|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
diyen, istemez, kılmak, müslümanım, namaz |
![]() |
Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Kendimi Henüz Hazır Hissetmiyorum Birçok ibadetlerin önüne kocaman set çeken bir mazeret olan "kendilerini henüz hazır hissedemedikleri" mazereti, her ne kadar da masumca ağızdan çıkmış olsa da bu tamamen şeytanın attığı bir zarftır ![]() Bu mazeretin arkasına sığınarak kolayca namazı terk edenlerle konuştuğumda; birkaç defa namaz kılmaya çalıştıklarını fakat gereken hazzı alamadıklarını; bu sebeple de namaz İçin kendilerini hazır hissedinceye kadar ertelediklerini söylediler, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazlarında huşu duymayanların önünde iki seçenek var: 1-Ya namazlarında huşu duymak için arayış içine girecekler, 2-Ya da kendilerini hazır hissedene kadar namazdan uzak kalacaklar ![]() ![]() ![]() Şimdi elimizi vicdanımıza koyalım ve değerlendirme yapalım: Namazdan uzak kalarak çözüme ulaşabilir miyiz? Bu dosyamızda kılacağımız namazdan nasıl huşu duyabiliriz sorusuna cevap vermeyi düşünmüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mazerete sığınanlarla şeytan arasında şöyle bir diyalog geçmiştir; Şeytan: Öyle bir namaz kıldın ki, bunu sen bile beğenmedin! Allah nasıl beğenip kabul edecek? Bu vesvese ok gibi saplanacak beyne ![]() ![]() ![]() zarfında Allah ile empati yaparak kendisini yadırgayacak: -"Bu nasıl namaz? Ne okuduğun sürelerin manasını biliyorsun ne de namazda sadece beni düşünüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tamamen şeytanın arzuladığı bu telkin anında kabul görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kesinlikle Allah'tan şöyle bir sesi işitmek istemeyeceklerdir: "Ey filan kulum! Namazlarını düzeltmeye çalış!!!" Şimdi tekrardan bu mazerete sığınanlara soralım: Kendinizi namaza hazır hissetmediğinizden namazı bıraktığınızı söylüyorsunuz ![]() ![]() ![]() — Kendinizi ne zaman hazır duruma getirmeye çalışacaksınız? — Namazınızın devamlı olması için nasıl bir programınız var? — Ne zaman start vereceksiniz? — Vereceğiniz zaman dilimine kavuşmadan ölmeyeceğinize dair bir belge var mı eliniz de? Bu yazdıklarımı sakin bir kafayla düşündüğünüzde hiçte aklınıza gelmeyen şeytanın sizi çok farklı bir yöntem kullanarak kandırmaya çalıştığını göreceksiniz ![]() ![]() ![]() Aslında şeytan çok basit bir tuzak hazırlamış ![]() ![]() ![]() "Namazdan uzak durarak namaza hazırlan!!"yok, böyle bir şey yaaa ![]() ![]() ![]() Akla şöyle bir sorunun gelmesine şaşırmam ve beklerim: Peki, ne yapmalı? Bu şekilde kılmaya devam mı edeceğiz yani? Cevabı o kadar basit ki; evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mazerete sığınıp ta namazdan uzaklaşanlar nasıl bir namaz hayal ediyorlar acaba?"Namazdayken akla dünyevi hiçbir şey gelmemeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "kendimi henüz hazır hissetmiyorum" demenin başka bir alt yapısı daha olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı okuyucularımla birebir görüştüğümde bu bahanelerin çıkış merkezinin işlenen günahların devam etmesi ve o günahları bırakmaya pek de gönüllerinin olmaması dikkatimi çekmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü haramlar nefse çok tatlı gelir, namaz ve benzeri ibadetler ise haramlar kadar nefse hoş gelmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günahından taviz vermek istemeyen bir insan namaz esnasında çelişkiyi anında görür ve: "kimi kandırıyorum?" Der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey günahkâr kuluml Günahınla sevabınla sen benim kulumsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanın bu ya da benzeri iç konuşmalar yaşanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürekli erteletmeye çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Sana vahyolunan kitabı oku, namazı da dosdoğru kıl ![]() ![]() ![]() ![]() Günah ve namaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Mü'min kul abdest alırsa; mazmaza yaptığında ağzından günahlan dökülür, burnuna su alıp sümkürdüğünde burnundan günahlan dökülür, yüzünü yıkarken yüzünden günahları dökülür, (kollarınla birlikte) ellerini yıkadığında tırnaklarının altı dâhil ellerinin tümünden günahlan dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SubhanAllah! Allah'ın şu merhametini görebiliyor muyuz? Günahların üstüne turnusol kâğıdı gibi düşüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "madem abdest bile günahlarımızı döküyor günahlarımızdan vazgeçmenin ne anlamı olacak ki?" düşüncesi gelebilir ![]() ![]() ![]() Tamamen şeytanın özel kaleme aldığı bir vesvese olan bu söz, Allah'ın, kullarına sıcak yaklaşımını suiistimalden başka bir şey değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki paragrafı yazarken aklıma kaya parçasına oyuklar açan su damlacıkları geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah namaz kılacakların melek gibi olmalarını şart koşmuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, çözüm ne? Bu mazeretten dolayı namazı terk eden ya da kılmayanlara tavsiyem: 1- Her şartta ve koşulda namazlarınızda huşu duymuyorsanız bile geri adım atarak namazı terk etmeyin ![]() 2- Huşu duyuncaya kadar {isterse bir ömür boyu huşu duymayın) namaz kılmaya devam edin ![]() ![]() ![]() 3- Günahlarınızın çokluğuna aldanıp ta namazdan soğu-mayın ![]() ![]() ![]() 4- Mazeret beyanınızın Allah katında geçerli olmadığını bilin ![]() ![]() ![]() 5- Namazla beraber bırakamadığmız günah ya da günahlar olduğunda, o an şeytanın kulağınıza vesveseler fısıldayacağını unutmayalım ![]() ![]() ![]() 6- Namaz esnasında aklımıza günahlarımızın gelmesi bizi namazdan soğutmamalı ![]() ![]() ![]() 7- Namaz kılarak kendimizi namaza hazır hissedelim ![]() ![]() ![]() 8- Kendimizi hazır hissedince namaza başlayacağım diyen bir insan kılmadığı her namazdan sorumludur ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Bir Kaç Defa Denedim Ama Alışacağımı Zannetmediğim İçin Bıraktım Çoğu kere her yaş gurubundan işittiğimiz bu mazeretin tedavisi en kolay mazeretlerden biri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kişiler de şeytanın kurbanları arasında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bu bahanenin muhtemel çıkış ortamını bulmaya çalışalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz kendi hayatımdan biraz da çevremdeki gözlemlerimden şu sonuca ulaştım; aşağıdaki dört soruya verilen cevaptan çıkarabiliriz mazeretin çıkış noktasını, ![]() ![]() 1- Niçin namaz kılmak istedikleri, 2- Kendilerine namazın nasıl anlatıldığı, 3- Hangi ortamda namaz kıldıkları ve 4- Hangi psikolojide namaz kıldıkları ![]() ![]() ![]() Şimdi sorularımızı masaya yatıralım ve bu sebepten namazı terk eden kişilere çözümler üretmeye çalışalım ![]() Niçin namaz kılıyoruz? 