![]() |
Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Lazım Olan Faydalı BilgilerYemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir ![]() Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur ![]() Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir ![]() ![]() ![]() Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir ![]() ![]() Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur ![]() Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir ![]() Sebzeler küçük küçük doğranmalıdır ![]() ![]() Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir ![]() Böylece daha lezzetli olurlar ![]() Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir ![]() Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir ![]() ![]() Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir ![]() Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir ![]() Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur ![]() Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp tencereye koymak yeterlidir ![]() Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine koyup bir gece bekletmeniz gerekir ![]() Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir ![]() Sucugu kolay soymak için boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir ![]() Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır ![]() ![]() Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır ![]() Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz bir yere konulması gerekir ![]() Domatesleri kolay soymak için kaynar suya çıkarmak yeterlidir ![]() Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa 1 tatlı kaşığı sirke konur ![]() ![]() Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir ![]() ![]() Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yadaüstüne "sirke" serpmek yeterlidir ![]() Yumurtalar tek tek kırılmalıdır ![]() ![]() Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde kararmaz ![]() Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır ![]() süzülerek akar ![]() ![]() Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir ![]() Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir ![]() Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka yapın) Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha lezzetli olur ![]() Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su kondukdan sonra ateşe oturtulur ![]() ![]() ![]() edilirse "söğüş" olarak yenilebililr ![]() ![]() Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir ![]() Unla yapılan tatlılara biraz "tuz" konursa tadı artar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Lazım Olan Faydalı BilgilerSosisleri çatlamadan pişirmek için içine çok az süt konulmuş soğuk suda ve orta hararetli ateşde pişrmek faydalıdır ![]() Yemeklerin pişme süresi kaynamaya başladıkdan sonra başlar ![]() Yemeklerin yanmaması için tencerenin arar sıra oynatılması faydalıdır ![]() En iyi yemek dibi kalın ve düz olan tencerede pişirilir Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın ![]() Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar Mısır unu ilave edin ![]() ![]() Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir ![]() İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin Ve nemli bir bezle silin ![]() ![]() Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın ![]() İçinde bekletin ![]() ![]() Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun ![]() Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun ![]() Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın ![]() ![]() Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun ![]() ![]() Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin ![]() Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun ![]() Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile Koyulaştırın ![]() ![]() Tuz bazen sütü keser ![]() ![]() Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve Tazeliğini muhafaza eder ![]() Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( Kaynar değil ) batırınız ![]() ![]() Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden Ayvalar içine atılmalıdır ![]() pişirmelidir ![]() ![]() Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız ![]() ![]() Tencerelerden kaçınmalısınız ![]() ![]() ![]() Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın ![]() ![]() Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur ![]() Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz ![]() Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz ![]() Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız ![]() Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir ![]() Sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın ![]() Kapağın kenarını hamurla kapatın ![]() Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür ![]() yağın patlamasını önlemiş olursunuz ![]() Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz ![]() Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir ![]() ![]() Göreceksiniz,pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfakta Lazım Olan Faydalı Bilgiler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Lazım Olan Faydalı BilgilerAçtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin ![]() bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin ![]() ![]() ![]() Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın ![]() ![]() Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır ![]() Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun ![]() Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin ![]() Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır ![]() Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu ![]() ![]() ![]() Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin ![]() Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun ![]() Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin ![]() Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın ![]() Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin ![]() Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın ![]() Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun ![]() ![]() Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır ![]() ![]() Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur ![]() Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur ![]() Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur ![]() Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur ![]() Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır ![]() Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun ![]() Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz ![]() Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun ![]() ![]() Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın ![]() ![]() Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin ![]() ![]() Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin ![]() ![]() ![]() Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı ![]() ![]() ![]() Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin ![]() ![]() Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın ![]() ![]() Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin ![]() ![]() Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın ![]() Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir ![]() Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir ![]() ![]() ![]() Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun ![]() Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın ![]() Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın ![]() Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın ![]() ![]() Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin ![]() Tuz bazen sütü keser ![]() ![]() Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder ![]() |
![]() |
![]() |
|