Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dua, namazdan, yapılan, zikirler

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler




Namazdan Sonra Yapılan Dua ve Zikirler
veya öğle ile akşam ve yatsı namazlarında olduğu gibi son sünnetleri bitirdikten Namazlardan sonra Allah'ı zikretmek, me'sûr duaları yapmak ve istiğfarda bulunmak sünnettir Bu dua ve zikirler, sabah ve ikindi namazında olduğu gibi ya farzdan sonrasonra yapılır Çünkü istiğfar namazın eksiklerini karşılar, dua, ecir ve sevaptan hisse alma yoludur
Namazın sonundaki dua ve zikirler prensip olarak gizli yapılır Ancak imam cemaata öğretmek maksadıyla öğreninceye kadar açıktan zikir ve duada bulunabilir İmam namazın sonunda cemaata doğru döner, sol yanını mihraba doğru hafifçe döndürür Hz Semure'nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Hz Peygamber (sas) namaz kıldırdığı zaman yüzünü bize doğru döndürürdü" (Buharî, Ezan, 156, Cenaîz, 93; Ebu Davud, Tahare, 65; Tirmizî, Cenaiz, 59; Nesaî, 28, 147, Sehv, 25,102) Bera b Azib (ra) şöyle demiştir: "Hz Peygamber'in arkasında namaz kıldığımız zaman onun sağ yanında durmak isterdik Çünkü böyle olunca yüzü bize doğru dönük olurdu" (İbn Mace, Mukaddime, 6; Menasik, 13; Ahmed b Hanbel, II, 541, III, 5, 65) Resulullah (sas)'in namazlardan sonra yaptığı başlıca dua ve zikirler şunlardır:
1) Üç defa "estağfirullah (Allah'tan bağışlanmamı dilerim)" veya yine üç defa şöyle denir: " Estağfirullahil azimi ellezi lailahe illahü velhayyül kayyum ve-netübü ileyh"
"Ulu olan kendisinden başka ilah bulunmayan, Hay ve Kayyum (başlangıcı ve sonu olmayan hayat ile diri, zatı ve kemaliyle kaim, yani yaratıklarının her an idare ve muhafazasında biricik mutlak hakim) olan Allah'a istiğfar eder, beni affetmesini dilerim" Bunun dayandığı delil Sevban (ra)'dan nakledilen şu hadistir "Hz Peygamber selam verince, bir rivayette namazını bitirince üç kere "estağfurullah" der ve şöyle söylerdi: "Allahümme ente's-selamü ve minke's-selamü, tebarekte ya zel-celali vel-ikram"
Anlamı: "Allahım sen selamsın, bütün noksanlardan berisin, uzaksın Dünya ve ahiret selameti senin yardımınla olur Ey celal ve ikram sahibi olan Allahım! Sen mukaddessin, ta'zîme gerçekten layıksın" (eş-Sevkanî, age, II, 300)
Daha sonra şöyle derdi:
"Allahümme eınni ala zikrike ve şükrike ve hüsni ibadetike"
"Ey Allahım! Bana seni zikretme, sana şükür ve güzelce ibadet etme hususunda yardımcı ol" Hz Peygamber (sas), Muaz b Cebel'e her namazda veya her namazın sonunda bu duayı yapmasını tavsiye etmiştir (Ahmed b Nanbel, V, 247)
2) Ayetel-kürsî'yi okumak: Ebu Ümame (ra)'den rivayet edilen haberde şöyle denilmiştir: "Kim farz namazdan sonra ayetel-kürsî ile İhlas süresini okursa, cennete girmesine ölümden başka bir şey engel olmaz" (es-San'anî, Sübülü's-Selam, l, 200)
3) Namazlardan sonra Allah'ı tesbih etmek: 33 kere "Sübhanellah (Allah'ı her türlü noksan sıfatlardan tenzih ederim)", 33 kere "el-Hamdü lillah (her türlü övgü, hamd Allah'a mahsustur)", 33 kere de "Allahu ekber (Allah her şeyden yücedir)" denilir Yüzüncüde şöyle denir: "la ilahe illa'llahü vahdehü la şerîke leh, lehülmülkü ve lehül-hamdü ve huve ala külli şey'in kadîr"'
Bunun delili Ebu Hureyre (ra)'den rivayet edilen şu hadistir: "Kim her namazın arkasından 33 kere Allah'ı tesbih eder, 33 kere Allah'a hamd eder, 33 kere de Allah'ı tekbir ederse bunların tamamı 99 olup, esma-ı hüsna'nın sayısı kadardır Yüzüncüde; Allah'tan başka ilah yoktur, tek ilah yalnız O'dur, ortağı da yoktur Bütün mülk O'na aittir, bütün hamd ve sena O'nadır O her şeye kadirdir" derse, denizin köpükleri kadar günahları olsa bile bağışlanır" (Müslim, Mesacid, 144-146)
4) Daha sonra namaz kılan kişi ve imam kendisi ve müslüman kardeşleri için dilediği kadar dünya ve ahiret hayırlarını ister Duaların en fazîletlisi sünnette gelen dualardır Bunların birisini Sa'd b Ebî Vakkas (ra) rivayet etmiştir "Sa'd (ra) oğullarına, çocuklara yazıyı öğretir gibi şu kelimeleri öğretir ve şöyle derdi: "Resulullah (sas), her namazın ardından şu dualar ile Allah'a sığınırdı": "Allanümme inni euzübike minel buhli ve euzü bike en edülle ila erzalil umri Ve euzü bike min fitnetit-dünya ve euzü bike min azabil kabri"
Anlamı: "Allahım! Cimrilikten sana sığınırım Korkaklıktan sana sığınırım Düşkün ve bakıma muhtaç bir ihtiyarlık halinden sana sığınırım Dünya fitnesinden sana sığınırım Kabir azabından sana sığınırım" (Buharî, Ezan, 149; Müslim, Zikr, 50, 52, Mesacid 134; EbQ Davud, Salat,149, 179; Nesaî, Sehv, 64)
Duanın adabı:
Duada eller omuz hizasına kadar kaldırılır Bunda güçlük olursa yapılabildiğince kaldırılır Dua sırasında ellerin bitiştirilmesi ile ilgili olarak Taberanî, Kebîrinde İbn Abbas (ra)'den şunu rivayet eder: "Hz Peygamber dua ettiği zaman ellerinin avuçlarını birbirine bitiştirir, iç kısmını yüzüne doğru döndürürdü" Ancak "el-Mevahib" adlı eserde bu hadis zayıf kabul edilmiştir (bk Ahmed b Hanbel, IV, 56) Diğer yandan elleri bitiştirip, Resulullah (sas)'in bazan yaptıkları gibi koltuk altları görünecek kadar her duada kaldırmakta da güçlük vardır Namazda kıyam halinde ayakları açık ve tabiî halde tutmak gibi, ellerin de duada tabiî bir açıklıkta tutulması matluba daha uygun düşse gerektir
Duaya, Allah'a hamd ve Resulune salatü selam ile başlanır ve sonu yine "el-Hamdü lillah" diyerek tamamlanır Çünkü Allah Teala şöyle buyurur: "Cennette müminlerin dualarının sonu: "Bütün övgüler alemlerin Rabbi olan Allah'ındır" sözüdür" (Yunus, 10/10) Nitekim duaların sonu bu manaya uygun olarak şu ayet-i kerime ile
bitirilmektedir:
Subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun velham-dülillahi rabbil alemin"
"Senin güçlü olan Rabbin, onların isnat etmekte oldukları vasıflardan münezzehtir Gönderilen bütün peygamberlere selam olsun Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun" (es-Saffat, 37/180-183)

