![]() |
Sakız Ağacında Yapılan Hac |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakız Ağacında Yapılan HacNureddin Cerrahi, çocukluğundan beri anasına karşı büyük bir sevgiyle doluymuş ![]() ![]() ![]() "- Bana izin verde hacca gideyim ![]() ![]() Annesi bu isteği yerinde görmüş, genç Nureddin de hazırlıklara başlamış ![]() ![]() Adam âdeta kendisinden geçmiş, hem ağlıyor, hem Allah'a dua ediyor, yalvariyormuş: "-Yarabbi! Ölümden evvel lutfet, bana borçlarımı ödemek imkânı ver ![]() Niyazın, ricânın sonu bir türlü gelmeyince, Nureddin Cerrahi meraklanmış, uzun bir zaman beklemiş ![]() "- Kardeşim, ne kadar borcun var senin?" O anda her halde Nureddin Cerrahi de bu soruyu neden sorduğunu bilmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Kaç para borcun var senin?" Borçlu cevap verdi ![]() ![]() Nureddin'in elinde olan kadardı ![]() Nureddin Cerrahi keseyi ağlayan adamın avuçları içine bıraktı: "- Bu sana Hakkın bir armağanı!" İşte böyle, bazen niyaz kapıları açık bulunuyor ve istekler hemen yerine getiriliyordu ![]() Nureddin, arkasından edilen duaları duymamak ve gururlanmamak için hızla yürüdü ![]() "- Nereye gidiyorum? Artık cebimde hac param yok" ![]() Eve de dönemezdi ![]() ![]() Ayakları onu âdeta kendiliğinden Edirnekapı'daki Sakızağacı'na getirmişti ![]() Nureddin Cerrahi orada durdu ve hac zamanı bitinceye kadar Sakızağacı'nda beklemeye karar verdi ![]() Gözlerini kapıyor, fersahlarca uzak bir ülkede yapılmakta olan hacca katılıyordu ![]() Arefe günü, yüz binlerce hacıyla birlikte: "Lebbeyk! Lebbeyk!" diye feryad eder, çağrışırken gökyüzüne uzattığı elleri, mızrak mızrak, üzerine inen güneşin altında yanıp kavrulmuştu ![]() Hac töreni bittiği anda Nureddin, Sakızağacı'ndan kalkarak evine geldi ![]() "- Nasıl olur?" diyordu ![]() ![]() ![]() Kervanlar dönüp, hacılar evlerinin yeşile boyanan kapılarını çalınca şehirde bir kaynaşmadır başladı ![]() ![]() ![]() "- Tebrik ederiz, tebrik ederiz ey Nureddin ![]() ![]() ![]() ![]() Akaid ![]() |
![]() |
![]() |
|