![]() |
Namaz Gerçekten Mi Zor Ya Da Namazı Zorla Kılan İn |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namaz Gerçekten Mi Zor Ya Da Namazı Zorla Kılan İnNamaz Gerçekten mi Zor Ya da Namazı Zorla Kılan İnsanlara mı zor? Bismillahirrahmanirrahim… Namaz İslam’ın 5 esaslarından biridir ve çok önemli bir ibadettir… Ben namaza ailemin vesilesi ile başladım 9 yaşımdayken… Bir süre sonra şeytana uydum 11-12 yaşlarım da ilk yastı namazını kılmadan yatmıştım ama bilerek yapmamıştım annem sabah namazına kaldırdığında bana gece korkarcasına sayıkladın dedi ![]() ![]() Bazenler de yaramazlık yapardım küçükken babam kızardı dövmesin diye namaza dururdum abdestimi alıp çünkü babam namazdayken kızmıyordu ben namazımı bittikten dua ettikten sonra babamın siniri geçiyordu ![]() Peygamber Efendimiz(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz ne bitmez tükenmez bir huzurdur… Kur’ anı Kerim’de müminlere namaz kılmaları tekrar, tekrar emredilmiştir ![]() ![]() ![]() Namaz kılan kimse sonsuz nura kavuşur, insan namazını tam manasıyla kıldığı zaman anlatılmaz yaşanır bir huzur doluyor içimize… Müslüman, namazı terk ettiğinde küfre doğru büyük bir mesafe kat etmiş ve küfre yaklaşmış olur ![]() ![]() Şüphesiz ki namazı terk etmek, kişi ile şirk ve küfrün arasında bu¬lunmaktadır ![]() Bir Müslüman namaza devam ederse, Allah Teâlâ onun namazını onun günahlarına kefaret kılar ve onu manevî kirlerin temizlenmesine vesile kılar ![]() ![]() ![]() Ebu Hüreyre Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kılmayan insanınsa vay haline, o ne BAZMANDE (kafasız, ahmak)bir insandır… İnsan kendini bile, bile uçurumdan aşağıya atar mı? “Atmaz”… Ama namazı 24 saatin içine sığdıramıyorlarmış güya bu ne biçim insan ki namaz kılmaya eriniyor hiç düşündünüz mü namazın tersi neden zaman diye çünkü vaktinde kılınması gerekiyor hani vardır ya bir sözVaktinde kılmazsan namazını kılarlar bir gün senin namazınısanırım böyleydi… Örneğin: Su içmeden yaşaya bilir misiniz ya da yemek yemeden, uyumadan, nefes almadan yaşaya bilir misiniz? HAYIR YAŞAYAMAZSINIZ… O zaman neden hala duruyorsunuz minareden yükselen Ezan sesini neden duymazlıktan geliyorsunuz bir insan bu kadar nefis Per ver olamamalı nefsine boyun eğmemeli nefsinizi namaz kılarak yenebilirsiniz ![]() Duaların manalarına dikkat ettiniz mi? Örneğin: FÂTİHA SÛRESİ Cenabı Hak, Hadis-i Kudsi'de söyle buyuruyor: Ben Azimüssan, namaz suresi olan Fatiha suresini kulumla kendi aramda yarıya taksim ettim ![]() ![]() ![]() Kul: Elhamdülillah i Rab bil, âlemin, deyince Cenabı Hak, '-Kulum bana hamd etti (övdü) buyurur ![]() Kul: Er'Rahmanir-Rahim deyince Cenabı Hak, '-Kulum beni sena etti' buyurur ![]() Kul: Maliki yevmiddin deyince Cenabı Hak, '-Kulum beni temcid etti, buraya kadar benimdir ![]() Kul: Iyyake'na'udu ve iyyake nesteiyn deyince Cenabı- Hak, '-Bu benimle kulum arasındadır ![]() ![]() Kul: Ihdinassiratal-müstekiym ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MÂNÂSI Hamd (övmek, övülmek); O, âlemlerin Rabbi, O Rahman, Rahîm, O, ahret gününün maliki Allah’ın (hakkı)dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tefsir - Bu sûre yedi ayettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bu ayetlerin manalarını kısaca izah edelim: "El-Hamdü; hamd" övmek demektir ![]() ![]() Rab, burada Allah’ın sıfatıdır, yaratıklarını terbiye eden, besleyip büyüten, istediği gibi kalıptan kalıba geçiren, onlara yap, yapma diye tekliflerde bulunan, bazen sevindiren, bazen korkutan ve yavaş, yavaş yetiştirip kemale erdiren ![]() ![]() ![]() ![]() Âlemin = Âlemler; canlı cansız, gördüğümüz ve görmediğimiz bütün varlık âlemi demektir ![]() Rahman, burada Allah’ın ikinci sıfatı olup pek