1- Allah emrettiği için 2- Baba baskısından 3- Eş baskısından 4- Patronun gözüne girmek için 5- Namazın insanı huzurlu kılacağı anlayışından dolayı 6- Belirli bir konuma gelebilmek için 7- O an içimizden geldiği için 8- Allah'ın bizlere olan ikramlarına teşekkür etmek için 9- Namazı terk etmenin çok büyük bir günah olduğu düşüncesinden 10- İçimizdeki inançsızlığı gizlemek için 11- Gelenekten dolayı kılman namaz 12- Özel günlerde kılın namazlar Şimdi yukarıdaki oniki maddemizi tek tek açıklamaya çalışalım ![]() 1-) Allah'ın bizlere olan ikramlarından dolayı teşekkür etmek için kılınan namaz ![]() Kanaatimce kılman namazların en anlamlısı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanları yaratıp başıboş bırakmayan Allah-u teala tüm yeryüzü ve gökyüzünün tamamını İnsanların hizmetine vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hizmet karşılıksız olmayacaktır elbet ![]() ![]() ![]() [size="4"]• "Gökten bir su indiren de O'dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]• "Allah'ın gökten su indirdiğini görmedin mi? Biz onunla çeşitli türden meyveler çıkardık ![]() ![]() [size="4"]• "Davarlarda da sizin için elbette ibret vardır ![]() ![]() Allah-u Tealanın verdikleri bunlarla sınırlı değil tabiî ki ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Gökte ve yerde nice belgeler vardır ki, yanlarından yüzlerini çevirerek geçerler " Dünya meşgalesi, kazanma hırsı ve nefsimizin isteklerini bir bîr karşılamamız çoğu şeyleri unutturdu bizlere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Şüphesiz Rabbin insanlara bir lütuf sahibidir ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]" ![]() ![]() ![]() [size="4"]" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapacağımız teşekkür karşılık görecek ve cennet kapıları bizlere açılacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazla yapılan teşekkür Her ibadetin kendine özgü bir durumu olduğu gibi diğer ibadetlerle de bir ilişkisi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı kerîm, namazı her zikrettiğinde onun üzerinde ciddi manada tefekkür edilmesi, Özünün yakalanmasının gerekliliği üzerinde durur ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Şüphesiz ki namaz, insanı kötülüklerden, yanlış yapmaktan, aşırılıktan alı kor ![]() Her haliyle anlaşılıyor ki namaz bir denge halidir ![]() ![]() Namaz: peygamberimizin buyurduğu gibi: mü'minin Allah'a olan yükselmesidir ![]() Ve yine o'nun buyurduğu gibi namaz: insanın Allah'a karşı duruşunda alacağı pozisyonun rotası ve zeminidir İnsanı Allah'a bağlayan önemli farz ibadetlerinden biridir namaz ![]() Özellikle secde hali çok önemli anlam ve muhtevaya sahiptir ![]() "Mü'minin rabbine en yakın olduğu andır" Demektedir ![]() ![]() Allah'la (c ![]() ![]() ![]() ![]() Namazla Allah'a nasıl bir mesaj ulaştırmış oluruz? Diğer dinlerdeki ibadetleri bildirme ve davet yöntemleri bakımından bir benzeri olmayan evrensel bir çağrı olan ezanla start alıp ve tüm dikkatiyle, tüm benliğiyle ve tüm şuuruyla kıyama geçer müslümanırnız ![]() ![]() ![]() Allah'u ekber! (Allah en büyüktür) tekbir lafzıyla teşekküre başlayıp ellerini bağlar ![]() ![]() ![]() ![]() Artık Rabbiyle konuşma vakti gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümanımız, fatiha'yi okurken Rabbİmize ne dediğini bilir bir tavırla tevhidin zirvesine çıkıp şirkten uzak bir şekilde ayeti kabul eder ve der ki: "Rabbimiz! Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz ![]() İbadetin ve yardım istemenin tek mercii Rabbimiz olduğunu kabullenir bir vaziyette teşekkür/dua/yalvarma cümleleri ile dua eder: "Bizi doğru yola ulaştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belkide bu güne kadar hiçbir güce, kuvvete, sisteme ve şahsa karşı yapmadığı bir pozisyon ![]() O pozisyonda da Rabbi'ni över ve düşünür: benim belimi kırıp, bu pozisyona gelmeme sebep ne? Kime karşı eğiliyorum? Elbette ki Rabbime karşı der ve bu pozisyonla sanki"ey inananlar: rükû edin, secdeye varın, Rabb'inize kulluk edin ![]() ![]() Rükûdan kalktıktan tekrar kıyama geçinceye kadar kî vakti de boşa harcamayıp: semi Allah'u limen hamideh (Allah kendisine hamd eden kulunu işitti/işitir) sözünü söyleyip Allah'ın rahmetini umarak rükûdan başını kaldırır ![]() Bu kadar hazırlık cümlelerinden sonra Rabbine çok yakın olma, onunla dostluğu arttırma, güzel olan her tür İstek ve duada bulunmanın zamanı ve tavsiye edilen mekânına az kalmıştır ![]() SECDE" Sanki secde ile Rabbine şöyle der: Rabbim senin huzurunda gururlanmış boynum ve burnum işte bak ayaklarımla bastığım yerde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve sesli duaya gelinmiştir artık ![]() ![]() Secdeden ikinci kez kalktıktan sonra aynı hareketleri birkaç kez tekrarlayıp oturur ![]() ![]() ![]() Müslümanımız öyle bir teşekkür etmiştir ki: teşekkür ederken ne yorulmuştur, ne acı çekmiştir, ne de onuru kırılmıştır ![]() ![]() ![]() Namaz bir arınma, bir hatırlatma ve teşekkürdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-) Allah emrettiği için namaz kılıyoruz Namaz kılanların birçoğu bu sebepten dolayı namaz kılarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok ilginçtir ki namaz kılmadıkları dönemde de Allah'ın emrettiklerini az çok biliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madem Allah'ın farz kıldığı ibadetler sizin için bu kadar önemli neden diğer farzlara bu kadar hassas değilsiniz? Aklıma gelmişken sorayım dedim ![]() ![]() Yanlış anlaşılmaya çok müsait bir şeyler anlatacağım ![]() ![]() ![]() Emrettiği için kılıyorum diyen bir insan bilinçaltında-zoraki olarak- namaza yaklaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbadetin şekli ne olursa olsun gönülden yapılmadıktan sonra ağır bir yükmüş gibi gelecektir ![]() ![]() ![]() "Namaz = Borç, Namaz = Ağır bir yük, Namaz = Napalım, mecbur" Olarak algılanacaktır ![]() ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı insanlar namazın bir emir olduğuna iman ederek ki doğrudur bu ömür boyu namaz kılabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Emre itaat" ya da"Emir sahibinin sevgisini, hoşnutluğunu kazanmaya çalışmak" Emre itaat mantığında insan ile emir sahibinin iletişim bağlantısı kopuyor, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durum böyle olunca da içi boş, huşusuz, duygusuz, tadsız bir namaz kılınmış oluyor ![]() ![]() ![]() Konumuzun dışına çıktık gibi gözükse de çıkmadık, içinde dolaşıyoruz ![]() ![]() ![]() Allah emrettiği için namaz kılıyorum diyen kişiler eğer namazlarında tat almak istiyorlarsa; 1- Allah'ı tanımaya çalışsınlar 2- Namaz öncesi Allah ile (sevdiğim ile) buluşacağım psikolojisine girmeye çalışsınlar ![]() 3- Bir vakit namaz kaçırdığınızda bu işin kazası var demeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Emri; sevgiye -tavsiyeye dönüştürmeye çalışın ![]() ![]() ![]() "Allah emrettiği için namaz kılmaya çalıştım ama devam ettiremedim" diyorsanız; Bazı bilgilerden mahrum bir şekilde namaza yaklaşmışsınızdır diye düşünürüm ![]() ![]() ![]() Çünkü Namaz kılmak fedakârlık ister ![]() ![]() ![]() 1- Allah'ı tanımak 2- Allah ile muhabbete geçmek 3- Allah'ın verdiği nimetlerin farkına varmak 4- Allah'ı sevmek 5- Allah'a güvenmek ![]() 6- Ve Allah'ın sevgisini kazanmak için fedakârlık yapmak ![]() ![]() ![]() Bu sıraladığımız maddeleri bu başlık altında anlatmaya çalışmayacağım ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bölümlerde yer yer izah etmeye çalışacağım inşallah ![]() ![]() ![]() ![]() 3-) Namazı terk etmenin çok büyük bir günah olduğu bilinciyle kılınan namaz Evet, namazı terk etmek çok büyük bir günah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaten eğer bu niyetle kılıyorsanız büyük bir ihtimalle namazınızdan hoşnut değilsinizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4-) Gelenekten dolayı kılınan namaz Gelenekten dolayı namaz kılanları toplumumuzun hemen hemen her kesiminde görmek mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelenek icabı kılınan namazların terki kolay olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5-) Anne-baba baskısıyla kılman namaz Birçoğumuz anne ya da baba baskısıyla namaza başladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okuyuculardan çok mailler gelir ![]() ![]() ![]() "Ya Feyzullah abi