Alıntı Yaparak Cevapla

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler




Namazdan sonra dua örneği

Elhamdülillahi Rabbil’âlemîn Essalâtü vesselâmü alâ resûlinâ Muhammedin ve Âlihî ve Sahbihî ecma’în
Yâ Rabbî! Kıldığım namazı kabûl eyle! Âhir ve âkıbetimi hayr eyle
Son nefesimde Kelime-i tevhîd söylememi nasîb eyle Ölmüşlerimi afv ve magfiret eyle

Allahümmagfir verham ve ente hayrürrâhimîn Teveffenî müslimen ve elhıknî bissâlihîn Allahümmagfir-lî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lilmü’minîne vel mü’minât yevme yekûmül hisâb

Yâ Rabbî! Beni şeytân şerrinden ve düşman şerrinden ve nefs-i emmârem şerrinden muhâfaza eyle!
Evimize iyilikler, halâl ve hayrlı rızklar ihsân eyle!
Ehl-i islâma selâmet ihsân eyle! Kâfirlerle cihâd etmekde olan müslümanlara imdâd-i ilâhiyyen ile imdâd eyle! Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül’afve fa’fü annî Yâ Rabbî! Hastalarımıza şifâ, dertli olanlarımıza devâ ihsân eyle! Allâhümme innî es’elükessıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüs-nelhulkı verrıdâe bilkaderi bi-rahmetike yâ erhamerrâhimîn

Anama, babama ve evlâdlarıma ve akrâba ve ahbâbıma ve bütün din kardeşlerime hayrlı ömürler ve hüsn-i hulk, akl-ı selîm ve sıhhat ve âfiyet, rüşdü hidâyet ve istikâmet ihsân eyle yâ Rabbî!

Âmîn Velhamdü-lillâhi rabbil’âlemîn Allahümme salli ala, Allahümme bârik alâ, Allahümme Rabbenâ âtinâ
Velhamdü lillâhi Rabbil’âlemîn Estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah, estagfirullahel’azîm elkerîm ellezî lâ-ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh

Alıntı Yaparak Cevapla

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler




Bir başka namaz sonu duası

Sevgili Peygamberimiz, (Bes vakit namazdan sonra yapilan dua kabul olur) buyurdu Fakat dua uyanik kalb ile ve sessiz yapilmalidir Duayi yalniz namazlardan sonra veya belli zamanlarda yapmamali ve belli seyleri ezberleyip siir okur gibi dua etmemelidir:

(Yâ Rabbi! Günahlarimizi rahmetinle affet, ölmüslerimizi magfiret eyle, yasiyanlarimiza hayirlar ihsan et

Riyadan, nifaktan, sikâktan, her türlü hastaliktan, kazadan, belâdan, tembellikten, acizlikten, zelil olmaktan, zulüm etmekten ve zulüm görmekten, cimrilikten, müsriflikten, azdiran zenginlikten ve dogru yoldan ayrilmaga sebep olan fakirlikten, seytan ve nefsin serrinden, düsmanin galebesinden, kötü huydan, bid'at islemekten, dalâlete düsmekten, hâlis olmayan amelden, her çesit günahtan, küfre girmekten, ölürken gelecek fitnelerden, kabir azabindan, dînimize dünyamiza zarar verecek islerden sana sigindik, bunlardan bizleri koru Yâ Rabbi!
Yâ Rabbi! Bize sarsilmaz bir îmân, güzel bir ahlâk, sükredici bir kalb, sabredici beden, zikredici dil, kaza ve kaderine rizâ gösteren hayirli ömür, sâlih evlât, dünya ve âhirette güzellik ihsan et! Ana ve babamizi magfiret eyle!

Yâ Rabbi! Kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, bütün enbiyânin, Ehl-i beytin, Eshâb-i kiramin ve bütün evliyâ-i kiramin sevgisini ve sevgine kavusturacak amel ve isleri nasîb eyle! Yâ Rabbi! Dînine severek hizmet etmeyi, kul borçlarini ödemeyi ve sehit olarak ölmeyi nasîp eyle! Bize hakki hak, bâtili bâtil olarak göster!

Yâ Rabbi! Bu vatani bizlere birakan ecdadimizin ruhunu sad eyle! Memleketimize hizmetleri geçmis ve Allah için harb etmis dedelerimize rahmet eyle! Yurdumuzu her çesit düsmandan koru! Dualarimizi kabul eyle! Çünkü sen her seye kadirsin! (Âmin!)

Buna benzer dualari asillarina uygun olarak okumak daha iyidir Duanin sonunda Peygamberimize (salevât) okunur "Sübhâne rabbike" âyetini de okumak iyidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Namazdan Sonra Yapılan Dua Ve Zikirler




aroher zaman namazdan sonra fatihanın anlamını okurum

Fatiha'nın anlamı ve fazileti

4/3/2008




Fatiha'nın anlamı ve fazileti





Bilelim ki, Kur’ân-ı Kerîm’de mevcût bulunan en büyük dua âyetleri "FATİHA" sûresidir





Bu sebebledir ki, namazın her rek’âtında bu âyetlerin okunması farz olmuştur





Hazreti Resûl aleyhi’s-selâm bu konuda şöyle buyurmuştur:


"Fâtiha’sız namaz olmaz"!





Gene bu konudaki bir başka hadîs-i şerîf’te Fâtiha için şöyle buyrulur:


-Sana Kur’ân-ı Kerîm’deki sûrelerin sevab cihetiyle en büyüğünü öğreteyim mi? Bu sûre, Elhamdulillahi rabbul âlemiyn"dir





Gene bir başka hadîs-i şerîf’e göre, Fâtiha sûresi "Kur’ân’ın anahtarıdır"


Fâtiha sûresi ile alâkalı, bu sûrenin faziletini bildiren pek çok hadîs-i Rasûlullah mevcut olmasına rağmen, biz bu konuda daha fazla konuşmak istemiyoruz





Ancak şunu belirtelim ki, hergün 41 Fâtiha okumayı alışkanlık edinenler bunun pek çok faydasını zaman içinde müşahede ederler





Ayrıca sahabeden bazı zevât çeşitli ağrılara karşı gene bu sûreyi okuyarak çok faydalandıklarını bildirmişlerdir ki, bunu daha sonra da tecrübe edip yararını gören bir hayli insan mevcuttur





Fâtiha’nın ayrıca belli bir süre ile kayıtlı olmaksızın 40 bin defa okunmasının da kişiye ölümötesi yaşamda çok büyük faydalar hasıl edeceği çeşitli evliyâullâh tarafından ifâde edilmiştir





&





Öte yandan her "fâtiha" okunuşunda, sonunda "Amin" denmesi hakkında da birçok hadîs vardır




Okunuşu:


Bismi’llâh’ir-Rahmân’ir-Rahîm


Elhamdu lillahi rabbil âlemiyn, errahman-ir rahiym, mâliki yevmid diyn, iyyake na’büdü ve iyyake nestaıyn, ihdinas sıratal mustakıym, sıratalleziyne en’âmte aleyhim gayrıl mağdubi aleyhim veladdâlliyn





Anlamı:


Rahman ve Rahîm olan ALLAH isminin manâsıyla (başlarım) Hamd, âlemlerin rabbı olan, rahman ve rahîm Allâh’a aittir Din gününün mâlikidir Yanlız sana kulluk eder ve yanlız senden yardım isteriz Hidayet et bize, doğru yola; O doğru yola ki, en’âmda bulunduklarına nasib ettin o yolu; gazabına ulaşanların ve dalâlette kalanların değil




AMİN

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.