![]() |
Nefis |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nefis![]() “Nefsini mi azarlıyorsun?” Behaeddin-i Buhari hazretlerinin sevdiklerinden Emir Hüseyin anlatıyor: Hocam beni Buhara’ya göndermişti ![]() Kasr-ı arifan’dan çıktım yola ![]() Yolda, kendi kendime; - Ey nefsim! Senin şerrinden ne zaman kurtulacağım? Meğer sen, ne hain, ne alçakmışsın ![]() ![]() O esnada “nur yüzlü” biri çıktı karşıma ![]() - Selâmün aleyküm evlat ![]() - Aleyküm selâm beybaba ![]() - Nefsini mi azarlıyorsun böyle ![]() - Ee, evet efendim ![]() - İyi de sen sana düşeni yaptın mı önce? - Neyi mesela efendim? - Dinini güzel öğrendin mi ve öğrendiklerinle amel ediyor musun? Evet, nefs-i emmaren pek haindir ![]() ![]() Ve ekledi: - Hak teâlâ sana bir “mürşid-i kâmil” tanıttı ![]() ![]() O zattan nasihat istedim ![]() - Hocan ne emrederse, can-ü gönülden yap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve ekledi: - Hocanın emirlerini, tevil etmeden yerine getir ![]() ![]() Bunları söyleyip kayboldu gözden ![]() Ne güzel nasihatler etmişti bana ![]() Sözlerini kalbime yazdım ![]() Ve çekidüzen verdim hâlime ![]() Ama kimdi bu zat? Çok merak etmiştim ![]() Dönüşte hocam sordu bana: - O nasihatleri yapanı tanıdın mı? - Tanımadım efendim ![]() Buyurdu ki: - O, “hazret-i Hızır”dı oğlum ![]() |
![]() |
![]() |
|