Hititlerden Yemek Tarifleri |
08-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hititlerden Yemek TarifleriGünümüzden yaklaşık 3300 sene öncesinden yemek tarifleri Afiyet olsun Kraliçe Puduhepa usulü koyun eti (basitleştirilmiş) 1 kg koyun kıyması, 2 narın suyu ve çekirdekleri (sevmiyorsanız çekirdekleri koymayın!), 2 yemek kaşığı kuru ekmek kırıntısı, 2 yumurta, 1/4 tatlı kaşığı biberiye, tuz ve (isteğe göre) dövülmüş sarımsak ile yoğrulur Sonra uygun boyutta bir kalıba yerleştirilir ve üstüne iç yağ dilimleri yerleştirilir ve önceden ısıtılmış fırında 200 °C'de yaklaşık 1 saat pişirilir Bunun yanına, buğday ekmeği (cevizli olabilir) ve sek kırmızı şarap yakışır Ballı Kapı Yapısı Bayramı Ekmeği 400-500 g kurutulmuş meyve (elma, armut, kayısı, erik, incir, üzüm) birkaç saat biraz beyaz şarap içinde biraz yumuşatılır Sonra iyice süzülür ve ince kıyılır Arta kalan su bir kenara alınır Oda sıcaklığında 500 g çavdar ve 250 g buğday unu bir kaseye elenir ve ortasına bir çukur açılır Çukurun içine 1/2 fincan ılık su ilave edip cıvık bir hamur kıvamına getirilir Üstü kapalı bir şekilde köpürene ve kabarana kadar beklenir (10 - 20 dakika) Yine oda sıcaklığında bir poşet sıvı ekşi hamur ilave edilir; 2 tatlı kaşığı tuz ve 1/4 tatlı kaşığı anasonla 1/4 tatlı kaşığı kişniş (her ikisi de öğütülmüş), hamura ilave edilir ve 1/4 - 1/2 litre su (meyvelerin yumuşatıldığı suyu da kullanın) katarak katı bir hamur yoğrulur ve yavaş yavaş 150 g bal ve kuru meyveler ilave edilir Üstü kapalı olarak ılık bir yerde kabarması beklenir (normal mayalı hamurdan daha uzun sürer) Sonra bir mal mayalı hamurdan daha uzun sürer) Sonra bir daha yoğurulur ve hamur elinize yapışırsa un ilave edilir Fırın kağıdıyla kaplı tepsiye hamurdan hazırlanan 12 cm çapında ince lavaşlar yerleştirilir ve suya batırılmış kaşığın sırtıyla üzerin düzlenir; soyulmuş ortadan bölünmüş kıyılmış bademle her ekmeğin üstüne "Kapı/Tor" şekli verilir, hafif üstüne bastırılır Tekrar üstüne su sürülür ve ısıtılmış fırında 220 °C'de 5 dakika, sonra 160 °C'de tekrar bir 15 dakika pişirilir (Ekmeğe kürdan batırın, hamur bulaşmazsa pişmiş demektir) Ekmekler sade, ya da arası kesilip tereyağı, bal, reçel sürülerek yenilir ______________________________ ___ VATAN İÇİN GİDECEĞİM, SENİN İÇİN DÖNECEĞİM BİRTANEM Seviyorum seni ekmeği tuza banıp Banıp yer gibi Geceleri ateşler içinde uyanarak Ağzımı dayayıp musluğa Su içer gibi Ne zaman seni düşünsem Bir ceylan su içmeye iner çayırları Büyürken büyürken görürüm gülüm Her sabah her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bir parça mavi deniz alır beni Seni düşündükçe gül dikiyorum Ellerimin değdiği yere Atlara su veriyorum Daha bir seviyorum dağları gülüm Her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bır parça mavi deniz alır beni[/b] |
|