Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cezası, kılmayanın, namaz

Namaz Kılmayanın Cezası

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Namaz Kılmayanın Cezası

Namaz Kılmayanın Cezası

Ulu Allah (CC) cehennemliklerden haber vererek söyle buyuruyor:

"Sizi cehenneme sürükleyen sebep nedir? Derler ki, «Biz namaz kılanlardan değildik, yoksullara yemek vermezdik, batıla dalanlar ile birlikte biz de dalardık"

(Müfessir Sure-i Celilisi; 42-45)

Ahmet Ibni Hambel'in (RA) rivayet ettiğine göre
Peygamberimiz (SAS) buyuruyor ki:

«— Kul ile küfür arasında namazı terk etmek vardır»

Müslim'in rivayetine göre "Kulla sirk arasında yahut kulla küfür arasında namazı kılmamak vardır" Buyurmuştur

Ebu Davudi ve Neseî'nin rivayeti de şöyledir:

«— Kul ile küfür arasında sadece namaz kılmamak vardır»

Ayni hadisi Tirmizî söyle rivayet ediyor: «— Küfür ile iman arasında namaz kılmamak vardır»

Ibni Mace'nin rivayeti de şöyledir: «— Kul ile küfür arasında namaz kılmamak vardır» Bu hadis sahihtir, nitekim Tirmizî ile başkaları onu rivayet etmiştir

«— Onlar ile aramızdaki sözleşmenin temeli namazdır, namaz kılmayan kâfir olur»

Taberanî'nin zararsız bir isnatla rivayetine göre:

"Kim kasten namaz kılmazsa açıkça kâfir olur"

Tirmizi’nin diğer bir rivayetine göre hadis şöyledir:

«— Kul ile sirk arasında sadece namaz kılmamak vardır Namaz kılmayan Allah'a şirk koşmuş olur»

Yine Tirmizi’nin rivayet ettiğine göre

"İslâm’ın özü, dinin temeli üçtür, İslâm bunlara dayanır Bunlardan her hangi birine yüz çeviren kimse, o yüzden kâfir olur; kani helâldir"

1 — Allah'tan başka ilâh yoktur» diye şehadet getirmek

2 — Farz namazlar

3 — Ramazan orucu

Tirmizî'nin diğer senedi güzel bir rivayetinde ifade edildiğine göre:

"Bu temellerden birine yüz çeviren Allah (CC)'i inkâr etmiş gibidir Onun hiç bir içtimaî tasarrufu ve adalet dağıtımı ile ilgili görevi geçerli değildir Kanı ve malînin dokunulmazlığı kalkmış olur» şeklindedir

Taberanî ve diğer bazı hadis kaynakların zararsız iki isnatla rivayet ettiklerine göre, Bade Ibni Sabit (RA) der ki; «Dostum Muhammed (SAS) bana yedi şey tavsiye etti:

1 — Kesilseniz, yakılsanız, asılsanız bile Allah (CC)'a sakin ortak koşmayın

2 — Mazeretsiz olarak sakin namazı terk etmeyin Kasten ve mazeretsiz olarak namaz kılmayanlar İslâm dininden çıkmış olur

3 — Allah (CC)'a karşı gelmeye kalkışmayınız, çünkü bu tutum Allah (CC)'in gazabını kazanmaya yol açar

4 — İçki içmeyiniz, çünkü o bütün kötülüklerin başıdır

5 — Eşinizden, malınızdan ayrı düşmenizi isteseler bile ana - babanıza karsı gelmeyiniz

6 — Bütün ordu kırılıp da tek başınıza bile kalsanız, cepheden kaçmayınız

7 — Ev halkınıza ve yakınlarınıza iyilik ediniz Yediğinizden onlara da pay ayırınız Onlara el kaldırmayınız, onlara Allah (CC) korkusunu telkin ediniz»

Tirmizî der ki Peygamber´imizin (SAS) sahabeleri namazdan başka hiç bir ibadeti terk etmenin küfre yol açacağını ileri sürmezlerdi»

«Kulla küfür ve imanın arasında namaz vardır Kul namazı terk etti mi müşrik oldu demektir»

Hadisi sahih’de Bezzar'in rivayet ettiğine göre

"Namazı kılmayanın İslâm’dan payı yoktur Abdesti olmayanın da namazı kabul edilmez"

Taberaniye göre

"Emanete hıyanet edenin imanı yoktur Temiz olmayanın namazı kabul edilmez Namaz kılmayanın dini yoktur Başın vücutta da yeri ne ise namazın dindeki yeri de odur"

Bezzar’a ve diğer birçok hadis kaynağına göre Ibni Abbas der ki: "göz bebeğim sağlam olarak yerinde durduğu halde gözüm görmez olunca Bana «bir kaç günlüğüne namaz kılmamak kaydıyla seni tedavi ederiz» dediler

