Fakir Ve Kör |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fakir Ve KörKibirli ve zengin birisi kapısına gelen bir fakire bir şey vermediği gibi, onu hem paylar hem de kapıyı yüzüne kapatır ![]() Zavallı fakir içlenir; bir tarafa çekilir ve oturur, ağlamaya başlar![]() Bir kör, onun ağlamalarını duyar Kalkar yanına gelir, niçin böyle üzgün olduğunu, ağladığını sorar![]() Fakir olanı biteni anlatır ![]() Kör, teselli vererek, üzülmemesini, kendi evine gelmesini, evinde kalmasını, ekmeğini çorbasını kendisiyle paylaşmasını ister ve ısrarda eder Fakir onun içtenliği ve ısrarı karşısında kabul eder, onunla gider![]() Kör ona karşı çok güzel bir konukseverlik gösterir Fakirin, hem karnı doyar hem de gönlü hoş olur![]() Gönlü öyle hoş olur ki, o hoşnutluk içinde: - Sen bana evini açtın, sen bana gönlünü açtın, Kadir Mevlamda senin gözünü açsın, diye dua eder ![]() Gece olur, körde bir gariplenir bir gariplenirki, o gariplik içersinde gözünden birkaç damla yaş damlar, gözleri birden açılır Görmeğe başlar![]() Körün görmesi ile ilgil i haber bir anda şehirde yayılır Yer yerinden oynar Bu haberi onu kapısından kovan, kovmakla kalmayan taş yüreklide duyar İşin doğruluğunu anlamak için gözü açılan şahsa gelir:- Çok şanslıymışsın Gözün nasıl açıldı, kim açtı![]() - Hey! seni gidi gafil seni, sen nasıl bir adammışsınki, öyle bir mübarek zatı azarladın, üzdün, yüzünü yıktın devlet kuşunu bıraktın, baykuş ile meşgul oldun Gözümün kapısını, senin yüzüne kapıyı kapattığın o kimse açtı![]() - Desene kendime yazık ettim, öyle bir doğanmışki öyle bir devletmiş ki, kıymetini bilemedim, bana değil sana nasip oldu, ben avlayamadım sen avladın, der ve kıskançlıkla parmağını ısırır ![]() Dişini sıçan gibi hırsa batırmış kimse koca doğanı nasıl avlayabilir? İyilerin bastıkları toprak dermandıe, göz açar ancakgönül gözü kör olanlar o dermandan gafildirler, kıymetini ne bilsinler![]() Bostan ve Gülistan'dan uyarlanmıştır ![]() |
|
|
|