![]() |
Padişah Ve Evlilik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Padişah Ve EvlilikPadişah ve Evlilik : Vakt-i zamanında padişahın biri 40 yaşlarına gelmesine rağmen henüz evlenememiş ve çok mutsuzdur ![]() Bütün ülke halkı ve ülke zenginligi emrinde olmasına ragmen, hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelmiştir ve dünyasına küsmüştür ![]() Sarayda emrinde olan herkes ve ülke halkı padişahın bu durumuna çok üzülmekte ama ellerinden birşey gelmemektedir ![]() Padişahın evlenebilmesi için ne yapılırsa yapılsın padişah hiç bir kız veya kadında karar kılmaz, beğenmez ve bir türlü evlenemez ![]() Birgün canı çok sıkılır ve vezirini yanına çağırarak kendisinin atını ve yanında kendisine yetecek kadar da azık hazırlanmasını emreder ![]() Vezir sorar; Padişahım hayrola nereye gideceksiniz, nedir bu hazırlıklar böyle ? Padişah der ki; bir müddet kendimi dağa taşa vurup yalnız kalmak istiyorum, artık bu duruma katlanamıyorum ![]() Biraz kendimle başbaşa kalmak istiyorum, bir müddet beni aramayın der ![]() Vezir'in padişaha itiraz edecek hali yoktur, hemen hazırlıkları yaptırır ve padişahı yolcular ![]() Padişah artık atı ile başbaşadır, nereye gittigini dahi bilmeden kendisini yollara vurur ![]() Epey gün dağlarda ormanlarda dolanıp durur ![]() ![]() Hemen az ileride çok yaşlı, nur yüzlü bir ihtiyar görür, bu ihtiyar kişi yerde oturmuş ve hayvan derisi üzerine birşeyler karalamaktadır ![]() Yaşlı adam padişahı görür görmez hemen yazdığı şeyleri saklamaya çalışır ![]() Yaşlı adamın bu telaşı padişahın dikkatini çeker ve hemen adamın yanına yanaşır ![]() Padişah at üstünde, adam yerde çömemiş vaziyette ![]() ![]() ![]() ![]() Heyy sen ne yazıyordun bakayım diye sorar ![]() Fakat yaşlı adam kendinden emin bir tavır ve cesaretle padişahın kim olduğunu bilmeden cevap verir ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah hiddetlenir ve yaşlı adama tekrar seslenir; Ben padişahım, sorduğum soruyu cevapla hemen, ne yazıyordun söyle hemen der ![]() Yaşlı adam yine takmaz padişahı ![]() ![]() ![]() ![]() padişah kılıcını çekip atından iner ve yaşlı adamın tepesinde durur ![]() Son kez soruyorum, eğer beni cevaplamazsan boynunu uçururum der ![]() Yaşlı adam bakar durum vahim, etme eyleme oğul, ben ne yazdığımı söylersem zaten yaşayamaz ölürüm diye cevaplar ![]() Padişah üsteler ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam bakar çare kalmamıştır ![]() ![]() ![]() Padişah bekliyorum hadi çabuk anlat ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam cevap verir ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah bu cevaba hem şaşırır hem kızar ![]() ![]() Sen benimle dalgamı geçiyorsun bre gafil diye yaşlı adama bağırır ![]() Kaderleri yazmak ne ola ki; bu işle nasıl sen görevlendirilirsin diye sitem eder ![]() Yaşlı adam cevaplar ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak kimin kaderini önceden açıklayacak olursam ardından ölürüm, bu sebeple fazla soru sorma bana diye yalvarır ![]() Padişah daha da meraklanarak bağırır ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam der ki ; ama bu sırrı açıklarsam yaşayamam ![]() ![]() ![]() Padişah, ben onu bunu bilmem söylemezsen ben kelleni uçuracağım zaten der ![]() Yaşlı adam naçar bir durumdadır ![]() ![]() ![]() ![]() Padişaha der ki ; dur bakalım senin için bana ne emredilmişti ve ne yazmıştım birlikte bakalım ![]() Padişah tamam hadi söylede bir an önce kaderimin kim