Ben de dedim ki: "Hayır, olmaz Çünkü Peygamber (SAV)´imiz bana:

«Namaz kılmayan kendisine karşı gazaplı olarak Allah (CC)'in karşısına çıkar" buyurdu,

Taberani'nin zararsız bir senetle Mütebekatda rivayet ettiğine göre Rasûlallah'a (SAS) bir adam gelerek:

Ya Rasûlellah bana bir amel öğret ki onu işlediğim zaman cennete gireyim dedi

«— Eziyette görsen, yakılsan da hiç bir şeyi Allah (CC)'a şerik koşma, anana babana itaat et Velev ki seni malından ve her şeyinden etsinler Namazı kasten terk etme Çünkü kasten namazı terk eden kimseden Allah (CC)'in zimmeti beri olur» buyurdular

Diğer senedi sahih, fakat minkat bir rivayette söyle denilmiştir

Öldürülsen de, yakılsan da Allah (CC)'a hiç bir şeyi şerik koşma sakın, annene babana asi olma Velev ki sana ailenden ve malından olmayı emretsinler, sakın kasten farz namazı bırakma, zira kasten farz bir namazı terk eden kimseden Allah (CC)'in zimmeti beri olur Sakın şarabı içme, çünkü onu içmek her kötülüğün başıdır Günah işlemekten sakın, zira günah sayesinde Allah (CC)'in gazabı hak edilir Harp safından kaçma velev ki insanlar helak olsun, onlar helâk olsa da sen yerinde dur Varlığından ailece harca tedbiren sopanı onlardan eksik etme Allah (CC) hususunda onları korkut»

Ibni Hibban'ın (RA) rivayet ettiğine göre,

"Kapalı havalarda sabah namazını erken kılınız Çünkü namaz kılmayanlar kâfir olur»

Taberani'nin Peygamber (SAV)´imizin azatlısı Ümeyme'den rivayet ettiğine göre Ümeyme şöyle demiştir: «Rasûlellah (SAS) in başına su döküyordum Bu arada bir adam gelerek «Bana vasiyette bulun» dedi

O da: «Parçalansan da, ateşte yakılsan da Allah (CC)'a hiç bir şeyi şerik koşma, annene, babana asi olma, velev ki sana aileden ve dünyadan olmanı emretsinler Sakın şarabı içme, çünkü o her kötülüğün anahtarıdır Sakın kasten namazı bırakma, bu yapmandan Allah (CC)'in ve Resulü’nün zimmeti beri olur» buyurdu

Ebu Naim'e göre

"Mazeretsiz olarak ve kasten namaz kılmayanın adını Allah (CC) cehenneme gireceklerden biri olarak cehennemin kapısına yazar"

Taberanî ve Beyhakî'ye göre

«— Namaz kılmayan kimse, ailesinin ve malının dağılmasına yol açar»

Alıntı Yaparak Cevapla

Namaz Kılmayanın Cezası

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Namaz Kılmayanın Cezası

Hâkimin Hz Ali (ra)'den rivayetine göre

"Vallahi ey Kureyşliler! Ya namazınızı kılar, zekâtınızı verirsiniz Yahut dinin emirleri gereğince boynunuzu vurmak üzere üzerinize birini gönderirim»

Ahmed Ibni Hambel'e göre

"Allah (CC)İslâm’da dört şeyi farz kılmıştır: Hepsini bir arada yerine getirmeyenin üçünü işlemiş olması kendisine hiç bir fayda sağlamaz: 1) Namaz, 2) Zekât, 3) Ramazan orucu, 4) Beytullâh'ı ziyaret etmek»

Isfahani'ye göre

«— hiç bir mazereti olmaksızın ve kasten namaz kılmayanın Allah (CC)
bütün iyi amellerini siler, tevbe edip yeniden Allah (CC)'a dönünceye kadar onun ile hiç bir ilgisi kalmaz»

(Burada ayni mealde bir kaç hadis atlanmıştır)

Peygamber (SAS)´imizin zamanından beri gelen bütün ilim adamlarının ortak görüşüne göre mazeretsiz olarak vakti çıkıncaya kadar bir namazı kılmayan kimse, kâfir olur

Eyüp der ki: Namazı terk etmek küfürdür Bunda ihtilâf yoktur

Ulu Allah (CC) buyuruyor ki:

«— Sonra onların arkalarından namazı savsaklayan ve nefislerinin azgın arzularına uyan bir nesil geldi Onlar ileride cehennemin en derin yerini boylayacaklardır

Fakat tevbe edip iyi amel işleyenler müstesna, onlar en ufak bir haksızlığa uğramaksızın cennete girerler»

