![]() |
Hazreti Musa İle Hızır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hazreti Musa İle HızırHAZRETİ MUSA İLE HIZIR Saîd bin Cübeyr radıyallahu anh şöyle anlatıyor: İbni Abbas radıyallahu anhe, Nevf Bekkâlî Hızır aleyhisselâm ile arkadaşlık etmiş olan Musa'nın israil Oğullarına peygamber olarak gönderilen Musa olmadığını söylüyor, dedim de — İbni Âbbas radıyallahu anh: Yalan söylemiş, Allah'ın düşmanı! dedi Zira Ubeyy bin Kâ'b radıyallahu anh bana Peygamber aleyhisselâmı şöyle buyururken işittiğini anlatmıştır: Musa aleyhisselâm israil Oğulları arasında hutbe irad etmeye çıktı ![]() Dinleyicilerden birisi kendisine: — İnsanların en âlimi kimdir? diye sordu ![]() — Ben! diye cevap verdi ![]() îlmi kendisine nisbet edip en âlim olanın Allah olduğunu söylememesi sebebiyle Allahü Teâlâ kendisini kınayıp şöyle vahyetti: — Benim iki denizin birleştiği noktada bir kulum vardır ki, o senden daha âlimdir! Musa aleyhisselâm: — Ey Rabbim, bu senin daha bilgili olan kuluna nasıl ulaşırım? diye sordu ![]() Allahü Teâlâ: — Bir balık alıp zenbile koyar ve beraber yola çıkarsın ![]() ![]() Musa aleyhisselâm zenbile bir balık koyup kendisine yardımcılık etmekte bulunan Yuşa bin Nün ismindeki genç ile beraber yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir rivayette ise: Kayanın dibinde «hayat» adı verilen bir pınar vardır ki, bunun suyu her hangi cansız bir şeye dokunursa, o şey hemen hayat bulur, canlanırdı, işte bu pınarın suyundan balığa isabet etmiş, bunun neticesi olarak da balık canlanarak zenbilden çıkıp denize dalmıştı ![]() Musa aleyhîsselâm uykudan uyanınca arkadaşı genç, balığın denize fırladığı , hadisesini kendisine bildirmeyi unutmuştu ![]() ![]() — Yemeğimizi getir de yiyelim ![]() ![]() Allahü Teâlâ'nın gitmelerini emrettiği yeri geçtikten sonra ancak yorgunluk duymaya başlamıştı ![]() Musa aleyhisselâmın hizmetçini genç: — Gördün mü, kayaya sığındığımızda ben balık hadisesini unuttum ![]() ![]() ![]() Bu balık için bir girdap, Musa ve genç için ise şaşılacak bir şey olmuştu ![]() Musa aleyhisselâm balığın suya atladığını dinleyince, arkadaşı gence: — İşte aradığım bu idi, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hızır: — Memleketinden bana selâmla nereden? diye sordu ![]() — Ben Musa'yım, diye cevap verdi ![]() — İsrail Oğullarının Musa'sı mı? diye sordu ![]() — Evet, sana doğru olarak bildirilmiş olan ilimlerden bir şeyler öğretesin diye sana geldim, dedi ![]() — Fakat senin asla benimle sabretmeye gücün yetmez, ey Musa! Bende Allah'ın bana verip de senin bilmediğin bir ilim vardır ![]() ![]() Musa aleyhisselâm: — İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın, sana hiç bir hususta itaatsizlik etmeyeceğim, diye cevap verdi ![]() — Eğer beni takip edeceksen, ben sana anlatıncaya kadar her hangi bir şeyden sormayacaksın, dedi ![]() Böylece ikisi deniz kenarında yürüyerek yola çıktılar ve bir gemiye rastladılar ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Musa aleyhisselâm: — Bu adamlar bizi ücretsiz olarak gemilerine aldılar ![]() ![]() — Ben sana, benimle sabredemezsin, demedim mi? diye karşılık verdi ![]() Musa aleyhisselam: — Unuttum, beni suçlama ve seninle olan arkadaşlığımızda bana güçlük gösterme! diyerek afv diledi Musa aleyhisselâmın bu ilk itirazı hakikaten unutmaktan dolayı meydana gelmişti ![]() Sonra bir serçe gelip geminin ucuna kondu ve gagası ile denizden bir damla su aldı ![]() Bunun üzerine Hızır aleyhisselam, Musa aleyhisselâma: — Allah'ın ilminde, benimle senin ilmin şu serçenin gagası ile denizden alıp eksilttiği miktar gibidir, dedi ![]() Bir süre sonra ikisi de gemiden çıktılar ![]() ![]() Musa aleyhisselam yine sabredemedi ve Hızır aleyhisselâma: — Bir can karşılığı olmadan bir cana kıydın, çok kötü bir iş yaptın! dedi ![]() — Ben sana demedimmi ki, sen benimle sabredemezsin! Diye söyledi ![]() — Artık bundan sonra bir itirazda bulunursam, beni arkadaşlıktan uzaklaştır ![]() ![]() Yine yollarına devam ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Bunlar öyle bir halk ki kendilerine gelip bizi misafir etmelerini ve doyurmalarını istediğimiz halde bunu kabul etmediler ![]() ![]() Bunun üzerine Hızır aleyhisselam, Hazreti Musa'ya: — Bu artık ayrılışımız demektir ![]() ![]() Peygamber aleyhisselam bunu anlattıktan sonra buyurdu ki: — Musa aleyhisselâmın sabretmesini arzu ederdik ki, Allahü Teala bize aralarında geçecek olan diğer şeyleri de anlatsın ![]() Hızır aleyhisselâm Musa aleyhisselâma o hadiselerin hakikatini ise şöyle anlattı: — Evvelâ gemi denizde çalışan bir takım biçarelerin idi ![]() ![]() ![]() İkincisi, o oğlan masum görünüşüne rağmen azgın bir kâfir idi ve ileride azgınlığını artırarak mümin olan anne ve babasını da küfre bürümek tehdidi vardı ![]() ![]() ![]() Rivayete göre, o anne ve babaya bedel olarak Allahü Teala bir kız çocuğu vermiş ve bu kız peygamber annesi olmuş ve o Peygamberin eliyle ümmetlerden bir ümmet hidayete ermiştir ![]() Üçüncüsü, o şehirdeki yıkık duvar iki yetim oğlanın idi ![]() ![]() ![]() ![]() Hep bunlar Rabbinden bir rahmet olarak yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() (Buharî, Müslim, Tirmizî) |
![]() |
![]() |
|