardı ![]() “Bayram geldi, ama çocukların ihtiyâcını görecek hiçbir şeyimiz yok” diyerek bir şeyler istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keseyi ilk gönderen kişi, elinde bir şey kalmadığından, o da başka bir arkadaşına mektup yazdı ![]() ![]() ![]() ![]() “–Bana gönderdiğin bu kesenin durumu nedir?” diye sordu ![]() O da durumu anlattı ![]() “–Haydi, diğer arkadaşımızın yanına gidiyoruz” dedi ![]() Keseyi alıp beraberce diğer arkadaşlarının yanına gittiler, aralarında konuştular ve keseyi açarak içindeki parayı paylaştılar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerÖlümden Sonra Diriliş - 1 Cenâb-ı Hak âyet-i kerîmelerde şöyle buyurur: “De ki: «İster taş olun, ister demir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * “İnsan der ki: «Öldüğümde gerçekten diriltilip (kabrimden) çıkarılacak mıyım?» İnsan düşünmez mi ki, daha önce o hiçbir şey olmadığı hâlde biz kendisini yaratmışızdır ![]() * * * Ebû Rezin -radıyallahü anh- anlatıyor: Bir gün: “–Ey Allah’ın Rasûlü! Allah, mahlûkatı yeniden nasıl diriltir? Bunun dünyadaki misali nedir?” diye sordum ![]() “–Sen, hiç kavminin yaşadığı vâdiden kurak mevsimde geçmedin mi? Sonra bir kere de her tarafın yemyeşil olduğu bahar mevsiminde oraya uğramadın mı?” buyurdu ![]() Ben, “Elbette!” deyince: “–İşte bu, Allah’ın yeniden yaratmasına delildir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerÖlümden Sonra Diriliş - 2 Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Muhakkak ki hayatı veren de, öldüren de biziz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle anlatırlar: “Bir adam vardı, (günah işleyerek nefsine zulmetmekte) çok ileri idi ![]() «–Ben ölünce, cesedimi yakın, külümü iyice ezin ve rüzgârın önünde savurun ![]() ![]() ![]() «–Sende ondan ne varsa bana toplayıver!» dedi ![]() ![]() ![]() «–Niçin böyle bir vasiyette bulundun?» diye sordu ![]() «–Senden korktuğum için ey Rabbim!» cevabını verdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerÖlünceye Kadar İbadet Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet (kulluk) et!” (Hicr, 99) * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Ramazan orucunu tutan ve buna Şevval ayında altı gün daha ekleyen kişi, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur ![]() Bire on sevap verildiği için 36 günlük oruç 360 güne eşit olur ![]() ![]() ![]() * * * Ebû Hüreyre -radıyallahü anh- anlatıyor: “Peygamber Efendimiz’in sağlığında Kudâa kabilesinin Beliyy boyuna mensup iki zât birlikte İslâm’a girmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() «–O, şehid olan kardeşinden sonra Ramazan orucunu tutmadı mı, bir senede altı bin şu kadar rekât namaz kılmadı mı? (O halde ikisi arasında bu kadar fark tabiî ki olacak!)»” (Ahmed, II, 333) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerSırattan Ameller Geçirir… Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- ümmetinin Sırat’tan geçişini şöyle anlatır: “…Sırat’tan ilk geçenleriniz şimşek süratiyle geçerler… Sonra rüzgâr gibi, sonra kuşun uçuşu ve bir adamın hızla koşması gibi geçerler ![]() Onları bu şekilde amelleri geçirir ![]() Bu esnâda sizin Peygamberiniz de Sırat’ın başında durur ve devamlı olarak; «Yâ Rabbî, selâmet ver, selâmet ver!» der ![]() İnsanların amelleri kendilerini Sırat’tan geçiremez hâle gelinceye kadar bu durum böyle devam eder ![]() Hatta bir kişi gelir, yürümeye güç yetiremez de sürünerek gitmeye çalışır ![]() ![]() Bunlar emrolundukları insanları yakalamakla vazifelidirler ![]() İnsanların bir kısmı bu çengeller tarafından tırmalanmış ve yaralanmış vaziyette kurtulur, bir kısmı da cehenneme atılıverir ![]() (Müslim, İman, 329) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerDoğumdan Sonra Hayat Var Mı? Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “De ki: (İnsanı ve onun çürümüş kemiklerini) ilk defa kim yaratmışsa âhirette tekrar diriltecek olan da O’dur ![]() ![]() * * * Anne rahmine düşen ikiz kardeşler önceleri her şeyden habersizmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “–Anne rahmine düşmemiz, burada yaşamamız ne harika değil mi? Hayat ne güzel şey be kardeşim!” Büyüdükçe, içinde yaşadıkları dünyayı keşfe koyulmuşlar ![]() ![]() “–Annemizin şefkati ne kadar büyük! Bize bu kordonla ihtiyacımız olan her şeyi gönderiyor” demişler ![]() Aylar birbiri ardınca geçiyor, ikizler hızla büyüyor, diğer bir deyişle “yolun sonu”na yaklaşıyorlarmış ![]() ![]() “–Neler oluyor? Bütün bunların mânâsı nedir?” Kardeşi daha sakinmiş, üstelik bulundukları bu dünya çoğu zaman ona yetmiyor; hissiyatıyla daha geniş bir âlemi arzuluyormuş: “–Tüm bunlar bu dünyada daha fazla kalamayacağız anlamına geliyor ![]() ![]() “–Ama ben gitmek istemiyorum, hep burada kalmak istiyorum” diye haykırmış ![]() “–Elimizden gelen bir şey yok, hem, belki doğumdan sonra bambaşka bir hayat vardır” demiş ![]() “–Bize hayat veren o kordon kesildikten sonra bu nasıl mümkün olabilir ki? Buradan ayrılmak zorunda kalırsak nasıl hayatta kalabiliriz, söyler misin bana? Hem, bak bizden önce başkaları da buraya gelmiş ve sonra da gitmişler ![]() ![]() “–Hem belki de anne diye bir şey yok!” Kardeşi: “–Olmak zorunda! Yoksa buraya başka türlü nasıl gelmiş olabiliriz, nasıl hayatta kalabiliriz ki?” diye itiraz etmiş ![]() “–Sen hiç anneni gördün mü? O belki de sadece zihinlerimizde var ![]() ![]() Böylece, anne rahmindeki son günleri derin muhâsebeler ve tartışmalarla geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kısa Sohbetler |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa SohbetlerHer An Dua Hâlinde Olabilmek Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede şöyle buyurur: “Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, icâbet edeyim ![]() ![]() * * * Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- hadîs-i şeriflerinde şöyle buyururlar: “Allah katında, duadan daha kıymetli bir şey yoktur ![]() “Bütün ihtiyaçlarınızı Allah’tan isteyin, hatta ayakkabı bağınızı bile! ![]() ![]() * * * Bir defasında Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-: “Bir müslüman dua eder de, günah bir şeyi istemez veya akrabası ile alâkasını kesmeyi arzu etmezse, Allah ona şu üç şeyden birini mutlaka lutfeder: Ya dileğini hemen yerine getirir, ya isteğini onun için âhirete saklar veya duası nisbetinde bazı kötülükleri ondan uzaklaştırır” buyurmuştu ![]() “–O takdirde biz Allah’tan çok şey isteriz” deyince Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-: “–Allah’ın lûtfu, sizin istediğiniz şeylerden daha çok ve geniştir” buyurdu ![]() [/B] Îsâr: Müslüman Kardeşini Kendine Tercih Etmek-1 Cenâb-ı Hak âyet-i kerimelerde şöyle buyurur: “Kendileri de muhtâc oldukları hâlde yiyeceklerini yoksula, yetime ve esire ikrâm ederler ve: «Biz size, sırf Allah rızâsı için ikrâm ediyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Câbir -radıyallâhu anh- şöyle anlatır: “Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir gazveye çıkacağı zaman: «–Ey Muhâcirler ve Ensâr topluluğu! Malı ve akrabası olmayan kardeşleriniz vardır ![]() ![]() Aslında bizlerin de ancak bir kişi ile nöbetleşe binebileceğimiz bir devemiz vardı ![]() ![]() ![]() * * * Bir talebesi Dâvud-i Tâî Hazretleri’ne et yemeği getirmiş: “–Hocam siz günlerdir et yemediniz, lütfen bunu buyurun!” diye ısrar etmişti ![]() ![]() “–Evladım, şu iki yetimden ne haber?” buyurdu ![]() “–Efendim, bildiğiniz gibi!” cevâbını verdi ![]() Bunun üzerine Hazret, yumuşak bir üslupla: “–Evladım, bunu ben yersem bir müddet sonra dışarı çıkar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|