(Meryem Sure-i Celilesi: 59-60)

Ibni Mes'ud (RA) der ki: «Ayette gecen «savsakladılar» ifadesi, «namazı bütün bütüne terk ettiler» demek değil «Onu vaktinde kılmadılar» demektir

«Tabiin» tabakasının imamı olan Said Ibni Museyyeb (RA) ayni konuda der ki, «ayetteki «savsakladılar» deyimi, ikindi olmadan öğle namazını, aksam olmadan ikindi namazını, yatsı olmadan aksam namazını, sabah olmadan yatsı namazını, güneş dogmadan da sabah namazını kılmamayı huy haline getirenler hakkındadır
İste bu huyunda ısrar ederek tevbe etmeden ölenleri Allah (CC)'in cehennemin derin ve azabı şiddetli kuyusuna atacağını şimdiden bildirmektedir»

Allah (CC) buyuruyor ki:

"Ey mü'minler, mallarınız ve çoluk - çocuğunuz sizi Allah’ı anmaktan alıkoymasın Bunu yapanlar, zararlıların ta kendileridir»

(Münafikun Sûre-i Celilesi: 9)

Bir gurup tefsir âlimine göre ayetteki «Allah’ı anmak» deyiminden maksat beş vakit namazdır »

Buna göre ticaretle, sanatla veya çoluk - çocukla oyalanarak namazını kılmayanlar zararlı çıkarlar

Onun için

"Kıyamet Günü amelleri arasından kul, ilk önce namazından hesaba çekilir Eğer bu hesabı düzgün geçerse kurtulmuş ve başarıya ulaşmış olur Eğer bu husustaki sualde eksikleri çıkarsa aldanmış ve zararlı çıkmış olur»

Ulu Allah (CC) buyuruyor ki:

"Kıldıkları namazın önemini kavramadan namaz kılanların vay haline"

(Maun Sûre-i Celilesi: 4—5)

Peygamber (SAV)'imiz ayette gecen «Kıldıktan namazın önemini kavramayanlar» ifadesi ile namazı vaktinde kılmayanların kastedildiğini bildirmektedir

Ahmed ibni Hambel, Taberanî ve Ibni Hibban'a göre Peygamber'imiz (SAS) bir gün namazdan bahsederken söyle buyuruyor:

"Kim namaza devam ederse o kendisine Kıyamet gününde Nur kılavuz ve kurtarıcı olur Buna karşılık namazına önem vermeyenlere ne Nur, ne kılavuz ve ne de kurtarıcı olur Böyle bir kimsenin Kıyamet Günü, arkadaşları Karun, Firavun, Haman ve Übeyy Ibni Half olur"

Âlimlerden biri der ki; "Namaza önem vermeyenlerin Kıyamet Günü bu kimselere arkadaş olmalarının hikmeti sudur: Eğer adam, varlığı yüzünden namazı savsaklarsa Karun'a benzemiş olur, o yüzden Mahşer’de ona yoldaş olur
Eğer saltanatı yüzünden namazı savsaklarsa Firavun'a benzemiş olur, o yüzden Mahşer’de ona yoldaş olur Eğer vezirliği yüzünden namazı savsaklarsa Hamam gibi olmuş olur, o yüzden Mahşer’de ona yoldaş olur Eğer ticarete düşkünlüğü yüzünden namazı savsaklarsa Mekke kâfirlerinin tüccarı Ubeyy Ibni Half gibi olmuş olur Bu yüzden Mahşer’de onun yoldaşı olur"

Ebu Ya'lanin güzel bir senetle rivayetine göre Musab ibni Sa'd (RA) der ki, «Bir gün babama: «Babacığım! Ulu Allah (CC)'in: «Namazlarında hataya düşen, kıldıkları namaza önem vermeyen namaz kılıcıların vay haline!» mealindeki ayeti hakkında görüşün nedir? Hangimiz kılarken yanlışlık yapmaz, hangimiz namazda iken içinden başka şeyler geçirmez» dedim

Bana dedi ki: «ayetin maksadı senin sandığın gibi değil, namazı vaktinde kılmamaktır»

Ayette geçen «Veyl»`in kelime manası, ağır azaptır Fakat bir görüşe göre cehennemdeki bir vadinin adidir ki; oradan dünya dağları geçirilse erir, o kadar isi derecesi yüksektir, burası namazı savsaklayanların, onu vaktinde kılmayanların yeridir, yalnız yaptıklarına pişman olup teybe edenler hariç

Hâkim’e göre

«Özürsüz olarak iki namazı bir vakitte birleştiren kimse, büyük bir günaha girmiş olur»

Basta Buhari ile Müslim olmak üzere diğer dört hadis kaynağına göre Peygamber´imiz (SAS)

