![]() |
Satır Arası Hikayeler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...Söz, Aşkın Parça Buçuğu Sözsüz konuşabilmek güzel şey olsa gerektir ![]() ![]() ![]() Hani iki talebesi bir Allah dostunu ziyarete giderler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yazık size, hiçbir şey duymadınız öyle mi? Oysa o neler anlattı size… Susarak anlatmak zor şey galiba, susulanları anlatmak zor şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Öyle değil, der, Allah’ı tanıyan Allah’tan gayrısına susar ![]() ![]() Bu meselenin özünü idrak etmek bize uzak belki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vaktiyle gül kokulu meclislere aşina bir derviş, memleketinden uzaklara gitmek zorunda kalmış ![]() Böyle zamanlarda daha bir özlenir arkada bırakılanlar, daha bir iç yakar muhabbetin iştiyakı… Derviş, bir gece vakti yalnızlığın ne menem bir şey olduğunu iliklerine kadar duyarak yürürken, yanından geçmekte olduğu evden gelen bir kokuyla sendelemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapının önünde mahzun bekleyen derviş başını hafifçe kaldırıp kâseyi görünce, hemen yanı başındaki gülün bir kırmızı yaprağını koparıp, zarafetle bırakmış suyun üstüne… Ne su taşmış, ne de ağırlaşmış kâse gül yaprağıyla ![]() ![]() Bu başka bir lisan galiba ![]() ![]() ![]() ![]() Susmak zor iş belli ki ![]() ![]() ![]() ![]() Peki o nasıl olacak? Kalbe sizin iradeniz dışında bir tek hissin bile gelmemesi… "Tatmayan bilmez ![]() Vesselam ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...İstemeyi Bilmek 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Bir parktaki iki kör dilenciden bahsederler ![]() ![]() ![]() İnsanlar birinci dilencinin önünden yüzüne bile bakmadan geçerken, diğerine avuç avuç para verirler ![]() Bütün şartlar aynı olmasına rağmen üsluptaki farklılık neticeyi nasıl da değiştiriyor değil mi? Bir düşünün, çok kolay elde edebileceğimiz halde, istemeyi bilmediğimiz için nelerden mahrum kalmışızdır ![]() İstemeyi bilmek çetin mesele… Timur’un Semerkand ve Buhara’yı fethettiği günlere gidelim ![]() Çetin bir savaşın neticesinde alınmıştır bu güzeller güzeli iki şehir ![]() “O Şirazlı Türk güzeli gönlümü öyle aldı ki Semerkand ve Buhara’yı onun bir tek kara benine bağışladım gitti ![]() Timur, küplere biner, öfkeyle bağırtır: -Tez bulun getirin bana o şairi! ![]() ![]() ![]() Üstü başı perişan, saçı-başı dağılmış Hafız’ı Timur’un huzuruna çıkarırlar ![]() -Bre şair, bilmez misin, biz buraların fethi için ne kadar savaştık! Bunca Müslüman kanı döküldü ![]() ![]() Korku içindeki Hafız, yırtık elbiselerini, perişan halini gösterir ![]() -Hünkarım, der, kulunuz bu yüzden bu halde ya… Timur gülerek yanındakilere seslenir: -Şu cömert şaire bir kese altın verin’ İşte üslup dostlar, işte netice… ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...İstemeyi Bilmek 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Ya şair Ebu Düllâme ile halife Mehdi arasında yaşanan hadiseye ne demeli? Ebu Düllâme Abbasi hükümdarlarına çok güzel bir kaside yazınca, Halife : - Çağırın şairi gelsin, der, ihsanda bulunalım… Şairi çıkarırlar huzura ![]() -Kasiden çok güzel olmuş, caize olarak ne istersin? Şair şöyle bir etrafındaki kalabalığa süzer ve der ki: -Sultanım, kulunuz bir av köpeği ister ![]() Herkes şaşkındır ![]() Halife: - Verdik gitti, der şaşırarak, istediğin av köpeği olsun ![]() Şair kapıya yönelmiştir ki, bir ara dönüp sorar: - Fakat efendim ![]() - Haklısın, der Halife, bir de at versinler ![]() Bir iki adım atan şair tekrar döner ve, boynunu büker: - Şey efendim, ata nasıl bineceğim? ![]() ![]() Güler Halife: - Doğru, güzel bir eyer takımı da versinler ![]() - Efendim, ata kim bakacak? - Bir de seyis versinler… Bir iki adım daha atar bizimki: - Sultanım, diyecektim ki, bu seyisi nerede yatırayım? - Bir de köşk versinler ![]() Şair tekrar döner geriye: - Bu kadar insanı bu köşkte ne ile geçindireyim? - 1000 altın da harçlık versinler… Ebu Düllame bir kez daha geriye dönecektir ki, halife Mehdi ondan önce davranır: - Bak şair efendi, masraf idaresine bir kethüda, hesap tutmaya da bir katip istersen av köpeğini geri alırım ha! ![]() ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...