![]() |
El Aman Kurtuluş Ne Zaman? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() El Aman Kurtuluş Ne Zaman?El aman kurtuluş ne zaman? Mansûr bin Ammâr, Râvisi Hz ![]() ![]() ![]() Ensârdan Sa’lebe bin Abdurrahmân adlı bir genç vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bu hareketine pişman oldu ![]() Bu bakış içine büyük bir korku salmıştı ![]() ![]() ![]() Felekde hasılı insan isen bir cânı incitme Günahkar olma fahr-i alem-i zî-şanı incitme Resûlullah Efendimiz kırk gün Sa’lebe’yi sordu ![]() ![]() Nihâyet Cebrâil (aleyhisselam) gelerek Peygamber efendimize dedi ki: “Rabbin sana selâm ediyor ve sana haber veriyor ki; ümmetinden firar eden (Sa’lebe) dağlardadır ![]() ![]() ” Peygamber efendimiz bunun üzerine, Hazreti Ömer ve Selmân-ı Fârisî hazretlerine, “Gidin Sa’lebe bin Abdurrahmân’ı getirin” buyurdu ![]() Hazreti Ömer ve Selmân (radıyALLAHü anhuma) Medîne’nin kenar mahallelerinin sonunda, çobanlık yapan Züfâfe ile karşılaştılar ![]() ![]() ![]() Züfâfe onları dağa götürdü ![]() ![]() ![]() ![]() “el-Emân, el-Emân, ateşten (azaptan) kurtuluş ne zaman” dedi ![]() Hazreti Ömer ona, “Ben Hattâb oğlu Ömer’im” dedi ![]() Sa’lebe bunun üzerine; “Resûlullah efendimiz benim günahımı biliyor mu?” diye sorduğunda Hazreti Ömer, “Bilmiyorum ![]() ![]() ” Sa’lebe, “Yâ Ömer, beni Resûlullah Efendimizin huzûruna, o namaz kılarken veya Hazreti Bilâl kamet getirdiği zaman götürün” Zira ben, Rasulullah’dan çok utanıyorum ![]() ![]() Hazreti Ömer, Sa’lebe’nin söylediklerini kabûl ederek onu Medîne’ye götürdü ve sözünde durarak, Resûlullah namaz kılarken mescide getirdi… Sa’lebe bin Abdurrahmân, getirildiği mescidde, Resûlullah Efendimizin Kur’an okuduğunu duyunca, o latif sesin kıraatini işitince aklı başından gitti, yere yığıldı, bayılarak düştü ![]() O baygın hâlde iken Hazreti Ömer ve Hazreti Selmân da namaza durdular ![]() “Sa’lebeyi ne yaptınız?” buyurdu ![]() Onlar da, “Ey ALLAHın Resûlü! Sa’lebe buradadır” dediler ![]() Sa’lebe’yi ayıltarak Resûlullah efendimizin yanına getirdiler ![]() - Yâ Sa’lebe seni benden uzaklaştıran nedir? - Günahımdır - Sana günahları ve hataları yok eden bir âyet bildireyim mi - Buyur Ya ResulALLAH - Deki; Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik, güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik, bizi ateşin azabından koru ![]() - Günahım daha büyük Ya ResulALLAH! - Bilakis ALLAH’ın kelamı daha büyüktür! Bundan sonra Resûlullah onu evine gönderdi ![]() Üç gün hasta yattı ![]() ![]() ![]() ”Ya RasûlALLAH! Saleben o günahından ötürü hastadır, harab ve bitab düşmüştür” dedi ![]() Selman’ın bu sözü üzerine hemen ayağa kalktı ; “Kalkınız Sa’lebe’ye gidelim” buyurdu ![]() ![]() Başını kucağına alıp şefkat nazarlarını Salebe’ye lutfedince ![]() Salebe başını, Efendimizin mübârek kucağından çekti ![]() - Niçin başını kucağımdan çektin? - Yâ ResûlALLAH! O baş günahla doludur ![]() ![]() - Peki şimdi ne hissediyorsun? - Günahlarımı ![]() ![]() ![]() - Neyi arzuluyorsun? - Rabbimin mağfiretini, beni bağışlamasını… O sırada Cebrail(a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah Onun yıkanarak kefenlenmesini emretti ![]() ![]() - Ya RasulALLAH! Seni namaz esnasında parmak uçlarına basarak yürürken gördük ![]() - Beni hak ile nebi olarak gönderene yemin ederim ki Sa’lebeyi teşyi etmek için meleklerden inenlerin çokluğu sebebiyle ayağımı basacak yer bulamadım… De ki: “Ey çok günah işleyerek kendi öz canlarına kötülük etmede ileri giden kullarım! ALLAH’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz ![]() ![]() Mümin, günahını dağ gibi görüp, üstüne düşeceğinden korkar ![]() ![]() Meleklerin tezyîn ve tekfîn ettiği ”Cehennemden Kaçan Adam” Rabbinin mağfiretine ermişti ![]() |
![]() |
![]() |
|