nişanlım illa da namaz kılmamı istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Nişanlınızın hatırı için namaz kılmamakla çok haklısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki neden davet karşısında bazen agresif olabiliyoruz? Yani nişanlımız ya da babamızın İlla da namaz kılacaksın davetini masaya yatırıp kılmaya çalışmıyoruz? Şimdi bu psikolojiden çıkması muhtemel arızaları tespit etmeye çalışalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niçin namaz kılmamız gerektiği anlatılmayan ve namaz kılmayınca dünya ve ahirette başımıza gelecek sıkıntıları öğretilmeyen bir namaza davet edildiğimizi var sayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "davet eden kişiyi boş ver ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çevremizden gelen namaz baskıları olduğunda şeytandan gelen zarfta şu vesveseler vardır: *Sana baskı yapacaklar ha! * Allah'ı kandırmaya çalışmayı düşünmezsin herhalde değil mi? * Onlar için kıldığında sana baskın gelmiş olacaklar ![]() ![]() ![]() * Allah dediği için değil de onlar dediği için kılacaksın öyle mi? Allah'ın yerinde sen olsan kabul eder misin? Ve benzeri vesveseler ![]() ![]() ![]() *Senin için mi namaz kılmam gerekiyor yoksa Allah için mi namaz kılacağım? Deyin ![]() *Tabi ki Allah için kılman gerekiyor 'olacaktır ![]() ![]() ![]() * O zaman bana niçin namaz kılmam gerektiğini anlatın ![]() insanoğlu yapı itibariyle baskıyı hazmedemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz; 'Madem Öyle işte böyle' diyerek tavşana kızıp dağa küsmeye benzeyecek bir amel değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baskının hemen arkasından kılınan namaz çok sıkıntı verecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —Sen baban dediği için namaz kılıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle kılmaktansa kılmamak en iyisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ( gözlerinizi kapatarak ) Düşünün ki Allah'ın huzurundasınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() —Allah'ım babama kızdım namazı bıraktım ![]() ![]() ![]() —Allah'ım nişanlıma kızdım namazı bıraktım ![]() ![]() ![]() —Allah'ım baskı yapanlara kızdım namazı bıraktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6-) Eş baskısından dolayı kılınan namaz Eş baskısıyla kılınan namaz bir üst başlıkta açıklamaya çalıştığımız gibi Allah'ın razı olmadığı namazlardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Allah'ın sevmediği, değer yermediği bir insana ben ne diye değer vereyim! Ben ailemden sorumluyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kılmayan bir eş evde gizli bir düşman olarak görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşinin hatırı için namaz kılmaya başlayan bir insan ikilem arasına kalacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _Feyzullah abi eşim namaz kılmıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _ Ona Allah'ın vermiş olduğu ikramlardan bahset ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baskı sonucu namaz kılan bir insan ilerisi için ümitsiz olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz böyledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Eşinizden zaman isteyin 2- Niçin namaz kılmanız gerektiğini iyi araştırın 3- Namaz kılanlarla beraber olun bir süre 4- Kendi cennetinizi düşünün 5- Eşinize karşı cephe almayın 7-) Patronun gözüne girmek için kılınan namaz Babamın yıllar öncesinden anlattığı bir anı geldi aklıma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşçilerden bazıları babamı şikâyet etmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı işyeri sahipleri namaz kılan eleman tercih ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _ 'Benim namaz kılmamamı patron hoş karşılamayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patronun gözüne girmek için namaz kılan bir insan işten atıldığı gün namazı terk eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patronun gözüne girmek için namaz kılanlara tavsiyem: 1- Unutmayın ki patronunuza da, size de Allah rızık veriyor ![]() ![]() ![]() 2- İşe girerken patronunuzla açık açık konuşun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Patronunuz ve diğer çalışanlar namazdayken onların niçin namaz kıldıkların; düşünün ![]() 4- Namaz kılmadığınız an Allah'a İhtiyacınızın olmadığını! (hâşâ!) düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Onlar namazdayken imkân dâhilinde onların namazlarını izleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8-) Namazın insanı huzurlu kılacağı düşüncesinden dolayı kılınan namaz Kıldığı namazlardan huzur bulanlar; Allah'ın takdiri icabı kıldıkları namazla birlikte işleri rast gidenler; sanıyorlar ki her namaz kılanların işleri rast gider ve namaz kıldıklarında dertlerinden ve sıkıntılarından uzak kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- (öğrenciyse) ; zayıf alabilir ![]() 2- Sınıfta kalabilir 3- En basit bir soruyu yapamayabilir 4~ Sınıfında sevilmeyebilir 5- Yakışıklı olmayabilir 6- (esnafsa) ; iflas edebilir 7- Çeki dönebilir 8- Ev ya da iş yerine hırsız girebilir 9- Sokak ortasında dövülebilir ![]() ![]() ![]() 10- İşleri ters gidebilir 11- Hastalanabilir ![]() ![]() ![]() 12- ( Bayansa ) evde kalabilir-kısmeti çıkmayabilir ![]() Bu maddeleri niye yazdım? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani namaz kılmayan bir İnsan yapamadığı bulmaca sorusunu namaz kılarak çözemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Kıldığım namaz huzur vermedi' diyorsanız; 1- Size namazı nasıl anlattılar? 2- Hangi ortamda namaz kıldınız? 3- Nasıl bir psikoloji ile namaz kıldınız? Yukarıda bahsettiğim gibi anlatmışlarsa sadece "kendi hissettiklerinden bahsetmişler' olarak algılayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Gürültülü bîr ortamda kılman namaz tat vermez ![]() ![]() ![]() 2- Kalabalık bir ortamda ( camiiler ve namaz kılınan yerler hariç) kılınan namaz tat vermez ![]() ![]() ![]() 3- Eğer yorgun bir halde namaza yaklaşırsanız tat alamazsınız, ![]() 4- Niçin namaz kılmanız gerektiğini bilemezseniz namazdan huzur duyamazsınız ![]() 5- Namazla Allah'a nasıl mesaj verdiğinizi bilemezseniz namazdan tat alamazsınız 6- Namaza konsantre olamazsanız tat alamazsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9-) Belirli bir konuma gelebilmek için kılınan namaz Kılınacak bu namaz; daha çok tabanı geniş olan cemaatlerde ya da büyük holdinglerde ya da büyük şirketlerde konum sahibi olmak için niyetlenen bir namazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu imkânlara sahip olmaya giden yol o cemaat ya da iş yerinin değer yargılarını dikkate almaktan geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belirli bir konuma gelebilmek için namaz kılanların Dünyadaki ödülleri: Ahiretteki karşılığı: (eğer tövbe edilmemişsej 1- Makam sahibi olmak ![]() 2- Maaşın artma durumu ![]() 3- İş garantisi ![]() 4- Toplum içinde saygınlık 4-Cehennem 5- Müreffeh bir hayat sürmek 5- Cehennem Eğer makam sahibi olmak için namaz kılıyorsanız unutmayın ki belkide hiçbir zaman Allah için kılamayacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanılıyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi de herhangi bir sebepten dolayı namaz kılmayan bir kişinin Allah katındaki kaçırdığı nimetlerden bir kaçını maddeler halinde yazalım: Namaz kılmayanların mahrum olduğu nimetler 1- Meleklerin bağışlanma dileklerinden mahrum olurlar: Allah Resulü sallallohu aleyhi vesselem şöyle buyurur: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Düzenli