«ikindi namazını kaçıran kimse yuvasını dağıtmış ve malini mülkünü yitirmiş gibi olur» buyuruyor

Neseî´ye göre Peygamber´imiz (SAS) ikindi namazını kastederek:

«Namazlar için de öyle biri var ki, onu kaçıran yuvasını dağıtmış ve malini - mülkünü yitirmiş gibi olur» buyuruyor

Müslim ve Nesâî'ye göre Peygamber´imiz (SAS) ikindi namazını kastederek:

«Bu namaz sizden öncekilere sunuldu, onu savsakladılar Simdi ona önem vererek devam edenlerinizin mükâfatı iki kattır Yıldız doğuncaya hava kararıncaya kadar Ondan sonra namaz kılınmaz» buyurmuştur

Ahmed Ibni Hambel Buhari ve Neseî'ye göre Peygamber'imiz (SAS):

«ikindi namazını kılmayanın iyi ameli silinir» buyuruyor

Ahmed Ibni Hambel ile Ibni Ebu Seybe'ye göre Peggamber'imiz (SAS) «Hiç bir mazereti olmaksızın ikindi namazını kılmayıp kaçıranların bütün iyi amelleri silinir» buyuruyor

Abdürrezzak'a göre Peygamber (SAS)'imiz

«içinizden birinin yuvasının dağılması, malinin mülkünün elden çıkması, onun hesabına ikindi namazının vaktini kaçırmaktan daha hafif bir zarardır» buyuruyor

Taberanî ile Ahmet Ibni Hambel'e göre Peygamber (SAS)'imiz

«Mazeretsiz olarak ikindi namazını kılmayıp güneşin batısına kavuşanlar, yuvasını dağıtmış, malini mülkünü elden kaçırmış gibidirler» buyuruyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Namaz Kılmayanın Cezası

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Namaz Kılmayanın Cezası

İmam-i Sâfi ile Beyhakî'ye göre Peygamber (SAS)'imiz

«Her hangi bir vakit namazı kılmaksızın vaktini geçirenler yuvası dağılmış, malini mülkünü elden kaçırmış gibidirler» buyuruyor

Buhâri'ye göre Semûre ibni Cündep (RA) der ki, Peygamber'imiz (SAS) sahabelere sık sık: «rüya göreniniz var mı?» diye sorar ve anlatılan rüyaları Allah (CC)'in dilediğince yorumlardı

Bir sabah bize söyle dedi:

«— Bu gece bana iki kişi gelerek beni yataktan kaldırdılar ve «yürü gidelim dediler Onlar ile birlikte yürüdüm Yolda iki kişiye rastladık Biri sırtüstü yerde yatıyordu, diğeri basına tasla dikilmiş elindeki kayayı arkadaşının başına vuruyor, başını yarıyordu

Yuvarlanan kayayı alıp geri gelinceye kadar arkadaşının başındaki tas yarası kapanıyordu O da ayni isi yeni bastan tekrar yapıyordu
Onlara «Subhanallah, bu ne istir» dedim, Yürü gidelim» dediler

Az ilerde yine iki kişiye rastladık Biri başının üstüne dikilmiş, yerde yatıyordu Öbürü başına dikilmiş, elinde demirden bir cengel var, demir çengeli arkadaşının yanaklarının birine batırıyor, yarı çenesini, burnunun bir deliğini ve kasları ortasından alnını yarıyordu Derken öbür yanağına dönerek ayni şekilde başının diğer yarısını darmadağın ediyor, bu arada dağıtılmış olan ilk yanağın yaraları kapanıp eski haline dönüyor ve bu is durmadan tekrar ediliyor

Yanımdakilere «Subhanallah, bu ne iştir» dedim, bana «yürü, gidelim» dediler
Yürümeye devam ettik, az ilerde karşımıza tandıra benzer bir ateş kuyusu çıktı İçinde — Zannederim gürültü patırtı vardı buyurdu — İçine bakınca çırılçıplak erkek ve kadınlar gördük, dalga dipten yükselen alevler vücutlarını sarıyordu

Alevler dalgalanınca onların acı feryatları da yükseliyordu Yanımdakilere «bunlar nedir» diye sordum, «yürü, gidelim» dediler

Yürümeye devam ederek bir nehrin yanına vardık (Peygamber (SAV)'imizin nehri; «Kan gibi kırmızı» diye tarif ettiğini sanıyorum) Orada iki kişi ile karşılaştık Biri nehirde yüzüyordu, öbürü, iri bir taş yığını yanında ve kenarda duruyordu
Yüzen adam, kenara yaklaşır yaklaşmaz kenardaki adam yanındaki taşlardan birini üzerine fırlatarak onu geri döndürüyordu ve her dönüp geldikçe ağzına taşı basıyordu

