![]() |
Serçenin Avcıya Nasihatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Serçenin Avcıya NasihatıSerçenin avcıya nasihatı ![]() Avcının biri kuş avlamak için tuzak kurmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() - "Ey büyük efendi! Sen birçok koyunlar, sığırlar, develer yedin ![]() ![]() Şayet beni salıverecek olursan, sana üç öğüt vereceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Avcı bu teklifi beğendi ![]() ![]() - "Peki, söyle bakalım" dedi ![]() Minik kuş: - "Elindeyken vereceğim öğüt şudur: (Olmayacak şeye, kim söylerse söylesin inanma) ![]() Kuş, bu birinci öğüdünden sonra avcının elinden karşıdaki damın üstüne kondu ![]() - "İkince öğüdüm: (Geçmiş gitmiş şeyler için üzülme ![]() ![]() Kuş, ikinci öğüdüne devam etti:"Benim karnımda on dirhem ağırlığında çok değerli bir inci vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avcı, bu sözleri işitince: "Eyvah! Ben kendi elimle kendime yazık ettim ![]() ![]() ![]() Kuş, avcının bu halini görünce: - "Be aptal adam! Biraz önce ben sana ne öğüt verdim? Şu haline bir bak ![]() Sonra sana 'Olmayacak bir söze sakın inanma' diye ilk öğüdümü verdim ![]() ![]() ![]() Avcı, kuşun uyarısını dinleyince, aklı başına geldi ![]() - "Hayır, güzel ve akıllı kuş! Şu üçüncü öğüdünü de söyle, öyle git ![]() ![]() Minik kuş, üçüncü öğüdünü vermek için damdan ağacın üstüne sıçradı ve avcıya alaylı bir tavırla: - "Allah Allah! İlk iki öğüdümü çok iyi tuttun da üçüncüsünü mü tutacaksın?" diyerek tamahkar avcının haline güldü ve göğün maviliklerine doğru uçtu gitti ![]() ![]() ![]() MESNEVİ: Uykuya dalmış bilgisiz kişiye öğüt vermek, çorak yere tohum saçmaktır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|