|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hükümdar, iyiniyetli, karşı, kavmine, olmalıdır |
![]() |
Hükümdar Kavmine Karşı İyiniyetli Olmalıdır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hükümdar Kavmine Karşı İyiniyetli OlmalıdırHükümdar Kavmine Karşı İyiniyetli Olmalıdır Adil bir hükümdar olan Nuşirevan, bir gün ava çıkar ![]() ![]() ![]() Bir evin kapısının önünde durup, içmek için su ister ![]() ![]() Kendisini gördüğünde eve süratle geri döner ve bir şeker kamışı parçasını sıkıp, suya karıştırır, bir bardakla onu hükümdara sunar ![]() ![]() ![]() - "Güzel ve tatlı su ![]() ![]() - "Ona toz, toprağı ben kasden koydum" der ![]() - "Niçin böyle yaptın " diye sorunca, çocuk: - "Seni çok susamış gördüğümden, suyu birden içersin de sana zarar verir diye korktum" der ![]() Nuşirevan kızın zeka ve anlayışından dolayı taacüp ederek: - "Suya kaç şeker kamışı sıktın " diye sordu ![]() - "Bir tane sıktım" diye cevap verdi ![]() Nuşirevan buna da çok taacüp etti ![]() ![]() ![]() Kendi kendine oranın vergisinin artırılması cihetine gidilmesine karar verdi ![]() Bir müddet sonra o yere yanlız başına gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Süratle ona su getirmek için eve girdi ![]() ![]() "Geç kaldın" dedi ![]() - "Senin ihtiyacın bir kamış parçasından çıkmadı ![]() ![]() "Bunun sebebi nedir " diyen hükümdara çocuk şöyle cevap verdi: - "Sultanın niyetinin bozulmasıdır ![]() ![]() Bunu işiten Nuşirevan güler ve içinde beslediği vergiye zam hususundaki kararından vazgeçer ![]() |
![]() |
![]() |
|