|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
farkında, hazinehacet, muhteşm, namazı, olmadığmz |
![]() |
Farkında Olmadığmz Muhteşm Bir Hazine:Hacet Namazı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Farkında Olmadığmz Muhteşm Bir Hazine:Hacet NamazıSizi mutsuz eden büyük bir derdiniz mi var? Ulaşmak istediğiniz muhteşem bir idealin peşine mi düştünüz? Huzursuzluk, ailenizin ayrılmaz bir parçası mı oldu? Birisi kalbinizi mi kırdı? Önemli bir sınava mı gireceksiniz? Günü gelmiş bir borcunuzu hâlâ ödeyemediniz mi? İşsiz misiniz? İşten mi atıldınız? İşinizde bir türlü arzuladığınız başarıyı yakalayamadınız mı? İyi bir evlilik mi istiyorsunuz? Çocuğunuz mu olmuyor? Bunlardan çok daha önemli yüce gayeler uğruna çaba harcıyor, insanlığa İslâm’ı ve Kur’an’ı anlatmak için çırpınıyor, bir dizi plan ve program yapıyorsunuz ![]() ![]() ![]() Maddî manevî, küçük büyük, dünyevî uhrevî bütün dertleriniz veya arzularınız için kılacağınız muhteşem bir namaz var: Hacet namazı ![]() Elbette bir kul olarak sebeplere sarılacak, üzerinize düşeni yapacaksınız ![]() ![]() ![]() Hz ![]() İşte bu muhteşem fırsatı değerlendirenlerden birisi olan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yaz günü Hazret-i Enes’e bahçıvanı gelerek, yağmur yağmadığından ve bahçenin kuruduğundan yakındı ![]() Bu haber üzerine Hazret-i Enes, Resulullah’ın (a ![]() ![]() ![]() ![]() Su isteyerek abdest aldı ve namaza durdu ![]() – Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun, diye sordu ![]() – Göremiyorum, dedi ![]() ![]() Birkaç kez bahçıvana: – Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun, diye sorunca adam: – Kuş kanadı gibi bir bulut görüyorum, dedi ![]() Bunun üzerine Enes, namazını ve duasını sürdürdü ![]() – Gök bulutla kaplandı ve yağmur yağmaya başladı, dedi ![]() – Haydi, ata bin de yağmurun nerelere kadar yağdığına bak, dedi ![]() Bahçıvan etrafı dolaştığında, yağmurun sadece Hazret-i Enes’in büyük bahçesine yağdığını gördü ![]() ![]() Sıkıntılı anda hacet namazı İşte tüm sıkıntılı zamanlarımızda uygulayabileceğimiz bir başka örnek: Sahabelerden Ebû Mı’lâk (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Neyin varsa çıkar, seni öldüreceğim, dedi ![]() – Maksadın mal almaksa al, dedi ![]() – Ben sadece senin canını istiyorum, dedi ![]() – Öyleyse bana izin ver namaz kılayım, dedi ![]() – İstediğin kadar namaz kıl, deyince Ebu Mı’lâk namaz kıldı ve şöyle dua etti: – Ey kalplerin sevgilisi! Ey yüce arşın sahibi! Ey her dilediğini yapan Allah’ım! Ulaşılmayan izzetin, kavuşulmayan saltanatın ve arşını kaplayan nurun hürmetine beni şu adamın şerrinden korumanı istiyorum! Ey imdada koşan Allah’ım, yetiş imdadıma! Ebu Mı’lâk, bu duayı üç defa tekrarladı ![]() ![]() ![]() ![]() – Kimsin sen? Allah seninle bana yardım etti, diye şaşkınlıkla sorunca atlı kişi şu cevabı verdi: – Ben dördüncü kat gökteki meleklerdenim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacet namazı kılarak bir derdinden kurtulan veya muradına kavuşan çok kimse vardır ![]() ![]() ![]() Hacet namazı nasıl kılınır? Hacet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır ![]() ![]() ![]() Hacet namazı bitince Allah'a hamd ve sena, Resulullah'a salat ve selamdan sonra bir hacet duası okunması sünnettir ![]() ![]() "Allahümme innî es’elüke tevfîka ehli’l-hüdâ ve amele ehli'l-yakîni