Aşurenin Tarifi.. |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenin Tarifi..yarım kg buğday 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kurufasulye 1 çay bardağı pirinç 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış 50 gr kuş üzümü 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz) 1 kg toz şeker hazırlanması: 1 aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın 2 nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın 3 her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin 4 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın 5 buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin bir sürede pirinçlerle beraber pişirin 6 hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın 7 aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz 8aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz AFİYET OLSUn |
Aşurenin Tarifi.. |
08-02-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşurenin Tarifi..MALZEMELER; * Sevgi * 1,5 su bardağı aşurelik buğday * yarım su bardağı nohut * yarım su bardağı kurufasulye * yarım su bardağı kuru üzüm * 10-15 adet kuru kayısı * 1 su bardağı yer fıstığı * 7-8 adet kuru incir (isteğe bağlı) * 1 adet elma * 2 su bardağı şeker * tuz * 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz fındıkve çam fıstığı içi * tarçın YAPILIŞI; 1 Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın 2 Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün Sıcak su ile akşamdan ıslatın Bir tencereye aktarın Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın 3 Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın 4 Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirirBen sulu yapyorum Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor Ayrıca biz sulu seviyoruz) 5 Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz)10-15 dakika kadar daha kaynatın 6 Altını kapatın Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin Bir çimdik tuz katın ve karıştırın (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler) 7 Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır 8 Sevginizi de katmayı unutmayın Afiyet olsun |
|