İstemeyi Bilmek 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Semerkand’dan İstanbul’a uzanalım şimdi de ![]() Sultan Mahmut Üsküdar sırtlarında dolaşmaya çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() - Ailem bu altını nereden bulduğumu sorarlar, hırsızlık yaptığımı zannederek döverler beni ![]() Şaşırır padişah: - Evladım, benim verdiğimi söylersin sen de ![]() - O hiç olmaz sultanım ![]() ![]() ![]() Dedik ya üslup önemli, istemeyi bilmek zor iş ![]() Şimdi diyebilirsiniz ki, istemeyi bilmekle her şey bitiyor mu? İşin bir de nasip tarafı var elbet ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...İstemeyi Bilmek 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Üsküdar’dayız yine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Tıkandı da tıkandı, tıkandı da tıkandı… Sultan Mahmut selam verip içeri girer: - Hayrola baba, nedir tıkanan? İhtiyar elindeki çekici boş örse vurmaya devam ederek: - Sorma be evlat, der, tıkandı da tıkandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyarı dinliyor görünse de, gülmesini zor tutuyordu padişah: - Eee? ![]() ![]() - Oradan bir odun parçası buldum, çeşmenin ağzını açmak için zorlarken, odun kırılıp iyice tıkamasın mı çeşmeyi! ![]() ![]() ![]() ![]() Elindeki çekici örse vurmaya devam etti ihtiyar adam: - Tıkandı da tıkandı… Padişah sevmiştir bu tuhaf ihtiyarı ![]() ![]() ![]() ![]() Tıkandı baba sevinir hediyeyi görünce ![]() ![]() ![]() ![]() Hadiseyi duyan Sultan Mahmut, gülmeye başlar, adamlarına yeni bir emir verir ![]() - Hemen bir tepsi baklava hazırlayın, her dilimin altına bir altın koyup götürün ihtiyara… Tıkandı Baba, hindiyi sattığı komşusuna baklavayı da birkaç akçeye satar ![]() ![]() - Getirin bana o ihtiyarı! Tıkandı Baba Padişah’ın huzuruna getirilir ![]() ![]() ![]() - Tıkandı da tıkandı, tıkandı da tıkandı… Onun bu halini gören Sultan Mahmut bir kez daha merhamete gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Tıkandı Baba sevinir ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Mahmut nasipsizliğin deyimi olarak kalacak olan sözünü orada söyler işte ![]() - Vermezse Mabud, neylesin Mahmut… Nasip deyince akan sular duruyor ![]() ![]() ![]() Bir gün cümle isteklerden kurtulup, bu sözün hakkını da veririz belki ![]() Verirler ben acizim sen büyüksün dedikçe Verenin şanı büyük sen iste istedikçe ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...ONUDA SEN AĞIRLA 1 ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Asfur’un hikayesini hatırlar mısınız? Sen hiç ayakkabılarından özür diledin mi? Duyduğun bir söz kaç gece böler uykularını? Ağlayan bir çay bardağı gördün mü hiç? Toprağın üzerinde basacak yer bulamadığın oldu mu? Sahi, sen kıyafetlerine hiç teşekkür ettin mi? Gecenin bir yarısı şimdi, balkondayım yine, yazıyorum ![]() ![]() Günahkar bir adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir karısı vardı bu adamın, bir de kendisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam iyice yaşlanmıştı artık ![]() ![]() ![]() Adam bir sabah evden çıktı, fakat ertesi sabah oldu dönmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kocasıydı gelen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadıncağız kocasının başında epeyce bir ağlayıp feryat etti ![]() ![]() ![]() -Hocam… diyebildi hıçkırarak, bizimki… Söyleyemiyordu, ama imam efendi durumu anlamıştı ![]() ![]() -O mendebur bir kez bile caminin kapısından içeri girmedi, kaldırmam onun cenazesini, deyip kapıyı kapattı ![]() Kahroldu kadın ![]() ![]() ![]() ![]() Caminin köşesinden dönerken, muhtar ve köylülerin kendisine doğru gelmekte olduğunu gördü ![]() ![]() Hışımla yaklaştı muhtar: -Onu nereye götürüyorsun, dedi ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...ONUDA SEN AĞIRLA 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın gözlerini çarşafın üstüne dikmiş, öylece duruyordu ![]() ![]() ![]() Kan ter içinde kalmıştı kadın, artık adımı atacak hali yoktu ![]() -Şuracığa gömeyim adamımı, dedi, kimseler rahatsız olmaz burada… Tam o anda bir ayak sesi duydu, irkildi, bir çobandı gelen ![]() ![]() ![]() -Dert etme dedi, ben yardım ederim sana ![]() Bir çukur kazıp cenazeyi gömdüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bir rüya gördüm, dedi Muhtar, hocam o berduş, o serseri adam cennetteydi, bana gülüyor, hakkım sana bile helal olsun, diyordu ![]() Rüyayı duyan imamın benzi attı, kendiside hemen hemen aynı rüyayı görmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() -Demedim