Yanımdakilere «bu nedir» dedim «Yürü, gidelim» dediler

Yürümeye devem ederek görünüşü tiksinti uyandıran bir adam ile karşılaştık Onun kadar çirkin ve tiksindirici görünüşlü birini görmüş olamazsın Adamın önünde bir ateş yanıyordu, ateş zayıfladıkça adam onu güçlendiriyor ve durmadan etrafında dolanıyordu
Yanımdakilere «bu nedir» dedim «Yürü, gidelim» dediler

Yürümeye devam ederek yüksek otlar ile kaplı bir bahçe ile karsılaştık Bahçenin bahar çiçekleri vardı, ortasında bazı göğe değecek gibi uzun boylu bir adam vardı, adamın etrafını o ana kadar görmediğim kadar kalabalık sayıda çocuklar çevrelemişti
Yanımdakilere "bunlar nedir" dedim "Yürü, gidelim" dediler

Yürümeye devam ederek ulu bir ağacın yanına vardık O kadar ve muhteşem bir ağaç ki, o ana kadar hiç görmemiştim Yanımdakiler «bu ağaca tırman» dediler Hep birlikte ağaca tırmana tırmana bir şehre ulaştık, binalarının tuğlaları altın ve gümüşten idi Şehrin kapısına dayanıp açılmasını istedik, kapı açıldı ve içeri girdik

Bizi vücutlarının yarısı gördüğüm en güzel, diğer yarısı gördüğüm en çirkin bir takim kimseler karşıladı Yanımdakiler onlara: «haydi koşun, su nehre dalın» dediler Bir de baktım ki, nehir ters dönmüş suyu halis bembeyaz olmuş akıyor Bizi karşılayanlar nehre dalıp çıkarak yanımıza döndüler, vücutlarındaki çirkinlik kaybolmuş, tepeden tırnağa en güzel bir görüntü kazanmışlardı»

Yanımdakiler: «Burası Adn Cennetidir, şurası da senin konağın» dediler Bu arada gözlerimi yukarı kaldırınca bakışlarım beyaz bulut gibi bir köşk ile karşı karşıya geldi Yanımdakiler «iste konağın orası» dediler «Allah (CC)'in bereketi üzerinize olsun, bırakın beni de içine gireyim» dedim, «simdi olmaz, nasıl olsa oraya gireceksin» dediler Onlara «Bu geceden beri şaşırtıcı şeyler görüyorum, bu gördüklerim nedir» diye sordum, «sana anlatacağız» deyip söyle söze girdiler

İlk karsılaştığın, başına taş ile vurulan adam Kur'an'i Kerim´i bildiği halde uygulamayan ve farz namazı kılmaksızın uyuyan kimse idi

Çenesi, burnu ve gözü demir çengele takılarak yırtılan adam, sabah evinden dışarıya adım attığı andan itibaren durmadan yalan konuşup sağa sola yayan kimse idi

Tandır gibi bir kuyuya kapatılmış çıplak vücutlu kadın ve erkekler de zina eden erkek ve kadınlardı

Kenara yaklaşır yaklaşmaz üzerine tas atılan ve durmadan nehirde yüzer halde karsılaştığın adam faiz yiyen kimse idi Ateşin yanında gördüğün o durmadan ateş tutuşturup çevresinde dolasan, çirkin görüntülü adam da cehennemin bekçibaşısı idi

Bahçedeki uzun boylu adam Hz Ibrahim (AS) çevresindeki çocuklar da İslâm fıtratı üzere ölen insan yavruları idi
(Bu sırada sahabelerden biri: «Yâ Rasûlallah (SAV), müşriklerin çocukları da dâhil mi diye sorar Peygamber'imiz (SAS) de ona: «Müşriklerin çocukları da dâhil» diye cevap verir)

Vücutlarının yarısı güzel ve diğer yarısı çirkin olarak gördüğün kimseler ise hem iyi, hem kötü amelleri olan kimselerdi ki Allah (CC) onların kötü amellerini bağışlayıvermişti

(Bezzar'in rivayetine göre hadis söyle sona ermektedir):

Arkasından Peygamber (SAV)´imiz başlarına taş ile vurulup yarılan ve yarılır yarılmaz yaraları iyileşerek ayni taş darbelerine yeni bastan hedef olan bir gurup ile karsılaştı «Ya Cebrail, bunlar kimdir» diye sordu Cebrail de ona: «Bunlar başları namaz ile hoş olmayan kimselerdir» diye cevap verdi

Hatib Ve Ibni Neccar'a (rahimehullah) göre Peygamber'imiz (SAS)

«Islâmin
alâmeti farikası namazdır Bütün varlıklarını vererek namaz kılanlar, vakitlerine, sünnetlerine ve ölçülerine titizlikle önem verenler, gerçekten mü'mindirler» buyuruyor