ve geniş bir konuttan mahrum kalırlar: Allah Resulü salialîahu aleyhi vesseiem şöyle buyurur: 'Kim camiye gelir ve giderse her geliş ve gidiş için Allah ona cennette bir konak hazırlar ![]() 3- Günahların bağışlanmasından mahrum olurlar: Allah Resulü yanındakilere :"Beş vakit namazın misali, birinizin kapısının önünde akan, suyu bol ve tatlı bir nehre benzer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Kalbiniz mühürlenir: Ebû Hureyre (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kılmayan bir kimseyle konuşup onu namaza davet ettiğinde, sana:"Benim kalbim temiz, niyetim güzel; ameller niyetlere göredir vs ![]() ![]() Oysa Allah resulü (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Kabir azabından kurtulamazlar: Resulullah sallallahu aleyhi vessellem, mü'min hakkında şöyle buyurmuştur;"Ona güzel koku getirilir ve kabri gözünün alabildiği yere kadar genişletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kılmayanların kayıpları bunlarla sınırlı değil kuşkusuz, ![]() ![]() 10-) O an içimizden geldiği için kılınan namaz Sosyal bir varlık olan insanoğlu dönem dönem duygulanır, çevresinde olup bitenlerden etkilenir, kalbi bir anlık yumuşar, bir anlık gerçeği görür ve o ruh hali içinde kalkıp namaz kılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O namazda zorlama yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En yakını vefat eden bir insan ölüm korkusundan dolayı namaz kılabilir ![]() ![]() ![]() 1- Niçin namaz kılmalıyım? Sorusuna cevap bulmanız lazım ![]() ![]() ![]() 2- Namaz kılan arkadaşlarınızdan bu konuda destek almanız lazım ![]() ![]() ![]() 3- Çevre değişikliği çok önemli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Ölümün vaktinin olmadığını düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Kıldığınız namazın hiç te zor olmadığını düşünün 11 -) inançsızlığı gizlemek için kılınan namaz Kılman namazın en münafıkçası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Şüphesiz münafıklar Cehennemin en alt tabakasmdadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu satırları okuduğunuzda belkide kıs kıs gülüyorsunuzdur ama ben yinede hatırlatayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12-) Belirli günlerde kılınan namazlar 365 gün içinden yaklaşık 10 güne"dini günler" adı konulunca kalan 355 günün adı otomatikman"dinsiz günler'oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O kandil günü akşam ve yatsı namazı mutlaka kılınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey! Sadece kandil günlerinde namaz kılan kardeşim! Allah seni sadece o gün rızıklandırmıyor! Diğer günler Allah tarafından unutulmuş değilsiniz! Kalan 355 gün yapılan ibadetleri de Allah kabul ediyor! Sanki birileri sizi fena kandırmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Okunacak Duaları Bilmediğimden Kılmıyorum Yani;"'Subhaneke' yi, fatiha süresini bir de üç ayetlik Kevser süresini ezberlemediğimden namaz kılmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Âlimlerimiz namaza başlayacak olan kişilerin ilk etapta alışma süresince namazda kur'andan ayetler okunmayabileceğini, söylemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Camiye gider imamla birlikte onu taklit ederek namaz kılabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "müvekkilim namaz kılmak istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Arapça zor bir dil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya da namaz kılmaya niyetlenmiş hemen bir namaz hocası almış, okunacak ayetlere bakmış en uzun süreyi görmüş, Arapçanız olmadığı için de Türkçe okuma şekline bakmışsınız, oldukça karışık, okuması zor, ezberi nasıl kolay olsun ki diye düşünüp ümitsizliğe kapılıp namazdan uzaklaşmışsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabulü imkânsız olan bu mazeretin çıkış sebebi bana kalırsa namaz kılmaya olan niyetin çok zayıf oluşuyla alakalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bu sebepten dolayı kılmıyorsanız size çözüm sundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Kılmam Gerektiğine İnanmadığım İçin Kılmıyorum Yani inansam kılacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşin püf noktası Allah inancınızın boyutu ve size namazı nasıl anlattıkları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya da Hayırsever bir insansınızdır okul, cami, çeşme, hastane yaptırıp insanların hizmetine sunarak namazdan muaf olabileceğinize inanmış olduğunuzdan dolayı da namazı gerek-sizmiş gibi görmüş olabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Ya da Allah inancınız henüz oturmamıştır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Kalbim Temiz Olduğu İçin Namaz Kılmıyorum Yani "Allah-u teala namazı kalbi kirli olanlara farz kıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen bakıyoruz; [size="4"]"Sana vahyolunan kitabı oku ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki namaz İslam dairesine girmiş Müslümanlara farz kılınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki paragraftaki özellikler güzel ahlak sınıfına giriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayat kılavuzumuzu İncelediğimizde hiçte umduğumuz gibi olmadığını görürüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"o günde insanlar, amelleri kendilerine gösterilmek için bölük bölük döneceklerdir ![]() ![]() ![]() [size="4"]"İman edip güzel amellerde bulunanlara gelince; şüphesiz ki Biz iyi amel edenin ecrini boşa çıkarmayız ![]() ![]() Namaz kılmanızı istemiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi, mahşer gününde her insanın amel defteri açılacak ve yaptıklarımız teker teker gözler önüne serilecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Hureyreden; Resulullah aleyhi vessellemden şöyle işittim: [size="4"]"Kıyamet günü, kişi amelleri arasında önce namazın hesabını verecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ben namazını soruyorum!1 Diyalogumuzu birazcık uzatalım ![]() ![]() ![]() * Allah'ım namazım yoktu amma anne-babamı hacca gönderdim ![]() ![]() ![]() —Ben namazını soruyorum1 ![]() * Allah'ım namazım yoktu amma nice fakirleri yedirdim giydirdim ![]() ![]() ![]() —Ben namazını soruyorum! * Allah'ım namazım yoktu amma, kalp temizliğine çok önem verdim ![]() ![]() ![]() — Ben namazını soruyorum! Bazı amelleri bahane ederek bazı amellerden muaf olunabileceği İnancı şuna benziyor; Borçlu olduğunuz bir kişiye: sana borcumu ödemeyi gereksiz buluyorum çünkü filana borcumu fazlasıyla ödedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalbim temiz olduğu için namaz kılmıyorum demek aslında çok tehlikeli bir söz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki şeytan sizi kandırmış ![]() ![]() ![]() [size="4"]"O size ancak kötülüğü, hayâsızlığı ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar içinde Allah'a en sevimli gelen büyük önderimiz, sizin de peygamberimiz dediğiniz o mübarek insan bakın gecenin o vaktinde ne yapmış; [size="4"]Humeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalplerin en temizinin yaptığına bakın! Yolculuk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]Şimdi de muhterem eşinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi başka hangi sebepten namaz kılma İhtiyacı hissedilmez onu düşünüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Allah'ın Namazımıza İhtiyacı Olmadığı İçin Namaz Kılmıyorum O kadar doğru bir söz ki, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ilginç bir cümle ki! Yarısı İslamın bir parçası diğer yarısı şeytanın vesvesesi ![]() ![]() ![]() Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yok ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"De ki: ' O Allah'tır, bir tekdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İhlâs süresi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 0 kadar sakat bir anlayış ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama öyle yani ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani bana ne diyorsunuz biliyor musunuz? Feyzullah sen namaz kılmakla Allah'ın bir ihtiyacını karşıladığını söylüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, hangi ortamlarda bu düşünce dünyaya geiir? Birazda bunu düşünelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Biz bu yüzden ibadet yapmıyoruz" diyenlerin bir anlık haklı olduğunu varsayalım, (ki haklı değiller) Ve bu anlayışın neleri doğurduğunu maddeler halinde yazalım: 1- Allah kullarından ibadet istemiyor ![]() 2- Allah kur'anı boşuna göndermiş ![]() 3- Dünyaya,eğlenmeye geldik ( hâşâ!) 4- Allah'ın varlığına inanan herkes cennete girecek (hâşâ!) 5- Peygamberler boşuna gelmiş ( hâşâ!) 6- İnsanlar ibadet yaparak gereksiz vakit geçiriyorlar, (hâşâ1) Bakalım Allah-u teala bu görüşleri destekliyor mu 1- "Ben cinleri de insanları da ancak bana ibadet etsinler diye yarattım ![]() [size="4"]2- "Bilen bir kavim için müjdeleyici ve korkutucu olmak üzere ayetleri gereği gibi açıklanmış Arapça bir Kur'an olarak (indirilmiş) bir kitab'dır ![]() ![]() ![]() [size="4"]3- "Biz göklerle yeri ve aralarında olanları oyalanalım diye yaratmadık ![]() [size="4"]4- "İnananlar (yalnızca)"iman ettik" demeleri ile bırakılıve-receklerini ve imtihan edilmeyeceklerini mi sandılar? [size="4"]5- "Biz, Peygamberleri ancak müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak göndeririz ![]() ![]() [size="4"]6- "Hanginizin daha iyi Salih amel işlediğini belirtmek için ölümü ve hayatı yaratan O' dur ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Allah'ın namazımıza ihtiyacı mı var' diyenlerin gerçekten de samimi olmadıklarına inanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benden hatırlatması ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Özgür Olduğum İçin Kılmıyorum Eğer Allah insanları özgür bıraksaydi her zaman namaz kılmaz ve nefsimin tüm isteklerini yerine getirmeye çalışırdım ![]() ![]() ![]() Eğer bu sebepten dolayı namaz kılmıyorsanız size bazı gerçekleri hatırlatayım; Başıboş yaratılmadınız Dünya hayatının nefsinize hoş gelmesi, çevrenizin sizden beklentileri ve hayat mücadeleniz niçin yaratıldığınızı unutturmuş olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi yaratılışının sebebine geçmeden önce çevrende neler olup bitiyor ona bir bakalım: Allah yer ve içindekilerini insanların hizmetine sunmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akla şöyle bir soru gelebilir; Allah, neden yer ve içindekilerini insanların hizmetine sunuyor? Üç ihtimal var ![]() ![]() ![]() 1- İnsan olarak bu hizmeti hak ediyoruz ![]() ![]() ![]() 2- Allah'tan alacağımız var hesaptan düşüyor ![]() 3- Yarın hesabını bizden soracak ![]() ![]() ![]() İlk iki seçeneğin doğruluk payı olmadığını söylememe gerek yok zannediyorum ![]() ![]() ![]() Allah-u Teala aslında çok şey İstemiyor ![]() ![]() ![]() Sizce, Allah bu teşekkürü hak etmiyor mu? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sayfayı kapayın ve bir 5 dakika düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi şu soruya geçebiliriz; Allah'a nasıl teşekkür edeceğiz? Cevabı çok kısa ve çok net; Allah'ın dediği şekilde teşekkür edeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Dünyada en iyi şekilde nasıl yaşanırı Allah bizden daha iyi bildiği için bizlere hayat kılavuzu göndermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar konumuza dönersek başıboş yaratılıp dünyaya sürülmedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Hergün Namaz Kılmaktan Sıkılıyorum Niçin namaz kılınması gerektiğini bilmeyen her insan namaz kılmaktan sıkılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belkide niçin namaz kıldığını az çok biliyor ama buna rağmen günde beş vakit namaz onu sıkıyor, o yüzden bırakmış olan kişilere ne diyeceğiz? Bu durumda olup ta namazlarında sıkıntı yaşayan okurlara şunları tavsiye ederim ; l- Oncelikle, namaz kılarken Allah'ın huzurunda olduğunuzu unutmayın 2- Namazlarımızda nasıl huşu duyabiliriz diye arayış işine girin ![]() ![]() ![]() 3- Namaz öncesi psikolojik hazırlık yapın ![]() ![]() ![]() 4-Namaz kılmadığınızda aklınıza cehennem hayatını getirin 5- Namazı sevdirmesi için Allah'a dua edin ![]() ![]() ![]() 6- Namaz kılacağınız ortamlarda dikkatinizi dağıtacak unsurları ortada kaldırın ![]() ![]() ![]() 7- Aksatmadan yaptığınız günahlarla çatışma içinde olan namaz günahlarınızdan etkilendiğinden size sevimli gelmeyebilir ![]() ![]() ![]() 8- Namaz vakitlerinden en az bir ya da iki saat öncesinden günah işlememeye çalışın ![]() ![]() ![]() 9- Sabah uyandığınızda kılacağınız beş vakit namazı gözünüzde büyütmemeye çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Her namaz kıldığınızda Cennet kapısına bir adım daha yaklaştığınızı düşünün ![]() ![]() ![]() Bu anlattıklarım sadece çözüm önerisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Her gün her gün namaz kılmaktan sıkıldığım için namazı bıraktım' diyenler ve daha namaza başlamadan önce, ömür boyu kılınacak namazları biriktirip gözler önüne getiren bir insan namazı kaldıramayacağını düşünebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yarına yetişeceğinizin garantisi olmadığı için sadece ve sadece önünüzdeki namaza bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanın namaz da böyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Ailemin Baskısına İnat Kılmıyorum Hocasını sevmeyen bir talebe o dersi de sevmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu anımı anlatırken anne ya da babanızı sevmediğinizden dolayı namaz kılmıyorsunuz demek İstemedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada anne ya da babanın size olan namaz nasihatini dinlerken onların psikolojisini göz önüne alarak değerlendirin derim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz da anne-baba psikolojisinden bahsedelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne ve babanın gözünde evlat Yetmiş yaşına da gelseniz anne ve babanızın gözünde siz bir çocuksunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70 yaşındaki oğluyla bir köyden diğer köye giden baba-oğul kapıda karşılanarak içeriye buyur edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Bir şeyler hazırlayın da bizim çocuk yesin!' diyor:) Bizim çocuk dediği dedemiz yaşında ![]() ![]() ![]() "zavallı oğlum! Gençliğini göremeden gitti' diyerek ağlıyor:) Bu iki misali anne ya da babanıza anlatın, gülerek; - 'İnanın ki öyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı anne ve babalar ahiretlerini düşünerek çocuklarına sahip çıkmak isterler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki size çok nasihat etmişler de anlamak istememiş ve karşı gelmişsiniz gibi direk baskıya geçerler: "Benim oğlum-kızım nasıl namaz kılmaz!!!" derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne ya da babanızın namaz hususunda size baskı yapmasının altındaki sebepler üç aşağı beş yukarı bunlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Anne ve baba baskısına kızarak namazı terk etmek' hiç düşünülmeden, sağlıksızca verilmiş bir karar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Çalışıyorum ![]() Namaz kılmayan birçok insan çalışmayı bahane ederek vicdanlarını rahatlatıyorlar ![]() ![]() ![]() 1- Zarzor iş buldum, şimdi kalkıp işimden mi olayım! 