![]() |
Asırlık Nine İle Genç Torunu Namaza Nasıl Niyet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Asırlık Nine İle Genç Torunu Namaza Nasıl NiyetAsırlık nine ile genç torunu namaza nasıl niyet ediyorlarmış? Sıkça sorulan 'namaza niyet' konusunu daha açık anlamak için bir torunun anlattığı asırlık ninesinin namaza niyetini bir daha dinleyelim isterseniz ![]() ![]() - Son günlerde iyice yaşlanmış olan ninemle anlaşmazlığa düştük ![]() ![]() - Durdum divana, uydum Kur'an'a, yönüm kıble, kıblem Kâbe, kurtarıcım Allah, şefaatçim Muhammed Mustafa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazlarına hep böyle "Durdum divana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ninem bizi bu defa "Siz ahirzaman Müslüman'ısınız, niyetinizi de öyle yarım yapıyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() Bana öyle geliyor ki; siz asırlık yaşlı ninenizin söylediklerini söylemeseniz de, yanlış niyet ediyor, dememelisiniz ![]() ![]() Mecburi olmadığı kelimeleri sıralayarak namaza başlamanın ise bir hikmeti olsa gerektir ![]() ![]() - Durdum divana, diyor, divan, huzur demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka şey için değil, Allah'ın rızası, Resul'ünün şefaati için namaz kıldığını ifade ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumda niyetin mecburi olan kısmına bakacak olursak konu daha net olarak anlaşılır ![]() - Niyet: Ne yaptığının kalben şuurunda olmak, zihnen yaptığı şeyin idrakinde bulunmaktır! ![]() ![]() Bu sebeple, dille hiçbir şey söylemese bile kalple, zihinle yaptığı şeyin namazın sünneti mi, farzı mı olduğunu bilmesi, bunun idrakinde ve şuurunda olması, farz olan niyeti yerine getirmiş olması demektir ![]() ![]() ![]() Burada şunu da hatırlamakta fayda vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu da gösterir ki; farz olan kalpteki niyettir ![]() ![]() ![]() Sözün özü: Kendi devrinin kültürüyle bugünlere gelen asırlık nine, zihni ibadete hazırlayıcı sözleriyle torunlarına güzel bir namaza hazırlanma örneği vermiş oluyor ![]() ![]() Hadisin bu konudaki hatırlatması şu mealdedir: - Ahirzamanda kültürünü kaybetmeyen yaşlı hanımlar olur, onların davranışlarına değer verin! ![]() ![]() Aleyküm bi din-il'acaiz! 10 Mart 2010, Çarşamba AHMED ŞAHİN |
![]() |
![]() |
|