olduğunu öğreneyim der ![]() Yaşlı adam önceden yazmış olduğu deri parçalarını karıştırır ve padişaha ait olanı bulur ![]() ve okumaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah dahada gür bir sesle ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah iyice zıvanadan çıkar ve ben böyle bir kadere razı gelemem, kırk günlük bir kız benim kaderim olamaz diye bağırır ve ardından ekler ![]() Ben şimdi gidip benim kaderim olarak yazılan o kızı ellerimle öldüreyim de gör bakalım kader nasıl engellenirmiş der ![]() ve padişah atına atladığı gibi tozu dumana katarak yaşlı adamın yanından uzaklaşır ![]() Yaşlı adam ise vermemesi gereken bir sırrı açıkladığı için padişahın ardından yere yığılıp ölür ![]() Padişah kendisine tarif edilen obaya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Tarif edilen adamın çadırının hangisi olduğunu sorar etraftan birine ![]() verilen tarife uyan çadırı bulur ve içeri girer, çadırda kimse yoktur ![]() Aile resi olan adam çobanlık yapmak için yayladadır, karısı ise dere kenarında çamaşır yıkamaya gitmiştir ![]() Çadırın içinde bir beşik vardır ve içinde yeni doğmuş bir kız çocuğu uyumaktadır ![]() Padişah; bana kader olarak yazılan kız çocuğu bu olmalı herhalde deyip, kaderinden kurtulmak için kızı öldürmeye karar verir ![]() Kuşağıdan kamasını çıkardığı gibi uyuyan kızın gögsünden başlayıp, göbegine kadar olan bölümü keser ve hemen çadırı terk edip gider ![]() Kızın bağırsakları bile dışarıya çıkmıştır, aradan fazla bir süre geçmeden kızın annesi çadıra döner ve gördügü manzara karşısında kanı tutulur ![]() Çadırdan fırlayıp yardım ister etraftan ![]() ![]() ![]() O zamanlar doktor hastane filan olmadığından, kızın bağırsaklarını tekrar karnının içine toplayıp çuvaldız ile egreti olarak dikerler ![]() Öldürmeyen Allah öldürmemiştir, Kızın kaderine varması için yaşaması gerekmektedir ve kız kurtulur ![]() Padişahta artık sarayına dönmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün dere kenarına inen padişahın, gördügü manzara karşısında dili tutulmuştur ![]() Aman yarabbi dere kenarında bir kız var, yaşı 18-20 arası ![]() Padişah kızın güzelligini görür görmez onunla evlenmeyi düşünür ve kafasına koyar ![]() Padişah kıza yanaşır ve benimle evlenmeni istiyorum, ben padişahım der ![]() Kız boyun eger padişaha, karşı durması mümkün degildir, nasıl emrederseniz padişahım der ![]() Padişah kızın, 20 yıla yakın önce elleriyle öldürmeye çalıştığı kız olduğunu bilemez haliyle ![]() Padişah kıza der ki; hemen anneni, babanı bilgilendir seni onlardan isteyeceğim ve karım olacaksın ![]() Neyse söz uzamadan, kızın ailesinden ister kızı padişah ve evlenmeleri için hazırlıklar yapılır ![]() Bütün ülke bayram yerine dönmüştür, artık padişahları evlenecektir ![]() Dügün dernek kurulur ve sonunda padişah evlenir ![]() Gerdek gecesi gece karanlığında hanımına yanaşır, ve ona sarılır Fakat birşey padişahın dikkatini çekmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen sorar; nedir senin vücudundaki bu izler der hanımına ![]() Hanımı cevaplar; sorma padişahım ![]() ![]() ![]() Padişah bunu duyar duymaz yatağından fırlayıp, hemen seccadesini serip namaza durur ![]() Ve namaza başlamadan , şu sözleri mırıldanır YARATICI'sına ![]() ![]() ![]() Eyy Rabbim; senin yazmış olduğun kaderden kaçılamayacağını bilemedim, beni affet diye yalvarır ![]() ve sabaha kadar kendisini affetmesi için Allah'ına secde eder padişah ![]() |
![]() |
![]() |
|