2- Hem çalışmak ta bir ibadet değil mi? 3- Çocuklarımın rızkını düşünmek zorundayım 4- Patron kılmamı istemiyorsa yapacak bir şeyim yok! 5- Namazıma izin veren bir iş yeri bulamadım 6- Patronun izin vereceğini sanmıyorum Şimdilik aklıma gelenleri notladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() __ 'Feyzullah abi, iş yerinde kılamadığım namazları eve dönünce kaza ediyorum ![]() _ Nasıl bir ortamda çalışıyorsunuz? _ Normal bir şirket, abi ![]() _ Patronunuza namaz kılmak için izin verip vermeyeceğini sordunuz mu? _ İzin vereceğini sanmıyorum abi _ Nereden biliyor sunuz? _ Bilmem! Eğer izin vermiyorum diyorsa maaşımdan kesin deyin ![]() ![]() ![]() ![]() _ Hay Allah senden razı olsun Feyzullah abi! Patron ne dedi biliyor musunuz? _ Ne dedi? _ 'Kimsenin ibadetine karışmaya hakkım yok ki! İstediğiniz kadar namaz kılın ![]() ![]() ![]() ![]() Karşılıklı nasihatlerden sonra mesele halledilmiş oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a- İnsanlar niçin korkarlar? b- Niçin zanlarıyla hareket ederler? c- Niçin olumsuz düşünürler? d- Niçin mücadele etme ihtiyacı hissetmezler? e- Niçin yaptıkları işin fetvasını araştırmazlar? f- Niçin empati yaptıklarında karşısındaki kişileri ( patronları) haklı görürler? g- Namazlarını kılmamakla nasıl rahat olabiliyorlar? Bu sorulara istediğimiz cevabı bulursak namazlarını aksatanlar için faydalı olacağı kanısındayım ![]() ![]() ![]() a- insanlar niçin korkarlar? Allah insanı yaratırken bazı melekeleri de programlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hü) İnsanları korkutan etkenler 1- Yırtıcı yayvanlar ![]() 2- İnsanların şerleri ![]() 3- Cinler ![]() 4- Karanlık ![]() 5- Düşman ![]() 6- Aç kalmak ![]() 7- Kaybolmak 8- Kaybetmek ![]() 9- Ölmekten ( yakınlarının ölümü ![]() 10- Doğal afetler ![]() ![]() ![]() İnsanları korkutan etkenler bunlarla sınırlı değil tabiî ki, ama en belirginlerini yazmaya çalıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"And olsun ki sizi biraz korku, biraz açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden yana eksiltmekle imtihan edeceğiz ![]() ![]() Sakın ola konumuzun dışına çıktığımız düşünülmesin! Hala konumuzun içindeyiz ve insanın inancını zedeleme olasılığı yüksek olan korkuları İncelemeye çalışıyoruz ![]() ![]() ![]() Allah insanı korkuyla imtihan eder Konumuzla bağlantılı olan korkulardan açlıkla olan korkuyu ele alalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açlıkla imtihan deyince ne anladığımız çok Önemli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle ki: Şeytanınız : - Çocukların senin eline bakıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İş sahibinin ' bu iş yerinde namaz olmaz 'dediği an şeytan sizi fakirlikle korkutuyor, Allah ta sizi açlıkla imtihan ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşveren kişiye namaza ayıracağınız vaktin İki katı çalışacağınızı söylemeniz ya da maaşımdan kesin demeniz hiç te zor olmasa gerek diye düşünüyorum ![]() ![]() ![]() İş sahibiyle her tür şartlarda anlaşan bir kişi namaz saatleri geldiğinde namaz konusunda sınanır ![]() ![]() ![]() "Şimdi patrona namaz dan bahsetsem , olur ki kızar da beni işten atar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki,neden vakit namazları vaktinde kılınmıyor da toplu olarak İş dönüşü evlerde kılmıyor? Bunun fetvasını kimlerden aldılar? Savaşta bile ertelenmeyen namaz şehrin göbeğinde nasıl ertelenir? Ne diye adına; beş vakit denmiş? Ve vakitlere bölünmüş? Nasıl bu kadar rahat olabiliyorsunuz? Kanunları sizler mi belirliyorsunuz? Yoksa tercih hakkı verilmişte haberimizmi olmamış! Sakın ola şeytan kulağınıza ; ' hiç kılmamaktan iyidir!' Diye fısıldamış olmasın? Ya da "Kaza yapmak denen bir şey var canım!"evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabımızın ilk sayfalarında bir hadis yazmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hiç kılmamaktan iyidir/Vesvesesi de yavana atılacak cinsten değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geciken teşekkür hakaret olarak algılanabilir, hatırlatayım ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Ailemin Namaz Kılmayacaksın Baskısından Dolayı Namaz Kılmıyorum Daha çok kendi araştırmaları sonucu namazın kılınması gerektiğinin kanaatine varmış, ya da dışarıdan gelen nasihatlerin etkisinde kalarak ve kılmaya karar vermiş olan gençlerin aileleriyle olan iletişim bozukluğundan dolayı gelen baskılara boyun eğmesi sonucu"Aile baskısından dolayı"mazeretine sığınırlar ![]() ![]() ![]() Bu hep böyle olmaz tabii ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, ne oluyor da baskılara yenik düşülüyor? Baskılar sonucu geri adım atanlar nasıl ikna oluyorlar? Ya da aileleri tarafından nasıl kandırılıyorlar? Şimdi bu sorulara yanıt bulmaya çalışacağız inşaallah ![]() ![]() ![]() Namaz kılmaya karar vermiş bir insan bazen Allah tarafından sınanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eleştirilmeyi pek sevmeyen insanoğlu hele de evladı tarafından haklıda olsa eleştirilmek istemeyecektir, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evladım dincilerin kıskacında 'diyen bir babanın tek hedefi evladını etkilendiği unsurlardan uzaklaştırmak olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Anne ve babanı üzmeye hakkın var mı? Onların senin üzerindeki haklarını biliyorsun değil mi? Cennetin annelerin ayağı altında olduğunu da biliyorsun değil mi? Evin huzurunu bozmaya hakkın var mı?" diyerek gencimizin moralini sıfıra çeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaza başlamakla kendisini Mus'ab bin Umeyr yerine ailesini de kâfir yerine koyup sert tavırlar takınan gençleri de işittik, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, namaz kılmayan ya da namaza karşı gelen bir aile fertlerine karşı tutumumuz nasıl olmalı? Hemen hatırlatayım, onları-yani namaz kılmayanları- Allah'ın rahmetinden kovulmuş birer müşrik olarak görmeyeceğiz ![]() ![]() ![]() 'Bilmiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niçin namaz kıldığımızı ve kıldığımız namazın kişiliğimizden ve onurumuzdan hiç bir şey kaybettirmediğini, derslerimizi aksatmadığını, hayattan soğutmadığını, hiçbir cemaat ya da örgütlerin ibadet şekli olmadığı güzel bir dille anlatılırsa en azından ibadetlerinize karışmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ebeveyn çocuklarının namaz kılmasına neden karşı gelir? 1- Herhangi bir örgüte bağlanacaklarını düşündüklerinden: Allah'ın hükümlerini bilmeyen bazı anne ve babalar, namaz ve benzeri ibadetleri radikal gurupların ibadet şeklî olduğuna inanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Harçlıkların kesilmesi tehdidi 2- Sokağa çıkma yasağı 3- Arkadaşlarının eve gelmesi ve arkadaşlarının evlerine gitmesi yasağı 4- Dini kitapların eve sokulması yasağı 5- Kendilerinin eleştirilmesi yasağı ![]() ![]() ![]() 6- Evlatlıktan ret tehdidi ![]() ![]() ![]() Namazla evlatları arasına bu ve benzeri engeller koyarak çocuklarının iyiliğini düşünmüş olacaklarına inanırlar ![]() ![]() ![]() Ahhh bir bilseler evlerinde açan gülü dalından koparmaya çalıştıklarını!!!! 