Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, faydalı, lazım, mutfakta, olan

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler





Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir
Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur
Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir Yoksa, yemek fazla yumuşar Kapağın yemek soğuduktan sonra kapanması gerekir

Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir Kabla birlikde içine iki tatlı kaşığı tuz atılmış soğuk suya oturtmak yeterlidir

Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur

Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir

Sebzeler küçük küçük doğranmalıdır Böylece hem vitamin kaybı önlenir hemde çabuk pişmesi saglanır

Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir
Böylece daha lezzetli olurlar

Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir
Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir En iyisi artan yağı bir daha kullanmamaktır

Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir

Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir

Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur

Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp tencereye koymak yeterlidir

Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine koyup bir gece bekletmeniz gerekir

Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir

Sucugu kolay soymak için boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir

Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır Bunu sağlamak için ağzını kapamadan önce kapağını zeytinyağla yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir
Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır

Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz bir yere konulması gerekir

Domatesleri kolay soymak için kaynar suya çıkarmak yeterlidir

Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa 1 tatlı kaşığı sirke konur Sonra limon kesik tarafı tabağa gelecek şekilde yerleştirilir

Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir Limon kullanılacagı zaman enine degil de boyuna kesilmelidir

Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yadaüstüne "sirke" serpmek yeterlidir

Yumurtalar tek tek kırılmalıdır Böylelikle bozuk olanı ayrımak kolay olur
Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde kararmaz

Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır Böylelikle yumurtanın akı süzgecen deliğinden altındaki kaba
süzülerek akar Sarısı ise süzgeçin alınta kalır

Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir
Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir

Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka yapın)

Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha lezzetli olur

Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su
kondukdan sonra ateşe oturtulur Kaynayınca etler kuşbaşı doğranıp ilave edilir 15 dakika kadar pişirilir Sonra arzu
edilirse "söğüş" olarak yenilebililr Salça ilave edilerek yemekde yapılabilir
Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur
Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir

Unla yapılan tatlılara biraz "tuz" konursa tadı artar



Alıntı Yaparak Cevapla

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler





Sosisleri çatlamadan pişirmek için içine çok az süt konulmuş soğuk suda ve orta hararetli ateşde pişrmek faydalıdır

Yemeklerin pişme süresi kaynamaya başladıkdan sonra başlar

Yemeklerin yanmaması için tencerenin arar sıra oynatılması faydalıdır

En iyi yemek dibi kalın ve düz olan tencerede pişirilir
Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız,
hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın

Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini
istemiyorsanız pastanıza bir miktar
Mısır unu ilave edin Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler

Hamur işi ile uğraştığınız zaman
mutfağınızın tezgahı kirlenir
İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin
Ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir

Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun
İçinde bekletin Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın

Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın

Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun

Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın Fazla tuzu çekecektir

Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur

Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun

Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile
Koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin
Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır
ve Tazeliğini muhafaza eder

Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak
sıcak suya ( Kaynar değil ) batırınız Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır

Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden Ayvalar içine atılmalıdır Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat
pişirmelidir O Zaman rengi de güzel olacaktır

Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız Aksi halde pişim çok uzun sürer Derin
Tencerelerden kaçınmalısınız Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin Böylece hararetli bir pişime engel Olabilirsiniz
Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır

Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz

Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur

Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz

Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz

Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız

Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın,
Sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse
Kapağın kenarını hamurla kapatın

Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri Çıkarın Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir

Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız,
yağın patlamasını önlemiş olursunuz

Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz

Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun
Göreceksiniz,pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır



Alıntı Yaparak Cevapla

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler

Eski 08-02-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler





Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz

Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin İkinci yüzü
bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin Etiniz daha yumuşak olacaktır

Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın Sonra unlayın tavaya atın

Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır

Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun

Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin

Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır

Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirinistenen kıvama geldiğini göreceksiniz

Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin

Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun

Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin

Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın
Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin

Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın

Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur

Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz

Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur

Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur

Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa
haşlama suyu çok lezzetli olur

Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur

Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır

Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun

Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz

Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız

Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Böylece taptaze olacaktır

Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin Böylece daha kolay pişecektir

Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır

Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı Yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır

Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler

Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın Tadının çok değiştiğini göreceksiniz

Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat
buzdolabında bekletin Böylece çok daha lezzetli olacaktır

Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın

Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir

Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir

Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun

Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın Ağzını sıkıca kapatın Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz

Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın

Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın

Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin
Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz

Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır
ve tazeliğini muhafaza eder



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.