![]() |
Şiirlerle Menkıbeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiirlerle MenkıbelerKibirli hükümdar Veliyyullah Dehlevi, âlim ve veli bir zat ![]() Bir gün sevdiklerine, anlattı şunu bizzat: Vaktiyle çok gururlu ve kibirli bir sultan, Ülkesini gezmeyi, arzu eder bir zaman ![]() Ata binip, yanına, alır avanesini ![]() Çıkar bir gezintiye, dolaşır ülkesini ![]() Giderken bir haşmetle, hem de gururlanarak, Karşısına, bir kimse çıkar ani olarak ![]() Yamalı elbiseli, ihtiyar bir kimsedir ![]() Yanına yaklaşarak, evvela selam verir ![]() Sultan, almaz selamı kibir ve gururundan ![]() O der ki: (Senin ile bir işim var ey sultan!) Sultan ona kızarak, der ki: (Ne istiyorsun? Sen, hangi cesaretle bana söz söylüyorsun?) Atının dizginini tutarak o ihtiyar, Der ki: (Ey mağrur sultan, seninle bir işim var!) Çaresiz kalan sultan, ondan kurtulmak için, Der ki: (Söyle bakalım, benimle neymiş işin?) Der ki: (Bu, aşikâre söylenecek şey değil ![]() Gizlidir, onun için bana doğru az eğil ![]() Sultan, ister istemez eğilince o yana, (Ben Azrail'im!) diye, bildirir o sultana ![]() O bunu öğrenince, soğur eli ayağı ![]() Üzülür, rengi kaçar, çözülür dizi bağı ![]() Kekeleyerek der ki hazret-i Azrail'e: (İzin ver, görüşeyim gidip ailem ile ![]() Lakin o, bir an bile sultana vermez izin ![]() Alır hemen ruhunu, bir an beklemeksizin ![]() Sonra o kıyafetle, oradan ayrılarak, Bu sefer bir mümine, gelir ani olarak ![]() Ona yaptığı gibi, selam verir ilk önce ![]() O, tebessüm ederek, cevap verir hemence ![]() Azrail, ona dahi hitab edip o zaman, Der ki: (Biraz işim var seninle ey müslüman!) O der: (Hay hay efendim, emrin baş üzerine ![]() Ne gibi hizmet varsa, getireyim yerine ![]() O zaman Melek der ki: (Ey müslüman kardeşim! Ben ölüm meleğiyim, seninle budur işim ![]() O der ki: (Hoş geldiniz, safalar getirdiniz ![]() Ben de sizi beklerdim, beni sevindirdiniz ![]() Lakin ricam şudur ki, çabuk olun az daha ![]() Ruhumu, bir an önce kavuşturun Allah'a ![]() Melek der ki: (Ey mümin, benden bir arzun var mı? Ruhunu, ne şekilde istiyorsun almamı?) O der ki: (Madem öyle, izin ver bana biraz ![]() Abdest alıp kılayım, iki rekat bir namaz ![]() Ben, ikinci rekatin secdesini yaparken, Sen de tam o sırada, ruhumu kabzet hemen ![]() Kabul eder Azrail onun bu ricasını ![]() Secdede, incitmeden alıverir canını ![]() Abdüllatif Uyan |
![]() |
![]() |
|