2-Namaz kılan evlatlarının davetteki hatalarından dolayı: Bir Önceki sayfada bahsettiğimiz gibi namaz kılmaya yeni başlamış bir şahıs, aile fertlerinin izlediği gayri İslami TV programları ya da abonesi oldukları İslami olmayan gazeteler den rahatsızlık duyup engel olmaya başladığı anda tüm aile fertlerini kendisine cephe almış olacak ![]() ![]() ![]() Günah işleyen bir insan gönül rahatlığıyla günah işlemeye devam etmesi İçin etrafındaki insanların da aynı günaha ortak olmasını isteyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi özel zevklerine gelen bu tepkinin kaynağının namaz olduğunu görmeleri zor olmayacak kuşkusuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — "Sana mı danışacağız! İstediğim programı izlerim! Hem daha önce sen de izlemiyor muydun? — Oğlum içkime karışamazsın! Evde huzursuzluk çıkarmaya hakkın yok! — Kılmıyorsam kılmıyorum! Sana mı danışacağım! — Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanlış yapılan davet maalesef böyle sonuçlarla bitiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Namazın okul hayatına engel olacağı korkusundan: Her baba evlatlarının geleceğinin parlak geçmesini ve onların başarısıyla gururlanmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ders kitapları dışındaki tüm kitaplar başarılarına engel olarak algılanacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hiç olmazsa sınav ya da okul bitinceye kadar namaz kılma ya da İslami kitaplardan ve o camiadan uzak durması talep edilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Sosyal hayattan kopuk olacağı düşüncesinden; Namaz kılan ya da dinini yaşamaya çalışan bir İnsanın sosyal olunmayacağı, toplumdan uzak bir hayat sürdükleri-sürecekleri, bazı zevklerden mahrum olacakları, kısaca ruhban bir hayat yaşayacakları zannıyla evlatlarını böylesi bir hayatın içine salıvermek istemezler ![]() ![]() ![]() Oysaki namaz kılan bir insan piknik te yapar, denize de girer, koşu da yapar, sinemaya da gider, seyahat da eder, şirket te kurar, dağa da tırmanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tek problem aynı sahnede olmayışımız ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Abdest Almaya Üşeniyorum İlk yazdığımız sekiz maddeyi anlıyorum da, bu dokuzuncu maddeyi kabullenmekte biraz zorluk çekiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdesti bahane edenleri düşünüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, bunlar su ile temizlenmeyi mi sevmiyorlar? Yoksa temizlenince kendilerini çok kötü mü hissediyorlar? 'Abdest almaya üşendiğim için namaz kılmıyorum' diyenlerin namaz kılmaya pekte niyetlerinin olmadığını ama hiç olmazsa elimizde bir bahanemiz olsun dediklerini çok iyi biliyorum ![]() ![]() ![]() Bu sebepten dolayı namaz kılmak istemiyorsanız kendinizi bir anlık o mahşer kalabalığında Allah'ın huzurunda olduğunuzu düşünün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazıları daha da ileriye giderek ' namaz için abdest şart olmasaydı kılardık' derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada Allah'ın hükümlerini beğenmeme, küçük görme durumu da söz konusu ![]() ![]() ![]() Bu mazeret çeşidini kitabıma almayı düşünmüyordum ama yoğun geçen 8 bölümün ardından dinlenmeniz için bu başlığı yazdım ![]() ![]() ![]() İnanıyorum ki yapı olarak üşengeç, hantal, tembel, laubali, aklını üretimde kullanmayan, hayatın her karesini eğlenerek geçirmek İsteyen, beyin jimnastiği yapmayan kişilerdir bunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer; bulunduğunuz yerden lavaboya kalkıp gitmek, musluğu soldan sağa çevirmek (musluğu açmak İçin en az 1QOO kalori harcarsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siz lavaboda dona kalıp olayın şokunu atlatmaya çalışırken muslukta saniyede bilmem kaç metre küp su sizin ve milli hazinemizin bütçesine önemli ölçüde zarar vermeye devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahhh! Şu suyun güzelim gözlere kaçma durumu olmasa ne güzel olacak! Buğulu gözle aynada hiç te güzel gözükmüyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Banyo, havuz ve deniz dışında kollarınız ilk kez su ile tanışıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yola baş koydunuz ve pes etmiyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bölümü okurken bazılarınız; Feyzullah dalgamı geçiyor bizimle diyebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen şok tedavisi hayat kazandırabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Zamanım Olmuyor ![]() Yani vakit bulsalar anında kılacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaza karşı olmamalarına rağmen neden namaz ikinci plana atılır? Ve neden bundan da rahatsızlık duyulmaz? Neden zaman ayırmak için gayret sarf edilmez? Bunlar önemli sorular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi yine ara başlıklar atarak çözümler üretmeye çalışalım: Namazlar Niçin Ertelenir? a-) Namaza ihtiyaç hissedilmemesinden dolayı: Birşeye vakit ayırdığımızda o şeye ihtiyaç hissettiğimizi ya da o Şeye değer verdiğimizi göstermiş oluruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kılmayı ihtiyaç hissetmeyen insanlar kılacakları namazların sevabının başkalarına mı gideceğine inanırlar yoksa! Ya da cennetle müjdelendiler de ihtiyaç mı hissetmiyorlar! Ne demek vakit bulamıyorum? Vakit bulunmasaydı namaz farz kılınmazdı! Yemek paydosunda az ye, hızlı ye ya da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Namazın öneminin yeterince bilinmemesinden: Değeri bilinmeyen bir ürüne yeterince itina gösterilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi yine bir ara başlık atarak namazın dinimizdeki konumuna bakalım ![]() ![]() ![]() Namazın dinimizdeki konumu Namaz, Allah'a inanıp kelime-i şehadet getirdikten sonra yapılacak ilk ibadetlerin başında gelir ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Ona (İbrahim'e) jshak'ı ve fazladan bir bağış olmak üzere Yakub'u lütfettik; her birini Salih insanlar yaptık ve kendilerine hayırlı işler yapmayı, namaz kılmayı ve zekât vermeyi vah yettik" [size="4"]Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazın oldukça önemli bir İbadet olduğunu Peygamber efendimizin şu hadislerinde daha iyi anlıyoruz: [size="4"]"Kişi ile şirk ve küfrün arasında (yalnız) namaz vardır" "İslam'ın direği namazdır ![]() ![]() ![]() İslamın direği namaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c-) Namazın kazası var inancından: Namazın ertelenmesini tetikleyen en önemli etken olan namazın kazası düşüncesi yeterince istismar ediliyor ![]() "Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman eğer kâfirlerin size bir fenalık yapmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızda üzerinize bir vebal yoktur ![]() ![]() [size="4"]Sende aralarında bulunup onlara namaz kıldırdığında, bir kısmı seninle birlikte namaza dursun ve silahlarını da alsınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaş ortamında namazı ertelememek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaş ortamında namazı düşünmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() d-) Sonunda Cennete girileceği inancı: Namazın ertelenmesi ve namazın terkine vesile olan bir inanç şekli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() e-) Ahiretteki cezası bilinmediği için: Ödülü ve cezası bilinmeyen ya da yeterince anlaşılmayan bir emre, ciddi manada İtaat beklenemez, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Emir veren kurum cezayı uygulamada aciz kalacağından alınan emir kale alınmaz ![]() 2- Emir veren kurumun gücü anlaşılmamıştır ![]() 3- Ceza yetersizdir ![]() ![]() 4- Cezaya dayanılacak gücün olduğuna inanmaktan dolayı emirler kale alınmaz 5- Ceza anlaşılmamıştır ![]() ![]() ![]() * Allah-u teala Gücü; * En güçlü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Cehennem ![]() ![]() ![]() ![]() * Cehennem cezasına