mi ben, demedim mi size, rüyamda gördüm, rüyamda… Birkaç köylü daha benzer rüyalar gördüğünü söyleyince karar verdiler ![]() ![]() Eve vardıklarında kapıyı açan kadın şaşkındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yandan yürüyor bir yandan aralarında konuşuyorlardı: bu çoban bir evliyaydı herhalde, beklide Hızır’dı, aslında ölen adam da o kadar kötü bir adam değildi ![]() Tarif edilen yere geldiklerinde çoban koyunlarını otlatıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() -Ben bir garip kulum, dedi; cenazeyi defnettik, başucunda durup bir dua ettim sadece, hepsi bu … Merakla nasıl bir dua ettiğini sordular, çobanda söyledi: -Allahım, ben dağda koyunlarımı otlatırken kulların gelirler yanıma, selam verirler ![]() ![]() ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...ONUDA SEN AĞIRLA 3 ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Asfur’un hikayesini hatırladınız mı şimdi? Günahkar bir adam İbn-i Asfur ![]() ![]() ![]() -Nasıl oldu, demiş, siz günahkar bir adamdınız? -Ben bir kuşu Allah rızası için azat etmiştim ![]() ![]() İbn-i Asfur, yani “Kuşun Oğlu ![]() İnsan yaratılmışlara nasıl davranırsa, yaratılanların Rabbi öyle bir karşılık veriyor galiba ![]() “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” diye bir hadis-i şerif hatırlıyorum şimdi ![]() ![]() Yaradan’dan gafil, üstüne bastığım zamanlar için topraktan özür dilerim ![]() Bir daha çay bardağını masaya sert bırakmayacağım, incinmesin ![]() Elbiselerim nerede sahi, örtüyorlar beni kışın soğuktan koruyorlar, yazın sıcaktan, teşekkür etmeliyim onlara ![]() Ayakkabılarım beni bunca zamandır taşıyorlar, bir kez bile ah etmediler ![]() Saat gecenin üçü olmuş ![]() Gönül çalamazsan aşkın sazını Ne perdeye dokun ne teli incit… Türküler bu işi biliyorlar ![]() ![]() Karşı terasta biri mi var, ne? ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satır Arası Hikayeler...Sen Geldin ![]() ![]() ![]() Dostu kande bulasın sende durmak ile sen Ol imaret eylemez sen viran olmayınca Yar hasretiyle ciğerleri parça parça olmuş bir aşık, gönlünde onun hayali, gözlerinde yaş, gelip durmuş maşukunun kapısında ![]() ![]() Arada sadece bir kapı varsa sevgiliye kavuşmak için, o kapının önünde bekleyenin resmini sözlüklerde hasret kelimesinin karşısına iliştiriverseler, hasretin ne olduğunu anlatmak için kelimeye hacet kalmazdı ![]() Düşünsenize, birazdan kapı açılacak, o görünecek, ayaklarının dibine atacak aşık kendisini, şiirler okuyacak, boynunu bükecek, susacak, anlatacak yokluğunun ızdırabını ![]() ![]() Uzun sözün kısası, gönül bir parçaya, her parça bir hayale bölünmüş, her hayal binlerce ümide… Aşık perişan, aşık mahzun ve nihayet içerden bir ses: - Kim o? Kavuşmanın heyecanı, hicranın azabıyla kapı önünde asırlarca beklemekten eşiğe dönen aşık, beklediği sesi duyunca sevinçle haykırmış ![]() - Ben geldim ![]() İçeriden bütün vuslat hayallerini yerle bir eyleyen sesi duyulmuş sevgilinin: - Gelen sen isen, var git, biraz daha yan öyle gel! Bu cevap karşısında aşığın düştüğü hali sizin muhayyilinize bırakıyor, “aşık, aradaki tek engelin o kapı olmadığını kesin anlamıştır” diye not düşmekte fayda görüyorum ![]() Açıldığı vakit sevgilisiyle kavuşacağı ümidiyle beklediği kapıdan, boynunu büküp ah u figan eyleyerek dönmek zorunda kalan aşık, çöllere vurur kendini ![]() ![]() ![]() Bir şeye sahip olabilmek için ondan vazgeçmek gerektiğini idrak ettiğinde, önce ayaklarının sevgilinin ayaklarına ne kadar benzediğini fark eder, sonra gönlünün sevgilinin gönlüne büründüğünü ![]() ![]() Yüzünü yıkamak için eğildiği suda sevgilisini görünce, kuşların, gecelerin, rüzgarın, ayrılığın, kum tanelerinin, sessizliğin ve her şeyin birer damla olduğu o suyla yıkar yüzünü, düşer yollara ![]() Ayaksız yürüdüğü yollardan geçerek tekrar gelir dostun eşiğine ![]() - Kim o? Önce göz olup seyrederken kapıyı, duyduğu sesle beraber kulak kesilir bütün vücudu, sonra dil olur, seslenir: - Sen Geldin… Ve ardına kadar açılır kapılar… Bu, aslında maşukun kendisine kavuşmasının hikayesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce kaş olur, göz olur, sonra yırtılır perdeler senin tükendiğin demde, senden geriye bir o kalır, aşk o zaman aşktır ![]() ![]() ![]() ![]() ******* Satır Arası Hikayeler, Serdar TUNCER pozitif yayınları |
![]() |
![]() |
|