|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| büyüklerin, gördü, küçük, odun, olmadan, tutuşmadığını |
Küçük Odun Olmadan, Büyüklerin Tutuşmadığını Gördü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Küçük Odun Olmadan, Büyüklerin Tutuşmadığını GördüMalik b Dinar Hazretleri bir hatırasını şöyle anlatır: "Bir gün toprakla oynarken, bazen gülen bazen ağlayan bir çocuğa rastladım Önce çocuğa selâm vermek istedim Fakat "Bu küçücük çocuğa mı selâm vereceğim " diye düşünüp kibirden selâm vermek istemedim Ama hemen ardından nefsimi azarlayıp: "Ey nefis! Peygamber Efendimiz büyüklere de küçüklere de selâm verirdi " diyerek çocuğa selâm verdim Toprakla oynayan çocuk: – Ve aleyküm selâm ey Malik b Dinar! diye ismimle selâmıma mukabelede bulundu Ben hayret içinde kalarak çocuğa: – Ey çocuk! Sen beni hiç görmediğin hâlde nasıl tanıdın? diye sordum Çocuk:– Ruhlar âleminde benim ruhumla senin ruhun karşılaştı Seni oradan tanıyorum, dedi Ben çocuğa: – Akıl ile nefis arasında ne fark var? diye sorunca, çocuk: – Nefsin seni selâmdan men etti Aklın ise seni selâm vermeye teşvik etti, diye cevap verdi – Peki, sen neden toprakla oynuyorsun? – Çünkü topraktan yaratıldık, yine toprağa döneceğiz, dedi Ben yine: – Seni bazen ağlarken, bazen de gülerken görüyorum Bunun sebebi nedir? diye sordum – Rabbimin azap edeceğini hatırladığım zaman ağlıyorum Rahmetini hatırladığım zamansa tebessüm ediyorum![]() Ey oğul! Senin hangi günâhın var ki, ağlıyorsun? diye sorunca, çocuk; – Ey Malik! Böyle söyleme Zira ben, anam ateş yakarken, küçük odun olmadan, büyüklerin tutuşmadığını gördüm, diye cevap verdi " |
|
|
|