![]() |
Allah Rızası Su Ve Sinan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Rızası Su Ve SinanAllah Rızası Su ve Sinan İstanbul devamlı bir su problemi içerisindedir ![]() ![]() Mimarbaşı halkımız su ihtiyacı içinde ![]() ![]() Mimarbaşı der ki: Sultanım siz müsaade buyurun ben İstanbulun çevresini bir dolaşayım dışarıda mevcut suları İstanbula getirmenin mümkün olup olmadığını bir inceleyeyim ve ondan sonra size bir cevap veririm ![]() ![]() ![]() Sultan sorar: Mimarbaşı İstanbula su getirmek mümkün müdür? Mimarbaşının cevabı: Belki sultanım mümkündür ![]() ![]() Nedir o mimarbaşı? Sultanım altın dolu keseleri uç uca dizmek şartıyla ancak İstanbula su gelebilir ![]() Kanuninin cevabı şu olur: Mimarbaşı sen İstanbula su getirmenin mümkün olup olmadığını söyle ![]() mümkünse ben keseleri uç uca değil yan yana dizmeye razıyım ![]() Kağıthane civarında belli yerlerde toplar oradan da dere içlerine büyük geçitler yaparak İstanbula getirir ve şehrin belli meydanlarında umumi çeşmeler yaparak suyu akıtır ![]() ![]() ![]() gitmektedir ![]() çeşmelere koyuyorlar ![]() Su böylesine pahalıya geldiği ve kıymet kazanmaya başladığı için Kanuni bir ferman çıkarır der ki: İstanbul meydanlarındaki umumi çeşmeler halkın malıdır ![]() ![]() Bu umumi kaidenin bir istisnasını da koyar Kanuni ![]() ![]() getirdin ![]() ![]() Ve Süleymaniye civarındaki meydan çeşmesinden Sinanın evine özel olarak yol yapılır ve su akıtılır ![]() ![]() Mimar Sinan (Şehzadebaşı Camiini Süleymaniye Camiini ve Edirnedeki Selimiye Camiini yaptıktan -sonra yaşlanır ![]() Devir hep öyle geçmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Sinanın kapısına birisi gelip dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sinan Ağa bu ihtiyar halinde dostlarının tümünün göçüp gittiği kendisini eserleri inşaat halindeyken görenlerin kalmadığı bu ihtiyar dünyada Acaba Topkapı Sarayına niye çağırılıyorum? diye bastonuna dayana dayana gider ![]() Saraya girer orada bir soruşturma heyeti kurulmuştur: Kadılar ulemalar müftüler o günün vükelası ![]() ![]() ![]() Evet der Cihan Padişahı bana öyle özel olarak müsaade etmişti ![]() ![]() O zaman şu müsaadenizi fermanı görelim de ses çıkarmayalım ![]() ![]() Sinanın cevabı şu olur: Ben o zaman Cihan Padişahından ferman istemekten hicap etmiştim ![]() ![]() Divan müşkül durumda kalır konuşmalar olur: Sinan büyük hizmetler etmiştir evinde suyu aksın ![]() ![]() ![]() Divanda uzun münakaşalar olur son olarak verilen karar şudur: Sinan gibi diğer hizmet edenlerin de evine su bağlanamayacağına göre Sinana verilen su kesilmeli fakat şimdiye kadar kullandığı suyu fermansız kullandığı için bir cezaya mucip olmamalıdır ![]() Ve bu karardan sonra Sinan evine gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Sinan 100 yaşına girerken hastalanır yatağa düşer ![]() ![]() ![]() Vefat sırasında bu olayı başında konuşanlara verdiği cevap enteresandır: Biz hizmetimizi dünyada bir bardak suya satacak kadar menfaat düşkünü değiliz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|