H€Rkes Aslına Ç€K€R |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
H€Rkes Aslına Ç€K€RBir padisah Hizir’i gormek istiyordu Bir gun bunun icin tellallar cagirtti;“Kim bana Hizir’i gosterirse onu armaganlara bogacagim ” dedi![]() Cok cocugu olan fakir bir adam bu ise talip oldu Karisina dedi ki:“Hanim ben padisaha Hizir’i bulacagimi soyleyip ondan kirk gun musaade alacagim ![]() Bu kirk gun icin padisahtan size omrunuz boyunca yetecek yiyecek, icecek ve para alirim ![]() Kirk gunun sonunda Hizir’i bulamayacagim icin beni olume mahkum ederler, ama siz rahat edersiniz!” Adamin hanimi itiraz etse de adam padisaha gidip Hizir’i bulacagini soyler ve kirk gun ister ![]() Kirk gunun sonunda padisahin huzuruna cikan adam her seyi itiraf eder ![]() Padisah buna cok kizar ve uc vezirine donerek “Bu adama ne ceza verelim?” diye sorar ![]() Birinci vezir; - Bu adamin bogazini keselim, etini parcalayip cengellere asalim ![]() Bu sirada peyda olan, ak sakalli bir ihtiyar vezirin sozleri uzerine soyle der: “Kullu sey’in yerciu ilâ aslihi!” Ikinci vezir; - Hukumdarim bu adamin derisini yuzup icine saman dolduralim ![]() Ayni zat yine “Kullu sey’in yerciu ilâ aslihi!” dedi ![]() Ucuncu vezir; - Padisahim bana gore, bu adami affedin Size yakisan,sizden beklenen budur Bu adam onemli bir suc isledi; ama sanildigi kadar da kotu biri degil![]() Cunku coluk cocugunun rahati icin kendini feda edebilecek kadar da iyi yurekli ![]() Nûrani ihtiyar yine soze karisti: “Kullu sey’in yerciu ilâ aslihi!” Bu defa padisah o yasli zata yonelir: - Sen kimsin? Ikide bir tekrarladigin o soz ne demektir? Ihtiyar cevap verir: - Senin birinci vezirinin babasi kasapti Onun icin kesmekten, etini cengellere asmaktan bahsetti Yani aslini gosterdi Ikinci vezirin babasi yorganci idi![]() Yorgan yastik, yatak yuzlerine yun, pamuk doldururdu O da babasina cekti![]() (Buradaki maksat devamli yapilagelen islerin bizim hayatimiz da yansimalarinin olacaginin belirtilmek istenmesidir Yoksa kimsenin mesleginin kotu veya cirkin oldugu anlami cikarilmamalidir )Ucuncu vezirin ise babasi da vezirdi O da soyuna cekti, buyuklugunu gosterdi![]() Benim soyledigim soz “Herkes aslina ceker ” demektir![]() Vezir istersen (ucuncu veziri gostererek) iste vezir, Hizir istersen (kendini gostererek) iste Hizir!” der ve ortadan kaybolur |
|
|
|