ve munâsehete ehli't-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebi ehli'r-rağbeti ve teabbüde ehli'l-vera'i ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfek ![]() ![]() ![]() Bu duanın anlamı şu şekildedir: "Allah'ım, Senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, huşu ehlinin ciddiyetini, rağbet ehlinin talebini, vera ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, Senden gereği gibi korkayım ![]() ![]() ![]() Hacet duasını okuduktan sonra Allah'tan ihtiyacımızın giderilmesi yolunda dilekte bulunmalıyız ![]() ![]() Hacet namazının ne zaman, nasıl kılınacağı ve ne okunacağı hususunda kendi halet-i ruhiyenize göre davranabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Eğer geniş zamana yayılan bir derdiniz veya arzunuz varsa, mesela, üniversite sınavını kazanmak, çocuğunuzun veya eşinizin ıslahını istemek, iyi bir iş bulmak, çok ağır borçlardan kurtulmak, uzun süren bir hastalık için şifa istemek ve benzeri durumlarda yatsı veya teheccüt namazından sonra kılabilirsiniz ![]() Bilhassa ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılardan ve İslam âleminin maruz kaldığı mağlubiyet ve zilletten kurtulması, hak ve hakikatin dünyaya hâkim olması için kılınacak hacet namazlarının 40 gün veya daha fazla bir süreye yayılması gerekir ![]() Allah’ın rahmet kapısını tıklatın Hacet namazında etkili olan en mühim unsur kişinin halet-i ruhiyesi, namazının ve duasının kalitesidir ![]() ![]() ![]() Hacet namazında ve tüm nafile namazlarda, rükuda, rukudan kalkınca, secdede, iki secde arasında, oturuşlarda tesbih ve tahiyyatı okuduktan sonra Kur’an’daki dua ayetlerini okuyabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü, Rabbimiz, “De ki: Duanız olmazsa Rabbim katında ne ehemmiyetiniz var?” (Furkan:77) buyuruyor ![]() ![]() “Ey iman edenler! Allah’tan sabırla ve namazla yardım isteyin ![]() ![]() Demek ki, en başta beş vakit namaz kılarak dua etmek gerektiği gibi, özel durumlar ve olağanüstü sıkıntılarda da o duruma uygun namazlar kılmalıyız ![]() ![]() Hacet namazıyla hakkıyla değerlendiremiyoruz Biz müminlerin hacet namazı gibi benzersiz bir hazinesi olmasına rağmen hakkıyla değerlendirmiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaptığımız bir ankete katılan müminlerin yüzde 47’si “hacet namazını hiç kılmadığını” söylemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkası için hacet namazı kılınabilir Kişi kendi adına hacet namazı kılıp dua edebildiği gibi, bir mümin kardeşinin amacının gerçekleşmesi için de namaz kılıp dua edebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilhassa eşiniz, kardeşiniz, anne babanız veya arkadaşınız için hacet namazı kılıp dua edebilirsiniz ![]() İnşallah kendiniz veya başkası için kıldığınız hacet namazı ve yaptığınız duadan sonra harika sonuçlar göreceksiniz ![]() Cemil Tokpinar(moral dünyasi) |
![]() |
![]() |
![]() |
Farkında Olmadığmz Muhteşm Bir Hazine:Hacet Namazı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Farkında Olmadığmz Muhteşm Bir Hazine:Hacet Namazı"Allah'ım, Senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, huşu ehlinin ciddiyetini, rağbet ehlinin talebini, vera ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, Senden gereği gibi korkayım ![]() ![]() ![]() Mevlam razı olsun çok güzel bir paylaşım tüm dualara amin |
![]() |
![]() |
|