08-02-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Akıl... İle İlgili Ayetler.
„(Ey bilginler!) Sizler Kitab'ı (Tevrat'ı) okuduğunuz (gerçekleri bildiğiniz) halde, insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz?“
“Şöyle dedik: "Kesilen ineğin bir parçasıyla, öldürülen adama vurun!" İşte böyle diriltir Allah ölüleri Size ayetlerini gösteriyor ki, aklınızı işletebilesiniz ”
“İnanmış olanlarla karşılaştıklarında, 'inandık' derler Baş başa kaldıklarında ise şöyle konuşurlar: "Allah'ın size açtığını, Rabbiniz katında sizinle tartışmada kanıt yapsınlar diye onlara söylüyor musunuz? Aklınızı işletmeyecek misiniz?"
“Aklınızı işletmeniz ümidiyle Allah, ayetlerini size işte böyle açıklıyor ”
“Ey Ehlikitap! İbrahim hakkında neden çekişiyorsunuz? Tevrat da İncil de ondan sonra indirildi Hala aklınızı işletmeyecek misiniz?”
“Ey iman sahipleri! Kendi dışınızda hiç kimseyi sırdaş edinmeyin Sizi sarpa sardırıp perişan etmekten çekinmezler Size sıkıntı verecek şeyi pek severler Ağızlarından nefret ve öfke taşmaktadır Göğüslerinin saklamakta olduğu ise daha büyüktür Eğer aklınızı işletirseniz Allah size ayetlerini açık-seçik göstermiştir ”
“Şu iğreti, basit hayat bir oyun ve eğlenceden başka şey değildir Sakınıp korunanlar için ahiret yurdu elbette ki daha iyidir Hâlâ aklınızı işletemeyecek misiniz?”
“De ki onlara: "Hadi gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını yüzünüze karşı okuyayım: Hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın Ana-babaya çok iyi davranın Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; biz sizi de onları da rızıklandırırız Kötülüklerin görünenine de gizli kalanına da yaklaşmayın Allah'ın saygın ve aziz kıldığı cana, bir hakkı savunmak dışında kıymayın Allah size bunları önerdi ki, aklınızı işletebilesiniz "
“Arkalarından, yerlerini alan halefler geldi Bunlar, Kitap'a varis olmuşlardı Şu basit dünyanın geçici menfaatini esas alıyorlar ve şöyle diyorlardı: "Biz zaten bağışlanacağız!" Kendilerine, bir menfaat daha gelse onu da alıyorlardı Bunlardan, Allah hakkında, gerçek dışında bir şey söylememelerine ilişkin Kitap misakı alınmamış mıydı? O Kitap'ın içindekileri okuyup incelemediler mi?” “Ahiret yurdu, takvaya sarılanlar için daha hayırlıdır Hala aklınızı işletmeyecek misiniz?”
“De ki: "Allah dileseydi, onu size okumazdım, onu size bildirmezdi de Ondan önce içinizde bir ömür kalmıştım Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?"
"Ey toplumum! Bu tebliğime karşılık sizden bir ücret istemiyorum Benim ücretim, beni yaratandan başkasına düşmez Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız?"
“Biz onu sana, aklınızı çalıştırasınız diye, Arapça bir Kur'an olarak indirdik ”
“Yemin olsun, size bir Kitap gönderdik ki, öğüt ve uyarınız/zikriniz/şerefiniz yalnız ondadır Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız?”
"Yazıklar olsun size ve Allah'ın berisinden taptıklarınıza! Siz hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?"
“O hayat veriyor, O öldürüyor Gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişi O'nun için Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?”
“Köre güçlük yoktur; topala güçlük yoktur, hastaya güçlük yoktur Sizin için de gerek kendi evlerinizden gerekse şu kişilerin evlerinden yemek yemenizde bir sakınca yoktur: Babalarınızın evleri yahut annelerinizin evleri yahut kardeşlerinizin evleri yahut kız kardeşlerinizin evleri yahut amcalarınızın evleri yahut halalarınızın evleri yahut teyzelerinizin evleri yahut anahtarı size teslim edilmiş olan evler yahut arkadaşlarınızın evleri Hep birlikte yahut ayrı ayrı yemenizde sizin için hiçbir sakınca yoktur Evlere girdiğinizde, Allah katından bir esenlik, bir bereketlilik, bir temizlik dileği olarak kendinize de selam verin Allah size ayetleri işte böyle ayan-beyan bildiriyor ki, aklınızı çalıştırabilesiniz ”
“Musa dedi: "Eğer aklınızı işletirseniz O, doğunun, batının ve bunlar arasındakilerin de Rabbidir "
“Nasiplendirildiğiniz şeyler şu iğreti hayatın yararından ve süsünden ibarettir Allah'ın katındaki ise daha hayırlı ve daha süreklidir Hâlâ aklınızı işletmeyecek misiniz?”
“Yemin olsun, şeytan, içinizden birçok nesli saptırmıştı Aklınızı hiç işletmiyor muydunuz?”
“Geceleyin de Hâlâ aklınızı işletmeyecek misiniz?”
“O, O'dur ki; sizi önce topraktan, sonra bir spermden, sonra bir embriyodan yarattı Sonra sizi bebek olarak annelerinizin karnından çıkarıyor, sonra güçlü çağınıza ulaşasınız ve nihayet ihtiyarlar olasınız diye sizi yaşatıyor İçinizden bir kısmı daha önce vefat ettiriliyor Tüm bunlar, belirlenen bir süreye ulaşasınız ve aklınızı işletesiniz diyedir ”
“Bilin ki Allah, toprağa ölümünden sonra hayat verir Ayetleri size açık-seçik bildiriyoruz ki, aklınızı işletebilesiniz ”
|
|
|