çarptırılan ölümü isteyecektir, ama verilmeyecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cezanın anlaşılırlığı; * Çok net: Cehennem ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Abdest Almak Makyajımı Bozduğu İçin Namaz Kılmıyorum İzah etmekte zorlanacağım bir mazeret ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle makyajın hükmüne bakmak lazım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makyajın hükmü [size="4"]a-) kaş ve tüy yolma: Peygamber efendimiz kaşlarını incelttiren kadına da bu işi yapana da lanet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşlarımı inceltmemin ne sakıncası olabilir ki diye düşünüyorsanız eğer Peygamber efendimizi { s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b-) ruj ve oje: deri ve tırnak altına su geçirmeyen ruj ve oje abdest almaya mani olduğunda caiz değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c-) kadının pantolon giymesi: Kadının giyiminde aranan şartlarından biri de kıyafetinin erkek kıyafetlerine benzememesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah kadına benzemeye özenen (kadınlaşan) erkeğe ve erkeğe benzemeye özenen (erkekleşen) kadına lanet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşleriniz dışındakiler için süslenmeniz, hem sizin günah işleminize hem de karşınızdaki erkeklerin günahına sebep olmuş olursunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu mazerete sığınanların kesinlikle namaz kılmaya niyetlerinin olmadığına inanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Masum bir niyetle makyajın tercih edildiği, ama yaşlanınca ya da güzelliği yeterince ilgi görmediğinde ya da makyaja harcayacakları paraları kalmayınca namaz kılacaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer uygulamak İçin kolları sıvarsanız namaz için niyetinizi net öğrenirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç kişiye güzel gözükmek için namazınızı hiçe sayıyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlara güzel gözükmeye çalışmak sizden çok şey kaybettirdi-kaybettiriyor ![]() ![]() ![]() Makyaj yapmak nelere mani olur? 1- Namaz kılmanıza mani olur (makyajı bahane edip kılmayanlar için) 2- Makyaj yapmakla Allah'ın emrini yerine getirmemiş Oluyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Size bakanların göz zinasına vesile oluyorsunuz, 4- Maddi olarak israf etmiş oluyorsunuz 5- Çocuklarınıza ve diğer bayanlara kötü örnek olmuş olursunuz 6- Namaz kılmadığıma göre diğer ibadetleri yapmanın bir anlamı olmayacak diye düşünecek, günahlarınıza günah katmış olacaksınız ![]() 7- Size bakıp etkilenenlerin yapacağı tecavüzler, göz zinaları ve bedeni zinaları ateşleyeceğiniz için o günaha,da ortak olmuş olacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Gün gelecek yaşlanacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Yaratılışınıza hakaret etmiş olursunuz ![]() ![]() -'Ama çalışan bir bayanım' diyorsanız, çalışmanız makyaj yapmanızı gerektirmez derim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedeniniz kime aitse , O beden üzerinde söz hakkı da ona ait olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın bakımlı olmalı' diyorsanız bu işi makyajsız da yapabilirsiniz, ya da sadece eşinize karşı makyaj yapabilirsiniz ![]() ![]() ![]() 1- Allah'ın benden istekleri 2- Aile ve çevremin benden İstekleri 3- Nefsimin benden İstekleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanım Diyen Niçin Namaz Kılmak İstemez?Çok Günahkarım Kılacağım Namazların Kabul Olmayacağına İnanıyorum ![]() Ümitsizlik mikrobu taşıyan birçok insan aynı şeyi düşünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"De ki :'Ey nefisleri aleyhine ileri giden kullarım, Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin ![]() ![]() [size="4"]"Ama kim tövbe edip imana gelir ve Salih amel işierse, onun felah bulanlardan olması umulur" Eğer günahlar bağışlanmayacak olsaydı Cennete sadece peygamberler ve melekler girerlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın huzuruna tertemiz çıkma özlemi herkesin arzusu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1" Nasuh-samimi içten bîr tövbe: Çok günah İşlemiş olabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Ey iman edenler Nasuh bir tövbe ile Allah'a dönün ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Büyük günahlardan uzaklaşmak: Allah-u Teala şöyle buyuruyor: [size="4"]"Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokanz ![]() Bu konuda Resulullah sallallahu aleyhi vessellem efendimiz şöyle diyor; [size="4"]"Büyük günahlardan kaçınılması halinde beş vakit namaz, iki Cuma ve ramazan arası ( işlenecek küçük günahlara) kefarettir:' 3- Günahların hemen arkasından bir iyilik yapmak: Buhari ve müslimde geçen ve İbn-i Mes'udun rivayet ettiği bir hadise göre, bir adam Hz ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Gündüzün iki tarafında, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl ![]() ![]() ![]() Adam,"Ey Allah'ın Resulü! Bu sadece benim için mi?" diye sorunca Hz ![]() ![]() ![]() [size="4"]Diğer bir hadiste Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Sıralamaya çalıştığımız ayet ve hadislerde de gördüğünüz gibi Günah işleyenlerin bağışlanması için tüm kapılar açık ve bizlerden bir kıpırdanma bekleniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanıyorum ki şu ana kadarki kılmadığınız namazları gözlerinizin önüne getirdiniz ve bağışlanamayacağınızı düşünüyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki, neden Allah hakkında bağışlamaz zannı yapılıyor? Şeytanın atmış olduğu bir zarf olduğu neden anlaşılamadı? Ümitsiz olmanın kimin işine yaradığı neden düşünülmedi? Şeytan ümitsizlik mikrobunu ne zaman aşılar? Unutmayalım ki insan düşmanı olan şeytan her günahtan tatmamızı ve ölüm anımızda kâfir olarak ölmemizi ister ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]"O ( şeytan) size ancak kötülüğü, hayâsızlığı ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder ![]() [size="4"]"iş olup bitince şeytan da der ki: Doğrusu Allah'ın size verdiği söz gerçekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müthiş bir tablo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanın şeytan haklı yani:) Şeytan birden ümitsizliğe davet etmez ![]() ![]() ![]() [size="4"]"Ey insanlar, şüphe yök ki Allah'ın va'di haktır ![]() ![]() ![]() Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk işlenen günah nefse hoş geleceğinden nefis aynından bir kere daha ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu kadar günahtan sonra bağışlanacağına mı inanıyorsun? Der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey filan kulum ve bu kadar günahı sen olsan bağışlar mıydın?"sorusu karşısında; 'Bağışlamazdım Allah'ım!' dersiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Ümitsiz olmak hem tövbe kapısını kapatır hem de günah kapısını sonuna kadar açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Cehennemde bir süre yandıktan sonra cennete girmeyecek misiniz? Tamaaam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cehennem sanıldığı gibi iki tokatlık yer değil ki! Eti kemiğinden ayıran, insana ölümü istenen ama verilmeyen bir yer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer ümitsizseniz hala,yapacağım bir şey yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="4"]" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok tehlikeli bir konumdasınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() [url=http://www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|