Nevşehir Yöre Mutfağı |
08-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Nevşehir Yöre MutfağıYöre Mutfağı Nevşehir ve yöresi yemeklerinin malzemeleri pek fazla olmamakla birlikte bölgesel denebilecek yemekleri vardır Genellikle et tüketimi fazladır Yörede sebzeciliğe de önem verildiğinden birçok sebzeyi kendileri yetiştirmekte ve yemeklerinde kullanmaktadırlar Bölge, şarapları ile de ünlüdür Yöre mutfağından bazı örnekler aşağıdadır: Çorbalar; tarhana, düğü, kesme, sütlü, patates çorbaları ve katma aşı Yemekler; ağpakla (fasulye, kemikli et) , soğanlama, dıvıl (patates ve bulgur), cacık, ayva dolması, çanak (et ve sebze) , Nevşehir tavası (et) , zerdi pilavı, sızgıt (kışlık et kavurma), kömbe (bazlama) , kışlık ekmek (yufka), pastırma, sucuk Tatlılar; bulama (un, pekmez, ceviz) , aşure, irmik tatlısı, dalaz (yumurta, süt, un, yağ, bal veya şeker), aside (un, pekmez veya şeker), hoşaf Yörede kaliteli şarap üretimi de yapılmaktadır |
|