Ibni Mâce'ye göre

«— Ulu Allah (CC) söyle buyurdu: «Ümmetine beş vakit namaz farz kildim ve bu namazları her zaman vaktinde kılanları cennete koyacağıma dair söz verdim Fakat beş vakit namazı savsaklayanlara verilmiş hiç bir sözüm yoktur»

Ahmed Ibni Hambel ile Hakim'e göre

«— Namazı üzerine gerekli bir borç bilip yerine getirenler, cennete girerler»

Tirmizî Neseî ve Ibni Mâce'ye göre

"Kıyamet Günü kul, ilk önce namazdan hesaba çekilir Eğer bu hesabi iyi geçerse kurtulmuş ve başarıya ulaşmış olur
Bu konuda iyi hesap vermeyenler aldanmış ve zararlıdır Eğer kulun farz namazlarından eksik çıkarsa ulu Allah (CC); «Bakın bakalım, kulumun eksik farzlarını tamamlayacak nafile ibadeti var mı» diye buyurur Arkasından ayni şekilde, kulun diğer amellerle ilgili hesabi yapılır"

Nesei´ye göre

«— Kıyamet Günü kul ilk önce namazdan hesaba çekilir İlk görülecek insanlar arası dava: kan davasıdır»

Ahmed Ibni Hambel Ebu Dâvud Neseî Ibni Mâce ve Hakim'e göre

"Kıyamet Günü kul, ilk önce namazdan hesaba çekilir Eğer kul namaz borcunu tam olarak yerine getirmiş ise hesaplaşmasının sonucu tam olarak kaydedilir Eğer namaz borcunu eksiksiz olarak yerine getirmiş değilse Ulu Allah (CC) meleklere «bakin bakalım, kulumun nafile ibadeti varsa farz borcunu karşılayan» diye buyurur Arkasından ayni şekilde zekâtın hesabına geçilir, sonra da ayni usul ile diğer amellerin hesabı yapılır"

Taberânî'ye göre Peygamber`imiz (SAS):

"Kıyamet Günü kulun ilk hesap konusu ve ilk gözden geçirilecek amel hanesi namazdır Bu konudaki hesaplaşma iyi geçerse kul kurtulur, bozuk geçtiği takdirde ise aldanmış ve hüsrana uğramış olur" buyuruyor

Ibni Asâkir'e göre
Peygamberimiz (SAS):

«Kul ilk önce namazından hesaba çekilir Bu hesap iyi geçerse, diğer amelleri ile ilgili olan hesaplaşma da kolay geçer Bu hesapta aksaklık çıkarsa diğer ameller ile ilgili hesaplaşma da ağırlaştırılır Sonra Ulu Allah (CC) meleklerine: «Bakin bakalım, kulumun defterinde nafile ibadet var mı?» diye emreder Varsa onunla farz borcu karşılanır Arkasından diğer farzlar da ayni şekilde hesaplaşma konusu yapılır» buyuruyor

Ahmed Ibni Hambel, Ebu Dâvud Neseî ve Hakîm'e göre
Peygamberimiz (SAS):

«Kıyamet Günü insanlar, amelleri arasından ilk önce namazdan hesaba çekilirler Ulu Allah (CC) meleklerine: — Zaten her şeyi bilir ya — «Kulumun namazına bakın bakalım, tamam mı, yoksa eksiği var mı» diye buyurur
Eğer tamam ise, tamam olduğu kayda geçer Eğer kulun namaz konusunda eksiği varsa Ulu Allah (CC) meleklerine «bakin bakalım, kulumun nafile ibadeti var mı? Eğer varsa nafilesinden alarak farz borcunu karşılayın» diye buyurur Arkasından ayni biçimde diğer ameller ele alınır» buyurur

Alıntı Yaparak Cevapla

Namaz Kılmayanın Cezası

Eski 08-02-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Namaz Kılmayanın Cezası

Tayalisî, Taberanî ve Ziya'ya göre

«— Allah katından Cebrail bana geldi ve söyle dedi: Yâ Muhammed Ulu Allah buyuruyor ki:

«—Ben senin ümmetine beş vakit namaz farz kildim Bu beş vakitlik namazı abdesti ile vakit titizliği ile rükû'u ile ve secdesi ile eksiksiz olarak yerine getirenleri cennete koymayı taahhüt ediyorum Fakat namazda eksiği olarak katıma gelenlere karsı hiç bir taahhüdüm yoktur, onları dilersem azaba çarptırır, istersem kendilerine merhamet ile muamele ederim»

Beyhakî'ye göre

«— Namaz ile ilgili olarak terazi vardır, denk tartan mükâfatını tastamam alır»