merhametli, sonsuz ve umumi rahmet sahibi demektir ![]() Başka bir deyişle Rahman; her mevcuda yaradılışının icab ettirdiği gayeye göre bir takım kabiliyetler veren, şahsının ve nevi’nin yaşaması için gereken her şeyi hepsine birden -bunların isteyip istemediğine, çalışıp çalışmadığına, imanlı veya imansız olduğuna bakmayarak- vermiş olan ezelî, geniş, sonsuz rahmet sahibi demektir ![]() Binaenaleyh, Rahman olması bakımından, Allah’ın rahmeti o kadar geniş ve umumidir ki, hiç bir mevcut onun dışında kalamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rahîm; çok merhamet edici demektir ![]() ![]() ![]() Allah’ın Rahîm sıfatıyla muttasıf olmasından şunu anlıyoruz ki: Akıl ve iradeye, iyiyi kötüden seçmek kudretine malik olarak yaratmış olduğu insanlara, Allah’ın sonraki nimetleri bir değildir ve bir olmayacaktır ![]() Allah’ın bu nimetlerine kavuşmak için her şeyden evvel, insanın iradesini sarf ederek çalışması, Allah’ın gösterdiği yoldan yürümesi şarttır ![]() ![]() ![]() ![]() Maliki yevmi'd-din = Allah, Din günü'nün Maliki’dir ![]() ![]() ![]() Fatiha’nın başında "Övmek, övülmek yalnız Allah’a mahsustur" denildikten sonra, Allah’ın bu dört sıfatının böylece arka arkaya getirilmesi, en yüksek saygı ile tazimin, en ciddî bir övmenin neden dolayı Allah’a has olduğunun hikmet ve manasını da açıkça göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Din Günü'nün Maliki’dir = Maliki yevmi'd-din" ayet-i celîlesi şunu da haber veriyor ki: Allah'u Teâlâ insanın yaptığı her iyi işi mutlaka ahrette mükâfatlandırır; fakat günah işleyenlere de isterse adı ile muamele ederek ceza verir, ister lûtiyle muamele ederek cezalandırmaz ![]() ![]() İşte Fatiha’nın ilk kısmında Allah’ın: "Rab, Rahman, Rahîm, Din Günü'nün Maliki" olduğu böylece haber verildikten sonra böyle bir Allah karşısında kulun ne yolda hareket etmesi gerektiği de şöyle talim olunuyor: İyyâke na'büdü ve iyyâke nestaîn = İlâhî! Yalnız Sana ibadet ve kulluk ederiz, ancak Sen'den yardım isteriz ![]() ![]() Fatiha’nın bu ayeti, insana tam bir istiklâl ve hürriyet ruhu telkin etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetlerin tertibi de dikkate değer: "Allah’ım! Yalnız Sana ibadet ederiz, ancak Sen'den yardım isteriz" denilmekle Allah’tan yardım istemenin evvelâ iradesini sarf ederek Allah’a ubudiyet ve kulluğunu yaptıktan sonra olabileceği anlatılmış oluyor ![]() ![]() ![]() "İhdina's-sırâta'l-müstakim = Ya Rab! Bizi doğru yola hidayet et, ilet ![]() Bu ayetle bundan sonraki ayet, Allah’tan isteyeceğimiz yardımın ne olduğunu ve ne için yardım istediğimizi beyan ediyor, açıklıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görülüyor ki, bu ayetler bizi hayat yoluna irşad ediyor, Allah’ın nimetlerine nasıl erişebileceğimizi anlatıyor ![]() ![]() "Övmek, övülmek, en yüksek saygı ve tazim, yalnız Allah’ın hakkıdır ![]() ![]() ![]() O Allah ki, Rahman’dır; çok merhametlidir ![]() ![]() ![]() ![]() O Allah ki, Rahîm'dir; akıl ve irade ile başkalarından üstün kıldığı insanlara, sonraki ve hele ahret nimetlerini herkesin çalışmasına, kazancına, iman ve ameline bağlamıştır ![]() O Allah ki, dünyada hayır yolunu tutanları ahrette hayır ile mükâfatlandırmak; buyruklarına aykırı olarak şer yolunu tutanları da cezalandırmak kudretine sahiptir; ahrette herkesi, dünyadaki ameline göre cezalandırmaktan aciz değildir ![]() ![]() ![]() Ey bu sıfatlarla muttasıf olan Allah’ım! Sen birsin; yalnız Sana ibadet ve kulluk ederiz ve işlerimizde ancak Sen'den yardım isteriz ![]() ![]() Her şey gayet açık bir şekilde ortada demek ki namaz zor değilmiş, namazı zorla kılan insanlarmış namazı zor gören oysaki bir kere kılsanız bir daha bırakamazsınız… |
![]() |
![]() |
|