![]() |
H€Rkes Aslına Ç€K€R |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() H€Rkes Aslına Ç€K€RBir padisah Hizir’i gormek istiyordu ![]() “Kim bana Hizir’i gosterirse onu armaganlara bogacagim ![]() ![]() Cok cocugu olan fakir bir adam bu ise talip oldu ![]() “Hanim ben padisaha Hizir’i bulacagimi soyleyip ondan kirk gun musaade alacagim ![]() Bu kirk gun icin padisahtan size omrunuz boyunca yetecek yiyecek, icecek ve para alirim ![]() Kirk gunun sonunda Hizir’i bulamayacagim icin beni olume mahkum ederler, ama siz rahat edersiniz!” Adamin hanimi itiraz etse de adam padisaha gidip Hizir’i bulacagini soyler ve kirk gun ister ![]() Kirk gunun sonunda padisahin huzuruna cikan adam her seyi itiraf eder ![]() Padisah buna cok kizar ve uc vezirine donerek “Bu adama ne ceza verelim?” diye sorar ![]() Birinci vezir; - Bu adamin bogazini keselim, etini parcalayip cengellere asalim ![]() Bu sirada peyda olan, ak sakalli bir ihtiyar vezirin sozleri uzerine soyle der: “Kullu sey’in yerciu ilâ aslihi!” Ikinci vezir; - Hukumdarim bu adamin derisini yuzup icine saman dolduralim ![]() Ayni zat yine “Kullu sey’in yerciu ilâ aslihi!” dedi ![]() Ucuncu vezir; - Padisahim bana gore, bu adami affedin ![]() sizden beklenen budur ![]() ![]() Cunku coluk cocugunun rahati icin kendini feda edebilecek kadar da iyi yurekli ![]() Nûrani ihtiyar yine soze karisti: “Kullu sey’in yerciu ilâ aslihi!” Bu defa padisah o yasli zata yonelir: - Sen kimsin? Ikide bir tekrarladigin o soz ne demektir? Ihtiyar cevap verir: - Senin birinci vezirinin babasi kasapti ![]() ![]() ![]() ![]() Yorgan yastik, yatak yuzlerine yun, pamuk doldururdu ![]() ![]() (Buradaki maksat devamli yapilagelen islerin bizim hayatimiz da yansimalarinin olacaginin belirtilmek istenmesidir ![]() ![]() Ucuncu vezirin ise babasi da vezirdi ![]() ![]() Benim soyledigim soz “Herkes aslina ceker ![]() ![]() Vezir istersen (ucuncu veziri gostererek) iste vezir, Hizir istersen (kendini gostererek) iste Hizir!” der ve ortadan kaybolur |
![]() |
![]() |
|