Deylemî (rahimehullâh) der ki, «Namaz, şeytanin yüzünü karartır Sadaka, belini büker Allah (CC) uğruna sevişmek ve ilim yolunda kaynaşmak, onun kökünü kazır Bunları yaparsanız, doğunun batıya uzaklığı gibi şeytan sizden uzaklaşır»

Tirmizî Ibni Hibban ve Hâkim'e göre

«— Allah (CC)'tan korkunuz, beş vakit namazınızı kiliniz Ramazan ayında
orucunuzu tutunuz, malinizin zekâtını veriniz, âmirlerinize itaat ediniz ki,
Rabb'inizin cennetine giresiniz»

Buharî Müslim Ebu Dâvud Neseî ve Ahmed Ibni Hambel'e göre

«— Allah (CC) katında en sevimli amel, vaktinde kılınan namazdır Ondan sonra
sırasıyla ana - babaya iyilik etmek ve Allah (CC) yolunda cihada gelir»

Beyhakî'ye göre Hz Ömer (RA) der ki; «Bir gün adamın biri Peygamber (SAS)'imize gelerek: «Ya Rasûlallah, Islâmda Allah (CC) katında en sevimli amel nedir» diye sordu Peygamber (SAS)'imiz adama su cevabi verdi:

«— Vaktinde kılınan namazdır Namaz kılmayanın dini yoktur, namaz dinîn direğidir,»

Bu yüzdendir ki Hz Ömer (ra)'in sırtına hançer saplandığı zaman ezan okununca ona «namaza» diye haber verirler O da «Namaz ne güzel şeydir Namazı terk edenin İslâm ile hiç bir ilgisi yoktur» diye cevap verir ve yarasından kan aka aka namazı kılar

Zehebî'nin rivayetine göre

— Kul namazını vakti girer girmez kılınca, bu namaz, nur saçar halde göğe doğru yücelerek Arş’a varır ve orada Kıyamet Gününe kadar sahibi için istiğfar ederek:

«Beni nasıl titizlikle gözettinse Allah (CC) da seni gözetsin» der
Buna karşılık kut namazının vaktini kaçırarak kılarsa bu namaz karanlığa bürünerek göğe doğru yükselir, varacağı yere» ulaşınca eski bir paçavra gibi dürülerek sahibinin yüzüne fırlatılır»

Ebu Davud'a göre
Peygamberimiz (SAS):

«Allah (CC), üç kimsenin namazını kabul etmez» diye buyurduktan sonra onlardan biri olarak vakti geçtikten sonra namaz kılanları saymıştır

«— Namaza karşı titiz davrananlara Allah (CC) su beş ikramda bulunur:

1 — Geçim darlığını üzerinden kaldırır

2 — Kabir azabından kurtulur

3 — Amel defteri sağ taraftan verilir

4 — Sirat'i şimşek gibi geçer

5 — Hesaba çekilmeden cennete girer»

Namazı savsaklayanlara da Allah (CC) besi dünyada, üçü ölürken, üçü kabirde ve üçü kabirden yeniden çıkarken olmak üzere onbeş çeşit ceza verir

Dünyadakiler şunlardır:

1 — Ömrünün bereketi kaldırılır

2 — Yüzünden «iyiler» siması silinir,

3 — Allah (CC) hiç bir amelinin mükâfatını vermez,

4 — Duası göğe yücelmez,

5 — İyilerin dualarında payı bulunmaz

Ölürken çekilen cezalar şunlardır:

1 — Boynu bükük ölür

2 — Aç olarak can verir

3 — Bütün dünya denizleri gırtlağına akıtılsa kanmayacak şekilde susuzluk çeke çeke ölür

Kabirde başına gelenler şunlardır:

1 — Kaburgaları birbirine geçecek şekilde sıkışır

2 — Kabrinde üzerine ateş yakılır ve sabah - aksam bu ateşin karalar üzerinde dağlanır

3 — Kabirde üzerine «Sucâul Akra» adında gözleri ateş ve tırnakları demirden bir yılan salınır, her tırnağının uzunluğu bir günlük yol kadar olur Kulak zarını titreten gök gürültüsü gibi bir ses ile dile gelerek ölüye der ki:

«— Ben Sucâul Akra'im Rabb'im bana sabah namazını günesin doğusuna kadar, öğle namazını ikindiye kadar, ikindi namazını aksama kadar, aksam namazını yatsıya kadar, yatsı namazını tan yeri ağarana kadar geciktirerek savsaklamana karşılık seni her biri için ayrı ayrı dövmemi emretti»

Yılanın her darbesi ile adam yetmiş Arsin boyu daha yere gömülür Kıyamet Gününe kadar kabir azabı çekmeye devam eder

Yeniden dirilip mezardan çıktığında Kıyamet durağında basına gelenler şunlardır:

«— Ağır hesaplaşma, 2 — Rabb'in gazabı 3 — Cehenneme girmek»

(diğer bir rivayete göre hadisin son kısmı şöyledir:}

«— O Kıyamet Günü, alnında üç satir yazı ile Mahşer’e gelir: Birinci satırda:

«Ey Allah hakkini zayi eden», ikinci satırda: «Ey hassatan Allah (CC)'in gazabını hak eden kimse», üçüncü satırda: «Dünyada Allah (CC)'in hakkini nasıl zayi ettinse bu gün sen de O'nun rahmetinden Umut kes» diye yazılıdır»

(Namazı savsaklayanlara verilecek cezaların toplamı bu hadiste belirtildiği gibi on beşe ulaşmıyor, on dört oluyor Anlaşılan hadisi rivayet eden On besinciyi unutmuştur)

Ibni Abbas’ın (R Anhuma) rivayet ettiğine göre

«— Kıyamet Günü, adamın biri getirilerek Allah (CC)'in huzuruna dikilir ve Allah (CC) onun cehenneme götürülmesini emreder Adam: «Ya Rabb'i, beni ne yüzden cehenneme yolluyorsun» deyince Ulu Allah (CC) ona: «Namazı vaktinde kılmadığın ve adıma yalan yere yemin ettiğin için» diye buyurur»

Bazıları der ki Peygamber'imiz (SAS) bir gün sahabelerine:

«Allah’ım, aramızdan hiç kimseyi —mahrum kötü— eyleme Diye dua ediniz»

buyurduktan sonra onlara «mahrum kötü» kimdir, bilir misiniz?» diye sorar
Sahabeler »kimdir, ya Rasûlallah?» derler Peygamber (SAS)´imiz «Namaz kılmayan» diye cevap verir

Söylendiğine göre Kıyamet Günü ilk önce namaz kılmayanların yüzleri kararır Cehennemde yılanlar ile dolu «Lemlem» adında bir vadi vardır Her bir yılan deveboynu kalınlığında ve bir aylık yol uzunluğundadır Bu yılanlar namaz kılmayanı ısırınca zehirleri vücudunda yetmiş yıl boyunca kaynar, sonunda etleri çürüyerek dökülür

Rivayet edildiğine göre Israilogullarindan bir kadın bir gün Hz Musa (AS)'ya gelerek: «Ey Allah’ın Rasûl'ü, büyük bir günah isledim, fakat tevbe ettim Benim için Allah'a yalvar da tevbemi kabul ederek günahımı bağışlasın» der Hz Musa (AS) kadına «işlediğin günah nedir» der

Kadın Hz Musa (AS)'ya «Yâ Nebi Allah, zina ettim, gayri meşru bir çocuğum oldu, sonra da onu öldürdüm» diye cevap verir Bunun üzerine hiddetlenen Hz Musa (AS) kadına: «Defol, ey fahişe! Yoksa senin uğursuzluğun yüzünden gökten ateş yağıp bizi yakacak» der Ve kadın, kalbi kırılarak yanından çıkar

Hemen o sırada Cebrail (AS) inerek Hz Musa (AS)'ya der ki «Allah sana: «Yâ- Musa, günahına tevbe eden kadını niye kovdun, ondan daha fenasını bulamadın mı» diyor Hz Musa (AS), Cebrail (AS)'e «Ondan daha fenası kimdir» diye sorar Cebrail (AS),de «Hiç bir mazereti olmadığı halde bile bile namaz kılmayan kimse» diye cevap verir

Yine söylendiğine göre eskilerden biri ölen bir kız kardeşini toprağa verirken para kesesini mezara düşürür Mezarlıktan ayrılıncaya kadar farkına varmaz
Farkına varınca mezarlığa döner, el-ayak çekilince kardeşinin mezarını açar Fakat içerde ateş tutuştuğunu görür

Tekrar kabri örterek ağlaya ağlaya annesine koşar «Anacığım, bana kız kardeşim ve onun davranışları hakkında bilgi ver» der Kadın «Niye soruyorsun, olgum» der Adam: «Anacığım, mezarında ateş yandığını gördüm de ondan soruyorum» der

Bu defa annesi de ağlamaya başlayarak «Oğlum, kız kardeşin namazı savsaklar, vaktinde kılmazdı» diye cevap verdi

Namazı vaktinde kılmayanın hali bu olunca hiç namaz kılmayanın akıbetini var kendin düşün

Allah (CC)'dan dileriz ki, bize namaza karşı titiz davranmak, onu vaktinde ve eksiksiz kılmak üzere yardımcı olsun O cömert, kerim, esirgeyici ve merhamet edicidir

İmam Gazali

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com